Feeder bunker untuk arnab saiz yang berbezaPemula arnab mula sebelum haiwan ternakan earing harus berhati-hati terutamanya mengenai sel-sel dan penyuap. Apakah suapan untuk arnab yang memenuhi keperluan keselesaan maksimum apabila memakan makanan oleh haiwan dan minima dengan kos mereka sendiri?

Jenis asas palung makan

Pengumpan itu sendiri adalah peranti khas yang membantu mengurangkan masa dan menyelamatkan daya yang diperlukan untuk penjagaan dan pelarasan yang betul bagi rejim pemakanan haiwan. Di samping itu, pengumpan yang dipasang dengan betul akan memastikan kesucian dalam sangkar selagi mungkin.

Penyuap arnab - mangkuk seramikTerdapat sejumlah besar feeder yang berbeza untuk arnab, yang dibahagikan kepada jenis utama berikut:

 1. Mangkuk diperbuat daripada seramik. Produk kilang yang sangat cantik, lihat dalam sangkar di peringkat tertinggi. Mudah untuk makan makanan yang tertidur, tetapi arnab sering menggulingkannya, yang menyebabkan menjejaskan makanan dan pencemaran sel.
 2. Palung makan kanak-kanak – digunakan untuk memberi makan jerami. Adaptasi sangat praktikal. Memerlukan kawalan berterusan ke atas jumlah jerami yang tersisa di palung dan penambahannya.Bowl makan anak-anak untuk jerami
 3. Feeder untuk arnab dalam bentuk longkang. Mereka mempunyai beberapa kelebihan: pemakanan yang mudah, adalah mungkin untuk mempunyai beberapa individu sekaligus untuk satu feeder. Mereka digunakan untuk pakan ternakan dan tanaman akar.Makan melalui palung
 4. Pengumpan bungkus untuk arnab digunakan untuk makanan longgar, atau pekat. Kelebihan utama jenis pengumpan ini ialah makanan dituangkan ke dalamnya setiap beberapa hari, terutamanya bagi penjaga ternakan yang mempunyai masa yang sangat terhad. Di samping itu, pengumpan itu tidak akan membenarkan arnab menyebarkan dan menginjak suapan di seluruh sangkar, yang akan menjimatkan belanjawan.Feeder bunker untuk suapan longgar
 5. Feeder dalam bentuk cawan. Biasanya, tin kosong digunakan, yang boleh berfungsi sebagai penyuap dan mangkuk minuman untuk arnab, iaitu, mereka boleh mencurahkan makanan yang berlumuran atau tuangkan air.

Related  Dalam apa kes mereka memberi susu tepung kepada babi?

Minuman untuk arnab boleh diubah:

 • automatik;
 • vakum;
 • puting;
 • cawan (sebarang mangkuk, cawan, dulang yang tidak keberatan);
 • dari botol (yang paling sering digunakan dalam pembiakan arnab).

Apakah pengumpan yang dibuat?

Untuk penghasilan feeder untuk memberi makan haiwan peliharaan mereka, bahan-bahan berikut disyorkan:

 • timah nipis;
 • profil logam;
 • kayu (ini boleh menjadi papan nipis, atau sekeping papan lapis);
 • plastik;
 • plexiglas;
 • slate langsung.

Sebagai bahan bantu, dawai atau batang nipis paling kerap digunakan.

Jika semasa pemasangan feeder, tepi tajam atau burr dibentuk, ia mesti dilapis dan disandangkan untuk mengelakkan pemotongan kulit arnab.

Kaedah pembinaan bunker

Sebelum memulakan pembinaan feeder untuk arnab di rumah, anda mesti terlebih dahulu membandingkan saiz sel dan lukisan pemakan masa depan. Sekiranya pilihan adalah berdasarkan penghasilan umpan jenis bunker, disarankan untuk mempertimbangkan pilihan yang paling menguntungkan dan mudah untuk pembinaannya.

Pilihan terpantas dan paling mahal untuk membuat sebuah bunker akan menjadi pembinaannya dari 3 liter bijih timah.

Pengumpan dari balang logam besarCara membuat feeder untuk arnab, langkah demi langkah arahan:

 1. Pada mulanya, adalah disyorkan untuk melukis garis di atas tin di 1.5-2.5 cm dari bahagian bawah tin.
 2. Kemudian potong separuh daripada tin di sepanjang garis, tanpa pergi ke belakang.
 3. Selepas itu, sebilangan besar lubang mesti digerudi dengan gerudi di bahagian bawah.
 4. Ia perlu membuat lembaran yang halus (sama dengan dinding) dari separuh potong balang dan pasangkannya ke feeder.
 5. Pengumpan bungkusan yang siap harus disikat ke pintu sangkar arnab.

Pengumpan buatan sendiri di dalam sangkarPengumpan itu, walaupun ia tidak kelihatan sangat estetik, tetapi ia sangat mudah untuk menghasilkan, ekonomi (kerana ia boleh dibina dari balang di mana terdapat, sebagai contoh, pes tomato) dan mudah digunakan.

Related  Kami membuat sangkar untuk puyuh dengan tangan kita sendiri

Krolikovody, yang tahu bagaimana untuk bekerja dengan lembaran tergalvani, boleh membina bunker seng tanpa usaha khas. Walaupun tanpa pengalaman kerja timah, peternak arnab akan dapat membuat persediaan semacam itu untuk haiwan kesayangan mereka, sambil memerhatikan petunjuk dan skema yang tepat untuk membuatnya.

Arahan untuk pembuatan pengumpan bungker yang diperbuat daripada besi tergalvani

Lukisan penyepit bunker dari lembaran logamPerkara pertama yang perlu dilakukan adalah memotong semua butir-butir yang perlu mengikut skema. Kemudian, dengan bantuan gabungan tang, bengkokkan timah di sepanjang garis putus-putus yang ditunjukkan pada rajah.

Agar timah lebih mudah dibengkokkan, disarankan untuk membuat sayatan kecil di ketebalan lantai lembaran tergalvani, menggunakan pisau dan penguasa.

Selepas membuat semua butiran, mengikut skema, anda boleh mula mengumpul feeder. Sudut dan tepi tajam harus dilapis, atau tanah.

Penyedia siap untuk arnabProduk siap akan kelihatan seperti gambar.

Cadangan berharga untuk pembinaan feeder di rumah

Sebelum memulakan pengeluaran feeder bungker untuk arnab, mengikut lukisan, cadangan berikut harus diambil kira:

 • semua komponen susunan sel, termasuk feeder sepatutnya lebih mudah dalam mengekalkan kebersihan dan kebersihan;
 • jika penyu diperbuat daripada bahan nipis yang boleh menggerut arnab, maka diperlukan untuk membenamkan pinggir feeder dengan tinplate, untuk hayat perkhidmatan terpanjang;
 • adalah disyorkan untuk mengatur palungan makan supaya makanan itu tercemar mungkin (lubang gerudi di dasar palung, atau lapisan bawah dengan parit halus);
 • jumlah pengumpan tidak boleh kurang dari jumlah harian arnab makan, jika tidak, haiwan akan naik ke dalamnya dan busuk;
 • tudung pengumpan ke sel mesti sekuat mungkin, untuk mengelakkan perubahan mereka.

Pendekatan untuk pembiakan haiwan kesayangan domestik dari sisi kreatif akan memastikan pembiakan arnab adalah aktiviti yang sangat menarik. Sekiranya anda membina sel-sel dan pengumpan untuk arnab dengan tangan anda sendiri dari bahan-bahan yang diperbaiki, maka anda boleh menyimpan jumlah yang mengagumkan, sebelum memulakan pembiakan arnab.

Related  Inkator Cinderella akan menyelamatkan brood burung dalam keadaan apa pun!

Pembuatan penghantar bunker yang diperbuat daripada keluli lembaran – video