Kandungan burung puyuh dalam sel khususHari ini, semakin ramai orang memilih untuk diri sendiri di rumah persendirian, yang secara sukarela menolak keputusan untuk melibatkan diri dalam penyelenggaraan ternakan berguna di ladang. Wakil terkecil dari keluarga luas ini adalah puyuh. Pembiakan di rumah agak bersahaja, responsif kepada penjagaan burung kepada tenaga walaupun orang baru.

Goreng, dibakar dengan cendawan dan herba, puyuh yang disumbat telah dihidangkan ke meja-meja bangsawan di Medieval Europe dan di Rusia. Tetapi jika pada zaman dahulu puluhan bangkai dilengkapi dengan memburu puyuh, hari ini burung-burung yang sangat kecil ini berjaya dibiakkan di ladang-ladang swasta dan kompleks ayam besar.

Aspek ekonomi pewarnaan puyuh

Minat puyuh dari kekasih unggas disebabkan oleh:

  • perbelanjaan yang tidak ketara untuk pembelian telur untuk inkubasi;
  • kesederhanaan pemakanan ayam;
  • Pulangan cepat pasukan yang dilaburkan.

Bagaimana untuk memulakan penternakan puyuh di rumah kepada petani unggas pemula? Apa kesukaran yang mereka tunggu, dan apa yang perlu dipertimbangkan ketika mencipta ladang kecil mereka?

Burung dibiakkan untuk dua tujuan:

  • demi telur pemakanan, kualiti pemakanan, keselamatan dan beberapa petunjuk lain yang melebihi ayam;
  • untuk mendapatkan daging rendah lemak yang lembut.

Ini harus diambil kira apabila memilih pengkhususan ladang puyuh masa depan dan menentukan dengan baka untuk pembiakan.

Puyuh di dalam sangkar musim panasSekumpulan burung puyuh kecil dapat menyediakan tujuh telur. Tetapi adakah ia menguntungkan atau tidak membiakkan burung puyuh sebagai perniagaan? Jika anda membandingkan arahan daging dan telur, yang pertama adalah bangkai sehingga 300 gram, dengan bilangan telur yang agak kecil, sehingga 200 keping. Dalam kes kedua, jisimnya tidak melebihi 200 gram, tetapi dari puyuh anda boleh mendapat sehingga 300 telur dengan berat kira-kira 10-12 gram setahun.

Sudah sebulan setengah selepas kelahiran puyuh bersedia menyapu, dan dari meletakkan telur di dalam inkubator sebelum memusnahkan anak ayam hanya 18 hari. Ini precocity “tidak impikan” ayam, yang bercakap secara langsung mengenai kemungkinan ekonomi pembiakan burung puyuh di rumah.

Syarat-syarat untuk menjaga puyuh di rumah untuk pemula

Jika ayam, itik, angsa dan burung lain dalam keadaan ladang ladang adalah mudah untuk menguasai dan boleh ditanam menggunakan padang rumput, burung puyuh sangat sukar untuk dijaga. Oleh itu burung jenis ini disimpan dalam sangkar.

Related  Bagaimana untuk menyelenggara dan memberi suapan bebek di rumah

Quail memerlukan hari cahaya 17 jamPremis untuk menjaga puyuh di dacha dipilih kering, berventilasi dan hangat, tetapi pada masa yang sama dipercayai dilindungi dari draf, yang burung tidak tahan. Untuk aktif membangun dan menyelenggarakan telur burung, mereka memerlukan pencahayaan. Optimum boleh dianggap sebagai jam 17 jam waktu siang:

  1. Jika anda menyalakan sel-sel lebih lama, pada mulanya bilangan telur akan meningkat, tetapi burung itu cepat menjadi letih.
  2. Hari cahaya yang singkat, tanpa penggunaan pencahayaan tambahan, tidak akan memberikan hasil yang diingini dari meletakkan ayam dan anak-anak muda. Dalam gelap, burung enggan memberi makan, yang membawa kepada simpanan makanan, tetapi pada masa yang sama menghalang pertumbuhan.

The unpretentiousness of the bird, ruang kecil yang diduduki oleh sel-sel dan pulangan cepat produk makanan – ini adalah alasan populariti penyelenggaraan puyuh di negara ini, di sebuah rumah persendirian atau bahkan di sebuah apartmen.

Walau bagaimanapun, pembiakan sebilangan besar burung di premis kediaman adalah tidak diingini:

  • kerana risiko mengembangkan penyakit, berbahaya bagi kedua-dua burung dan manusia;
  • kerumitan mewujudkan keadaan yang sesuai untuk pencahayaan dan pengudaraan;
  • kerana pelanggaran peraturan yang berlaku untuk penggunaan perumahan di bangunan pangsapuri.

Telur puyuhDi kediaman musim panas atau di ladang ladang sendiri, peternak ayam boleh menumbuhkan beberapa generasi puyuh semasa satu musim panas dan mendapatkan telur berguna dan lazat dari mereka. Satu-satunya perkara yang boleh menyebabkan perbelanjaan tambahan ialah pembiakan dan pemeliharaan burung puyuh di musim sejuk, tetapi satu video mengenai organisasi proses itu akan membantu memahami nuansa menghalang pemula ternakan mula-mula untuk membuat kesilapan.

Bagaimana untuk menanam puyuh?

Ladang puyuh rumah bermula dengan pembelian anak ayam minggu atau pengeraman diri anak-anak muda. Puyuh yang muncul memerlukan penjagaan khas dan keadaan penahanan. Sebelum membiakkan burung puyuh, untuk anak ayam kecil membina atau membeli sangkar yang dilindungi dari draf, dilengkapi dengan pencahayaan dan pemanasan.

Related  Pencairan dan penyelenggaraan unggas guinea di rumah

Chicks bersarang di inkubatorPuyuh kecil dalam minggu pertama kehidupan perlu mengekalkan suhu udara yang tinggi iaitu 35-36 ° C. Kemudian di brooder, udara secara perlahan-lahan didinginkan, hingga akhir minggu kedua, membawa kepada 30 ° C. Pemanasan puyuh kecil di pembiakan di rumah adalah penting untuk mengaturkan supaya di dalam sel suhu berubah dengan lancar, tanpa melompat, mengancam melemahkan pesat dan kematian haiwan muda.

Telur puyuh dan anak ayamSelain panas, puyuh dalam dua minggu pertama meninggalkan sekitar jam pencahayaan. Kaedah ini membolehkan merangsang aktiviti burung, sering kali datang ke palung makan dan berkembang dengan lebih cepat. Dari anak ayam 3 minggu secara beransur-ansur diterjemahkan ke dalam pencahayaan 12 jam. Dari umur 1.5 bulan, apabila puyuh mula dibawa, burung diletakkan di dalam sangkar dengan hari cahaya 17 jam.

Pada musim panas, burung boleh dibawa ke udara, tetapi tidak ada puyuh terbuka untuk puyuh. Dan di sini mereka terkandung dalam sel reticulated.

Apabila menjaga puyuh di rumah, petani ayam baru perlu memberi perhatian khusus kepada rejim pemakanan dan diet, serta menjaga sel-sel yang bersih. Untuk membersihkannya adalah kurang menyusahkan, sel-sel dan brooder untuk anak-anak dilengkapi dengan dua kali ganda dan diperbuat daripada bahan-bahan yang mudah disesuaikan dengan kedua-dua bacaan kering dan prosedur kebersihan basah.

Penyediaan sel untuk puyuh

Untuk memberi makan burung di tempat penahanan, mangkuk minuman disediakan disediakan. Bagi reka bentuk jenis vakum muda, sangat wajar. Untuk burung dewasa, anda boleh meninggalkan peralatan yang sedia ada atau memasang peminum puting yang tidak memberikan akses puyuh ke air. Hasilnya, kelembapan minum akan sentiasa bersih, dan puyuh sendiri tidak akan mengalami hipotermia.

Related  Baytril dan persediaan lain untuk ayam broiler, arahan aplikasi

Kandungan puyuh dalam sel multi-tierJumlah mangkuk minum dan makanan peternak apabila puyuh pembiakan di rumah dikira berdasarkan jumlah ternakan supaya pada masa yang panas atau semasa makan besar-besaran, haiwan tidak mengatur pertengkaran kerana makanan dan tidak menginjak-injak lemah. Untuk anak ayam dalam brooder, pasang pengisi dulang. Apabila mereka matang, mereka ditukar kepada struktur seruling di luar sel-sel.

Kandungan puyuh dewasa

Pada usia tiga minggu, anak ayam ditempatkan di kandang dewasa. Perempuan sedang bersedia untuk menjadi ayam bertelur, dan laki-laki disusun untuk kerja pembiakan dan untuk menggemukkan daging. Pada masa ini, terdapat perubahan dalam diet.

Komponen kaya protin ditambah untuk memberi makan puyuh di rumah. Ayam bertelur akan membantu meningkatkan pengeluaran telur, dan puyuh-jantan menaikkan berat badan lebih cepat. Menjelang satu setengah bulan, populasi muda dibahagikan mengikut jantina dan membentuk kumpulan induk atau keluarga, dan petani unggas yang berpengalaman menasihati lapan pasangan untuk mengambil beberapa lelaki. Dalam kes ini, individu terpilih segera ditempatkan dalam satu sangkar. Selepas itu, lebih baik tidak mengubah lelaki, kerana ayam sangat sensitif dan bahkan boleh melumpuhkan pendatang baru.

Kandungan puyuh dewasaSekiranya kumpulan dibentuk hanya dari lapisan, maka kepada mereka, jika perlu, ada kemungkinan untuk melampirkan lelaki aktif yang kuat. Dalam hal ini, lebih mudah untuk mengawal burung yang dilindungi, dan produktiviti telur, dengan pengawasan yang tepat, lebih tinggi.

Pembiakan burung puyuh dan pemilihan baka – video