Parjenje kuncevReja domačih živali je kompleksen proces, ki zahteva predhodno pripravo, vključno s preučevanjem teoretičnih temeljev. Zato je treba v določenem trenutku opraviti parjenje kuncev in upoštevati posebna pravila. To vam omogoča prvič gnojenje. Poleg tega, če poznate nekaj pomembnih podrobnosti, lahko pravočasno pridobite zdrave potomstvo.

Kdaj so živali pripravljene za parjenje?

Par kuncevObičajno se lahko vzreja kuncev začne v starosti 6 mesecev. V tem času je nastanek organizma pri samicah dokončan. Pri moških se obdobje spolne aktivnosti pojavi pri starosti 7 mesecev. Groba pasma lahko nosite prej. Vendar pa ni priporočeno, da začnete s tem, preden se živali obrnejo na 5 mesecev. Kalifornijski plaz se šteje za zgodnjo pasmo, vendar tudi njegovi predstavniki do 4 mesece niso pripravljeni vzrejati pasme.

Pridobivanje močnega in zdravega potomstva je mogoče le pod pogojem, da so njegovi starši veliki in dobro hranjeni kunci.

Ko živali dosežejo svojo spolno zrelost, so izbrani najboljši predstavniki v gospodinjstvu.

Treba je zdraviti samo zdrav kunceKunci se ujamejo takoj, ko ima zajec obdobje spolne aktivnosti, kar je določeno z naslednjimi znaki:

  • pogosto uriniranje;
  • nemirno vedenje, velika mobilnost;
  • nasičena rdeča barva spolne zanke.

Za uspešen osemenitveni proces mora sovpadati z obdobjem ovulacije pri zajcih, kar pa se zgodi v času spolnega lova.

Lahko preživite dan 4-6 dni na dan. Tako je na koncu mogoče osemenjevanje.

Kako so kunci povezani?

Ko so izbrani posamezniki za vzrejo, lahko nadaljujete neposredno na parjenje. To poteka v znani atmosferi za moškega, zato ženka ulovi v njegovo kletko. Poleti se mora ta proces zgoditi zgodaj zjutraj in v hladni sezoni – kadar koli med dnem do 16 ur, medtem ko je lahka. V kletki naj bo prost, ga je treba odstraniti iz skodelic za pitje in hranilcev.

Proces združevanja kuncev se zaključi, ko moški pade na stran, ki daje rdeči zvok, po katerem se lahko žensko nastavi nazaj. V primeru okvare po več urah se parjenje izvede znova. Če je ta poskus neuspešen, je ženska posajena na drugega moškega. Po 5-6 dneh je potrebno krmiljenje parjenja. Če ženska, ki je z moškim, mu ne dovoli pristopa, pomeni, da je oplojena.

Related  Če natančno veste, kaj jemati goslings iz prvih dni življenja, lahko vzgajate zdravo živino

Kako določiti nosečnost zajec?

Rezultat uspešnega seznanjanjaPo 12 dneh po parjenju se preveri njegova učinkovitost. Če želite to narediti, morate občutiti trebuh ženske v medeničnem predelu, ki ga sedi na ravno površino in ga drži za grebenom. Če je zajček oplojen, bo hrbet njenega trebuha gosta. V razširjeni maternici po parjenju se mali kunci že proučujejo. Določite njihovo prisotnost in omogočite palpacijo trebuha.

Kako dolgo traja nosečnost pri kuncih, je pogosto odvisno od števila kuncev v leglu. Več od njih, krajši čas. Če je zajček v leglu malo, bo nosečnost trajala dlje. Praviloma traja približno en mesec.

Če vemo, koliko noseča zajček hodi, je lažje načrtovati naslednjo parjenje. Teoretično, ženska lahko prinese približno 10-krat letno zajec. Hkrati lahko v vsakem steljnem številu njihovega števila dosežejo 10. Ženska je lahko krma mladičev, pogosto le del zajcev zapusti leglo.

Kdaj lahko zajtrk občasno opazite po seksu?

Bunny in zajčekKunčji organizem je fiziološko pripravljen na novo oploditev en dan po videzu kuncev na svetlobo. Vendar pa mora dati čas, da si opomore, zato običajno preživi mesec dni kasneje. V tem času že odganja kunce od svoje matere in nekaj dni po tem, ko je znova spet kun. Če otroke vzamete pred svojo materjo, se bodo počasi razvijali in počasneje pridobivali. Lahko začnete parjenje, ko ima ženska znake spolnega lova.

Obstaja tudi tehnika stisnjenih delcev. Sestoji iz dejstva, da je ženska ponovno pokrita 2-3. Dan po rojstvu kuncev. Med hranjenjem prvega legla poteka embrionalni razvoj drugega legla. Kunci so vzeti 28 dni po rojstvu. Kmalu se novi zajec pojavi v zajčku. Vendar pa uporaba takih tehnik negativno vpliva na živalski organizem, nima časa za ozdravitev. Zato je uporaba zgoščenega sexola mogoča za kratek čas, ponavadi poleti. Če se vse leto zateče k njej, žival ne more stati in poginiti. V poletnih mesecih je kompakten mast lažje izvesti, ker je na voljo veliko poceni in sočno hrano.

Ženska je lahko drugičObstaja tudi poenostavljena različica te metode. Vključuje oploditev 2 tedna po rojstvu zajec, ki je zasajena v tem primeru v starosti 35 dni. Takšen seks se imenuje polkonolidiran. Ko skočite iz zajec, morate vedno očistiti kletko, v kateri bo zajec naredil gnezdo za novega potomca. S kondenzirano tehnologijo je težko dobiti kakovostno potomstvo za nadaljnjo vzrejo. Ta metoda omogoča samo znatno povečanje števila živali v kratkem času.

Related  Pasje ovce za domače vzdrževanje

Zato se na nekaterih kmetijah izvaja gnojenje dveh kuncev hkrati, od katerih je eden rodovnik. Po rojstvu kuncev dati drugi ženski, katerega ubijanje je uničeno. Žlahtnjenje lahko takoj oplodite. Njeni potomci so primerni za nadaljnjo vzrejo.

Za olajšanje postopka okrevanja po nosečnosti in vzreji okrola, kmetje zapustijo kunce, katerih število je eno manj kot bradavičke zajec. Pomembno je vedeti, kako določiti spolček zajca. Pri ženskah je spolna por kot podolgovata reža, medtem ko pri moških spominja na podolgovato cevko. Če pa spol majhnih kuncev ni bil natančno določen, je priporočljivo, da to naredite znova po 3 mesecih. Do takrat bodo genitalije že opazne pri ženskah in moških.

Pravila za seznanjanje kuncev – video