Memakan ayam di ladang ladangBagi sesetengah petani unggas pemula, harga makanan untuk ayam nampaknya terlalu tinggi untuk menggunakan produk sedemikian secara berterusan. Tetapi mereka hanya perlu cuba beralih kepada makanan yang seimbang, kerana keraguan akan jatuh.

Suapan moden bukan sahaja mudah untuk penyimpanan dan pengedaran, mereka adalah:

  • membantu menjimatkan masa berharga petani unggas;
  • mengaktifkan pertumbuhan burung;
  • menguatkan imuniti dan ketahanan;
  • meningkatkan pengeluaran telur,
  • positif menjejaskan kualiti telur.

Untuk perkembangan yang berjaya haiwan muda, makanan yang diperlukan vitaminDengan penggunaan sistematik, makanan untuk ayam dan lapisan secara ekonomi lebih menguntungkan daripada campuran herba tradisional dan bijirin. Ini dengan mudah dijelaskan oleh hakikat bahawa tidak ada tuntutan untuk peroksidasi makanan atau jangkitannya dengan jamur kulat. Oleh itu, burung kurang berkemungkinan menjadi sakit, ia menjadi lebih baik, semakin berat dan pulih lebih cepat selepas anak ayam dikeluarkan.

Kerana kenyataan bahawa komposisi makanan untuk meletakkan ayam termasuk hampir segala sesuatu yang diperlukan untuk mengekalkan kehidupan, pemilik farmstead tidak perlu bimbang bahawa burung sedang mengalami defisit protein, lemak, vitamin dan garam mineral. Perkara utama, termasuk dalam pengambilan wad makanan sedemikian, untuk mengetahui dos yang tepat dan menyesuaikannya dengan teratur bergantung pada umur dan tempoh hayat ayam.

Komposisi campuran campuran untuk ayam peternakan

Di bawah sistem pemakanan tradisional, ayam di ladang makan bijirin, menerima makanan tambahan herba, sayur-sayuran dan pelbagai buah-buahan. Dengan jarak percuma, ayam-ayam yang bertelur dapat memusnahkan serangga-serangga, tidak meremehkan dengan cicak dan katak. Mengesan jumlah makanan yang digunakan dalam kes ini adalah sangat bermasalah. Jika burung tidak makan dengan baik, tidak perlu mengharapkan pengeluaran telur yang baik dan kesihatan dari itu. Dan dengan diet yang tidak seimbang atau penggunaan makanan basi, jangkitan usus berbahaya tidak dikecualikan.Komposisi makanan campuran untuk ayam yang berbeza umur

Dalam suapan campuran hari ini untuk semua lapisan, semua rasa dan keutamaan umur burung diambil kira, dan campuran itu sendiri dibuat berdasarkan ramuan yang sama yang dilihat dan dimakan oleh burung. Dari bijirin, kacang soya, jagung dan gandum, kacang barli digunakan. Komponen yang tidak boleh diganti adalah kek dari biji bunga matahari, semua jenis makanan, minyak sayuran, makanan tambahan mineral.

Komponen dan tumpuan mereka dalam suapan untuk meletakkan ayam resipi dipilih supaya makanan yang dilindungi keperluan semua badan untuk protein, lemak, karbohidrat, serat, makro dan elemen mikro dan kebanyakan vitamin.

Norma pengambilan makanan untuk ayam dan lapisan

Norma penggunaan fodders bercampur lapisan umur yang berbezaDalam kebanyakan kes, campuran biji-bijian, makanan kering dan basah lain diberikan kepada burung “dengan mata” dengan jangkaan bahawa dalam 30-40 minit dengan bahagian itu akan selesai. Tetapi bagaimana dalam keadaan sedemikian untuk memeriksa sama ada semua ayam penuh? Adakah setiap orang mendapat makanan hijau yang mengisi badan dengan vitamin yang diperlukan untuk penghadaman dengan garam serat dan mineral? Adakah mungkin untuk satu atau satu lagi lapisan untuk makan bijirin, atau adakah dia teragak-agak, dan hanya bran dan cangkerang yang tinggal di palung?

Dalam kes fodders campuran, lebih mudah untuk memantau dan menyesuaikan penggunaan, kerana satu produk lengkap mengandungi semua bahan yang diperlukan untuk ayam.

Berapa banyak makanan yang dimakan oleh ayam? Jumlahnya bergantung kepada umur dan berat burung, serta tempoh tahun ini. Rata-rata, ayam dewasa makan kira-kira 120 gram makanan lemak penuh. Jika menu termasuk makanan hijau, rumput kering atau bijirin, bahagiannya dikurangkan, memantau keadaan burung dan pengeluaran telurnya.

Adalah sangat penting untuk tidak membenarkan ayam lapar. Tetapi tidak kurang berbahaya dan overfeeding makanan campuran untuk meletakkan ayam, harga ini – penurunan jumlah telur dan memburukkan kesihatan haiwan bulu.

Keperluan organisma tidak dapat dielakkan dengan usia, oleh itu untuk ayam dan ayam pembungkus fodder campuran berbeza dalam komposisi. Pertumbuhan muda diberi makan beberapa kali sehari, tetapi dengan permulaan tempoh penanaman, ayam harus menerima makanan pada waktu pagi dan petang.Ayam mengambil makanan kecil, dan ayam dewasa makan makanan granulated

Makanan mana yang lebih baik untuk meletakkan ayam-ayam?

Campuran campuran yang rapuh dan pasir. Yang terakhir merangsang pencernaan dan bertujuan untuk bergerak secara aktif ayam. Ayam dan haiwan muda, tanpa berjalan kaki, lebih baik untuk memberikan lebih banyak campuran longgar.

Sekiranya ayam bertelur hanya diberikan oleh makanan kering, sangat penting untuk menyediakan burung dengan akses tetap ke air minuman yang bersih, jika tidak, komposisi terbaik dan paling seimbang hanya akan menyebabkan gangguan pencernaan dan tidak akan menjadi bulu untuk kebaikan.

Apa makanan untuk ayam lebih baik? Tidak ada jawapan yang tegas, kerana pilihannya bergantung pada rasa burung, dan keutamaan subjektif peternak, dan harga makanan untuk ayam.Komposisi campuran campuran pelbagai jenama

Antara varieti yang popular bagi penternak ayam, seseorang dapat mencari makanan campuran PK-1. Ini adalah komposisi lengkap untuk lapisan, yang merangkumi segala-galanya untuk mengekalkan kesejahteraan haiwan peliharaan, yang dapat dilihat hanya satu kali dengan melihat komposisi makanan yang ditunjukkan dalam jadual dan membandingkannya dengan produk lain yang tertumpu.

Kualiti makanan untuk ayam petelurIa tidak mencukupi untuk memastikan penyelenggaraan hidup di dalam burung, adalah penting untuk memberikannya jumlah protein dan lemak haiwan, lemak, vitamin dan mineral yang sesuai. Oleh itu, sebagai tambahan kepada bijirin dan herba, ragi, dedak, kapur, daging dan tulang atau makanan ikan dimasukkan ke dalam makanan kompaun untuk ayam-ayam, yang sangat penting untuk ayam telur.

Untuk mengimbangi kekurangan vitamin-vitamin ketika menggunakan campuran campuran untuk ayam-ayam, premix yang memberi pengaruh terhadap kekebalan ayam, kondisi dan produksi telurnya digunakan.

Makan dengan ayam untuk meletakkan ayam

Sekiranya harga makanan ayam betina ayam nampaknya terlalu tinggi, atau di kawasan pedalaman tidak ada kemungkinan untuk sentiasa menambah stok, suapan berkualiti boleh dimasak di rumah. Di sini anda tidak perlu bimbang tentang komposisi dan keunikan semua komponen, yang bermaksud bahawa ayam-ayam bertelur akan menerima pemakanan yang baik dan membawa telur yang sihat dan bersih secara ekologi.Resipi untuk penyediaan makanan campuran campuran yang berlainan untuk lapisan

Sesuai dengan jadual di bawah, makanan kompaun untuk ayam boleh dibuat dengan tangan mereka sendiri di mana-mana ladang dilengkapi dengan peralatan yang paling mudah untuk mengisar bijirin dan rumput, pengeringan dan mencampurkan jisim yang terhasil.

Herba, dedaunan atau puncak sebelum pengeringan dikeringkan di tempat teduh, dan kemudian dihancurkan dengan sempurna. Juga datang dengan bijirin, yang mesti diayak dengan menghapus kemasukan asing. Komponen kering dicampur selepas pengisaran. Kepada mereka ditambah kapur, garam dan komponen lain yang terdapat dalam resipi. Pakan longgar kemudiannya boleh diberikan kepada burung, tetapi untuk penyediaan granul, terlebih dahulu dengan sedikit air suam, adunan tebal diaduk, yang dilalui oleh extruder dan dikeringkan.

Mana-mana resipi makanan untuk ayam ayam pemilihan unggas, anda perlu berhati-hati memantau keadaan burung apabila beralih ke diet baru, dan mematuhi norma-norma penggunaan yang disyorkan.

Hanya dengan memerhati syarat-syarat ini kita boleh menjangkakan bahawa suapan itu akan memberi faedah maksimum dan menunjukkan semua kelebihannya.Ayam makan makanan campuran

Pada musim panas, campuran fodder boleh digabungkan dengan pengedaran rumput hijau, puncak tanaman taman, tembikai dan lain-lain fodders berair yang terdapat di ladang. Jangan lupa tentang kehadiran berterusan di rumah air bersih dan kerikil. Kehadiran mereka adalah wajib bagi apa-apa kaedah pemakanan.

Kami menyediakan makanan kompaun untuk lapisan kami sendiri – video