Ayam tua hariApabila ayam-ayam yang baru dilahirkan, mereka hampir mustahil untuk membezakan antara satu sama lain. Tetapi bagaimana dalam kes ini untuk menangani tugas yang sangat penting, bagaimana untuk menentukan seks ayam itu?

Untuk petani unggas yang berpengalaman ini adalah beberapa saat, tetapi mereka yang baru mula membiak ayam perlu berlatih dengan adil untuk mendapatkan kemahiran ini.

Hasil yang paling tepat diperolehi dengan kaedah menentukan hubungan seks oleh DNA dan dengan mengkaji kromosom set burung. Walau bagaimanapun, tidak mungkin kaedah yang berkesan, tetapi sangat mahal dan teknikal yang canggih akan tersedia dalam masa terdekat kepada petani biasa dan pemilik plot rumah tangga. Oleh itu, dalam amalan mereka, kebanyakan mereka mematuhi yang lama, dibuktikan oleh sebilangan besar generasi ayam dan kaedah roosters, yang berdasarkan perbezaan luar dan ciri-ciri kelakuan anak ayam.

Sudah berumur dua puluh tahun, peternak ayam berpengalaman dapat membezakan seks anak ayamDapatkan jawapan yang paling tepat untuk soalan itu: “Bagaimana membezakan ayam dari ayam dari ayam?” Sememangnya sangat penting. Apabila membeli ayam atau selepas kelahirannya di dalam inkubator, peternak ayam perlu mewakili komposisi kawanan terbentuk. Jika kita bercakap tentang keturunan daging, rumah ayam akan gembira dengan anak ayam, dan mendapatkan telur – tidak boleh dilakukan tanpa ayam yang kuat dan kuat.

Cara yang paling mudah adalah membahagikan anak ayam kepada pemilik baka, ayam dan ayam yang berbeza warna. Dalam kes ini, orang yang mula-mula melihat unggas untuk kali pertama dengan tugas itu terjejas.

Tetapi bagaimana untuk membezakan ayam jantan dari ayam jika ayam adalah “satu muka”?

Bagaimana cara menentukan jantina ayam mengikut saiz?

Banyak petani unggas mula percaya bahawa ayam yang lebih besar, yang menjadi ayam, juga mempunyai lebih ramai wanita. Sesungguhnya perbezaan ini wujud, tetapi hanya 1-2 gram, dan dalam beberapa kes peraturannya tidak berfungsi sama sekali.

Ingin mengetahui bagaimana menentukan jantina ayam, lebih berkesan untuk memerhatikan bukan untuk berat badannya, tetapi untuk tanda-tanda luar. Pada lelaki, misalnya, sudah berusia dua puluh empat jam, kaki lebih kuat dan lebih lebar. Tetapi peternak unggas berpengalaman lebih cenderung mempercayai cara anak ayam kelihatan seperti bulu terbang di sayap mereka.

Related  Kepuraian kelinci kawin

Bagaimana membezakan ayam atau ayam di sayap ayam?

Seks ayam boleh ditentukan oleh ekor sayapKaedah ini adalah kejayaan bagi pemilik ladang kecil swasta, serta untuk pakar ladang besar. Pertumbuhan bulu dan ciri-cirinya kelihatan sudah pada hari pertama selepas lahir, oleh itu kesimpulan mengenai seks boleh dibuat dengan rupa sayap.

Bagaimana membezakan anak ayam daripada seks dengan kaedah ini? Bulu jantan lebih panjang pada lelaki, dan sayapnya lebih lebar daripada pada ayam masa depan yang sama. Perempuan di sayap boleh melihat bulu panjang yang berbeza. Ketepatan penyortiran oleh ciri-ciri ini adalah dari 60 hingga 80%, yang membolehkan menggunakan kaedah itu walaupun dalam keadaan perindustrian, menyokong keputusan dengan pilihan pengesahan yang lain.

Bagaimana untuk mengenal pasti ayam atau ayam mengikut tindak balas refleks ayam?

Ayam menaikkan kakinya, dan ayam itu menarikTelah lama diperhatikan bahawa ayam dan ayam jantan memberi respons secara berbeza kepada pelbagai intervensi. Sebelum menentukan jenis kelamin ayam dengan cara ini, anak ayam dengan lembut diambil oleh kaki, terbalik dengan kepala atau diletakkan di belakang. Cock girls biasanya meregangkan leher mereka, dan ayam masa depan, sebaliknya, dikumpulkan bersama.

Tindak balas yang sama dapat diperhatikan jika ada sesuatu yang cemas, menakutkan anak muda. Kurochki serta-merta duduk di sampah, dan lelaki cemas untuk berlari dan cuba untuk menimbulkan ancaman.

Cara Jepun cara membezakan ayam dengan seks

Antara pakar yang bekerja di ladang besar, cara yang dikenali sebagai kaedah Jepun untuk mengetahui jenis kelamin anak ayam adalah biasa. Walaupun ketepatan definisi mencapai 95%, anda tidak akan dapat menggunakan teknik ini tanpa kemahiran yang mencukupi.

Sebelum menentukan ayam jantan atau ayam ayam, di tangan, perlu memahami struktur organ kemaluan dalam anak ayam dan mengetahui perbezaannya.

Related  Adakah saya perlukan inkubator untuk puyuh di rumah?

Cara Jepun menentukan lantai ayamLaki-laki boleh dipisahkan dari betina dengan mendedahkan di dalam dubur sekaligus seksual yang tidak ada ayam masa depan:

  1. Pertama anda perlu membersihkan cloaca bayi dari bangku.
  2. Kemudian ayam dibawa ke telapak tangan anda, bertukar dan kaki dibesarkan supaya jubah anak ayam dalam bidang pandangan penyelidik.
  3. Lubang harus dipisahkan selain menekan pada perut, supaya peranti dalaman menjadi jelas.

Bagi penampilan cloaca ayam, ayam atau ayam di tangan seorang unggas:

  1. Dalam ayam, kloaka kelihatan seperti berkas kemas dengan tidak ada bulunya yang kelihatan.
  2. Pada lelaki, dalam kebanyakan kes, tubercle seksual dijumpai.

Oleh kerana rawatan cuai atau tidak terapi kaedah ini mengancam kecederaan dan jangkitan kepada alat kelamin ayam, hanya peternak unggas yang berpengalaman dapat menjalankan penyelidikan. Jika tidak, penyakit tidak boleh dielakkan dan sebahagian daripada ternakan dapat hilang.

Bagaimana membezakan antara ayam remaja?

Pada separuh kedua bulan pertama kehidupan, burung itu boleh dibezakan dalam penampilan. Pertama, anda boleh menentukan jantina ayam dengan bulu. Dalam ayam ia terbentuk lebih awal dan lebih aktif daripada dalam ayam, tetapi saiz lelaki sudah pada usia muda boleh menjadi lebih besar.

Cockerel umur bulananPada bulan kedua atau ketiga hiasan kepala ayam menjadi dapat dilihat: sisir mula membentuk, janggut. Pada masa yang sama taji muncul, yang ayam muda tidak mempunyai, bentuk dan panjang perubahan ekor.

Walaupun banyak cara yang sedia ada bagaimana untuk membezakan ayam-ayam di lantai, jaminan seratus persen ketepatan tidak dapat diberikan oleh mana-mana. Oleh itu, orang yang tahu dengan baik di ladang ayam homestead tidak hanya bergantung pada satu kaedah, tetapi menyokong pilihan dengan hasil beberapa ujian.

Video, cara menentukan jantina ayam, akan membantu mencari kaedah yang boleh diterima untuk diri sendiri, dapatkan pengetahuan teoritis dalam perkara ini dan elakkan kesilapan semasa menggunakannya dalam amalan.

Related  Ia menarik untuk mengetahui bagaimana lebah membuat madu

Menentukan jantina ayam pada usia 24 jam – video