petani pemisahJika anda seorang penduduk kampung dan mempunyai seekor lembu dalam rumah, pemisah susu perlu. Malah satu lembu, jika dia adalah baldi, akan memberi makan kepada keluarga dengan krim masam dan keju cottage. Jururawat basah Maloproduktivnyh sekarang di tangga rumah tidak tahan – tidak rasional. Dari jumlah lembu, produktiviti mereka, yang model pemisah perlu dibeli bergantung.

Apakah asas pemprosesan tenusu?

sistem kitar semulaSusu lembu segar adalah penggantungan di mana bola berlemak yang dipanggil krim dicampur dengan molekul yang lebih berat dari selebihnya susu. Mereka mudah dipisahkan dari sebahagian besar produk, muncul. Untuk memudahkan pemisahan pecahan, pemisah untuk susu telah dicipta. Pada masa akan datang, sisa berat tersusun menjadi dadih dan whey, tetapi ini selepas penapaian. Pemisah juga wujud untuk pemisahan mereka.

Pisahkan krim semasa pemisahan boleh dalam mana-mana nisbah peratusan.

Jika hasil terakhir pemprosesan adalah 1:10, maka untuk setiap 10 liter pulangan, 1 liter krim daripada 11 liter susu diterima. Krim ini mengandungi sejumlah besar minyak dan pecahan cecair kecil. Tetapi anda boleh mendapatkan 3 liter krim untuk 8 liter pulangan. Krim tersebut akan menjadi cecair, dan minyak dari mereka akan berubah sedikit. Pemisah membolehkan anda membuat nisbah 1: 4 hingga 1:12.

pemisah sangkarDalam isi rumah dan untuk pemprosesan utama susu dari ladang kecil, hanya pemisah atau pemisah krim yang digunakan, yang sama. Pemisahan krim berlaku di bawah pengaruh daya sentrifugal, yang melemparkan zarah-zarah berat ke pinggir, dan paru-paru berada dekat dengan pusat. Selepas pemisahan, ia tetap untuk memilih pecahan menjadi bekas berasingan.

Pemisah susu merupakan sistem penalaan susu yang terus menerus ke dalam drum dulang berputar dan pemilihan krim dan susu skim atau susu skim.

Tetapi prosesnya bergantung pada banyak faktor:

  • kelajuan putaran dram;
  • tugas untuk mendapatkan nisbah pulangan dan krim tertentu;
  • dari suhu dan aliran susu melalui centrifuge.

Related  Cara memilih juicer untuk buah delima dan memerah jusnya

Pengguna yang berpengalaman menemui nisbahnya bagi semua pembolehubah dan cuba mengikutinya. Bagi pengguna peranti pegang tangan, sebenarnya adalah untuk menangkap jumlah enjin yang diperlukan secara manual. Pemisah elektrik untuk susu diselaraskan terlebih dahulu, dengan butang mod.

Prinsip operasi pemisah

bahagian pemisahParit industri dan manual adalah berdasarkan kepada prinsip umum pemisahan buburan dalam mangkuk mangkuk. Ini adalah unit utama, ia terdiri daripada satu pakej pembahagi pinggan, diletakkan pada kaca, dan ditutup dengan tudung. Plat berlubang sesuai dengan urutan tertentu, menghasilkan 6 lubang untuk keluar susu. Untuk krim, hasilnya lebih dekat dengan dinding kaca. Produk itu dicurahkan ke dalam mangkuk pemisah untuk susu. Melalui gabus laras, susu mengalir ke dalam ruang terapung, dan dari sana ia melewati gelas tengah dram.

Susu di dalam mangkuk mangkuk di bawah pengaruh daya sentrifugal dibahagikan pada setiap plat. Dengan saluran biasa, terbalik naik ke ruang penerima dan dialihkan melalui tanduk ke dalam bekas. Krim jatuh ke dalam sel yang lain. Dalam sump adalah kekotoran sampingan. Dengan cara ini pemisah susu isi rumah beroperasi tanpa mengira jenis pemacu. Kaedah operasi yang betul, urutan operasi ditunjukkan dalam manual arahan pemisah.

Suatu mandatori bagi semua pemisah isi rumah adalah mencuci dan mengeringkan semua bahagian selepas penyulingan susu.

Anehnya, jika plat tidak cukup bersih, mereka tidak berpakaian dengan baik, aparat tidak akan berfungsi dan susu akan mengalir dari semua retak.

Model pemisah untuk kegunaan rumah tangga

proses pemisahanApabila memilih pemisah untuk krim, ciri-ciri setiap pengguna mesti diambil kira:

  1. Satu pemprosesan tunggal akan menentukan pilihan jumlah mangkuk yang diterima. Lebih banyak susu yang anda perlukan untuk mengatasi, lebih besar cawan akan tidak menambah susu pada satu masa. Mereka menghasilkan kapasiti 5.5 dan 12 liter.
  2. Pemisah sejagat akan menggabungkan pembersihan susu dari kekotoran dan memisahkan krim.
  3. Jika setiap hari lebih daripada 30 liter susu disuling, pembelian terbaik akan menjadi alat dengan pemacu elektrik.
  4. Bahagian logam lebih tahan lama, lebih panjang, tetapi lebih mahal daripada pemisah plastik.

Related  Kami membeli pemanas air dengan pemanas untuk kediaman musim panas

pemisah motorSalah satu yang paling popular ialah pemisah Motor Sich. Ia adalah perkakas rumah elektrik jenis terbuka tujuan sejagat. Penandaan bergantung kepada produktiviti, diukur l / jam. Pemisah boleh bekerja selama sejam, maka rehat diperlukan untuk menyejukkan motor. Sambungan kepada pemisah adalah melalui pengurangan dan klac peralihan. Penerima susu direka untuk 12 liter. Pulangan boleh dipukul hingga 0,05% lemak. Nisbah krim untuk kembali mungkin 1: 4-1: 10. Terdapat perhimpunan sebanyak 6,500, bergantung kepada konfigurasi dan bahan bahagian kerja.

Susu sebelum pemisahan itu dipanaskan. Jika tidak ada termometer di tangan, susu sepatutnya sama dengan suhu jari, yang bermaksud bahawa jari itu terasa, susu sedikit hangat.

Buka paip dan keluarkan susu ke dalam sistem selepas pemisah telah mengambil, memanaskan badan, terbiar selama kira-kira lima minit.

Separator Petani berbeza dengan peranti sebelumnya dengan kelajuan putaran mangkuk yang lebih tinggi, 1450 rpm, dan pemisahan susu yang lebih efisien menjadi krim dan sebaliknya. Kekerapan putaran gendang boleh laras. Berat hanya 3 kg.

Pemisah manual RZ OPS direka untuk produktiviti yang rendah. Set termasuk mangkuk sebanyak 5.5 liter. Dalam versi plastik pemisah kos 3 ribu, dalam logam ia dua kali lebih mahal.

Cara membuat krim untuk susu

pemisah sendiriBagaimanapun, para perajang menyimpulkan bahawa anda boleh membuat pemisah susu dengan tangan anda sendiri, menggunakan daya sentrifugal yang sama. Rajah menunjukkan alat mudah yang memisahkan krim dan kembali kepada pecahan.

Apabila berputar di bawah aksi percepatan centripetal, semakin berat zarah, semakin jauh dan lebih kuat dibuang. Jika anda mengambil sebuah kapal, tuang susu ke dalamnya dan berikan kelajuan putaran yang mencukupi, akan ada pemisahan cecair. Fraksi cahaya akan lebih dekat ke pusat, dan bahagian air akan menumpukan pada dinding berputar dan akan terbang lebih jauh.

Related  Pemanas air mana yang terbaik untuk dacha?

Jarum nipis dibuat dalam silinder berputar. Ia diletakkan di dalam sebuah kapal pegun, yang akan menerima semburan. Adalah penting untuk mengetahui jumlah susu skim yang diambil. Ini ditentukan sebelum permulaan pemisahan. Bahagian yang tinggal di dalam silinder dalaman adalah pecahan cahaya, krim.

Dan susu yang lebih skim dipilih, semakin krim.

Pemisah buatan sendiri membolehkan anda memproses hanya satu hidangan susu, dan selepas itu anda boleh membuat beban baru. Tork boleh dipindahkan dari mana-mana enjin. Kelajuan putaran dram tidak boleh melebihi 1400 rpm.

Satu lagi prinsip pemisahan susu adalah bergetar, tetapi dalam pemisah isi rumah untuk susu ia tidak menemui permohonan. Pemisah magnetik untuk memisahkan krim daripada susu sejuk dan whey dari keju kotej digunakan dalam pemprosesan industri, model A-1 AXO.

Cara memasang pemisah-video