dam foran husetKunstige reservoarer i landskapsdesignet i forstadsområdet skaper en fantastisk atmosfære som bidrar til komfortabel hvile. Dammen gir en følelse av friskhet og fungerer som et uerstattelig dekorativt element av området.

Hva er en dam?

Dammen er et kunstig reservoar av statisk type, et element i landskapsdesign av en park, et landplot, en hage. Det regnes som det vanligste og optimale valget for et nettsted av enhver størrelse og konfigurasjon.

Stenvann

Kan ordnes separat eller kombineres til en harmonisk sammensetning med kunstige vannreservoarer av dynamisk type: bekker, fossefall, fontener.

dam med fontene

Dammen er en obligatorisk del av nettstedet i japansk stil, steinhage. Vann behandles kunstig, bunnen og bankene er dekorert med planter og steiner. Noen ganger dyrker de i en kunstig dam i landet fisk.

stein dam med fisk

Typer av dammer

Kunstige dammer i hagen kan gjøres i naturlige eller formelle stiler. Hver av dem kan være strukturelt dypt eller forhøyet. De er laget av ulike materialer, som brukes til vanntetting av bunnen – betong, leire, spesiell stiv form, murstein, spesiell film.

dam

Kriteriet for klassifisering av dammer kan være en geometrisk form. Det er kunstige dammer med vanlig og uregelmessig form.

 1. Den første gruppen er runde, rektangulære, firkantede, diamantformede reservoarer.
 2. Den andre gruppen er dammer, hvis konfigurasjon er nær den naturlige. Valget av skjema er avhengig av stilen til landskapsdesignet av hytteområdet.

rund kunstig dam

Stadier av damkonstruksjon i landet

For bygging av en dam i landet, må du løse flere organisatoriske problemer. Til å begynne med må du velge materialer og et sted å bygge en dam.

dam pit

Plasseringen av dammen skal velges ut fra spesifikasjonene til nettstedet design – det anbefales å ta hensyn til størrelsen, formen og utformingen. Det er bedre å plassere en dam på et sted beskyttet mot vind og overskudd av sollys – dette kan skade den harmoniske utviklingen av vegetasjon. Dammen skal være opplyst av solen ikke mer enn 10 timer om dagen, men ikke mindre enn 6 timer.

Related  Dyrking av enebær av kinesisk streng

Hvis du bestemmer deg for å lage en dam med en pumpe, må du tenke på tilgang til strømforsyningssystemet. En pumpe er nødvendig hvis en statisk vannkropp er koblet til en dynamisk dam.

Den mest populære typen dam er begravet. For å sikre at reservoaret er holdbart, er det nødvendig med en kvalitativ vanntetting av bunnen.

vanntett for en dam

Vurder de vanlige materialene for vanntetting:

 • Glassfiber. Fra det produseres ferdige stive former av forskjellige konfigurasjoner. Ofte er små dammer med et areal på opptil 3-4 kvadratmeter konstruert av prefabrikkerte former. Det anbefales ikke å bruke vanlig plast – det varer ikke lenge. Former av glassfiber er pålitelige og holdbare. Ulempen er den relativt høye prisen.
 • En film laget av PVC eller butylgummi. Dette er et godt materiale for arrangering av en fritt form dam. Materialet er preget av elastisitet, styrke, holdbarhet, motstand mot aggressive stoffer, lave og høye temperaturer. PVC-film vil vare i ca 15 år, butylgummi – opp til 50. Ved å bruke filmen gjør det mulig å endre bunnenes form i fremtiden, med letthet for reparasjoner. Eksperter advarer om at polyetylen ikke kan brukes – det er ikke sterkt nok. Også på vinteren er det nødvendig å pumpe vann ut av dammen, slik at det ikke skader filmen når det fryser.
 • Forsterket betong – et pålitelig materiale for bygging av en kunstig dam i landet med egne hender. Den største fordelen med armert betong er styrke, det er veldig vanskelig å skade. Ulempen er at det er vanskelig å jobbe med dette materialet, visse ferdigheter er påkrevd. Ved konstruksjon av en kvalitet bunn for en dam med armert betong, er det nødvendig å observere teknologien, for å bruke betong av et bestemt merke. Forsterket betong er uunnværlig hvis du bestemmer deg for å bygge en skulptur eller en bro.

Related  Hva fører til gulning av løvverk av pelargonium og hvordan å hjelpe planten?

klar dam

Faser av bygging av en dam i landet, bruker vi en stiv form:

 1. Det kreves en grop for å matche konfigurasjonen til den valgte tanken. Først av alt må du skissere konturene av en stiv form med en spade.
 2. Gruven skal være litt dypere enn dybden på tanken selv – ca 4-5 cm.
 3. På bunnen må du sandte sanden.
 4. Etter å ha installert et bad i gruven, må du sørge for at ingen steder er tomt – de må fylles med sand. Spesielt hensynsfull bør være hvis gropen er en kompleks form – for eksempel terrasser.

Bygging av en dam med filmisolasjon:

 1. Først må du utgrave gropen. Ved å bruke en film kan man lage et reservoar av alle slags konfigurasjoner. Bildet viser en dam i landet, opprettet med bruk av PVC-film.
  Valget av film avhenger av det planlagte livet til dammen: PVC og butylgummi tillater å skape et varig belegg av bunnen, polyetylen er billigere, det varer i 2-4 år. Polyetylen er valget av de som liker å endre utformingen av hagen området ofte.
  En viktig valgfaktor er filmens farge:
  • Blå, grå: dammen vil se ut som et basseng.
  • Krem: bunnen blir lys, og mot slike bakgrunn er vakre planter, ser eksotisk fisk ut.
  • Brun: etterligner naturlig jord. I kombinasjon med dammens naturlige form vil en slik bunn se maksimal naturlig ut.
  • Svart: dammen vil ligne et speil. Dammen ser fantastisk ut, fabelaktig – det er nødvendig med passende dekorative elementer.
 1. Forbered materialer: sand, bygningsnivå, garn og pinner til merking, spade, slange.
 2. Grav grunnkassen uten skarpe hjørner, bankene må ha en skråning. Fjern steiner og røtter fra utgravningen.
 3. Minste dybde på den sentrale bolle er 60 cm.
 4. Legg dreneringslaget av sand.
 5. Over sandlaget lå geotekstil. Dette er nødvendig for å beskytte filmen mot mekanisk skade.
 6. Kysten må behandles. For å gjøre dette, grave ut skjæret – det er nødvendig for dekorasjon med fliser, dekorative steiner, murstein.
 7. Filmen legges fritt på bunnen av gropen, slik at den ligger uten spenning, og festes på kantene med steiner.
 8. Den siste etappen er installasjonen av blindeområdet.

Related  Blomsterknopper med roser – en rekke stilarter og former, verdige til dronningen

Instruksjoner hvordan man lager en hevet dam i landet:

 • Det viktigste for å installere en slik dam er grunnlaget. Det må helles og får herdes. Du kan lage en halvgravd dam – for dette må du grave en liten grop. På bunnen ligger en sandpute.
 • Det er nødvendig å bygge støttemurer og la dem bli sterkere.
 • Når fundamentet og veggene er klare, må du sørge for en pålitelig vanntetting ved å legge en spesiell film.
 • Fyll tanken gradvis med vann.

Å gjøre en dam i landet vil ta flere dager.

dammen i landet

Når dammen er klar, er det nødvendig med riktig omsorg:

 • Eliminer ruskene som kommer inn i dammen.
 • En gang i sesongen anbefales det å rengjøre bunnen med et spesielt maske. Du kan bruke en spesiell støvsuger for å rense vann.
 • Velg de riktige plantene – de vil også “vare” for dammen. Oksygeneratorer (for eksempel elodea) vil hjelpe til med å fylle vannet med oksygen – det blir ikke grønt om sommeren.
 • En gang i året, hovedsakelig på våren, kan du bruke spesielle rensemidler. Ikke misbruk dem – de er skadelige for menneskers helse.

kunstig dam av flate steiner

dam med en bro

En videoleksjon vil hjelpe deg å forstå arbeidets intricacies.

Video: Hvordan lage en dam i landet med egne hender