Lima daun girlish girard pada grid rabitsaBuah-buahan buah-buahan liar (girlish) tidak boleh dimakan, tetapi tanaman anggur ini sangat hiasan. Daun jenis yang paling banyak pada musim gugur mendapat klaret chic atau warna merah pelbagai warna dan cantik menonjolkan latar belakang sayur-sayuran yang lain. Kilang ini bersahaja dengan tempat penanaman dan jenis tanah, tetapi untuk menanam semak subur, perlu mengikuti saranan mudah untuk menanam dan mengurus anggur liar.

Di mana untuk menanam anggur liar

Arbor hijauSering kali penduduk musim panas melepaskan liana hiasan hanya kerana mereka tidak tahu cara menanam anggur di negara ini. Adalah sukar untuk mencari tumbuhan yang lebih lesu dari seorang gadis yang girlish. Ia tumbuh walaupun dalam bayangan yang mendalam, tidak memerlukan baja dan pengairan yang kerap. Walaupun begitu bersahaja, ia masih lebih baik untuk menanam di sebelah cerah – jadi semak akan tumbuh lebih cepat, daun akan lebih besar dan lebih indah.

Untuk penanaman, tanah yang ditanam dengan mana-mana Ph. Jika ia sepatutnya menanam tumbuhan di kawasan rumput yang rapi, rumpai atau bertumpuk, lubang penanaman luas disediakan dengan lebar dan kedalaman 50 cm, dan ditutup dengan tanah yang subur dengan penambahan humus. Pengisian ini akan mencukupi untuk kilang itu berkembang dan menerima pemakanan yang diperlukan selama 2-3 tahun. Selepas rooting akhir, sistem akarnya sendiri akan menghadapi halangan.

Gerbang anggur girlishAnggur liar, dengan sebahagian besar semak belukar, praktikalnya tidak menduduki kawasan yang berguna, memandangkan tumbuh anggur di negara ini, ditanam di tempat-tempat yang tidak sesuai untuk pertumbuhan tumbuhan taman dan kebun lain. Lianas buah dara yang sesuai untuk tujuan tersebut:

  • Memudar arbor itu.
  • Susunan lindung nilai.
  • Peranti lengkungan.
  • Hiasan dinding bangunan lama, usang.

Jangan lupa bahawa tumbuh-tumbuhan yang berkembang pesat memerlukan sokongan, jadi dari awal lagi, mewujudkan keadaan untuk itu sehingga luka dapat naik. Ini tidak terpakai bagi kes-kes apabila ia dirancang untuk meletakkan anggur di atas tanah dalam bentuk permaidani.

Cara menanam anggur liar

Menanam anggur girlishLubang penanaman dipenuhi dengan ½ bahagian tanah subur dengan penambahan humus, dan tumbuhan diletakkan di dalamnya. Jika tanah itu agak longgar dan subur, sudah cukup untuk menggali lubang kecil di mana anda boleh mengedarkan akar anggur secara bebas. Meliputi lubang dengan tanah, ia banyak dibanjiri dengan air.

Related  Konifer dari tumbuh-tumbuhan konifer – oasis hijau dalam reka bentuk landskap

Pucuk muda dari anggur liarIa harus memastikan bahawa tapak pertumbuhan bekas anak benih berada di aras tanah. Pendalaman tumbuhan akan menimbulkan pembentukan coppis yang tidak sesuai, perjuangan yang akan mengambil banyak masa dan usaha. Sekiranya tanah telah merosot selepas menyiram, dan semak belukar telah jatuh dengan tanah, ia perlu ditarik, dengan perlahan-lahan merampas pokok berhampiran tanah. Selepas itu, mereka mencurahkan tanah dan menanam semula tanaman itu.

Ia tidak disyorkan untuk memindahkan tumbuhan yang lebih daripada dua tahun, kerana proses percabaan boleh diganggu, dan pemangkasan tambahan diperlukan untuk membentuk semak belukar dengan betul.

Penjagaan anak benih muda anggur liar

Penjagaan benih anggur liarTumbuhan akan cepat bertahan jika tanah sentiasa dikekalkan dalam keadaan basah, oleh itu, pada minggu pertama selepas penanaman, penjagaan bibit anggur terdiri daripada penyiraman biasa. Dalam cuaca panas, ini dilakukan awal pagi atau petang, dan semestinya dengan air suam. Untuk pengekalan kelembapan yang lebih baik, adalah disyorkan bahawa lubang itu akan ditutup dengan kulit kayu atau gambut.

Tumbuhan muda tidak boleh menahan diri pada daun, jadi mereka perlu mengikat tali bulu lembut. Dalam beberapa tahun, keperluan untuk garter seperti itu akan hilang, kerana tumbuhan itu secara bebas akan berpaut kepada pagar, kisi gazebo atau dinding struktur dengan antena atau cawan sedutan pada batang. Perlindungan anggur liar diperlukan hanya 2-3 tahun pertama selepas penanaman, dan selepas itu untuk musim sejuk, anda boleh menutup telaga basal dengan lapisan humus. Mengenai bagaimana untuk menjaga anggur liar, anda dapat melihat pelajaran video yang dilampirkan pada artikel itu.

Sebahagian daripada penjagaan anggur girlish adalah untuk membatasi batasan pertumbuhannya. Kilang itu secara intensif membolehkan saudara kandung akar, yang boleh merebut ruang yang tidak dimaksudkan untuk itu. Pada separuh kedua musim panas, semak diperiksa beberapa kali, dan pucuk baru dibentuk. Semak baru boleh ditransplantasikan untuk landskap selanjutnya laman web ini.

Pemangkasan anggur liar

Pemangkasan anggur liarPada tahun ketiga pertumbuhan anggur di axils daun, pucuk atau anak tiri mula membentuk. Semakin ada proses sedemikian, semakin banyak semak belukar itu. Merangsang pembentukan mereka boleh menjadi pemangkasan mata bulu mata. Pengurangan tanaman anggur dilakukan dengan panjang yang diperlukan, dan tidak ada batasan. Jika anda mengeluarkan sebahagian besar pucuk, ini tidak akan menjejaskan daya maju tenggelam – ia akan melepaskan pucuk sisi dan sekali lagi mencapai saiz yang sama.

Related  Pokok limau yang unik

Perlukan balkoni dengan anggur liarSekiranya anda merancang untuk menanam balkoni dengan bulu-bulu anggur, mereka harus meletakkan di dinding rumah dan pergi ke tangga untuk melepaskan anak tiri, sehingga liana mencapai ketinggian yang dikehendaki. Selepas itu, sudah dari balkoni, pemangkasan dilakukan, yang menyumbang kepada pertumbuhan jisim hijau. Pada musim bunga semua cawangan kering dikeluarkan, angin yang ditarik dari tempat mereka diikat, dan pucuk terlalu panjang dipendekkan. Membentuk pemangkasan dijalankan sepanjang separuh pertama musim panas, dan pada musim gugur ujung-ujung yang baru ditanam dari pucuk terikat, sehingga angin tidak mengganggunya.

Video mengenai buah anggur liar