wain siap sedia dari jemMenjelang permulaan musim panas baru di rak peti sejuk sering kali kekal balang jem tahun lepas. Jangan tergesa-gesa untuk menyingkirkannya, kerana anda boleh membuat wain dari jem yang telah kehilangan rasa dan rasa. Daripada rasa manis yang anda tawarkan, anda akan mendapat produk lengkap – wain buatan rumah yang menyenangkan yang akan hangat dan menyenangkan isi rumah. Mari kita berkongsi resipi sederhana wain buatan sendiri dari jem.

Cara tradisional untuk membuat wain

wain buatan sendiri dari jemIa perlu disediakan:

  • satu tin 3 l;
  • sekeping kasa untuk penapisan dan corong;
  • sarung tangan yang dibeli di farmasi, atau septum;

Bank-bank untuk wain dari jam hendaklah disterilkan dengan semua penjagaan yang mungkin. Basuh dengan soda, kemudian tuangkan air mendidih atau gunakan kaedah lain yang mudah untuk anda.

Bahan-bahan:

  • 1 liter jem lama;
  • 1 liter air sejuk rebus;
  • 10 – 150 g kismis atau buah anggur segar;

Adalah mungkin untuk menambah gula jika jem masam. Apabila, sebaliknya, yang manis, perlu menambahkan air. Pakar menentukan bahawa kandungan gula optimum dalam wort tidak boleh melebihi 20%.

Kismis atau buah anggur diambil hanya tidak dimakan! Jika tidak, kulat yis yang hidup di permukaan mereka akan hilang. Jangan gunakan kismis, dibungkus dalam beg, sedia untuk digunakan dengan serta-merta.

Resipi wain rumah dari jem ini tidak menyediakan penggunaan yis kering, dengan mereka, anda akan mendapat minuman yang sama sekali berbeza. Unsur penapaian dalam panduan kami adalah kismis atau anggur.

Teknologi penyediaan

Proses pembuatan wain dari jem dapat dibahagikan kepada dua tahap utama. di mana yang pertama termasuk penapaian utama, dan yang kedua terdiri daripada penapisan minuman dan menyelesaikannya untuk mendapatkan kekuatan dan ketelusan.

Langkah 1

Penyediaan mash dari jem, air, gula dan kismisIsikan jar atau botol tiga liter dengan jem, air dan beri (kismis atau segar), kacau sehingga homogen. Berry segar segar. Tutup balang dengan kasa dan letakkan di tempat yang gelap dan hangat (sekurang-kurangnya 20-25 darjah). Sekiranya anda tidak dapat melindungi secara terang dari cahaya, bungkus balang dengan kain padat.

Anda boleh menggunakan penuaian rumah tahun lepas dari mana-mana beri dan buah-buahan, adalah wajar untuk tidak mencampurkannya, supaya wain mempunyai rasa tertentu.

Tahan selama lima hari, setiap hari bercampur dengan sudu kayu dengan pemegang panjang. Jika selepas 20 jam, atau sebelum apa-apa tanda-tanda penapaian (bau masam, busa, desis), maka proses membuat wain dari jem lama adalah baik.penapaian wort

Lima hari kemudian, ia adalah masa untuk campur tangan: untuk memisahkan pulpa supernatan (tebal, zarah tidak larut), menapis cecair melalui kain hipoksia tipis yang, dilipat dalam beberapa lapisan, dan tuangkan ke dalam balang yang bersih, dan teliti disterilkan. Memastikan bahawa bank kekal percuma untuk sekurang-kurangnya 25% mengikut isi padu, ruang yang diperlukan untuk busa dan karbon dioksida yang dihasilkan semasa penapaian.

Di leher balang itu dipasang ketat pada sarung tangan getah, mula-mula membuat tusuk di salah satu jarinya. Jika ladang itu mempunyai perangkap air, gunakannya untuk membuat wain dari jem di rumah.

Agar tidak memecahkan ketegangan kandungan balang, ketat mengikat lehernya di atas sarung tangan.

Bagaimana jika sarung tangan tidak melambung selama 4 hari? Periksa sama ada syarat yang perlu dipenuhi: suhu di dalam bilik di mana minuman itu masak, penutupan ketat boleh. Mungkin ia lebih dipercayai untuk mengelak sendi getah dan kaca.

 Langkah 2

penapaian wortKami mempunyai bank sahaja untuk masa yang lama: dari 30 hingga 60 hari lagi dalam kehangatan dan kegelapan, memantau keadaan sarung tangan getah. Apabila akhirnya tenggelam (atau, dengan itu, meterai hidraulik “menenangkan”), penapaian selesai. Minuman itu cerah, sedimen jatuh ke bahagian bawah.

penapaian berakhirDengan berhati-hati mengalirkan wain yang dihasilkan, tanpa menjejaskan sedimen, ia adalah lebih baik untuk menggunakan tiub fleksibel, untuk satu set titisan perubatan. Jika rasa sedap, tambah sedikit gula. Kini anda boleh mencurahkan cecair ke dalam botol bersih, gabus yang ketat dan bersih di dalam peti sejuk. Akibatnya, kami mendapat kekuatan minuman dari 10 hingga 13 darjah.

Anda boleh mencurahkan gelas dalam 2 – 3 bulan. Jika mendakan muncul semasa masak, wain perlu dituang semula ke dalam bekas baru. Sedimen boleh memberikan rasa pahit. Wain ini akan mengekalkan kualitinya selama 2 – 3 tahun apabila disimpan dalam keadaan sejuk.

memompa wain siap sedia dari jemKaedah yang diterangkan di atas akan berfungsi juga sekiranya jem itu telah ditapai. Kami mengulangi dengan jisim masam semua operasi yang sama, kami menyimpan bahagian yang sama berhubung dengan air rebus dan kismis. Satu-satunya perbezaan ialah 1 gelas gula ditambah. Pada penghujung proses penapaian, minuman juga diberi masa untuk masak dalam peti sejuk. Tetapi amalan menunjukkan bahawa ia perlu menahannya di tempat yang sejuk untuk sedikit lebih lama, sekurang-kurangnya 3 bulan.

Bagaimana dengan cepat membuat wain dari jem di rumah

penyediaan makanan segera dari jemBagi yang tidak sabar, kami akan memetik versi “paliatif” resipi untuk wain dari jem. Untuk 1 liter produk lama, 2 kali lebih banyak air diambil: 2 – 2, 3 l., Sejumlah kismis. Tetapi penentu ialah penambahan 10 g yis kering.

Teknologi penyediaan:

  1. Kami menyambungkan air dengan jem dan dibawa ke mendidih. Campuran ini mestilah sangat manis.
  2. Cecair yang cecair mesti ditapis, menapis melalui kemasan cheesecloth, tuangkan ke dalam botol besar.
  3. Cairkan yis dalam jumlah kecil campuran dan simpan dalam api selama 20 minit. Kemudian masukkannya ke dalam kuantiti utama, campurkan dengan teliti. Botol harus diisi lebih kurang pada “gantungan”, tetapi tidak di bawah rentetan.wanders wain dari jem
  4. Kini anda memerlukan meterai air dengan hos, dimasukkan ke dalam sebotol air. Peranti ini diletakkan di mana ia adalah gelap dan hangat (sekurang-kurangnya 25 darjah).

Selepas penapaian 2 – 3 hari berterusan, anda boleh melihat pergerakan gelembung karbon dioksida. Seminggu kemudian wain sudah boleh dirasakan, ia harus manis dan masam dan sedikit berudara. Ia kekal untuk menyingkirkan sedimen – tuangkan ke dalam botol bersih, menambah setiap kismis, dan hantar ke peti sejuk. Hanya satu atau dua hari. Selepas itu anda boleh merawat diri anda. Minus satu – wain yang dimasak dengan cara ini tidak akan mengekalkan kualitinya selama ini.