band melihat pada kayuSetiap band melihat di atas kayu berbeza aloi, lebar, dan juga saiz, bentuk dan kekerapan gigi. Kualiti buruk menggergaji sering disebabkan bukan oleh kain yang buruk, tetapi dengan pilihan pisau yang salah. Dalam kes ini, terdapat banyak ciri yang perlu anda berorientasi semasa membeli. Oleh itu, adalah perlu untuk memahami bagaimana memilih jalur saw.

Kriteria yang paling penting untuk memilih saw adalah:

 • skop kerja dan kekerapan kelakuan mereka;
 • ciri-ciri kayu (ketebalan, baka, kelembapan);
 • bentuk, saiz, kekerapan gigi;
 • lebar bilah;
 • kualiti mengasah;
 • pengilang.

band saw bladeSemua parameter ini mempengaruhi ciri-ciri utama saw:

 • kesamaannya;
 • ketebalan;
 • kehadiran retakan dan cip;
 • getaran dalam proses.

Skop kerja

Kriteria yang paling mudah ialah jumlah bahan yang akan dipotong. Untuk penggunaan sekali sahaja, lebih baik memilih kanvas murah dengan kekerasan standard. Untuk kegunaan yang berterusan, anda perlu membeli jalur berkualiti tinggi di kayu. Alat yang diperbuat daripada keluli yang kuat akan bertahan lebih lama, jadi pelaburan akan dibayar.

Lebar bilah

lebar bilahLebar hendaklah dipilih atas dasar keadaan kerja. Pertama sekali, adalah perlu untuk memberi tumpuan kepada jenis mesin, cadangan untuk memilih gergaji mesti dilihat dalam arahan operasi.

Lebar web bervariasi dalam lingkungan 14-80 mm, nilai piawai adalah 38-41 mm.

Juga, apabila membeli, pertimbangkan nuansa berikut:

 • kain nipis melengkung dengan cepat apabila bekerja dengan kayu kasar;
 • bilah lebar memberi lebih banyak potongan;
 • gergaji tebal mudah ubah bentuk bar nipis dan plastik kerana pemanasan yang kuat;
 • Kadang-kadang diperlukan untuk memotong pada sudut, dan ini sangat mempengaruhi kedalaman potong.

Apa yang diperlukan

melihat gigiSebelum memilih satu jalur, anda perlu menentukan jenis gigi yang akan menjadi optimum untuk bekerja.

Related  Pelarasan petrol karburetor boleh dilakukan oleh tangan sendiri

Pertama anda perlu menentukan kepadatan gigi:

 • semakin kerap gigi, semakin baik kualiti minuman, ini amat penting ketika melakukan kerja hiasan;
 • yang kurang kerap, semakin tinggi tekanan pada setiap gigi individu, ini sesuai untuk kayu keras;
 • Semakin banyak gigi, semakin sama rata stres diagihkan di web, ia kurang cacat;
 • Semakin sering gigi, semakin rendah tekanan pada setiap dan semakin lama mereka berkhidmat.

Parameter seterusnya adalah saiz gigi:

 • Dimensi besar diperlukan untuk pemotongan kasar, contohnya, untuk menggerakan balak besar;
 • Dimensi kecil sesuai untuk papan lapis nipis dan kerja hiasan.

Pastikan untuk mengambil kira gigi gigi, terdapat 2 cadangan:

 • langkah berirama yang luas diperlukan untuk papan lapis nipis;
 • Langkah yang sempit diperlukan untuk bar tebal.

Untuk mengelakkan bilah dari tersumbat, anda boleh memilih kanvas dengan padang berubah untuk menggergaji batu lembut.

Dalam sebuah band melihat di atas pokok, gigi tidak berdiri dengan tepat, tetapi pada satu sudut antara satu sama lain. Reka bentuk ini dipanggil pendawaian, ia diperlukan untuk mengurangkan tahap getaran, dan ini mempunyai kesan yang baik pada haus rintangan dan hayat alat.

pendawaian gigiSusun atur standard adalah tiga kali ganda dengan gigi kiri dan gigi bergantian bergigi dan gigi lurus lain yang berada di antara mereka. Jenis ini digunakan untuk kebanyakan pekerjaan, boleh digunakan untuk menggergaji kontur. Susun atur kumpulan adalah berbeza dalam garis lurus dan prong cenderung ke kiri atau ke kanan, berdiri berpasangan. Bentuk ini menjadikan penggergajian lebih efisien, tetapi kain pada masa yang sama lebih mahal.

Juga mengambil kira bentuk gigi. Profil lebih baik dipilih untuk jenis kayu yang akan di gerakkan:
sejenis gigi gergaji

Related  Kenapa penduduk kampung bersedia membeli pemborong Hyundai

Tahap mengasah

band melihat tajamKompleks, tetapi parameter yang sangat penting untuk penilaian. Ia adalah perlu untuk memeriksa ketajaman gigi, untuk melakukan ini secara manual, pengalaman diperlukan. Juga perlu untuk meyakinkan homogenitas bahan, dapat diperkirakan keseragaman warna dan invois logam. Sekiranya boleh, beli bilah di mana perkhidmatan disediakan untuk menukar semula kanvas. Jika anda menginginkan sebuah band melihat kayu dengan tangan anda sendiri untuk mengasah, maka jangan lupa untuk menentukan berapa banyak kitaran yang dibenarkan untuk bilah.

Pengilang gergaji

Pada dasarnya alat berkualiti dihasilkan oleh syarikat-syarikat Eropah dan Amerika. Apabila memilih gergaji, perhatian khusus harus dibayar kepada pengilang:

 1. Arntz (Jerman). Syarikat terbesar yang membekalkan gergaji kepada semua negara Eropah. Ia dibezakan dengan kualiti yang tinggi, tetapi juga dengan harga yang sesuai. Julat ini termasuk roda aloi keras berkekuatan tinggi.
 2. Lenox (Amerika Syarikat). Syarikat ini menarik kerana ia terpakai kepada semua cakera pemotongan pelapis Armor khas reka bentuknya sendiri (aluminum-titanium nitride). Alat ini dicirikan oleh kekuatan tinggi dan hayat perkhidmatan yang panjang.Lenox (Amerika Syarikat)
 3. Wikus (Jerman). Pelbagai firma itu dibezakan oleh pelbagai alat. Dengan bilangan model yang berlainan ia menjadi pemimpin di antara kilang jahit.
 4. Forezienne (Perancis). Syarikat ini menghasilkan cakera yang berkualiti yang terbakar. Alat dibezakan oleh prestasi memotong yang luar biasa, kekuatan tinggi.
 5. Lennartz (Jerman). Salah satu firma terbesar, tetapi ia menumpukan pada pengeluaran gergaji band. Pilihan alat disk cukup, tetapi tidak begitu besar.
 6. Doall (Amerika Syarikat). Sebuah firma kecil yang menghasilkan peralatan yang berkualiti. Jagung berkhidmat untuk masa yang lama, mereka mempunyai petunjuk prestasi yang sangat baik. Syarikat itu berjaya membuktikan dirinya di pasaran.

Related  Aerator pengadun

Buat gergaji dengan tangan anda sendiri

band menyaksikan mekanisme pemotonganJika anda mempunyai kemahiran dan alat khas, anda boleh membuat pisau dengan tangan anda sendiri. Mekanisme mesin itu sendiri sangat mudah, ia menyerupai basikal dengan roda dan pedal, tetapi di antara mereka bukan rantai, tetapi bilah gergaji. Roda pertama dipasang pada mana-mana enjin berputar (anda boleh menggunakan gerudi). Roda kedua hanya diperlukan untuk menetapkan gergaji.

Ukiran band dibuat di atas kayu dengan tangan sendiri sesuai dengan beberapa peraturan:

 1. Perhatian khusus harus dibayar kepada kerangka mesin dan pengikat roda. Reka bentuk mesti menahan getaran kuat, dan roda mesti berputar dengan mudah dan duduk rapat pada mesin.
 2. Kelopaknya mesti diperbaiki dengan selamat, ia tidak boleh terbang dan mencederakan seseorang semasa bekerja. Ini adalah keperluan keselamatan utama.
 3. Bilah itu sendiri perlu dibeli di kedai, kerana ia diperbuat daripada keluli khas, dan sangat sukar untuk membuat gigi sendiri.

Kami membuat band melihat dengan tangan kita sendiri – video