Odraščanje pitovnih piščancev domaKo govorimo o pitovnih piščancih, pomenijo meso usmerjene piščance, za katere so značilne visoke stopnje rasti, velike velikosti in odlično meso, primerno za cvrtje.

Kako organizirati gojenje, oskrbo in krmljenje piščancev pitovnih piščancev, se zanimajo vse večje število perutninskih kmetovalcev. In to ni presenetljivo.

V samo 7-8 tednih ptica raste na 1,5-2,5 kg, kar s pravilnim pristopom za toplo sezono, tudi na majhni kmetiji, omogoča rastočih 1-2 serij piščancev.

Posebnosti rastočih pitovnih piščancev

S primerno izbrano prehrano ptica hitro pridobi težoPiščanci piščancev in križancev so upravičili poslanstvo, potrebujejo kompetenten odhod in skrbno izbrano prehrano. Če se perutnina ne uporablja za razmnoževanje, se pitovni piščanci gojijo doma ne več kot 70 dni. Nato ptica fiziološko pade na povečanje telesne mase, vendar pa vnos krme ostane na isti ravni, kar pomeni, da se ulov iz takšne zaloge močno zmanjša.

V središču pozornosti pridelovalca perutnine pri vzreji pitovnih piščancev je skrb in hranjenje ptice. Oboje morata biti prilagojeni od prvega dne bivanja piščancev v gospodinjstvu, saj odlašanje pogosto postane vzrok, če ne smrt, tako oslabitev, od zamude pri rasti in obolevnosti živine.

V pogojih gospodinjstva so pitovni piščanci nastanjeni v perutninskih hlevih na globoki stelji ali uporabljajo celične vsebine.

V prvem primeru je nastanitev za pitovne pse zaščitena pred zunanjimi vremenskimi dejavniki, tla pa so topla in suha. Kot leglo je najprimernejše uporabiti žagovino, ki se predhodno posuši. Lahko vzamete druge materiale, da zagotovite konstantno suho, čistočo in ohlapnost talne obloge.

Preden boste naselili piščance:

 • očistite, razkužite in posušite hišo;
 • tla je prekrita s plastjo gašenega apna s hitrostjo 0,5-1,0 kg na kvadratni meter;
 • žaganje z zgornjo plastjo do 10 cm;
 • ustvarijo pogoje za vzdrževanje vlažnosti pri 60-65%;
 • zagotoviti stalno prezračevanje prostora;
 • vzdrževati temperaturo zraka 26 ° C;
 • zagotavljajo 24-urno osvetlitev dnevne svetlobe.

Na kvadratnem metru s to metodo gojenja pitovnih piščancev ne sme biti več kot 12-18 ptic.Piščanci v poletnem ptičju na travi

Medtem ko so brojlerji majhni in njihova lastna termoregulacija je nepopolna, potrebujejo povišano temperaturo zraka okoli 26-33 ° C Po 20 dneh se zrak v perutnini lahko ohladi na 18-19 ° C. Pomembno je zagotoviti, da je ptica udobna, sicer preveč hladna in pretirano topl zrak škodljivo vpliva na rast in dobro počutje piščancev. Zanemarjanje pravil o ohranjanju perutnine ogroža poznavanje simptomov bolezni pitovnih piščancev in zdravljenje slabo razvite črede.

Norme porabe pri pitovnih piščancih suhe hraneRast v kletkah, zlasti večplastna struktura, omogoča znatno zmanjšanje površine hiše, poenostavitev higienične obdelave in nadzor nad hranjenjem piščancev. Obenem sta režim temperature in vlažnosti ter povprečni dnevni vnos krme podobni tistim na leglu.

Na vzrejo, oskrbo in hranjenje pitovnih piščancev močno vpliva razsvetljava celic ali perutninske hiše. Danes ptica aktivno jedo in se premika. Temneje v sobi, bolj počasen je rast piščancev.

Zato je v 14 dneh po rojstvu piščancev organizirana 24-urna razsvetljava za piščance in nato postopoma prehajajo v naravni režim.

Krmljenje pitovnih piščancev doma

Pitna voda v kletkiVendar pa ni dovolj ustvariti primernih pogojev za piščance in jim zagotoviti ustrezno količino krme. Za čimprejšnjo pridobitev velike, dobro hranjene ptice je pomembno, da izberejo uravnoteženo starostno usmerjeno prehrano.

Kaj hraniti pitovnih piščancev? To vprašanje je najbolj pomembno za vse začetnike in izkušene perutninske kmete, ki predhodno niso naleteli na rast takšne ptice. Gospodinjski vrtovi pogosto uporabljajo mokro in suho krmo lastne priprave.

V prvih tednih bivanja piščancev na kmetiji se hranijo mokre metle na osnovi kuhanih jajčec, proso, zdrobljenih ovsa in pšenice, ki predstavljajo nekaj več kot polovico celotnega vnosa krme. Od 3-tedenske starosti se kuhani krompir vnese v meni, ki jih nadomesti z največ petino žit.

Razvajanje malih piščancevNe smemo pozabiti na beljakovine, ki postavljajo aktivno rast mišične in kostne mase. V ta namen ptici dobimo skuto, kislo mleko in druge mlečne izdelke. Vir živalskih beljakovin iz desetdnevne starosti je ribja in mesno-kostna moka. Te izdelke je treba dati najprej 5-7 gramov na dan na glavo, nato pa dvakrat povečati porabo.

Krmljenje piščancev pitovnih piščancev na domu vključuje uporabo rastlinskih proizvodov, bogatih z beljakovinami, vključno s torto iz sončničnih semen, vseh vrst tort, izkrčenih semen stročnic.

Vitaminizirana pitna hranaOd tridnevne starosti so zelene krme za pitovne piščance potrebne. V spomladanskem in poletnem času – to je pretirana trava, vrhovi vrtnih posevkov, sesekljane korenje za 3-5 gramov na piščanca. V hladnem obdobju, ko ni dovolj sveže zelenjave, se v prehrano ne uvaža več kot 2-5 gramov zeliščne moke in ječmena ali drugih žitnih kalčkov.

Prekomerno bogastvo zeliščne moke na krmi lahko povzroči drisko v piščancih pitovnih piščancih, katerih zdravljenje pomeni obvezno korekcijo menija, uporabo antibiotikov in drugih zdravil.

Da bi preprečili težave pri prebavi, so pili številčniki:

 • vsak drugi dan, kot pijača, rožnate raztopine kalijevega permanganata;
 • droben prodnik s premerom največ 5 mm, ki aktivira delo črevesja in izboljša prebavo žit in drugih virov za pitovne piščance.

Od petih dni ptica dobi zdrobljeno lupino, ne pesek, in kredo s hitrostjo 2-3 grama na piščanca. Mineralna krma in gramoz se ne mešata z drugimi sestavinami prehrane in se vlijejo v ločene posode, ki se stalno nahajajo v perutninski hiši.

Psi za bradavičkeČisto vodo pri sobni temperaturi pri perutnini je treba stalno hraniti. Da bi izključili razvoj patogene flore ter razvoj črevesnih in drugih okužb, se jedi redno operejo in razkužujejo.

Za boljšo rast in preprečevanje, s prvimi simptomi in zdravljenjem bolezni piščančjih piščancev, mladim piščancem dobijo vitaminski dodatki. Od petega dne se je menij izvajal z oljnimi raztopinami vitaminov A, D in E, s čimer se je izognilo prevelikemu odmerku uporabljenih zdravil.

Prenosne kletke za brojlerjeKolikokrat na dan in kako hraniti piščance piščancev doma? Ptica v svojem življenju ne bi smela imeti pomanjkanja hrane. Prvih 7 dni piščancev naj bi dobil hrano najmanj 8-krat na dan, nato pa se ptica napaja vsake štiri ure. V tretjem tednu se število obrokov prilagodi na štiri, od enomesečnega mesa pa piščancem zjutraj in zvečer.

Vso mokro hrano za pitovne piščance se skuhajo, tako da jih ptica po 30-40 minutah.

Če bo perutnina topla dlje, je možno:

 • sourcing izdelkov;
 • osemenjevanje njihovih jajc z insekti;
 • razvoj patogene mikroflore.

Vsi ti dejavniki najpogosteje povzročajo piščančje pitje za razvoj driske, katere obdelava slabi živino in zmanjšuje stopnjo rasti.

Uporaba mešanih krmil za piščančje pitje

Granulirana krma za pitjeZa intenziviranje povečanja telesne mase danes uporabljamo že pripravljene in domače mešane krme, ki v celoti ustrezajo fiziološkim potrebam ptic. Še posebej dobri rezultati, kot je prehrana, dajejo v prvih štirih tednih.Sestava mešane krme

Pripravljene mešanice za piščance piščancev se razlikujejo glede na velikost in sestavo delcev. Najpogosteje se uporablja tristopenjski sistem krme, ki je namenjen vsem starostam piščancev od rojstva do zakola.

Čeprav so takšne mešanice dražje od domačega šiva, znatno izboljšajo kazalnike rasti živine, poenostavijo oskrbo piščancev pitovnih piščancev, njihovo gojenje in krmljenje ter nadzor nad vnosom hrane.

Odraščanje pitovnih piščancevV začetni fazi krma pomaga krepiti imuniteto, ustvariti vse predpogoje za dobro zdravje in hitro rast ptice. V ta namen prehrana poveča količino mineralnih dodatkov, prehrana je zgrajena na enostavno urejenih sestavnih delih.

Med aktivno rastjo je mešana krma za pitovne piščance vir beljakovin, kalcija, vitaminov in maščob, ki zagotavljajo hitro rast okostja in povečanje mišične mase. Pred zakolom uporabite končne mešanice za izboljšanje maščobe.

Odraščanje piščancev pitovnih piščancev v kletkah – video

Del 1

2. del

Del 3

4. del

Del 5

Del 6