Sarang lebah dari pokok dengan tangan sendiriSecara semulajadi, lebah liar berpuas hati dengan kehidupan di tempat perlindungan semula jadi, yang paling sering menjadi celah-celah dan lengkungan di batang pokok. Dalam apiari, kehidupan lebih selesa, kerana di sini setiap keluarga disediakan dengan sarang lebah mereka sendiri untuk lebah.

Daripada rumah buatan manusia berbeza dari dek primitif? Apakah struktur sarang lebah dan boleh dibina dengan tangan kita sendiri?

Jenis sarang untuk lebah

Beekeeping merujuk kepada aktiviti manusia yang paling tua. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa sejak masa lalu, pelbagai jenis dan jenis sarang telah muncul di seluruh dunia, yang secara konvensional dibahagikan kepada mendatar, atau lounge, dan menegak atau risers:

 1. Struktur menegak kerana sambungan meningkat ke atas. Antara pilihan yang paling biasa – rumah pelbagai rumah dan sarang lebah Dadan.
 2. Sarang horisontal dibina dalam bingkai selari dengan permukaan bumi. Varieti sedemikian termasuk sunbeds, direka untuk 16-24 bingkai, serta sarang reka bentuk Ukraine, yang berbeza dari susunan bingkai serenis biasa.

Hives diperbuat daripada polistirena yang diperluaskanHari ini, beekeepers mempunyai banyak jenis sarang lebah, tetapi yang paling popular adalah sunbeds, struktur pelbagai hull dan sarang untuk 12 bingkai. Harga sarang lebah bergantung kepada saiz rumah, reka bentuk dan bahan yang digunakan untuk membuatnya. Selain kayu tradisional dan papan lapis, dalam susunan sarang, semua jenis plastik dan tekstil sering digunakan.Lukisan sarang kayu lapis

Peranti sarang bagi lebah

Secara struktur, sarang lebah standard terdiri daripada badan, tudung, bahagian bawah, sambungan kedai, bingkai untuk lebah.

Unsur utama alat sarang lebah adalah badan perumahan bingkai untuk sarang lebah dan keluarga lebah itu sendiri. Kemunculan kes itu sangat mudah. Ini adalah kotak yang tidak mempunyai bahagian atas dan bawah, dilengkapi dengan pemegang untuk bingkai.

Untuk penerbangan dan pengembalian lebah di dinding depan perumahan sarang, pembukaan disediakan – pelongsor yang boleh menjadi bulat atau berbentuk celah. Untuk kemudahan, dulang boleh ditutup dengan selak khas. Saiznya dengan mudah diselaraskan dengan bantuan memasukkan khas. Dan dari luar, di bawah paip, papan pendaratan dipasang.

Related  Kami meletakkan telur itik dalam inkubator di rumah

Beehive pondok pada 20 bingkaiDi bahagian atas badan ditutup dengan tudung, yang sering rata. Tujuan dari perincian konstruktif ini adalah untuk melindungi ruang dalaman bukti bagi lebah dari cuaca, penembusan hewan atau parasit serangga. Di bawah bumbung rata, kadang-kadang batu paving diperlukan, yang diperlukan untuk memudahkan pengangkutan sarang, dan juga untuk pemanasan mereka.

Pengangkutan sarang ke apiariDari bawah badan merangkumi bahagian bawah sarang lebah untuk lebah. Bahagian struktur ini boleh ditanggalkan atau dipasang dengan ketat pada bahagian utama. Secara kebetulan, bahagian bawah sarang kelihatan seperti perisai dengan tepi di sepanjang tepi.

Untuk lampiran bingkai separuh, sambungan majalah disediakan. Ia adalah separuh lebih rendah daripada badan sarang, dan boleh digunakan semasa penuaian madu secara besar-besaran. Jika perlu, bukan satu, tetapi beberapa kedai diletakkan di atas kes itu.

Pemula beekeepers betul-betul bimbang dengan soalan: “Berapa harga sarang lebah dengan kos lebah?” Kos pembelian sedemikian penting boleh sangat berbeza. Dalam kes ini, pilihan peranti sarang tertentu untuk lebah bergantung kepada pilihan individu penjaga lebah, jumlah madu yang diterima, dan saiz keluarga.

Lukisan salah satu jenis sarangJika kos lebah siap pakai seolah-olah terlalu membebankan, penjaga lebah memutuskan untuk membina sarang lebah dengan lebah tangannya sendiri, lukisan untuk buatan sendiri yang berguna boleh didapati di sumber terbuka, dan mengambil kesempatan daripada pengalaman rakan sekerja.

Kes bagi lebah dengan tangan mereka sendiri: ciri-ciri bahan dan pemasangan

Kayu untuk gatal-gatalApa jenis alat sarang lebah yang tidak dipilih, anda harus tahu bahawa untuk membina rumah anda hanya perlu menggunakan bahan serangga yang selamat.

Jika kayu dipilih sebagai asas, lebih baik untuk memberi keutamaan kepada batu-batu yang tidak memancarkan resin berbau likat.

Papan-papan dan bar perlu dikeringkan dengan teliti, jika tidak, sudah dalam proses operasi, ubah bentuk dan melarikan diri dari sarang tidak dapat dielakkan, ia akan kehilangan integriti, bingkai untuk lebah tidak akan lagi berlaku. Atas sebab yang sama, adalah lebih baik untuk mengelakkan kayu dengan banyak knot, yang, ketika kering, digunakan untuk gugur.

Untuk merosakkan gatal-gatal, mereka mengambil komposisi lembapan semulajadi yang tidak hanya mempunyai kekuatan yang tinggi, tetapi juga membantu mengelak sendi.

Apabila menyambung bahagian-bahagian bahagian bawah, badan, tudung dan lain-lain komponen bukti buatan sendiri untuk lebah, penting untuk mengelakkan jurang, dan untuk mengelakkan ubah bentuk, 2-3 keping papan digunakan untuk setiap bahagian.

Related  Pembiakan arnab di rumah di atas plot rumah

Bingkai untuk lebahPemprosesan luaran lebah untuk lebah tidak hanya menyediakan pewarna dekoratif, tetapi juga rawatan dua kali wajib dengan varnis, yang memastikan ketahanan pohon sebelum terdedah kepada kelembapan, perubahan suhu dan penembusan perosak. Adalah disyorkan untuk melukis dengan cat warna putih, kuning atau biru, yang disedari oleh serangga. Ia berguna untuk melindungi penutup sarang dengan logam, dan pada tepi lembarannya terselip supaya melindungi tempat-tempat pemotongan dan hujungnya.

Keperluan untuk bukti untuk lebah

Imej skematik sarangMerancang pengeluaran sarang bagi lebah dengan tangan mereka sendiri, lukisan pembinaan dipilih sedemikian rupa sehingga rumah baru itu benar-benar selesa:

 1. Sebuah rumah berkualiti melindungi serangga dari perubahan suhu dan kelembapan dalam semua keadaan cuaca. Untuk tujuan apa sarang dilengkapi unsur siling dan perlindungan sampingan, berkesan pada musim sejuk dan musim panas.
 2. Sebuah keluarga dalam sarang sarang lebah boleh berkembang tanpa hambatan, yang mana satu sistem untuk meningkatkan jumlah rumah dijangka.
 3. Peranti sarang untuk lebah harus mudah bukan hanya untuk serangga, tetapi juga untuk penjaga lebah. Iaitu, reka bentuk harus dengan mudah dibersihkan, dibasmi kuman, berventilasi dan tertakluk kepada semakan semula.
 4. Perlu diingat bahawa sarang mesti dipindahkan, dikumpulkan dan dibongkar.

Sebelum anda membuat sarang lebah, anda perlu menentukan ukurannya. Walaupun banyak peternak lebah yang berpengalaman mempunyai pilihan mereka dan pilihan yang disesuaikan dengan praktik, pemula harus lebih berorientasi diri terhadap dimensi universal yang diterima.

Memfokuskan pada lukisan sarang lebah untuk lebah, mereka membuat unsur-unsur badan, bahagian bawah dan penutup, bingkai dan bahagian lain dari pembinaan dengan tangan mereka sendiri:

 1. Untuk pengilangan badan mengambil papan kering 20 mm tebal. Pada masa yang sama untuk bingkai, papan yang sama harus diambil bukan dari spesies kayu konifer, tetapi dari daun, contohnya, jeruk atau aspen padat.
 2. Jarak antara bingkai untuk lebah pada larutan standard ialah 37.5 mm, dan pelepasan 20 mm ditinggalkan di antara bahagian bawah bingkai sarang.
 3. Laluan bagi serangga yang lebar ialah 12.5 mm.
 4. Dari bawah ke bahagian bawah bingkai, indent 20 mm dibuat.
 5. Dari permukaan depan atau belakang sarung sarang lebah ke bingkai adalah 7.5 mm.

Related  Komposisi dan ciri pemilihan campuran fodder untuk ayam

Apabila membuat sarang, jangan lupa tentang penebat. Untuk tujuan ini, sediakan kusyen dengan kusyen 455 mm, yang disumbat dengan rumput dan lumut yang kering.

Memasang sarang lebah dengan tangan anda sendiriPagar ruang hidup sarang dari kawasan yang belum diduduki adalah diafragma. Unsur mudah alih bagi peranti sarang lebah juga dibuat dengan tangan dari lembaran papan lapis 10 mm yang kuat.

Perhimpunan sarang buatan sendiri bermula dengan butir-butir badan, kemudian datang waktu untuk melampirkan bingkai kepada lebah. Selepas memeriksa pematuhan dimensi, sarang mendapat bahagian bawah. Yang terakhir digantikan oleh bumbung. Perhimpunan ini dijalankan di permukaan rata, supaya strukturnya stabil dan kuat.

Bagaimana untuk membuat sarang dengan tangan anda sendiri – video

Bahagian 1

Bahagian 2