Domba dengan anak dombaKambing biri-biri domestik adalah salah satu haiwan yang paling cepat berkembang, tidak berjangkit dan produktif di ladang ladang. Tidak menghairankan, baka biri-biri pertama untuk pembiakan domestik muncul beribu-ribu tahun yang lalu. Proses pemilihan tidak berhenti hari ini. Sedangkan sebelum ini nilai tertinggi adalah haiwan yang universal yang memberikan bulu empunya dan daging, kulit, susu dan lemak adalah spesies yang berharga, tetapi kini semakin ramai yang disukai dengan fokus yang jelas.

Bergantung kepada iklim, keperluan dan permintaan, ladang besar dan kecil mengkhususkan diri dalam berkembang:

  • baka daging domba;
  • daging dan pelbagai jenis daging dan daging;
  • haiwan yang menghasilkan kulit dan bulu berkualiti tinggi.

Bebiri domba di padang rumputTerdapat kambing biri-biri, pembiakan yang memberi manfaat kepada pengeluar produk tenusu diet, termasuk keju kotej, minuman susu dan keju. Di rantau selatan, biri-biri sangat dihargai.

Ciri-ciri keturunan biri-biri, gambar dan deskripsi mereka akan membantu para pemula domba pemula berkenalan dengan binatang-binatang ini dan dengan kompeten membentuk kawanan mereka sendiri.

Baka domba Romanovskaya

Baka domba RomanovskayaAsal usul biri-biri Rusia, yang muncul di ladang-ladang wilayah Yaroslavl setakat abad ke-18. Walaupun dihormati untuk spesies haiwan domestik, baka ini masih sangat popular dan meluas.

Ciri ciri kambing biri-biri Romanov adalah kesuburan yang tinggi.

Dengan keupayaan untuk membawa ekor kambing betina daripada anak-anak domba dan beberapa anak kucing, tanpa mengira musim, haiwan menunjukkan produktiviti yang sangat baik daging, walaupun berat badan biri-biri dan dewasa perempuan adalah jauh dari wakil sebenar baka daging biri-biri.

Kumpulan domba RomanovBiri-biri kambing biri-biri Romanov semakin cepat menaikkan berat badan. Stok tujuh bulan seberat kira-kira 30-35 kg. Beratnya domba mencapai matang mencapai 80-100 kg, betina lebih ringan. Hari ini, baka ini untuk kandungan rumah disokong oleh minat tinggi dari pemilik ladang-ladang swasta dan farmsteads. Sebagai tambahan kepada kualiti daging yang baik, haiwan menerima susu yang sihat dengan kandungan lemak sekitar 7%.

Semasa tempoh laktasi, seekor domba dapat menghasilkan sehingga seratus liter produk berharga.

Kambing biri-biri Eldibaevskaya

Kambing biri-biri EldibaevskayaNenek moyang diperolehi walaupun pada abad sebelum domba adalah baka lemak ekor haiwan Edilbaevskoy Kazakhstan dan besar biri-biri bulu kasar wilayah Astrakhan itu. Keturunan ini jenis tahan lasak mewarisi ciri-ciri yang terbaik daripada ibu bapa mereka, dan mampu untuk terus hidup walaupun dalam keadaan yang teruk daripada padang rumput dalam iklim gersang jumlah kecil makanan tanpa lemak.

Kambing biri-biri Edilbaevskie – baka yang mentolerir panas, sejuk, menindik angin.

Dalam mencari padang rumput baru, haiwan mengatasi jarak yang jauh dan pada masa yang sama berjaya bekerja sehingga 120 kg berat dalam domba, dan 75 kg domba. Hari ini, kambing biri ini dapat dilihat bukan sahaja di ladang-ladang Kazakh, tetapi juga di wilayah selatan Rusia, di mana daya tahan dan produktiviti daging yang tinggi juga dihargai.

Related  Pilih seekor burung puyuh untuk ladang anda dengan gambar dengan keterangan

Kambing biri-biri Hissar

Kambing biri-biri HissarLemak kambing berharga, terutamanya dalam bidang pembiakan domba tradisional, produk yang menentukan rupa pelbagai jenis baka haiwan. Kambing daging atau domba masih merupakan yang paling terkenal di Asia, Timur Tengah, dan Caucasus. Lemak dalam badan haiwan baka domba tidak dikumpulkan secara sama rata, tetapi hanya di kawasan ekor, membentuk rizab kilogram banyak.

Kambing biri-biri Hissar adalah wakil yang jelas dari pelbagai daging dan daging. Haiwan besar membesar sehingga 190 berat, dan mereka mempunyai hampir satu pertiga daripada berat betis kambing.

Kambing biri-biri Hissar - wakil yang cerah dari pelbagai daging dagingBiri-biri Hardy, dengan sempurna disesuaikan dengan padang rumput dan peralihan gunung, menikmati populariti yang luas walaupun pada zaman USSR, dan masih aktif ditanam di farmsteads swasta. Haiwan ini mempunyai imuniti yang baik, dan berkembang pesat, tetapi kesuburan tidak berbeza. Berat badan domba dewasa mencapai 90, dan kadang-kadang 150 kg, domba lebih besar. Berat daging bangkai melebihi 140, dan kambing biri-biri kambing – 180 kg. Kambing untuk beberapa bulan penyusuan memberikan sehingga 120 liter susu.

Kambing domba Merino

Kambing domba MerinoMerino dianggap sebagai standard khusus bagi bulu domba. Buah domba ini mula-mula diperoleh di Semenanjung Iberia. Dan orang Sepanyol masih bangga dengan fakta ini, mengingat domba-domba Merinos menjadi harta kebangsaan. Sekarang Australia diiktiraf sebagai pusat pembiakan dunia untuk haiwan ini. Bulu domba yang halus mempunyai bulu yang tebal, lembut, yang selepas ricih dan pemprosesan digunakan untuk membuat pakaian, pakaian rajut dan kain yang berkualiti tinggi.

Shearing sheepBerbanding dengan daging domba, Merinos tidak boleh dipanggil besar, tetapi jumlah bulu halus putih dari satu individu boleh mencapai 18 kg. Hari ini di pembiakan kambing biri-biri adalah beberapa belas baka dan garis siluet yang diperoleh berdasarkan Merinos atau sama dengan kualiti dan kuantiti bulu halus.

Related  Makan arnab harus tepat pada masanya dan betul

Merinoid domestikPada separuh pertama abad ke-20, USSR sendiri menerima pelbagai jenis kambing Merinos sendiri. Nenek moyang merino Soviet, tidak kalah dengan orang Sepanyol yang terkenal dan Australia telah menjadi domba domestik dari Altai, Stavropol dan Chechnya, serta wakil-wakil baka Rambouillet domba. Tidak seperti Merinos asing, haiwan domestik lebih besar. Kambing biri berat kira-kira 110 kg, dan kambingnya kira-kira setengah lebih ringan. Keturunan biri-biri yang menarik ini masih menarik minat para peternak domba di Rusia dan digunakan dalam kerja pemilihan.

Baka kambing PrekosCabang Perancis Merinos diwakili oleh baka kambing Prekos dengan bulu halus halus dan tidak kurang dari kapasiti daging tinggi. Sejarah baka bermula pada abad XIX. Pada abad yang lalu, pelbagai jenis masak awal diperkenalkan. Haiwan terbukti kuat, mudah disesuaikan dengan keadaan utara yang teruk. Pada masa yang sama, Prekios, berbanding baka baka sahaja, memerlukan padang yang luas.

Domba dewasa membesar hingga 120 kg berat, massa kambing lebih sering mencapai 70 kg. Kambing biri-biri Prekos lebih produktif daripada haiwan Merino lain, mereka adalah ibu yang baik, yang dibenarkan kerana risiko keturunan yang lemah dan memerlukan penyayang.

Kambing biri-biri Kuibyshev

Kambing biri-biri KuibyshevSatu lagi kambing biri-biri domestik untuk penyelenggaraan domestik mempunyai orientasi daging, kematangan awal yang sangat baik dan ketahanan. Pada masa yang sama, kambing biri-biri Kuibyshev menunjukkan ciri-ciri pengguna yang sangat baik dari bau daging yang padat dan tidak tipikal.

Kumpulan kawanan KuibyshevDomba Kuibyshev mudah dikenali dengan membina kukuh mereka, kaki berotot, belakang dan dada, leher pendek dan kepala botak yang padat. Kebanyakannya, baka daging lembu ini menyerupai haiwan Romney-march yang terkenal.

Berat ram mencapai 190 kg, betina berat kira-kira 100 kg. Biri-biri baka Kuibyshev adalah sangat awal berat dan mengejar ibu mereka walaupun mereka mencapai setengah tahun.

Sheep Dorper

Sheep DorperKambing biri-biri Afrika Selatan baka Dorper diperolehi oleh penternak tempatan untuk membiak dalam keadaan yang agak teruk dari kawanan lembu biri-biri produktif benua yang mempunyai ketahanan yang tinggi dan prasyarat yang sangat baik. Sebagai asas untuk kerja-kerja itu diambil haiwan Dorset Horn dan Blackheaded Persian domba dengan orientasi arah dan jenis lain.

Related  Bagaimana merawat lembu jika mastitis dikesan?

Sheep Dorper pada musim sejukDorper tidak menipu jangkaan saintis dan petani kambing. Bagi kira-kira satu abad, baka ini domba mengesahkan keupayaan untuk terus hidup hampir di padang belantara, untuk mengetepikan makanan segar dan menggemukkan berat badan yang besar dalam perjalanan yang panjang di cerun berbatu.

Berat ram mencapai 140 kg, betina dewasa separuh kecil. Berat yang sama, kira-kira 50-60 kg, dicapai oleh anak domba separuh tahunan.

Keturunan domba Texel

Keturunan domba TexelBaka domba Texel dianggap sebagai salah satu yang tertua di Eropah. Terdapat juga pendapat bahawa haiwan dengan tanda-tanda yang serupa diketahui bahkan semasa zaman Rom Besar. Namun perhatian khusus diberikan kepada kambing biri-biri berjenggut awal pada abad sebelum terakhir. Ia adalah pada masa ini bahawa individu dari asal Belanda menerima penyerapan darah British baru, dan satu penanaman baru yang layak ditubuhkan di farmsteads swasta dan ladang baka berskala besar.

Domba di pameran ituSebagai hasil daripada kerja pemilihan, para peternak dan saintis berjaya mendapatkan kombinasi ideal pengeluaran daging dan ketersediaan bulu berkualiti lembut pada haiwan besar.

Domba membesar sehingga 70 kg, berat domba dewasa boleh melebihi 160 kg.

Haiwan awal, tidak bersahaja dan mempunyai imuniti yang baik, yang penting apabila menjaga kambing di rumah. Oleh itu hari ini, baka biri-biri Texel dipilih oleh ribuan pemilik farmsteads di seluruh dunia dan di Rusia, khususnya.

Baka kambing Rusia – video