Krmljenje piščancev na kmetijiPri nekaterih začetnih kmetih perutnine se cena krme za kokoši zdi previsoka za stalno uporabo takšnega izdelka. Vendar pa se morajo poskušati preusmeriti na uravnoteženo krmo, saj dvomijo.

Moderna krma ni le bolj primerna za shranjevanje in distribucijo, temveč:

  • pomagati prihraniti dragoceni čas perutninskega kmeta;
  • aktivirati rast ptice;
  • okrepiti imuniteto in vzdržljivost;
  • povečanje proizvodnje jajc,
  • pozitivno vplivajo na kakovost jajc.

Za uspešen razvoj mladih živali je potrebna vitaminska hranaS sistematično uporabo je krma za piščance in plasti gospodarsko bolj donosna od tradicionalnih zeliščnih in žitnih zmesi. To je mogoče preprosto razložiti z dejstvom, da ni nobenega zahtevka za peroksidacijo hrane ali njeno okužbo z glivicami plesni. Zato je ptica vse manj verjetna, da se zboli, raste bolje, pridobi težo in se po odstranitvi piščancev hitreje opomore.

Ker mešanica krme za nesnice vključuje skoraj vse, kar je potrebno za ohranjanje življenja, lastniku kmetije ni treba skrbeti, da je ptica pomanjkljiva v beljakovinah, maščobah, vitaminih ali mineralnih soli. Glavna stvar, tudi v obroku oddelkov, kot je hrana, poznati natančen odmerek in ga spretno prilagoditi glede na starost in obdobje življenja kokoši.

Sestava mešanih krmil za kokoši nesnice

Pod tradicionalnim sistemom krmljenja piščanci na kmetijah jedo zrnje, prejmejo zeliščne dodatke, zelenjavo in vse vrste sadja. Kokoši nesnice lahko s kokošmi brez kosti zavrtijo žuželke, ne pa s čopičem in žabicami. Sledite količini porabljenega živila v tem primeru zelo težko. Če ptica ne uživa dobro, ni treba pričakovati dobre jajčne proizvodnje in zdravja. In z neuravnoteženo prehrano ali porabo stare hrane, nevarne črevesne okužbe niso izključene.Sestava mešane krme za kokoši različnih starosti

V današnji mešani krmi za plasti se upoštevajo vsi okusni in starostni preferenti ptice, zmes pa se naredi na podlagi istih sestavin, ki jih ptica vidi in poje v naravi. Uporabljajo se zrna, soja, koruza in pšenica. Nenadomestljive komponente so torta iz sončničnih semen, vse vrste obrokov, rastlinskih olj, mineralnih dodatkov.

Komponente in njihova koncentracija v krmni recept za kokoši nesnice so izbrani tako, da krma zajema vse potrebe telesa v beljakovinah, maščobah, ogljikih hidratih, vlakninah, makro- in mikroelementih ter večini vitaminov.

Norme vnosa krme za piščance in plasti

Norma porabe mešanih krmil plasti različnih starostiV večini primerov se zrna zrna, druga suha in mokra krma dajo ptici “po očesu” s pričakovanjem, da bo v 30-40 minutah z delom končal. Ampak kako v taki situaciji preveriti, ali so vsi piščanci polni? Ali so vsi dobili zeleno hrano, ki dopolnjuje telo z vitamini, potrebnimi za prebavo z vlakninami in mineralnimi solmi? Ali je bilo mogoče, da je ena ali druga plast jedla zrna, ali pa se je oklevala, in samo otrobi in lupini so ostali v koritu?

Related  Ovce kot podjetje za začetnika

V primeru mešanih krmil je veliko lažje spremljati in prilagajati porabo, saj en poln izdelek vsebuje vse snovi, ki so potrebne za perutnino.

Koliko krme jedo kokoši? Količina je odvisna od starosti in teže ptice, pa tudi od leta. V povprečju odrasla kokošja poje približno 120 gramov polne maščobe. Če meni vključuje zeleno krmo, seno ali žito, se delež zmanjša, spremlja stanje ptic in proizvodnjo jajc.

Zelo pomembno je, da piščancem ne dovolite, da bi bili lačni. Ampak nič manj nevarno in preveliko mešano krmo za nesnice, cena tega – zmanjšanje števila jajc in poslabšanje zdravja pernate hišne ljubljenčke.

Potrebe organizma se neizogibno spreminjajo s starostjo, zato so za piščance in kokoši nesnice mešane krme različne v sestavi. Mlado rast se hranijo večkrat na dan, vendar z začetkom obdobja polaganja piščanci morajo prejeti hrano zjutraj in zvečer.Piščanci porabijo krmo iz majhne frakcije, odrasle piščanci pa jedo granulirano hrano

Kateri vir je boljši za kokoši nesnice?

Mešane krmne mešanice so drobne in granulirane. Slednji spodbujajo prebavo in so namenjeni aktivnemu gibanju piščancev. Piščancem in mladim živalim, ki se hranijo brez sprehoda, je bolje, da dajejo bolj ohlapne mešanice.

Če se kokoši nesnice hranijo samo s suhimi živili, je izjemno pomembno, da ptici zagotovite stalni dostop do čiste pitne vode, saj tudi v najboljši in najbolj uravnoteženem sestavi povzroči samo prebavne motnje in ne bo dobro prenašal perja.

Kakšna krma za kokoši je boljša? Nobenega nedvoumnega odgovora ni, saj je izbira v veliki meri odvisna od okusa ptice in od subjektivnih želja perutnikov in od cene krme za kokoši.Sestava mešanih krme različnih blagovnih znamk

Med priljubljenimi sortami rejcev perutnine lahko najdemo mešano krmo PK-1. To je popolna sestava za sloje, ki vključuje vse, da ohranimo dobro počutje domačih živali, kar lahko vidimo samo enkrat, tako da pogledamo na sestavo krme, prikazano v tabeli, in ga primerjamo z drugim koncentriranim izdelkom.

Related  Izberemo korita za pitje in korita za prašiče

Kakovost hranjenja kokoši nesnicNi dovolj, da bi zagotovili vzdrževanje življenja v ptici, je pomembno, da mu damo ustrezno količino rastlinskih in živalskih beljakovin, maščob, vitaminov in mineralov. Zato so poleg krmnih žit in zelišč, kvasovke, otrobi, kreda, mesno-kostne ali ribje moke vključene v krmne mešanice za kokoši nesnice, kar je še posebej pomembno za kokoši jajc.

Za nadomestitev vitaminsko-mineralne pomanjkljivosti pri uporabi mešanih krmil za kokoši nesnice se uporabljajo premiksi, ki ugodno vplivajo na imuniteto piščanca, njegovo stanje in proizvodnjo jajc.

Krma za kokoši nesnice

Če se cena krme za kokoši kokoši zdi previsoka, ali na podeželskih območjih ni možnosti za redno dopolnjevanje zalog, lahko kakovostno krmo kuhamo doma. Tu vam ni treba skrbeti glede sestave in naravnosti vseh sestavin, kar pomeni, da bodo kokoši nesnice dobili dostojno prehrano in prinesli ekološko čisto, zdravo jajce.Recepti za samopripravljanje mešanih krmil za plasti

V skladu s spodnjo tabelo se krmna mešanica za kokoši lahko izvaja z lastnimi rokami v kateri koli kmetiji, opremljeni z najpreprostejšo opremo za mletje zrnja in trave, sušenje in mešanje nastale mase.

Zelišča, listje ali vrhovi pred sušenjem posušimo v senci in nato temeljito zdrobimo. Prav tako prihajajo z zrnom, ki ga je treba presejati z odstranjevanjem tujih vključkov. Suhe komponente se mešajo po mletju. Vanje se doda kreda, sol in druge sestavine v receptu. Loose krmo lahko nato damo ptici, toda za pripravo granul, najprej z majhno količino tople vode, gnetemo debelo testo, ki se prehaja skozi ekstrudor in posuši.

Ne glede na to, ali se recept za krmo kokoši kokoši izloča, morate skrbno spremljati stanje ptice pri prehodu na novo prehrano in upoštevati priporočene norme porabe.

Le s spremljanjem teh pogojev lahko pričakujemo, da bo krma prinesla največjo korist in pokazala vse prednosti.Piščanci jedo mešano krmo

Related  Posebnosti razvoja črnih koz v primeru pora ovac in koz

Poleti se mešane krmne mešanice lahko kombinirajo z razdeljevanjem zelene trave, vrhov vrtnih posevkov, melon in drugih sočnih krmil, ki so na voljo na kmetiji. Ne pozabite na stalno prisotnost v hiši čiste vode in gramoza. Njihova prisotnost je obvezna za katero koli metodo krmljenja.

Sestavljeno krmo za sloje pripravimo sami – video