Prenosi v poletni kletkiDivje prepelice v travi je skoraj nemogoče opaziti, ne le zahvaljujoč lepšim, dobro maskirnim pticam, ampak tudi zaradi zelo skromnih velikosti. Sodobna pasma prepelice in številne pasme linij – je večji, prilagojena na življenje v ujetništvu ptice, ki daje, glede na pozornost velikega števila prehranskih jajc, in dali na tabelo nežnega mesa je.

Čeprav so bile divje vrste prepelice, ki so bile razširjene na svetu, že dolgo predmet lovstva, so prebivalci jugovzhodne Azije pokazali zanimanje za udomačenje ptic. Zato se domneva, da so predniki glavnih pasem prepelic pernati prebivalci japonskih otokov. Pozneje je med umetno izbiro in zaradi množice mutacij hitro razmnoževalnih ptic v drugih delih sveta prišlo do zanimivih sort z vidika razmnoževanja.

Kakšne so sodobne pasme prepelic in njihove značilnosti? Katere ptice bolje rastejo na lastni kmetiji?

Barvite fotografije in opisi prepeljanih pasem, najbolj priljubljenih na svetu in med našimi domačinami perutnine, vam bodo pomagali razumeti veliko izbiro te perutnine in kupiti ptice želje in potreb.

Japonska prepelica

Japonska prepelicaV različnih delih sveta živijo njihove edinstvene sorte pogoste prepelice. Divje prepelice, ki so jih Japonci prvič udomačili, danes pa jih najdemo na mnogih območjih ruskega Daljnega vzhoda in Primorja, na Kitajskem in doma – v deželi vzhajajočega sonca.

Japonska prepelica je majhna, pestra barva ptica z podolgovatim prtljažnikom, kratka, praktično neprimerna za krila letala in skoraj nevidno repno perje.

Kot večina sorodnikov imajo moške japonske prepelice bolj živo barvo kot ženske. Dojka je rjava, piščanci so lahki.

Teža odrasle ptice doseže 130 gramov, stopnja jajčenja ženske pa doseže 300 jajc na koledarsko leto. Ko je bila v rokah rejcev, so japonska prepelica danes postala bolj aktivna in daljša, so bila pridobljena sorte z veliko težo. Hkrati so bile pozitivne lastnosti te pasme maksimalno ohranjene: nepretrganost do pogojev ohranjanja in odpornost proti številnim nevarnim boleznim za ptice.

Manchurian zlate prepelice

Manchurian zlate prepeliceLepe zlate ptice navzven spominjajo na japonske bratje, a njihovi perje so veliko lažji in imajo izrazito rumenkasto odtenek. Med proizvajalci perutnine v Rusiji ta prepelična pasma uživa dobro zasluženo priljubljenost zaradi svoje vsestranskosti. Ptice so drugačne in dobre kazalnike mesa ter dostojna proizvodnja jajc. Poleg tega prehajanje mesa prepelice Manchu z ženskami drugih pasem daje zelo koristne rezultate. Potomci takšnih sindikatov se odlikujejo po veliki velikosti in hitrem povečanju telesne mase.

Ženska te pasme prepelice že eno leto prinese do 220 zelo velikih za to vrsto ptičjih jajc. Povprečna teža enega kosa je 16 gramov, ko večina sorodnikov ima jajce, ki tehtajo od 9 do 12 gramov.

Ta teža jajc ni presenetljiva, če poznate drugo značilnost prepelične pasme. Ženska iz sorte Manchu lahko raste do 300 gramov, kar je več kot dvakrat večja masa jajčnega trupla. Indikatorji samcev so nekoliko manjši, njihova maščoba, privlačna za kuharje trup, tehta okoli 200 gramov.

Samobran Manchu prepelicaDanes kmetovalci perutnine uporabljajo dve različni načini pridelave Manchuja, zlate prepelice. Za pridelavo velikih jajčnih jedi se število kokoši nesnic drži proč od moških. Starševske družine se ustvarjajo le, če je potrebno inkubacijo jajc.

Related  Pri izbiri krave za kmetijo je pomembno vedeti, koliko mleka na dan

Preklet faraona

Preklet faraonaMeat prepelica Faraon – rezultat dela ameriških rejcev. Zunanji videz ptice se le malo razlikuje od naravne “divje” barve, medtem ko je prepelica veliko večja od japonskih prednikov. Tako kot njihovi manžurski roditelji te ptice zelo dobro razvijajo svojo težo, ki pri moških doseže 300 žensk in 240 gramov. Yaytsenoskost v tej pasmi prepelic je razmeroma nizek. Žensko leto prinaša do 220 velikih jajčnih jedi.

Odlične značilnosti prepelice, ki so jih zahtevali rejci in ameriški proizvajalci perutnine, so potrdili v Evropi in Rusiji. Do zdaj obstaja več linij faraona, ki jih pridelujejo perutninarji iz različnih držav. In ameriški rejci niso prenehali s svojim delom.

Teksaški prepelica

Teksaški prepelicaNa podlagi prepelice faraona v Teksasu so bile ptice druge mesne pasme nemudoma umaknjene, takoj jih je zanimalo svetovno rejce perutnine. To so bela Texan prepelica ali beli faraoni, celo večji od njihovih prednikov.

Odrasla ženska te sorte raste do rekordnih 400 gramov, moški so nekoliko manjši. Vendar ptic ne moremo razlikovati le z debelostjo in velikostjo, temveč tudi z videzom. Texanove prepelice imajo gosto belo perje, včasih z majhnimi posameznimi pikami, širokim hrbtom in prsnim košem. Nenavadno vrsto slikarstva vplivala barvo kože perutnine, tako bele trup Texas faraon privlačna za ljubitelje likovne gastronomije, meso je temno ali svetlo obarvane prepelice.

Kmetje s perutnino govorijo o Texanovih belih prepelicah kot nezahtevni, hitro rastoči hišni ljubljenčki, zelo prehrambeni.

Estonska prepelica

Estonska prepelicaNa podlagi krvi takih prepelicnih pasem kot faraona, angleški beli japonski, so bili pridobljeni estonski prepelici. To je čudovita sorta perutnine za prehrano mesa, ki ima sposobnost svojih prednikov, da dolgo časa zapisujejo jajčenje, vzdržljivost in nepretrganost.

Related  Vsebina in vzreja vietnamskih pujskov

V predstavnikih te pasme prepelice zaokroženo telo, kratek, tako kot vse sorodne ptice, krila, kratki vrat in konveksni hrbet. Barva ptice je blizu naravi. Moški so svetlejši in bolj izraziti kot večje ženske. Če povem vse o prepelicah, ki izvirajo iz Estonije, je nemogoče, da ne omenjam njihove veličastne zgodnje manifestirane jajčne produktivnosti.

Začetek pometanja v 37-40 dneh od rodu ženske za eno leto lahko odstopi do 30 ducat jajc, ki tehtajo 9-12 gramov vsak. Ptice same tehtajo manj sorodnikov mesa. Povprečna teža trupa je 120-130 gramov, vendar je s tako majhno težo meso zelo okusno.

Angleško črno prepelico

Angleško črno prepelicoIz japonskih prepelic v Združenem kraljestvu je bilo pridobljenih precej temnih ptic z rjavimi in včasih skoraj črnimi perje. Pasma je bila imenovana angleška črna prepelica in se je hitro razširila v evropske države, ki je udarila v Rusijo. V primerjavi s predniki je ta prepelica bolj puhasta, vendar zaostaja za stopnjo rasti in se ne prenaša tako hitro.

Ženske angleških črnih prepelic rastejo do 200 gramov žive teže, moški imajo povprečno težo okoli 170 gramov. Vsako leto kokoši vzame 260-280 majhnih jajčec iz jajčec. Zaradi nepretrganosti in stabilne proizvodnje jajc so ptice priljubljene pri ljubiteljih perutnine.

Angleški beli prepelici

Angleški beli prepeliciDruga britanska prepelica je zunaj očitno drugačna od črno-rjave braće. Bela angleška prepelica se nanaša na sorto jajc, vendar pa v kuhinji njihova trupla izgledajo bolje kot temne, kar povečuje zanimanje ljubiteljev te perutnine.

Prepelica je pretežno bela perja, čeprav so dopustne pike rjave, črne ali zlate barve. Začnejo hiteti v starosti 40-45 dni, prepelice v koledarskem letu dajejo 280 kosov jajc. Živa teža ženskih angleških belih prepelic je 160-180 gramov, moški pa na 160 gramov.

Prekajene prepelice

Prekajene prepelicePrvotni videz tuhovega prepelice privlači to pasmo veliko zanimivih pogledov kmetov perutnine. Sorta, pridobljena s prečkanjem belih in črnih angleških ptic, ima usmerjenost v jajca, vendar je tudi mesna vrednost za zasebne kmetije.

Nenavaden, temno zgoraj in spodaj beli, obarvanost pasma prepelice dolžan nagnjenost za mutacijo, zaradi katere je v zadnjih letih so bili rejci dobiti ne samo smokingovye prepelice, ampak ptica z lepim “marmorja perje.” Tako prepelice na belem ozadju je viden modrikasto-siva sijaj na perje. To ni neobičajno za picerske hiše z zlato, modro, bledo barvo. Povprečna ženska tuxedo prepelica tehta ne več kot 160 gramov, moški pa so še manjši. Vendar to ne preprečuje, da bi zanimiva ptica prinesla do 280 jajc na leto.

Related  Pravilno hranjenje pujskov od 1 do 6 mesecev

Kitajska poslikana prepelica

Kitajska poslikana prepelicaPoleg japonskih prepelic v svetu so danes znane naslikane kitajske ptice z rdečim trebuhom in bogatimi prelivi barv na vratu in nazaj. Za razliko od japonskih prepelic, ki so poligamne, ta ptica raje preživi celo življenje z enim izbranim. Prepelica je nezahtevna in se zlahka prilagaja različnim pogojem pridržanja, ki se nerodno nanašajo na lastno stanovanje in njegovo zaščito.

Ker so te prepelice precej majhne, ​​se v Aziji in Evropi danes izvaja vzreja pasme z najboljšimi značilnostmi mesa in jajc.

Devica prepelica

Devica prepelicaOb doseganju pomembnih rezultatov pri udomačenju navadnih prepelov, perutninski kmetje uspešne poskuse rastejo na zasebnih ptičjih pticah, ki so bile prej eksotične. Primer lahko služi kot aboriginalna ameriška vrsta – deviška prepelica. Iz že znanih kamnin se odlikuje podolgovato telo, velike oči in skrajšani kljun. Ptice imajo rdečkasto rjavo barvo s svetlimi črno-belimi oznakami na perjah. Na glavi samcev so jasno vidni beli pasovi.

Te prepelice so večje kot običajno, vendar je prezgodaj govoriti o svoji usmerjenosti v meso in določitvi pasmičnih znakov, čeprav po dobrem pitanju imajo določeno kulinarično vrednost. Tudi jajčevec ni super. Toda ljubitelji dekorativnih ptic bodo cenili zlato in snežno deviško prepelico.

California Quail

California QuailNajbolj nenavadna in lepa prepelica je kalifornijska sorta. Vodjo predstavnikov te pasme prepelice kroni miniaturni sultan več temnih perja. Telo velikih, dolg do 25 cm, ptice zaokrožene, gosto, rep, čeprav daljše od drugih sorodnikov, vendar še vedno kratke. Prepelica ima konveksni prsni koš, okrašen s belko ali rumenim perjem s črno obrobo, belimi kontrastnimi črtami na čelu in licih. Oljčni hrbet in lisasta vrat. Ženska ni tako svetla kot moški, vendar je precej svetlejša od mnogih udomačenih bratov.

Ptice se sedaj pobirajo in gojijo za meso, pa tudi za okrasitev vrta in pacifiškega območja. Ptice so monogamne in zgodnje. Nestlings iz kalifornijske prepelice lahko začnejo svoje odraslo življenje v starosti 35 dni.

Video o poslikani kitajski prepelici