Rusuhan bunga merah jambuSiapa yang tidak bersetuju bahawa bunga mawar telah menakluki hati para penjual bunga. Malangnya, mereka hanya mekar pada musim panas, jadi penting untuk mengetahui kapan dan bagaimana untuk memotong bunga ros untuk musim sejuk. Ia bergantung kepada keindahan murni mereka, dan sama ada mereka akan mekar lagi tahun depan.

Dengan apa yang menggembirakan pencinta bunga menonton bunga tunas lembut. Berbagai macam bentuk dan warna memenuhi kebun rumah. Aroma yang halus, berasal dari bunga megah, membawa kepuasan sebenar. Dan semua ini memerlukan banyak usaha dan usaha.

Pemangkasan bunga belukar – prosedur taman yang serius

belukar yang dipotong siap untuk musim sejukUntuk sentiasa merenung bunga yang mewah di taman anda, anda perlu melakukan pemangkasan bunga mawar untuk musim sejuk. Pada mulanya, ia mungkin kelihatan lebih banyak cawangan, lebih banyak warna. Tetapi ini hanyalah ilusi. Semenanjung dibersihkan dengan lebih baik.

Sesetengah jenis bunga mekar hanya sekali pada musim panas. Oleh itu, kayu semak bunga berjaya matang sebelum musim sejuk.

Tentukan ketahanan mawar untuk selesema, membantu warna putiknya. Bunga kuning dianggap paling halus dan rapuh. Putik putih menahan fros sehingga 10 darjah. Merah atau merah jambu – bertahan dalam fros yang teruk.

pemangkasan bunga belukar dari pelbagai jenis William ShakespeareOleh itu, persoalan timbul apabila apabila memotong bunga ros di musim gugur, supaya tidak mencederakan tumbuhan. Tempoh optimum adalah pada bulan November, sebelum menyembunyikan semak untuk musim sejuk. Adalah dinasihatkan untuk memilih hari yang jelas dan tanpa angin.

Prosedur radikal sedemikian membolehkan untuk menguatkan tumbuhan dari dalam. Pemangkasan menyediakan tumbuhan dengan akses tanpa cahaya ke cahaya. Pada musim sejuk, cawangan-cawangan yang dipotong dan tunas awal akan diasingkan secara rata. Ini juga meningkatkan rintangan fros belukar.

Menghapuskan cawangan lama mempengaruhi pembentukan tunas muda dan tunas baru. Dengan kemunculan haba, mereka akan membubarkan pasukan baru untuk menyenangkan peminat mereka. Memotong mawar yang ditunjukkan pada video untuk musim sejuk membolehkan anda melakukan prosedur dengan betul tanpa menyebabkan kerosakan pada tumbuhan:

Amalan menunjukkan bahawa ia adalah perlu untuk memotong bukan sahaja semak saka, tetapi juga hanya ditanam bunga mawar. Pendekatan ini memastikan penanaman spesies mawar yang kuat dan berair.

Untuk memahami dengan baik, kapan dan bagaimana untuk memotong bunga ros untuk musim sejuk, adalah penting untuk mempertimbangkan detik-detik seperti:

 • keluarkan semua perbungaan dari belukar;
 • untuk memecahkan tunas yang tidak mempunyai masa untuk masak;
 • untuk memotong cawangan yang lemah dan tidak matang;
 • menyingkirkan tumbuh-tumbuhan yang berpenyakit.

Jika unsur-unsur ini ditinggalkan untuk musim sejuk, maka di tempat perlindungan mereka akan reput. Akibatnya, semak belukar boleh menyerang kulat atau penyakit lain.

Untuk melindungi tumbuhan daripada pelbagai mikrob berbahaya, potong cawangan tidak boleh ditinggalkan berhampiran semak belukar. Adalah dinasihatkan untuk membuangnya jauh atau membakarnya.

Ia juga penting untuk membersihkan peralatan yang digunakan untuk pemangkasan dengan penyelesaian kalium permanganat. Ini akan melindungi belukar daripada jangkitan luaran.

Dan, tentu saja, prinsip utama pemangkasan mawar di musim gugur untuk pemula – jangan keterlaluan. Perlu diingat bahawa jumlah rimpang bunga mawar itu sepadan dengan bahagian tanah belukar. Jika tidak, sistem nutrien utama akan menderita. Selanjutnya, kilang itu mungkin jatuh sakit atau mati.

Prinsip utama pemangkasan bunga ros untuk musim sejuk

mawar mekar selepas pemangkasan betul pada musim luruhTaman kebun yang berpengalaman berusaha untuk memastikan bahawa taman bunga tidak kehilangan pesona dan bahkan tumbuh lebih baik. Oleh itu, bagaimana dan kapan untuk memotong bunga ros untuk musim sejuk adalah prinsip utama mewujudkan taman yang indah.

skim untuk memotong bunga ros pelbagai jenisMemandangkan saiz belukar, pelbagai mawar dan kadar pertumbuhan tumbuhan, pilihan pemangkasan berikut digunakan:

 1. Pendek. Ia digunakan untuk mawar yang cenderung untuk mengeringkan tanaman. Untuk musim sejuk meninggalkan asas semak, serta 2 atau 3 tunas tidur.
 2. Kuat. Dalam prosedur ini, pemangkasan hampir semua cabang daratan semulajadi dilakukan. Ia sesuai untuk teh dewasa menanam semak, spesies kecil, dan beberapa keindahan tenunan.
 3. Purata. Pemangkasan sederhana melibatkan penyingkiran cabang yang lemah, untuk merangsang pertumbuhan anak muda. Pada masa yang sama pucuk-pucuk yang sihat dipotong separuh, dan di pangkal daun cawangan sehingga 30 cm. Perlu ada 5 buah ginjal hidup pada mereka.
 4. Yang panjang. Ia juga dipanggil pilihan yang lembut, jadi penting untuk memahami dengan baik cara memotong bunga ros dengan betul untuk musim sejuk dengan cara ini. Prinsip asas adalah untuk membuang hanya tip pucuk. Selepas prosedur, terdapat cawangan tinggi dengan 10 tunas di atasnya. Varian pemangkasan ini merangsang penampilan awal tunas berbunga.versi panjang pemangkasan belukar

Untuk melakukan pemangkasan secara kualitatif, perlu menyediakan alat yang sesuai. Untuk melindungi tangan anda dari duri keindahan taman, sarung tangan Teflon yang panjang akan berguna. Sekiranya anda terpaksa berlutut ketika bekerja dengan semak belukar, anda boleh menyiapkan pad khas.

Alat utama adalah sekretariat dan gergaji. Untuk berjaya memangkas mawar untuk musim sejuk adalah penting bahawa mereka adalah tajam. Jika tidak, anda akan mendapat kepingan yang bergerigi. Lebih buruk lagi, apabila seorang tukang kebun kecil yang tumpul menghancurkan cawangan. Batang yang dimutilasi menyembuhkan untuk masa yang lama, dan sebelum musim sejuk ia tidak lagi berguna.

Potongan pukulan dilakukan di dekat buah pinggang, yang belum bercambah, pada jarak setengah sentimeter. Cabang padat dikeluarkan dengan gergaji tajam.

potongan dibuat di sudutPemangkasan musim sejuk mawar dilakukan menurut peraturan berikut:

 • batang dipotong pada lekukan, supaya cecair mengalir dari situ, jadi tumbuhan tidak akan sakit;
 • supaya cawangan tidak menyeberang, pemotongan dibuat di bawah buah pinggang luaran, yang mana semak belukar akan menerima cahaya dan udara yang mencukupi;
 • Potongan batang dilakukan ke teras putih;
 • keadaan cuaca yang optimum – hari cerah tanpa angin.

Pertama sekali, memotong cawangan kering, sakit dan tua. Kemudian, keluarkan pucuk yang bersentuhan dengan mereka. Orientasi disukai pada buah pinggang luaran batang.

bagaimana untuk memotong cawangan dengan betulTinggalkan setiap tumbuhan tidak lebih daripada 5 cawangan muda. Sekiranya anda ingin memberi semak bentuk asal, disarankan untuk menjaga cawangan-cawangan yang cantik dan merata.

Apabila ada soalan: sama ada perlu memotong bunga ros untuk musim sejuk, cukup untuk melihat belukar yang tebal dan cawangan yang tidak rata. Adakah mereka akan menghiasi taman tanpa penjagaan yang betul? Dan pemangkasan untuk musim sejuk adalah manifestasi penjagaan tumbuhan.

Cara pemangkasan bunga mawar untuk musim sejuk

Sesetengah penanam percaya bahawa spesies tenun mawar tidak memerlukan pemangkasan. Malah, jika anda tidak, selepas beberapa tahun anda tidak akan datang kepadanya. Dan untuk menyembunyikan sebelum bermulanya cuaca sejuk, hampir mustahil. Oleh itu, adalah bijak untuk memahami bagaimana untuk memangkas mawar tenunan untuk musim sejuk.

Untuk melakukan ini, adalah wajar untuk mengambil kira pelbagai spesies tumbuhan ini. Mereka terdiri daripada dua jenis: mekar sekali dalam satu musim, di cawangan lama dan berkembang beberapa kali pada anak-anak muda.

dalam lengan rambler ituKepada spesies tunggal berbunga tergolong ramblers. Kali pertama mereka mekar selepas setahun, selepas menanam. Pembungaan berulang tidak berlaku, jadi cawangan tahun lepas untuk musim sejuk benar-benar terputus di akar. Sebaliknya, mereka akan menanam pucuk muda, yang akan berkembang tahun depan.

hiasan hidup dari tanah liat pagar tamanMelambai bunga ros, yang memberikan hal berkembang beberapa kali, membentuk cawangan kira-kira 5 meter dengan pucuk sisi. Ini termasuk varieti seperti claymings dan floribunds. Semut belukar diperhatikan selama 5 tahun, dan kemudian menjadi lemah. Oleh itu, pemangkasan untuk musim sejuk dijalankan pada akhir tahun ke-4 berbunga. Pucuk dikeluarkan di bawah akar, dan di tempat mereka berkembang baru.

Untuk pembentukan indah semak bunga menenun, adalah penting untuk kerap memotong tunas yang berlebihan. Cawangan utama lama dihapuskan. Mereka yang menghalang bunga dari berkembang, dipotong sepenuhnya. Sejak cawangan tahun lepas, sedia untuk berbunga, hanya bahagian atasnya dipotong.

Apabila menyiapkan tanaman untuk musim sejuk, pemangkasan dilakukan dengan berhati-hati. Ia dibenarkan mengeluarkan nipis semak yang ditebang dengan cawangan. Juga memendekkan terutamanya pucuk lama.

kaedah pemangkasan bunga rosSekiranya tumbuhan mempunyai cawangan kering, lemah atau rosak, ia harus dikeluarkan. Adalah lebih baik untuk tidak meninggalkan perbungaan yang kering untuk musim sejuk. Pemangkasan dilakukan dengan alat tajam, supaya tidak merosakkan pertumbuhan semak belukar.

Sekiranya prosedur itu dilakukan secara sembarangan, melanggar prinsip-prinsip asas, tumbuhan itu boleh mengalami frosts yang teruk.

Tempat perlindungan yang boleh dipercayai untuk ratu taman

Perlindungan mawar dari sejuk bermula dari akhir musim panas. Dalam tempoh ini, adalah perlu untuk menghentikan makan untuk menghentikan perkembangan semak belukar.

perlindungan mawar untuk musim sejukPada awal musim luruh di sekitar tumbuhan anda tidak boleh melonggarkan tanah, supaya pucuk segar tidak muncul. Ini benar terutamanya jika suhu udara lebih daripada 20 darjah.

Pemangkasan bunga mawar yang kompeten membantu melindungi tumbuhan dari fros. Keperluan utama ialah ketinggian cawangan tidak boleh melebihi tempat perlindungan yang disediakan. Semua sayuran juga dikeluarkan. Selepas itu, pada bulan September bushes dirawat dengan sulfat besi untuk meningkatkan rintangan mawar ke kelembapan.

Sebelum hilling, dari bawah tumbuh-tumbuhan, pelbagai sampah yang terkumpul semasa musim dipetik. Kemudian, bumi dibuang ke sistem akar, menjadikan bukit 20 cm tinggi. Ini menjadikan udara di dalam tanah, yang melindungi akar dari fros.

perlindungan yang boleh dipercayai terhadap frosSelalunya meliputi semak mawar untuk musim sejuk sebaiknya tidak lebih awal daripada frosts stabil hingga 6 darjah. Sekiranya anda melakukan prosedur sebelum ini, pucuk muda boleh tumbuh, dan tunas tidur mungkin bangun.

Suaka untuk rosario lebih baik dilakukan dalam cuaca kering, untuk melindungi tumbuhan dari jangkitan kulat.

Sudah tentu, semak mawar tidak boleh mengucapkan terima kasih atas perlindungan yang selamat dari cuaca musim sejuk. Tetapi pada musim panas, mereka akan menikmati lagi bunga berbunga yang subur dan bau yang menyenangkan bagi peminat mereka yang tetap.

Tempat perlindungan mendaki untuk musim sejuk – video