Nesushki v kokošji hišiOba izkušenega in novinskega rejca perutnine nista zavarovana pred težavami. Bolezen kokoši nesnic doma pogosto povzroča skrb za lastnika hiše. Za nalezljive, parazitske in druge bolezni niso povzročile resne škode za živino, je pomembno, da čim prej prepoznajo njihove simptome, uvedejo karantenske ukrepe in začnejo zdraviti.

Kaj bi moralo v obnašanju in izgledu ptice najprej opozoriti na perutninsko farmo?

Ker se piščančje bolezni pogosto hitro razvijajo in v mnogih primerih vodijo do smrti, bi morali biti vsi odstopanja v navadnem vedenju vzrok za alarm.

Te vključujejo:

 • letargija;
 • zaspanost;
 • stalna nevoljnost gibanja, medtem ko ptice sedijo z zaprtimi očmi;
 • zmanjšan apetit ali popolna zavrnitev hrane;
 • apatija, ki se spreminja s pretiranim vzburjenjem in anksioznostjo.

Ko pogledate piščance, lahko vidite, da naredijo nejasne zvoke, dihajo močno. Zahteva takojšnjo zdravljenje bolezni kokoši nesnic:

 • sluz in vnetje okoli očesa in dihal;
 • poslabšanje kakovosti repa, njene izgube ali neurejenega, umazanega videza;
 • značilna za številne bolezni driske.

Izolacija sluzi iz nosnih lukenj piščancaV nekaterih primerih se rejci perutnine srečujejo z izboklino gob in trebuha, epilepticnimi napadi in drugimi težavami z okončinami. Zaradi nenadne množične smrti niso povzročili nepopravljive škode, v nobenem primeru ne smemo zanemariti teh simptomov!

Fotografije bolezni kokoši nesnic in njihove obdelave so namenjene začetnikom pri prepoznavanju motečih znakov.

Nalezljive bolezni kokoši nesnic in njihovo zdravljenje

Piščanci so dovzetni za različne bolezni, katerih patogeni so patogeni mikroorganizmi, virusi in bakterije.

Med najpogostejšimi boleznimi – pasteurellosis, ki vodi do smrti 95-100% živine. Zakaj so kokoši nesnice umrle, ko so okužene s to boleznijo? Razlog je hiter razvoj okužbe, ki ga spremlja zvišana telesna temperatura ptic, pojav pene iz kljuna in nosnih odprtin, piskanje in huda šibkost. Bolna ptica je žeja, njen greben in uhani so sivi ali pridobijo modrikasto prst. Sledi krvi najdemo v leglu nezdrave barve.

Atipična kokošja kugaDruga nevarna bolezen za nesnice je atipična kokošja kuga, ki prizadene ptice vseh pasem in starosti. V tem primeru se perutninski žlahtnitelj lahko sooča s smrtno hiter smrtnim izidom, ki ga ne spremljajo opazni simptomi. Ampak pogosteje lastnik perutninske hiše opazi vse simptome bolezni kokoši nesnic, ki so potrebni za diagnozo in zdravljenje. To so:

 • letargija;
 • maščobne tekočine;
 • pomanjkanje apetita;
 • Raztegnjena iz krme in plinov;
 • pojav sluzi iz nosnic in kljuna;
 • cianotski greben;
 • kratko sapo, ki ga spremlja utopljenost ali drugi nenavadni zvoki.

Related  Pasme za nesnice na kmetijah

Vrane pri kokoših nesnicahKokošam, ki se pojavljajo doma, kokoši nesnic vključujejo kozo. Odraslih kokoši vpliva na kožne bolezni vrste, kar ima za posledico pojav prve barve, nato pa v drugih delih rumenkasto, vendar se po obdobju končnega zorenja zaobljenimi lise zajema otrdelo poganjkov. Vedno so bolne ptice depresivne, napete, skoraj ne jedo. V primeru zapletov lahko vid izčrpa in umre.

Ker imajo nalezljive bolezni veliko skupnih simptomov in so nevarne za celotno čredo in celo za človeka, mora odločitev za diagnosticiranje in zdravljenje bolezni kokoši nesnic opraviti strokovnjak.

Pri odkrivanju alarmnih signalov se posadijo sumljive ptice, prostor in oprema sta dezinficirana in skrbno spremljata stanje preostalih piščancev pred terapijo.

Bolezni kokoši nesnic, ki jih povzročajo paraziti

Resno nevarnost za nesnice kokoši predstavlja parazitiziranje helminthov, klopov, bugov in drugih škodljivcev na ptici. Bolezni, povezane z razmnoževanjem črvov v telesu, so pogosto povezana z okvarjenim prebavo, letargijo, zavračanjem ptic, da bi jedli, izčrpanosti in smrti. Če si prizadeven perutninski kmet vpraša: “Kako zdraviti drisko pri kokoših nesnicah?”, Ne da bi vedel razloge za simptom, potem ne bi smel hiteti izbrati zdravila.Nevarna soseska za piščance ogroža okužbo s helminti

Podobni znaki lahko najdemo v neprijetnem, toda ne nalezljivem gastroenteritisu ali zastrupitvi ter pri askaridozi ali heterokeridozi. V tem in v drugem primeru, ne da bi sprejeli nujne ukrepe, ne more trpeti niti ena ptica, temveč tudi prebivalci celotne hiše, vključno s purani, racami in gosi.

Žuželke in pršice za sesanje povzročajo poškodbe kože, ki jih spremljajo srbenje in nevarne sekundarne okužbe. Poleg tega najmanjši insekti postanejo nosilci drugih bolezni, vodijo v oslabitev, zatiranje ptice, upad proizvodnje jajc in včasih smrt. Na domu se bolezni kokoših plasti tega rodu močno povečajo:

 • z dolgočasno vsebino;
 • pri nezadovoljivem sanitarnem stanju celic in piščančjih kopalcev;
 • ko se okužena ptica pojavi v čredi.

Related  Redčenje in vzdrževanje pegatk doma

Prah kopeli proti puhoedov, bolhe, klopiV zvezi s črvi in ​​drugih parazitov je treba uporabiti preventivne ukrepe, redno čistite krajev za pridržanje in vso opremo, spremeniti območje proste reje, ki je zamenjava za odpadke, čisto gnezda in roosts.

Pri prvih znakih parazitov mora ptica dobiti celoten potek zdravljenja. v nasprotnem primeru obstaja možnost, da ne bi šla samo na celotno populacijo, ampak tudi na osebo, za katero sta tako črvi kot pršice nevarna.

Da bi preprečili razmnoževanje ektoparazitov, jedo navzdol in perje, v perutninskih hišah in na sprehajih poskrbijo za peščeno kopel.

Ne-nalezljive bolezni kokoši nesnic in simptomov ter zdravljenja

Z vsemi nevarnostmi parazitov in nalezljivih bolezni, največja škoda za perutnino, po statističnih podatkih, povzroča nenalezljive bolezni. Njihov razvoj povzroča kršitve pogojev za zadrževanje ptice, nepravilno ali nerazumno hranjenje.

Tovrstne bolezni kokoši nesnic, njihovi simptomi in zdravljenje morajo biti pod strogim nadzorom perutnarja, ki želi prejemati stabilno število jajc in gledati živo in zdravo živino.

Med bolezni, ki jih slabe kakovosti, surovih ali okužene krme in nepravilnega hranjenja, ko so ptice prisilnega vneto povzročajo zaužiti večjih kosih zmes atonije golše. Zaradi svoje ovire piščanca izgubi sposobnost krmljenja, oslabi, preneha hiteti in brez pomoči, umre zaradi zadušitve. Kokoši za polaganje lahko shranite z uvajanjem majhnih delov rastlinskega olja v gobico, z masažo in z odstranjevanjem vsebine z dvigom ptice za noge.

Avitaminoza pri kokoših nesnicahGastroenteritis, izražena v draženje in vnetje prebavnega sistema, driska, slabost, letargija in se pojavi perutnina, ko je sistematična priprava podstandardnih razvajen krme, onesnažene vode ali pomanjkanje vitaminov in mineralnih dodatkov. Da bi lahko povzročili bolezen, lahko pride do izrazite spremembe prehrane, obilja hrane, bogate z vlakninami. V večini primerov se stanje lahko popravi z normalizacijo prehrane in vnosom probiotikov v meni, vendar če se bolezen začne, se antibiotikov za kokoši nesnice ne more izogibati.

Enaki ukrepi se uporabljajo, če ima ptica vnetje na območju kloake ali kloacita. Tu se antibiotična sredstva uporabljajo zunaj za zdravljenje prizadete sluznice in bližnjih območij.

Nič manj škode kot slabe kakovosti hrane prinaša plasti, ne da bi upoštevali njene povečane zahteve za vitamine in minerale. Zaradi pomanjkanja kalcija, bistvenih vitaminov A, D, E, B2, B6, lahko ptice razvijejo rumenkast peritonitis. Simptomi, ki nastanejo pri kokoših boleznih doma, so:

 • v močnem upadu proizvodnje jajc;
 • v letargiji in izgubi apetita;
 • pri zavrnitvi premikov;
 • pri povečanju volumna želodca in vseh znakov kapljic.

Related  Afriška kuga in druge bolezni prašičev

Kmetje perutnine, ki se zanima, zakaj se kokoši nesnice plešeta v praksi, lahko naletijo na to polaganje bolezni, ki s peritonitisom izgubijo pero v trebuhu. Preprečevanje bolezni je lahko z nenehnim vključevanjem v meniju vitaminskih dodatkov in školjk.

Vnetje ovidukta v kokoši nesnicKo stanje ptice ostane neopaženo že dolgo, je vnetje zapleteno z suppuration in se lahko razvije v bolj resno, kar vodi k smrti zaradi stopnje okužb. In malo je prilagoditi prehrane in skrbi za ptico. Če je bolezen pridobila nalezljiv značaj, se kokoši nesnic brez antibiotikov ne more izogibati.

Podobni vzroki so salpingitis, ki se pogosto pojavi vzporedno z perutonitisom rumenjaka. Razlog za boleče vnetje ovidukta je prehod velikih jajčec ali mladičev kokoši. V tem primeru je mogoče opaziti, da piščanci nosijo jajca z neobdelano lupino ali brez njega. V tem primeru zidovi izgledajo kot odtok tekoče ali gnojne vsebine ovidukta.

Videz jajc v vnetju oviduktaVprašanje “Zakaj se kokoši nesnice rastejo?” Je eden najbolj aktualnih za začetnike perutnine. Ni važno, če ptica samo prelije. V tej situaciji ji bo pomagalo uvajanje prehrane, bogate z minerali in vitamini krme, toda piščančje kanibalizem je druga stvar. V tem primeru, perje med seboj oskubljene piščance samih, in niso omejene na, in začeli jesti iz jajc, uporabljajo šibkejše sosede ran in poškodb.

Kanibalizem pri piščancihKaj pa, če kokoši kokoši umirajo zaradi takega agresivnega vedenja svojih sorodnikov? Med vzroki kanibalizma – podhranjenost, gnezdenje ptice, pomanjkanje hoje, pretirano svetla umetna razsvetljava. Če želite spremeniti to stanje, je pogosto dovolj, da vzpostavi in ​​nega dal v ptice prehrana dodatki kalcija, ribje olje in kostne moke, zelišč, krme žvepla in majhne količine soli. Dobre rezultate dobimo s kvasovkanjem kokoši nesnic. Rane, ki so bile pridobljene s prebadanjem ptic, je treba zdraviti in razkužiti.

O boleznih kokoši kokoši – video