Anak ayam mandiPerniagaan yang menguntungkan adalah penanaman goslings di rumah. Burung dewasa digunakan untuk dua tujuan – untuk daging atau untuk mendapatkan telur. Anak ayam mencapai usia matang dalam 4-6 bulan. Dari hari-hari pertama, mereka memerlukan penjagaan yang betul, supaya majoriti bertahan. Para petani ayam pemula perlu mengingati peraturan dan cadangan yang akan membantu menjaga kebersihan goslings. Jika anda mengikuti mereka, anak-anak akan membesar dengan sihat, dan mereka boleh digunakan untuk tujuan mereka.

Penjagaan pada hari-hari awal

Per Diem GoslingsAnak ayam dilahirkan dari telur selama kira-kira 28-30 hari. Bukan semua orang boleh menetas, dan kadang-kadang seseorang memerlukan bantuan dalam mengambil burung dari kulit. Bagi individu yang sihat, penjagaan yang baik diperlukan supaya mereka tidak sakit dan tidak mati. Oleh itu, penanaman goslings dari hari pertama mestilah betul.

Bayi yang baru lahir harus dibahagikan kepada lemah dan kuat, dan kemudian dipindahkan ke tempat yang hangat. Suhu hendaklah kira-kira + 30 ° C Jika terdapat ayam, maka anak ayam yang kuat harus dikaitkan dengannya selepas 3 hari, dan yang lemah harus ditinggalkan selama beberapa hari lagi, sehingga menjadi lebih kuat.

Makan pertama goslingsBayi baru harus disimpan di tempat yang berasingan dari orang dewasa. Sepuluh hari pertama setiap meter persegi batu koral mesti sepuluh kepala. Selepas tiga minggu, meningkatkan wilayah, sekarang untuk 1 persegi. meter untuk menetap tidak lebih daripada 3-4 anak ayam. Apabila burung orang ramai, mereka tidak selesa untuk makan dan minum, peminum itu tercemar dengan cepat, oleh sebab itu anak-anak muda itu menjadi sakit. Sekiranya anda tidak menaikkan kapal terbang, satu kes mungkin

Persoalan bagaimana untuk menjaga goslings di rumah adalah perhatian kepada ramai petani ayam baru. Sebaik sahaja selepas kelahiran, haiwan muda harus dibiarkan kering, dan selepas sehari cuba memberi makan. Makanan pertama akan menjadi bubur jagung dan telur rebus. Berikan rumput segar dan biji cincang yang telah dirawat selama 3 hari. Makanan harus rapuh, varian terpaku tidak boleh diterima.

Adalah perlu untuk menonton, bahawa semua burung makan. Individu yang menolak makanan, makan di dalam kotak berasingan.

Bayi memerlukan air. Mereka bukan sahaja boleh meminumnya, tetapi juga berenang di dalamnya hampir dari hari pertama. Walau bagaimanapun, ia tidak diingini bahawa mereka kini percikan dalam cecair. Oleh itu, lebih baik memasang peminum vakum, yang mereka tidak terbalikkan.

Jalan pertama di kolamUntuk mula memimpin berjalan kaki anak-anak, apabila mereka menjadi sedikit lebih kuat, mereka akan berdiri teguh pada kaki mereka dan bergerak dengan aktif. Ia akan berlaku dalam masa seminggu. Ia berguna untuk mereka menghabiskan 20-30 minit di padang rumput, di mana mereka boleh makan rumput dan mendapatkan udara segar. Aviary mudah alih akan menjadi bantuan yang baik untuk sebilangan kecil ternakan. Anak ayam secara aktif memusnahkan rumput, kerana diet utama mereka. Jika tidak boleh melepaskan burung ke kolam, pasang bekas yang luas. Dalam angsa cuaca panas akan berenang, yang akan sangat memudahkan penyelenggaraan mereka.

Related  Baytril dan persediaan lain untuk ayam broiler, arahan aplikasi

Sekiranya kandungan goslings pada tahap yang baik, anak ayam akan mendapat berat badan dalam masa 60 hari. Dua bulan selepas lahir, mereka sudah menimbang berat 3 kg atau lebih. Pada usia tiga bulan burung boleh dipotong. Pada masa ini, deposit lemak adalah sangat kecil, dan daging lembut dan berair. Akhirnya, angsa tua akan menjadi 5 bulan selepas penarikan diri.

Pemakanan yang betul untuk goslings

Goslings yang tumbuh di rumah akan berjaya jika diberi makan dengan betul. Beberapa hari pertama selepas kelahiran, adalah disyorkan untuk memberi campuran makanan.

Dalam komposisi mereka hendaklah:

  • keju kotej;
  • dedak;
  • telur;
  • kacang rebus;
  • oat.

Campurkan makanan hijau lembab, serta kentang dan labu. Selepas tiga minggu untuk menawarkan sisa makanan anak ayam.

Untuk penyelenggaraan anak ayam yang berjaya menggunakan mangkuk minum dan palung makan khasUntuk memastikan burung-burung tumbuh sihat, perlu menambahkan vitamin A, D, E, B. Perhatikan bahawa dalam beberapa suapan mereka sudah terkandung. Untuk menguatkan imuniti, cair beberapa gram biomisin dan penisilin dalam segelas susu, menuang sedikit gula. Dalam borang ini, berikan antibiotik kepada anak ayam.

Kanak-kanak tweak rumputJangan lupa tentang pelbagai mandatori. Rumput hijau segar adalah sumber vitamin yang sangat baik. Jika tidak ada kemungkinan untuk menghantar anak-anak ke padang rumput, maka secara bebas merobek rumput dan melemparkan ke dalam kandang. Kemudian persoalan tentang cara menumbuhkan angsa di rumah sihat dan kuat, ia akan dipermudahkan.

Di mana dan cara hendaknya?

Kandungan goslingsUntuk memupuk goslings di rumah pilihlah tempat yang istimewa. Sediakan bilik yang berasingan dan dipanaskan dengan baik. Suhu minggu pertama tidak boleh di bawah 30 ° C. Dengan usia, ia tidak akan menjadi begitu penting, tetapi ketika anak-anak harus panas. Pada hari ke 6 kehidupan, suhu dikurangkan kepada 24 ° C, dan pada hari 11 hingga 20 ° C. Anak ayam yang tumbuh tidak terlalu panas, jika tidak, perkembangan mereka akan melambatkan. Bagi kelembapan, hadnya ialah 75%. Dalam kes ini, pengudaraan yang baik diperlukan. Menyediakan udara segar, mengalihkan bilik beberapa kali sehari.

Jangan matikan lampu selama 14 jam sehari. Dengan cahaya, anak ayam makan lebih banyak dan berkembang lebih cepat. Jika tidak ada cahaya pada waktu malam, sukar bagi mereka untuk mencari mangkuk mereka untuk menyegarkan diri.

Maklumat tentang angsa yang tumbuh di rumah untuk pemula akan berguna. Petua dan cadangan di atas akan memberi amaran terhadap kesilapan. Walaupun penjagaan anak ayam yang betul adalah tugas yang menyakitkan, tetapi ia akan membantu untuk mengembangkan anak yang sihat.

Related  Kami memilih palung minum dan palung makan untuk babi

Goslings diurnal – video