tumbuh ayam dalam sangkarBermula petani ayam mengherankan apa yang lebih baik – broiler yang semakin meningkat dalam sangkar atau dalam paddock khas. Untuk mengambil keputusan yang berwajaran, anda perlu mempunyai maklumat lengkap tentang ketepatan kandungan ayam. Broiler diternak demi keuntungan berat dalam masa yang singkat, jadi penting untuk mewujudkan keadaan yang menggalakkan bagi ayam untuk berkembang dengan baik.

Kebaikan dan keburukan

broiler dalam sangkarLebih ekonomikal adalah kandungan selular broiler, berbanding dengan lantai. Tetapi ia, bersama-sama dengan merit mempunyai kekurangannya.

Untuk tambah, anda boleh memasukkan beberapa kriteria:

 1. Ruang disimpan. Ia mengikuti kos tenaga juga akan dikurangkan, kerana ayam memerlukan cahaya, pemanasan dan pengudaraan.
 2. Penggunaan suapan berkurangan dengan ketara. Ini disebabkan fakta bahawa ayam tidak menyebarkan suapan dan tidak menginjak-injaknya.
 3. Kerana pergerakan yang terhad, keuntungan massa lebih cepat, kerana tenaga dibelanjakan untuk pertumbuhan, bukan pada gerakan.
 4. Apabila berkembang ayam dalam sangkar, mereka kurang berhubung dengan individu lain. Komunikasi ini terhad kepada jiran-jiran dalam sangkar, yang membolehkan anda mengambil tindakan tepat pada masanya ketika menyebarkan jangkitan.
 5. Pembersihan harian lebih mudah. Ini juga membantu mengurangkan risiko jangkitan, dan ayam tidak menggigit sampahnya dan tidak menghirup ammonia.
 6. Penjagaan ayam lebih optimum. Ini termasuk bukan sahaja minum dan memberi makan, tetapi juga pemeriksaan veterinar, yang mesti dijalankan setiap hari.

Untuk pengeluaran besar-besaran, kelebihan yang lebih besar akan menjadi satu set berat yang lebih pantas, yang akan meningkatkan keuntungan dengan ketara, kerana penggemukan akan kurang dari seminggu, berbanding penyelenggaraan lantai.

kandungan ayam dalam sangkarKelemahan termasuk penunjuk seperti:

 • perbelanjaan besar ke atas peralatan dan sel;
 • mewujudkan iklim istimewa di dalam bilik dengan burung – cahaya, suhu, pengudaraan;
 • anda perlu membeli makanan khas untuk makan ayam yang seimbang;
 • berlakunya masalah dengan kaki apabila berat yang besar dicapai, kerana kehadiran di lantai mesh;
 • pembersihan harian dulang dalam kotoran adalah wajib;
 • Rasanya lebih rendah daripada ayam jarak jauh.

Selepas melepaskan sel-sel dari ayam-ayam, membasmi mereka untuk mengelakkan pencemaran yang mungkin dari kumpulan seterusnya broiler.

Sangkar untuk rumah persendirian

brooder sangkar untuk ayam kecilUntuk memastikan bahawa kandungan ayam dalam sel-sel di rumah adalah betul, anda perlu menyediakan terlebih dahulu. Pertama sekali, angkat bilik, beli peralatan yang diperlukan dan beli sel. Anda boleh membina mereka sendiri atau membeli varian industri siap pakai. Anda boleh menggunakan premis, contohnya, bangsal. Pada musim panas, induk ayam yang berkembang di kandang mungkin dilakukan di jalan.

Ia perlu ingat rejim suhu. Pemanasan melampau akan menjejaskan kesihatan burung.

Peralatan termasuk:

 • lampu untuk pencahayaan, kerana ayam memerlukan cahaya berterusan yang berkualiti untuk pembangunan yang betul;
 • unsur pemanasan khas, kerana ayam memerlukan suhu udara yang tinggi – dari 36 darjah, yang secara beransur-ansur menurun hingga 18 darjah semasa dewasa;
 • mekanisme pengudaraan yang diperlukan untuk pembangunan burung yang selesa dan sihat.
 • penyu dan peminum.

Related  Dalam apa kes mereka memberi susu tepung kepada babi?

Pertumbuhan ayam di rumah dalam sel membayangkan pengambilalihan atau pembuatan sendiri sel. Anda boleh membelinya dengan memilih dari pelbagai model yang dihasilkan di kilang-kilang. Dalam varian ini, ia tetap hanya untuk memilih dimensi dan peralatan sel. Banyak pengeluar menjual sel-sel dengan feeder terbina dalam dan feeder air, serta penghapusan sampah secara automatik dari sampah.

Untuk pembuatan sel dengan tangan, adalah dinasihatkan terlebih dahulu untuk membiasakan diri dengan pemakanan video dalam sel-sel di rumah. Terdapat variasi sel yang berlainan. Lebih mudah untuk mengemudi dalam jenis – dari bahan apa yang lebih mudah untuk menghasilkan dan lebih mudah digunakan.

sangkar pelbagai peringkat untuk broilerUntuk bermula, rangka dibuat. Ia boleh dibuat dari bar dan dari profil logam. Seterusnya, ia dilekatkan pada kisi untuk dinding dan lantai. Dinding boleh dibuat dari papan lapis, tetapi ketika memasang ventilasi panggangan akan jauh lebih baik. Untuk bahagian bawah sel sel kecil diperlukan, untuk mengelakkan berlakunya kecederaan pada ayam. Sesetengah pengeluar meletakkan palet plastik bersama-sama. Lembaran galvanis yang disiapkan dan dipasang di bawah lantai sangkar. Adalah wajar untuk menjadikannya mudah alih, untuk memudahkan pengendalian dan pembersihan sampah.

Piawaian kandungan

sanitasiApabila broiler ditanam dalam sangkar, perlu mematuhi norma zootechnical:

 1. Rata-rata, 1 persegi. m mesti ada purata 23 kepala, manakala berat pada penamat tidak boleh melebihi 40 kg.
 2. Dengan memberi makan beralkali untuk 1 hen, perlu untuk memperuntukkan kira-kira 2.5 cm. Apabila memberi makan dari wadah bulat, individu, secara purata, mestilah 50 keping.
 3. Dengan peminum vakum, yang dihasilkan pada hari-hari awal, anda perlu mematuhi nisbah 50 ayam per 1 peminum. Selanjutnya, dengan versi alur, cukup untuk meletakkan 2 cm di kepala.
 4. Mematuhi piawaian suhu. Apabila ayam masih kecil suhu dikekalkan sekitar 36 darjah. Selepas turun sebanyak 0.2 darjah setiap hari. Oleh itu, pada 7 minggu suhu harus mencapai 17-18 darjah. Bersamanya pada masa depan dan mengandungi individu dewasa.
 5. Ia perlu memberi perhatian kepada kelembapan. Ia perlu kira-kira 60%. Keadaan burung yang betul, sistem pernafasan dan rasa suhu bergantung pada ketepatan tetapan kelembapan.
 6. Adalah penting untuk mengikuti mod cahaya. Sekiranya untuk ayam-ayam kecil perlu mempunyai pencahayaan sepanjang masa, iaitu 23 jam sehari harus diterangi oleh cahaya yang berkualiti tinggi. Apabila anda membesar, pada hari ke 7, anda perlu beralih ke siang / malam. Tempoh cahaya adalah kira-kira 17-19 jam.

Related  Burung itik untuk pembiakan domestik

Untuk membiak ayam di rumah dalam sel akan memerlukan masa kira-kira 70 hari. Selepas ini, ayam mula mendapat berat badan lebih perlahan dan mengambil lebih banyak makanan. Oleh itu, ia tidak masuk akal untuk membesarkannya. Tetapi pada usia ini berat broiler akan menjadi kira-kira 2.5 kg.

Broiler dari anak ayam untuk disembelih dalam sangkar – video