Ural ChainsawBuat pertama kalinya, Ural gergaji telah dikeluarkan pada tahun 1935. Pada tahun 2005 di loji pembinaan mesin yang dinamakan selepas F.E. Dzerzhinsky di bandar Perm memungut satu salinan 14 juta alat muzik legenda. 80% daripada penebangan di negara ini masih dijalankan dengan penggunaan sawah Ural. Pada masa yang sama dengan barisan pemasangan model untuk kerja-kerja kecil di ladang datang – Druzhba melihat, tetapi ia adalah kelas yang lebih rendah daripada saudara yang lebih tua.

Ciri-ciri Soviet melihat gergaji motor

Gas berkuasa petrol MP-5 Ural-2Pada mulanya, Ural gergaji berdiri di atas peralatan teknikal tentera, dan hanya pada tahun 1955 tumbuhan itu bertukar kepada pengeluaran produk pembalakan, memberikan model nama Ural 2. Instrumen itu seberat 11.7 kg. Pada masa yang sama, kuasa enjin adalah 5.5 liter. dengan. Bilah gergaji beralih ke sudut yang betul semasa kerja, yang memudahkan kerja para pembohong. Rantaian tersebut telah dilincirkan secara paksa, dalam rigging unit itu adalah hidrokline.

Contoh dari Ural gergaji pada edisi 1946 dipamerkan di Muzium Artileri St. Petersburg. Pada tahun 1958, instrumen tersebut dianugerahkan pingat emas di Pameran Pencapaian Brussels.

Kesatuan Soviet telah dipisahkan, peralatan yang dicipta dinilai, diagihkan kepada perusahaan kehutanan mengikut perintah itu. Sistem pengedaran yang sama tidak membenarkan pemilikan swasta tidak hanya Ural gergaji, tetapi Persahabatan juga.

Ciri-ciri teknikal gergaji gergaji Ural 2:

 • enjin dua strok, satu silinder;
 • kuasa – 5 liter. s.;
 • tangki bahan api – 1.6 l;
 • tangki untuk pelinciran unit gergaji – 0,24 l;
 • panjang tayar – 46 cm;
 • rantaian, bilangan pautan – 64;
 • jejaring itu ialah 0.404 inci;
 • lebar alur ialah 1.6 mm.

Menetapkan ChainsawSatu keadaan penting untuk operasi panjang gergaji Ural adalah pemecahnya yang betul. Enjin pada mulanya dimulakan dengan terbiar menggunakan campuran bahan api yang diperkaya. Ia adalah perlu untuk membakar 4 tangki penuh minyak. Selepas 25 jam kerja yang ditetapkan dalam rejim membebaskan pada campuran bahan api yang diperkaya. Selepas itu, campuran kerja 20 liter petrol AI-72 digunakan, 1 liter minyak.

Related  Model terbaik pemanas air Ariston

Modern Chainsaw Ural 2T Electron

Kilang itu membuat beberapa perubahan kepada pengeluaran gergaji kuasa, dan satu nama baru diberikan kepada model yang lebih baik. Jagung masih dalam perkhidmatan dengan pekerja hutan dan secara peribadi. Mengenai kegagalan operasi instrumen ini adalah bukti model model 1997, yang dijual.

Model moden Ural 2T ElectronChainsaw 2T Electron dicipta dengan mengambil kira pekerjaan dalam keadaan yang teruk pada bila-bila masa sepanjang tahun. Ia diperbuat daripada bahan kekuatan tinggi. Ia dibenarkan untuk mengendalikan alat itu dalam persekitaran yang agresif dan pada semua suhu di jalan. Oleh itu, arahan langkah demi langkah yang terperinci dibangunkan untuk membaiki mekanisme kompleks secara bebas di lapangan.

Walaupun sistem redaman getaran yang ada, tata letak dengan pemisahan nod ternyata menjadi kaku dan getaran di tempat kerja kuat. Dalam hal ini, ditetapkan, penebang kayu bekerja dengan gergaji tidak lebih dari satu setengah jam sehari. Ini akan menghalang perkembangan penyakit pekerjaan yang berkaitan dengan keadaan kerja yang berbahaya.

Chainsaw yang kuat mempunyai satu ciri khas yang membuat anda berdamai dengan keburukan mekanisme. Ia dengan mudah menjalankan kedua-dua melebarkan dan penggerudian membujur. Di samping itu, alat ini boleh dipercayai, mengendalikan tinggi membolehkan anda tidak membungkuk, untuk bekerja dalam pertumbuhan penuh. Sebaliknya, setelah berkenalan dengan kelengkapan profesional yang diimport, para pakar melihat kekurangan model asli:

 • Enjin berfungsi dengan peningkatan penjanaan gas, lilin mesti berfungsi dalam persekitaran yang digerakkan;
 • digunakan dalam 2 kali lebih banyak diperkaya dengan campuran minyak daripada pada mesin yang diimport;
 • penyelenggaraan saw memerlukan pengalaman dan kemahiran;
 • penggunaan bahan api meningkat;
 • brek rantai kurang.

Aliran KerjaIni bukan senarai lengkap, di mana teknologi lama lebih rendah daripada model asing moden. Permintaannya disokong oleh harga rendah gerudi Ural. Bagaimanapun, para usahawan lebih suka teknologi asing. Kilang itu mengumumkan penamatan pengeluaran gergaji Ural 2E Elektron pada tahun 2013. Dalam penjualan model datang dari kilang pengilang dan sekarang.

Related  Kami belajar peraturan memilih minyak untuk gasket pelbagai jenama

Chainsaw dalam pekDi kilang itu, model baru dibangunkan, gergaji Ural 70, tetapi setakat ini ia belum memasuki pengeluaran. Terdapat model baru dalam versi ringan, melihat rantai petrol Ural BP-3650. Galian yang kuat diisytiharkan sebagai rumah tangga mudah alih. Di dalamnya terdapat perhentian automatik rantaian pada melahu. Ergonomi berubah, berat instrumen menurun, sistem penyejukan telah dicipta.

Spesifikasi model:

 • pengilang Ural;
 • kuasa enjin – 4.9 liter. s.;
 • panjang tayar – 45 cm;
 • berat – 6,3 kg.

Saw Rantaian Petrol Ural BP-3650Harga yang diumumkan model pisau gergaji BP 3650 adalah 6 ribu rubel.

Peraturan rantai dan pembaikan

Pakar berpendapat bahawa setiap tindakan yang mesti dilakukan semasa mengendalikan alat ini terperinci dalam manual operasi teknikal. Salah satu perkara utama selepas pemecah masuk ialah penalaan semua sistem konjugasi. Dan untuk ini perlu mengetahui struktur dan operasi mekanisme.

Saw adalah komponen utama:

 • enjin;
 • klac;
 • bingkai dengan pemegang;
 • melihat unit;
 • sistem permulaan enjin.

Banyak dalam kerja motor bergantung pada pelarasan betul Ural chainsaw karburetor. Dari kilang, alat ini mesti dilengkapi dengan konfigurasi kerja yang tepat bagi komponen yang paling penting. Walau bagaimanapun, kadangkala anda perlu membetulkan kelemahan. Bagi carburetor, semuanya berbeza. Pada mulanya, ia diselaraskan untuk campuran diperkaya yang digunakan semasa pecah peralatan baru.

Rantai melihat tetapan karburetorPelarasan rantai karburetor Ural semestinya diperlukan dalam peralihan dari mod lari ke campuran bahan api biasa. Untuk melakukan ini, letakkan muncung. Terdapat tiga skru:

 • skru baling kelajuan rendah;
 • skru untuk kawalan kelajuan tinggi;
 • pemalasan skru.

Putaran skru kipas mengawal injap pendikit nisbah udara-bahan api. Tetapi pada masa yang sama tindakan ini mengubah kuasa dan kelajuan putaran rantai. Apabila menyesuaikan tachometer, kepatuhan revolusi kepada pasport diperiksa. Terdapat juga cara yang jelas. Pada campuran yang tidak baik, squeals melihat, jika komposisi kaya – asap datang dari selendang.

Related  Kenapa penduduk kampung bersedia membeli pemborong Hyundai

Sistem enjin direka untuk menggunakan petrol AI-72, tetapi ia tidak dihasilkan. Anda boleh menggantikan bahan api AI-93.

Pembaikan gerudi kereta karburetor Ural – video