penyakit kembar tidak berjangkitKambing domestik adalah haiwan yang paling tidak bersahaja. Gejala penyakit kambing dan rawatan mereka bergantung kepada keadaan fizikal haiwan. Semakin kuat tubuh, lebih mudah untuk penyakit ini, lebih sukar untuk didiagnosis. Walau bagaimanapun, terlepas pada peringkat akut penyakit itu masuk ke dalam bentuk kronik dan sedang menunggu masa.

Jenis penyakit kawanan kambing

kambing tidak aktifHanya pemilik kawanan, yang sentiasa memerhatikan tingkah laku haiwan, akan memahami dengan tanda-tanda yang tidak penting bahawa kambing telah jatuh sakit. Tetapi doktor pasti dapat mendiagnosis dan menetapkan ubat. Semua penyakit boleh dibahagikan kepada beberapa kategori:

 • tidak berjangkit;
 • berjangkit;
 • parasit;
 • penyakit parasit darah.

Sering kali, gejala penyakit kambing tidak jelas, dan rawatan itu ditetapkan oleh pakar. Dalam kes penyakit tidak berjangkit, haiwan itu tidak dipisahkan dari kawanan, dalam kes lain, langkah-langkah diambil untuk mengelakkan penyakit daripada menyebar.

Penyakit tidak berjangkit timbul daripada pemakanan dan penyelenggaraan yang tidak betul. Kambing adalah haiwan yang gelisah, dan selalunya keinginan untuk mengambil halangan itu berakhir dengan trauma. Penyakit tidak berjangkit termasuk proses keradangan yang dikaitkan dengan selesema, terutamanya pada kambing selepas lambing. Sekiranya tiada proses bakteria atau mikrob, haiwan tersebut boleh ditinggalkan dalam kawanan.

kambing mempunyai sejukSemua penyakit bakteria, virus, alam mikrob dihantar melalui hidangan biasa, najis, menghidu dan susu. Sekiranya terdapat gejala sedemikian, dan penyakit kambing dijangkiti dengan antibiotik, haiwan harus diasingkan.

Penyakit parasit dikaitkan dengan perkembangan organ-organ organisme hewan asing yang memakan daging penderma. Jangkitan berlaku:

 • semasa berjalan kaki,
 • melalui kutu – pembawa,
 • pengambilan formasi helminth dengan makanan dan air.

Terdapat banyak penyakit seperti itu, parasit hidup dalam darah, hati, perut dan bahagian badan yang lain. Mereka makan daging hidup, membiak, dan kambing secara beransur-ansur berubah menjadi mayat berjalan. Jika terdapat masalah, pembersihan tempat-tempat kambing yang sakit dan rawatan mereka dengan persediaan khas dilakukan.

Ticks dan kutu menetap pada kulit haiwan, menjangkiti sejambak penyakit, membawa kalkulus dan keseronokan berterusan. Kumpulan ini tertakluk kepada rawatan berulang sehingga semua parasit dikeluarkan.

Penyakit kambing tenusu

kambing yang sihatMana-mana ubat, virus dan bakteria yang terkandung dalam badan, parasit membiak, untuk menjadi yg memberi susu kambing pendakwaan dua kali. Dia habis, bergelut dengan penyakit, jangkitan hantaran dengan kambing susu, orang kucing. Oleh itu, tempoh beranak adalah perlu untuk mengambil semua langkah-langkah pencegahan.

Kambing, dari mana kita minum susu, harus sihat. Tetapi ia adalah imuniti dan kesabaran yang kuat kambing yang, apabila tidak ada sebab yang dapat dilihat untuk melakukan ujian, memperkenalkan racun dan bukannya produk kuratif.

Malah sebelum permulaan lambing, induk semang harus memastikan bahawa dia melancarkan kambing yang sihat. Hentikan memerah susu kambing 4-6 minggu sebelum kambing. Beberapa hari sebelum bermulanya kelahiran, makanan berair dikecualikan, makanan campuran digantikan dengan dedak. Kambing bulan lepas dilindungi daripada selsema dan kecederaan. Kambing yang gemuk akan sukar untuk berehat, jadi makanan yang kasar diberikan, dan yang berair tidak.

rahimnya hancurUntuk mengelakkan kekasaran raba, walaupun sebelum lebihan kelahiran kolostrum sdaivayut dan disimpan di dalam peti sejuk, untuk FUL kambing dilahirkan. Penyakit kambing selepas melahirkan dikaitkan dengan rehat, plasenta ketidakhadiran atau prolaps rahim. Semua penilaian kesan ini dan dengan bantuan doktor haiwan semua sembuh. Perkara utama pada masa ini bukan untuk membawa jangkitan di dalam.

Okot perlu disimpan di tempat yang kering kering.

Jangkitan selepas bersalin berlaku oleh kolonisasi mikrob dalam saluran kelahiran. Suhu naik menjadi 41 dan kambing menjadi lembab. Tidak boleh sembuh – haiwan itu akan mati.

Penyakit udder

penyakit udderDan kini ingat tentang jangkitan yang tidak lengkap. Haiwan yang lemah dengan imuniti yang rendah adalah mangsa mereka. Pada masa ini, penyakit udder bermula pada kambing. Kurangkan susu dengan mudah, jika keadaan kebersihan dan iklim tidak dipatuhi. Keradangan udder boleh menjadi primer, jangkitan akan menembusi dari tempat tidur kotor atau tuala melalui puting terbuka.

Pada udder kambing, benjolan mungkin muncul. Ini adalah hasil jangkitan staphylococcal yang telah melalui folikel rambut dan menyebabkan abses. Ini adalah manifestasi yang sangat menyakitkan, sama seperti mendidih manusia.

lebam pada udderJika bernanah bermula, dipercepatkan dengan menggunakan salap ihtiolovaya, Vaseline dengan Calendula. Memecah luka terbuka dibasmi dengan iodin atau alkohol. Sodium penisilin streptotsida ulser dirawat kernel dan menyembuhkan luka, menggunakan ubat perubatan dan kaum.

Retak pada puting terjadi semasa memerah susu, ketika kebersihan tidak diperhatikan dan kulit menjadi kering. Retak akan membuat mereka tahu tentang darah.

Penjagaan, pembasmian kuman, pelinciran dengan krim bayi akan memperbaiki keadaan. Kambing boleh merosakkan udder dengan tanduk jika gatal-gatal. Lihat, tidak ada serangga.

Udder, penuh dengan susu, terdiri daripada tisu halus yang mudah trauma dengan pengendalian kasar. Udung bengkak adalah menyakitkan, darah mungkin muncul, penyakitnya menyerupai mastitis. Hanya urutan ringan, memampat dan salap pemanasan akan menyelamatkan keadaan.

Dengan semua penyakit ini, susu boleh diberikan kepada seekor kambing, dimakan, jika tidak ada bau asing dari cara penjagaan.

Dengan mastitis, penyakit udder pada kambing, susu menjadi tidak sesuai. Dalam saluran susu, bakteria yang menyebabkan keradangan berkembang, dan bersama dengan susu mereka dapat menjangkiti kambing dan manusia.

Mastitis dibezakan:

 • streptokokus;
 • serous;
 • gangrenous;
 • catarrhal.

Tanpa mengambil kira jenis bakteria, mereka membiak dengan cepat dalam keadaan yang baik, dan tanda-tanda penyakit ini adalah kemunculan darah di dalam susu, pelulas, ketulan lendir, merapatkan saluran susu.

urut udderPemulihan rakyat dapat mengurangkan keadaan jururawat basah, tetapi antibiotik yang dipilih khusus dapat membunuh jangkitan. Untuk mengekalkan mikroflora perut pada masa ini, doktor menetapkan ubat dan vitamin tambahan.

Video mengenai penyakit perut kambing