pemanas air untuk mandiMasalah pemasangan pemanas aliran elektrik ke pancuran berlaku di kawasan bandar pada musim panas, apabila rangkaian pembaikan utiliti. Kami memerlukan peranti dan pemandu lori sedemikian. Jika boleh, lebih ekonomik untuk memasang peralatan gas. Pemanas melalui aliran tidak memerlukan banyak ruang, ia siap pada bila-bila masa untuk memberikan jumlah air yang betul.

Keperluan untuk pemasangan pemanas elektrik untuk mandi

pemanas air berterusanPelbagai jenis pemanas elektrik melalui pancuran mandian disediakan. Mereka dibezakan oleh elemen pemanasan, snap-in dan parameter. Menyatukan semua peranti keperluan rangkaian kuasa yang boleh dipercayai untuk sambungan. Dari kemungkinan menyambungkan unsur pemanasan yang kuat tanpa muatan rumah, ia bergantung pada berapa banyak air yang boleh dimakan. Pemanas air yang mengalir untuk mandi dikira berdasarkan aliran air hingga boleh menyiram pada purata 6 l / min. Oleh itu, pada musim sejuk, apabila air di lebuh raya adalah kira-kira 5 C, pemanas sekurang-kurangnya 13 kW kuasa diperlukan, ini hanya mungkin dengan garisan tiga fasa kuasa.

Anda boleh menggunakan instrumen bukan tekanan, mereka dipasang pada garisan fasa tunggal dengan penggunaan kuasa 3-8 kW. Biasanya pemanas elektrik yang mengalir di pancuran itu mempunyai muncung sendiri dan hanya berfungsi dengannya.

Tetapi peranti berkuasa rendah memerlukan talian bekalan yang berasingan, perisai sendiri dan sistem blok pelindung untuk kegunaan alat elektrik di dalam bilik lembap.

Sebelum memperolehi peranti itu diperlukan untuk mendapatkan kesimpulan dari pakar mengenai kemungkinan menyambungkan peranti di bangunan apartmen. Dibina lebih setengah abad lalu oleh piawaian lain dan di bawah peralatan rumah tangga lama, rangkaian mungkin lemah untuk memasang pemanas air pancuran mandian.

Jadi, sebelum membeli peranti yang anda perlukan:

 • untuk mengetahui keupayaan maksimum yang mana rangkaian rumah direka;
 • untuk menjelaskan sama ada ia mungkin untuk menjalankan garisan tiga fasa, kerana kehadiran relau elektrik rumah tangga bukan jaminan kemungkinan ini;
 • untuk menjelaskan sama ada tekanan dalam garis air sejuk stabil dan parameternya untuk memilih tekanan atau peranti bukan tekanan.

Related  Memilih kayu bulat untuk kerja-kerja di bengkel

mandi di bilik mandiTidak sukar untuk memasang dandang apa-apa keupayaan dalam bangunan pangsapuri moden yang banyak. Piawaian ini menyediakan peralatan kuasa untuk menyediakan pemasangan peralatan sehingga 36 kW. Pemanas air untuk mandi di dacha hanya boleh menjadi tidak tekanan dan disambungkan melalui talian berasingan sehingga 8 kW. Tetapi di dacha anda boleh menggunakan kedua-dua dandang penyimpanan dan tenaga solar untuk pemanasan siang hari bekas.

Ciri-ciri menjalankan dandang elektrik

litar pemanas airPemanas air elektrik yang dipasang di pancuran berfungsi dengan prinsip membasuh spiral unsur pemanasan dengan jet air. Lebih kecil ketebalan lapisan air yang dipanaskan, semakin cepat ia akan panas. Dengan menyesuaikan aliran air ke bilik mandi, ada kemungkinan untuk meningkatkan atau menurunkan suhu jet tersebut. Kemudahan dan kebolehpercayaan pemanas bergantung kepada kuasa satu elemen pemanas atau beberapa, sistem bekalan air dan reka bentuk dandang.

Kelebihan menjalankan sistem pemanasan adalah:

 • mendapatkan air panas dalam jumlah yang sesuai selama beberapa saat selepas aliran air dihidupkan;
 • kekompuhan peranti dan pemasangan mudah;
 • masa menunggu yang singkat selepas menerima arahan.

Terdapat kelemahan penting apabila menggunakan pemanas air yang mengalir untuk mandi:

 • keperluan keselamatan apabila menggunakan perkakas elektrik di bilik mandi memerlukan pemasangan profesional semua unit dalam reka bentuk kelembapan-bukti, kehadiran RCD, grounding, dan unit perlindungan elektrik tambahan;
 • pemasangan garisan berasingan pada peranti;
 • kemungkinan untuk menggunakan pemanas di satu titik pemilihan;
 • Untuk mendapatkan aliran dan tekanan normal dalam skrin pancuran dengan suhu yang selesa, diperlukan tiga fasa rangkaian.

Perhatian khusus perlu dibayar kepada pendawaian talian kuasa arus tiga fasa di kandang mandi. Jangan cuba untuk melakukan kerja sendiri. Menegakkan peralatan, pilihan kabel dan sistem perlindungan kepada pakar. Tiada peranti yang kebal dari kerosakan, dan air adalah konduktor semasa, seperti tubuh manusia.

Pengiraan kuasa yang diperlukan untuk memastikan penerimaan pancuran

pemanas airUntuk mengira kapasiti yang diperlukan bagi unit pancuran mandian dengan betul, kami menggunakan formula:

Related  Mari kita membuat pemotong rumput yang boleh dipercayai dengan tangan kita sendiri

M = P * (Tkepada-TEncik) * 0,073, di mana:

 • M – kuasa kW untuk pemanasan air;
 • P – aliran air per unit masa;
 • (Tkepada – TEncik) – berapa darjah air suam.

Untuk memanaskan 4 liter air dengan 20 darjah, anda memerlukan 6 kW kuasa, tetapi pemanas seperti itu hanya akan diatur pada musim panas, apabila airnya sangat hangat, dan pengguna gembira dan dengan tekanan rendah. Untuk mandi sepenuhnya, pemasangan fasa tiga fasa sekurang-kurangnya 13 kW diperlukan.

Walau bagaimanapun, pengeluar, menggunakan undang-undang fizik, telah membangunkan sistem pemanas air elektrik bukan tekanan untuk kabin mandi dengan nod reka bentuk khas yang meningkatkan tekanan outlet bukan sahaja dengan meningkatkan jumlah air yang dipanaskan. Nozel pancuran khas mempunyai saluran yang lebih luas di titik sambungan dengan peranti dan sempit di outlet. Ini meningkatkan tekanan dalam sistem, dan lubang-lubang kecil di skrin mandi menambah kesan tekanan. Itulah sebabnya sistem bukan tekanan berfungsi dengan set lampiran mereka sendiri. Peranti tekanan tidak memerlukan helah sedemikian, mereka menggunakan peralatan kebersihan standard.

Dalam parameter teknikal semua aliran air melalui pemanas elektrik setiap pancuran, kadar aliran ditunjukkan dari pengiraan pemanasan sehingga 350 C, dan hanya Electrolux mengira aliran berdasarkan suhu 29.

Peranti dan perbezaan tekanan dan sistem tanpa tekanan

Set standard pemanas air untuk pancuran terdiri daripada:

 • Memakan kren dari induk;
 • satu peranti untuk menyambungkan pancuran atau sambungan yang selesai boleh menyiram dalam kit;
 • termostat dengan blok pemanasan pemanas elektrik kering;
 • pemanasan elemen dan feeder;
 • sistem perumahan dan kawalan.

atmor modelPaling mudah hingga kini adalah kenderaan bukan tekanan, tetapi dengan kemunculan siri Atmor baru, anda boleh bercakap dengan berhati-hati. Yang baru, popular dengan pengguna, adalah pemanas air yang berjalan Atmor Nikmati 100 di bilik mandi. Ini adalah peranti bebas graviti, direka untuk kuasa 3500 W, dalam siri ini ada jenama yang lebih berkuasa. Pemanasan suhu hingga 50 darjah, laras. Kadar aliran 3 l / min pada suhu terkadar. Oleh itu, ia boleh ditingkatkan, mengurangkan pemanasan ke tahap yang selesa, terdapat 3 peringkat peraturan. Saiz kes adalah 39 * 22 * ​​9 cm, sangat kecil. Kes itu adalah plastik, ergonomik. Peranti mempunyai bekalan air yang lebih rendah, hos ke kepala pancuran adalah 1.5 meter panjang. Gunakan pemanas air yang disyorkan dengan penapis pembersihan air di salur masuk. Peranti ini menjejaskan 2670 rubel. Pemasangan mudah dan penjimatan tenaga dalam proses penggunaan menjadikannya kelebihan untuk memilih Pemanas air Atmor.

Related  Bagaimana secara bebas membuat komputer dari gerudi

Bagaimana untuk memilih aliran tekanan pemanas air elektrik?

gambarajah pendawaianPertama sekali, anda memilih parameter yang telah disebutkan. Adalah penting bahawa peranti itu milik pengeluar yang boleh dipercayai, terdapat banyak daripada mereka. Pada pendengaran Atmor, Ariston, Termex, Electrolux dan jenama terkenal lainnya. Menggalakkan ulasan model yang boleh dipercayai di Internet.

Untuk memasang peranti tekanan di bangunan pangsapuri, mungkin untuk tempoh musim panas dengan mengisi garisan air panas. Dalam kes ini, perkakas akan berehat pada musim sejuk, yang akan memanjangkan hayat perkhidmatannya dengan ketara.

Memasang pemanas air elektrik berterusan – video