separator bondeOm du är en bybor och har en ko i hushållet, behövs en separator för mjölk. Även en ko, om hon är en hink, kommer att mata familjen med gräddfil och kockost. Maloproduktivnyh våt sjuksköterska nu i hemmet måleställe håller inte – irrationell. Av antalet kor, på deras produktivitet, vilken separatormodell som ska köpas beror på.

Vad är grunden för mjölkbearbetning

återvinningssystemFärsk kojölk är en suspension där fettbollar som kallas grädde blandas med tungare molekyler i resten av mjölken. De skiljs enkelt från huvuddelen av produkten och poppar upp. För att underlätta separationen av fraktioner har separatorer för mjölk skapats. I framtiden lagras den tunga återstoden i ostmassa och vassla, men detta är efter jäsning. Separatorer finns också för deras separation.

Separera grädden under separationen kan vara i vilket procenttal som helst.

Om slutresultatet av bearbetningen är 1:10, då för varje 10 liter retur, mottas 1 liter kräm från 11 liter mjölk. Denna kräm innehåller en stor mängd olja och liten flytande fraktion. Men du kan få 3 liter grädde för 8 liter retur. Sådan grädde kommer att vara flytande, och oljor från dem kommer att visa sig lite. Separatorn låter dig skapa ett förhållande mellan 1: 4 och 1:12.

bur separatorI hushållen och för primär bearbetning av mjölk från små gårdar används endast krämavskiljare eller separatorer, vilket är detsamma. Separering av grädde sker under påverkan av en centrifugalkraft, som kastar tunga partiklar i periferin och lungorna håller sig närmare centrum. Efter separationen återstår det att välja fraktionerna i separata behållare.

Mjölkseparatorn representerar ett inställt system för kontinuerlig matning av mjölk i en roterande trumma och val av kräm och skummjölk eller skummjölk.

Men processen beror på många faktorer:

  • trummans rotationshastighet;
  • uppgifter för att få ett visst förhållande av retur och kräm
  • från temperaturen och flödet av mjölk genom en centrifug.

Related  Hur man självständigt gör en svarv från en borrmaskin

En erfaren användare finner sin relation mellan alla variabler och försöker följa den. För användaren av den handhållna enheten är det faktiskt att fånga det önskade antalet motorvarvtal manuellt. Den elektriska separatorn för mjölk justeras i förväg med lägesknapparna.

Princip för separatoroperationen

separatordelarIndustriella och manuella avlopp är baserade på den allmänna principen om slam separering i en skål trumma. Detta är huvudenheten, den består av ett paket av delningsplattor, läggs på ett glas och stängs med lock. Perforerade plattor passar i en viss ordning, vilket skapar 6 hål för utmatning av mjölk. För kräm är utbytet närmare glasets vägg. Produkten hälles i separatorns mottagarskål för mjölk. Genom den justerbara korken strömmar mjölken in i flottorkammaren, och därifrån passerar den genom trummans centrala glas.

Mjölk i skåltrumman som påverkas av centrifugalkrafterna är uppdelad på varje platta. Vid gemensamma kanaler stiger det omvända mot mottagningskammaren och omdirigeras genom hornet in i behållaren. Cream faller in i en annan cell. I sumpen är tillfälliga föroreningar. På så sätt fungerar hushållsmjölkseparatorn oavsett vilken typ av enhet som helst. Metoderna för korrekt drift, operationssekvensen återspeglas i separatorens bruksanvisning.

En obligatorisk för alla hushållsavskiljare är noggrann tvättning och torkning av alla delar efter mjölldestillation.

Överraskande, om plattorna inte är tillräckligt rena, är de inte ordentligt klädda, apparaten kommer inte att fungera och mjölken kommer att strömma från alla sprickor.

Modeller av separatorer för hushållsbruk

separationsprocessenNär man väljer en separator för en creamer måste hänsyn tas till varje konsuments egenskaper:

  1. En enda bearbetningsvolym bestämmer valet av mottagarskålens volym. Ju mer mjölk du behöver ta över, desto större blir bägaren att inte lägga till mjölk åt gången. De producerar kapacitet på 5,5 och 12 liter.
  2. Universalseparatorn kommer att kombinera rengöringsmjölk från föroreningar och separera grädden.
  3. Om det dagligen destilleras mer än 30 liter mjölk kommer det bästa köpet att vara en apparat med en elektrisk enhet.
  4. Metalldelar är mer hållbara, längre livslängd, men de är dyrare än plastavskiljare.

Related  Kedjesåg Stihl mc 180 – snabb översikt över ett pålitligt verktyg

motoravskiljareEn av de mest populära är Motor Sich-separatorn. Det är en elektrisk hushållsapparat av öppen typ av universalform. Märkning beror på produktiviteten, mätt l / timme. Avskiljaren kan arbeta i en timme, då krävs en paus för att kyla motorn. Anslutningen till separatorn är via en reducerare och en övergångskoppling. Mjölkmottagaren är konstruerad för 12 liter. Avkastningen kan slås till 0,05% fett. Förhållandet mellan kräm och retur kan vara 1: 4-1: 10. Det finns en sådan sammansättning av 6.500, beroende på arbetsdelens konfiguration och material.

Mjölken före separationen upphettas nödvändigtvis. Om det inte finns någon termometer i handen, bör mjölk motsvara fingrets temperatur, vilket betyder att fingret känns, mjölken är lite varm.

Öppna kranen och kör in mjölken i systemet efter att avskiljaren har plockats upp, värm upp, tomgång i ca fem minuter.

Separator Jordbrukaren skiljer sig från föregående apparat med en högre rotationshastighet hos skåltrumman, 1450 varv per minut, och därigenom effektivare separation av mjölk i grädde och vice versa. Drumrotationsfrekvensen är justerbar. Väger endast 3 kg.

Manuell separator RZ OPS är konstruerad för låg produktivitet. Satsen innehåller en skål med 5,5 liter. I plastversionen kostar separatorn 3000, i metall är den dubbelt så dyr.

Hur man själv gör en creamer för mjölk

självgjord separatorMen hantverkarna kom fram till att man kan skapa en mjölkseparator med egna händer, med samma centrifugalkraft. Diagrammet visar en enkel apparat som skiljer grädden och tillbaka till fraktionerna.

När man roterar under inverkan av centripetal acceleration, desto tyngre partikeln, desto längre och mer kraftfullt kasseras den. Om du tar ett kärl, häll mjölken in i det och ge en tillräcklig rotationshastighet, det kommer en separation av vätskan. Den lätta fraktionen kommer att vara närmare centrum, och vattendelen kommer att koncentrera sig på de roterande väggarna och tenderar att flyga längre.

Related  Välja rätt sak – en pump för en PVC-båt elektrisk, manuell eller självtillverkad

En tunn nål tillverkas i den roterande cylindern. Den placeras i ett stationärt kärl, vilket kommer att få en spray. Det är viktigt att veta mängden skummjölk som samplas. Detta bestäms före separationsstart. Den återstående delen i den inre cylindern är en lätt fraktion, grädde.

Och ju mer skummjölk är vald, desto tjockare är grädden.

Med denna hemlagade separator kan du bara bearbeta en servering mjölk, varefter du kan göra en ny belastning. Vridmomentet kan överföras från vilken motor som helst. Rotationshastigheten för trumman bör inte vara mer än 1400 varv per minut.

En annan princip för separation av mjölk är vibrerande, men i hushållsavskiljare för mjölk har den inte hittat ansökan. Magnetiska separatorer för att separera kräm från kall mjölk och vassle från stuga ost används i industriell bearbetning, modell A-1 AXO.

Hur man monterar en separator-video