antena untuk kediaman musim panasMalah bercuti, seseorang mahu mengikuti berita terkini, mendapatkan maklumat semasa melalui televisyen. Untuk mendapatkan isyarat TV berkualiti tinggi, anda memerlukan antena untuk dacha, yang sesuai untuk keupayaan teknikal untuk lokasi tertentu. Pilihannya bergantung kepada jenis penghantaran isyarat dan jarak menara TV.

Jenis antena

Sehingga kini, terdapat beberapa jenis antena yang berbeza dalam kualiti transmisi imej dan kos peralatan:

 1. TV analog. Digunakan untuk menghantar imej dan bunyi isyarat elektrik dalam pelbagai gelombang tertentu. Ia dominan di daratan terestrial di Rusia. Kos minimum antena ialah 200-500 rubel. Kualiti imej yang dihantar adalah purata. Dalam keadaan cuaca yang buruk, isyarat yang dihantar tidak boleh diiktiraf oleh peralatan. Pelbagai saluran adalah dari 4 hingga 15.televisyen analog
 2. TV satelit. Isyarat TV dihantar kepada pengguna melalui satelit tiruan yang terletak di orbit bumi berhampiran bumi. Untuk menerima gelombang memerlukan peralatan khas, dikonfigurasi untuk penghantaran semula. Kotej dilengkapi dengan antena hidangan yang menyokong lebih daripada seratus saluran televisyen. Kuasa isyarat adalah malar dan tidak bergantung kepada rupa bumi. Kos minimum peralatan: 5000 Rubles. Ia juga perlu membayar yuran tahunan untuk pakej tunggal saluran TV.TV satelit
 3. Televisyen digital. Menghantar imej televisyen dan bunyi dengan isyarat video berkod khusus. Memasang antena DMV di udara dan Set Top Box dengan penala, anda boleh melihat sehingga 15-20 saluran dalam kualiti yang baik. Dalam model TV moden, format sokongan telah dipasang, anda hanya perlu memasang antena dengan betul. Jika menara televisyen, gelombang pengedaran, jauh dari kawasan pinggir bandar, isyarat itu mungkin terganggu dan hilang. Di kampung-kampung terpencil yang terletak di kawasan pergunungan atau hutan, televisyen digital tidak berfungsi.televisyen digital

Apabila memilih antena untuk TV, adalah perlu untuk mengambil kira lokasi tapak, jarak menara pengulang dan kehadiran halangan semula jadi atau buatan kepada isyarat tele – bukit, pokok tinggi, dinding tebal.

Dalaman atau luaran

antena TV dalamanAntena dalaman untuk dacha digunakan untuk menampung jejari komunikasi kecil. Ia dipasang di kawasan pinggir bandar yang terletak berdekatan dengan pengulang. Ia menangkap isyarat di pinggir bandar, di sebelah lebuh raya dan lebuh raya. Sekiranya rumah itu terletak berhampiran garis kuasa, isyarat boleh menjadi sekejap, menjadikan gambar kurang jelas.

Anda boleh membuat set TV anda sendiri untuk dacha. Kawat aluminium disambungkan kepada penyambung TV dan dipasang ke siling dengan benang. Berhati-hati menggerakkan antena, mengesan tempat di mana isyarat terbaik diterima.

Lebih tinggi antena tertutup diletakkan, semakin baik imej akan dihantar ke set TV. Penerimaan isyarat meningkat berhampiran bukaan tingkap dan pintu.

antena TV luaranAntena luar dipasang di kotej yang terletak dari transponder untuk lebih dari 10-15 km. Ia amat diperlukan di kawasan pinggir bandar yang terletak di dataran rendah, di kawasan berbukit, dikelilingi oleh hutan.

Jalur Lebar atau terfokus sempit

antena televisyen jalur lebarAntena TV jalur lebar untuk kotej merujuk kepada peralatan gelombang semua. Peranti padat dengan tiga garisan jalur lebar terbina menerima isyarat yang ditransmisikan pada semua frekuensi, menyiarkan imej yang berkualiti dan bunyi. Antena jalur lebar sangat besar dan mempunyai bar panjang.

Antena TV semua gelombang dengan penguat memerlukan pemasangan khas di kawasan villa. Peralatan yang dilampirkan salah boleh menghantar imej yang berkualiti rendah semasa cuaca buruk.

antena sempitAntena berarah sempit menerima isyarat hanya dalam satu julat frekuensi HMW atau MF. Dengan bantuan kabel dan penyambung, peralatan boleh dibuat dengan tangan. Pelbagai saluran adalah 2-6. Kualiti imej bergantung pada keadaan cuaca dan rupa bumi. Gangguan dan kehilangan isyarat mungkin.

Related  Bagaimana untuk memilih pemikat untuk kegunaan peribadi?

Aktif atau pasif

antena aktifPeralatan aktif dilengkapi dengan penguat kualiti isyarat terbina dalam. Antena menerima lebih banyak saluran, imej tidak hilang di bawah keadaan cuaca buruk. Harga purata peralatan: 300-600 rubel.

Antena yang aktif untuk TV dipasang di bumbung villa atau di tiang khas.

Sekali dalam 2-3 tahun, penggantian papan di penguat diperlukan kerana pengoksidaan kenalan dan unsur-unsur. Jika tidak, bilangan saluran yang diterima akan berkurangan, dan kualiti imej akan merosot. Oleh kerana lonjakan voltan semasa cuaca ribut, lembaga mungkin terbakar.

Pengoksidaan kenalan boleh diperlahankan dengan mengisi papan baru dengan silikon di kedua-dua sisi. Tempat sambungan kabel dimeteraikan – ini akan meningkatkan kualiti isyarat yang diterima.

antena pasifAntena pasif adalah reka bentuk tanpa penguat. Ia mesti dibeli secara berasingan dan disambungkan ke antena sebagai tambahan. Penguat dipasang di ruang loteng, melampirkan peralatan dengan penyambung dan kabel khas. Ini memudahkan penggantian lembaga yang gagal: tidak perlu memanjat bumbung dan peralatan pembaikan.

Bilangan saluran yang dihantar oleh antena pasif lebih kecil, tetapi kualiti gambar dan bunyi lebih tinggi. Isyarat tidak terganggu semasa angin dan hujan.

Antena pasif – pilihan terbaik untuk memberi. Penguat berasingan boleh ditala ke 2 julat DMV dan MV. Jika tapak terletak jauh dari pengulang, maka sesetengah isyarat tersumbat oleh gelombang yang lebih kuat dan tidak memberikan imej yang jelas. Kejadian pertindihan gelombang, ada gangguan. Pelarasan individu kepekaan rangkaian akan membantu mengatasi masalah ini.

Dalam model TV moden “LG” dan “Samsung” fungsi “penguatan isyarat lemah” disediakan. Dalam kes ini, anda tidak perlu menyambung penguat kepada antena pasif. Apabila anda menghidupkan mod dan menetapkan peralatan dengan betul, TV akan menunjukkan sekurang-kurangnya 4-5 saluran.

Memilih antena untuk memberi

Setiap pemilik kediaman musim panas berkenaan dengan persoalan bagaimana memilih antena untuk kediaman musim panas. Pertama, tentukan jenis antena dan pengeluar produk. Ini akan membantu anda nasihat daripada pakar, cadangan pengguna dan maklum balas daripada rakan-rakan.

Pengilang peralatan televisyen yang popular:

 1. Locus. Syarikat Rusia ada di pasaran antena televisyen yang menerima sejak tahun 1998. Seluruh produk untuk kabel dan televisyen daratan telah dicipta. Pengilang menawarkan antena aktif, penguat, penerima dan aksesori pada harga yang berpatutan. Kos antena berbeza dari 500 hingga 2000 rubel. Pelbagai ini sentiasa dikemas kini dan dikemas kini.lokus antena
 2. Harpoon. Syarikat ini membentangkan antena pasif pengeluaran Rusia. Peralatan mengambil dalam zon pelbagai DMV dan MB. Antena disyorkan untuk pemasangan di kawasan dengan penerimaan gelombang yang tidak menentu. Harga produk: 1600-2600 Rubles.antena pancang
 3. Delta. Syarikat Rusia mewakili pelbagai jalur sempit dan antena jalur lebar. Sesetengah model mempunyai built-in F-penyambung di mana kabel disambungkan. Peralatan ini menerima isyarat jauh dari menara TV. Kualiti imej tidak bergantung kepada keadaan cuaca.antena delta
 4. GoldMaster. Pengeluar peralatan televisyen yang popular. Antena direka untuk kawasan liputan yang tidak menentu. Isyarat tetap jelas walaupun dalam keadaan cuaca buruk. Antena digital untuk kediaman musim panas dibentangkan. Kos peralatan: 700-2500 rubel.guru emas antena
 5. REMO. Pengilang antena Rusia untuk televisyen terestrial digital telah beroperasi di pasaran sejak tahun 1991. Pelbagai ini diwakili oleh antena televisyen, peralatan untuk menghantar dan menerima isyarat, penguat, penyedia Internet. Produk syarikat dipatenkan, dilindungi daripada pemalsuan dan penyalinan.Ramo antena

Related  Model terbaik pemanas air Ariston

Betul memilih antena televisyen untuk vila akan membantu pakar atau perunding syarikat mengenai kelengkapan televisyen. Selain itu, anda boleh memesan pemasangan dan penalaan antena, mengeluarkan kupon perkhidmatan pasca-waranti.

Betulkan pemasangan antena di pondok

pemasangan antena di negara iniSebelum memasang antena di negara ini, tentukan lokasi peralatan. Di penempatan yang terletak jauh dari pengulang, antena dipasang di bumbung atau di tiang khas. Peralatan dipasang pada tiang logam dengan menggunakan pengapit khusus.

Untuk antena untuk dacha dengan penguat dan penerima terbina dalam, pilih tiang lipatan. Ini akan memudahkan proses menggantikan papan, membersihkan kenalan dan memperbaiki peralatan.

Antena boleh dipasang pada tiang kayu atau logam dengan diameter 6-9 cm. Betulkan tiang ke bahagian tetap rumah atau bangunan luar. Anda boleh melampirkan tiang ke pokok atau tiang digali berhampiran dacha.

Dengan selesai padat rumah dan bumbung, antena dipasang pada pediment bangunan. Ia tidak disyorkan untuk memasang peralatan pada konkrit berdinding dan berudara yang berpasangan. Ini sukar, dan boleh membawa kepada ubah bentuk dinding.

pemasangan antenaUntuk memasang pembinaan adalah yang terbaik di titik tertinggi bumbung. Dengan bantuan cincin logam, tiang boleh diperbaiki ke paip, khemah, rabung. Dengan menggunakan sambungan khas, antena dipasang ke bumbung.

Alat yang diperlukan untuk kerja:

 • gerudi elektrik;
 • pemutar skru dengan muncung;
 • sedikit gerudi;
 • tukul;
 • kunci pas.

Bingkai antena dalam bentuk sudut besi diperbaiki dengan kurungan, bolt atau kurungan khas. Pertama, buat lubang kecil untuk pengikat. Kemudian masukkan bolt anchor dengan diameter 0.1 cm.

Penetapan tegasan peralatan akan memberikan tanda regangan. Kabel dilampirkan ke tiang, memasang antena pada kedudukan tertentu. Peregangan akan melindungi antena dari beban angin, meningkatkan kualiti isyarat yang diterima.

Apabila memasang antena TV luaran ke pediment, ingat bahawa jarak di antara lampiran harus sekurang-kurangnya 1.2 m Jika tidak, strukturnya tidak stabil, dan jika cuaca berangin, isyarat boleh terganggu dan hilang.

Petua untuk memasang antena:

 1. Garis antena tidak boleh sepenuhnya bertepatan dengan garis kuasa. Ini boleh membawa kepada litar pintas, gangguan bunyi dan imej.
 2. Apabila memasang antena, gunakan garis keselamatan dan tangga yang selamat. Jangan membetulkan antena pada bumbung yang basah dan salji.
 3. Sediakan peralatan secara berpasangan. Satu orang menghidupkan tiang dengan antena, yang lain – memperbaiki pemindahan imej ke TV.

Sekiranya isyarat lemah, gerakkan tiang dengan antena ke kedudukan yang lebih terbuka. Jangan pasang peralatan berhampiran dengan menyebarkan pokok.

Related  Kami melengkapkan bengkel rumah dengan mesin kerja kayu

Sekiranya kualiti sambungan udara rendah, berunding dengan pembaiki udara yang cekap. Adalah sukar untuk mengesan dan membaiki kerosakan secara bebas. Kabel atau penyambung, antena combiner, plag atau soket mungkin rosak. Pakar akan dengan cepat dan tepat memperbaiki kerosakan dan menyesuaikan peralatan.

Pasang kabel ke peralatan

gambarajah pendawaianPilih kabel syarikat SAT 50 atau SAT 703. Kualiti kabel bergantung kepada kejelasan imej dan bunyi. Jangan beli wayar dari pembekal yang meragukan. Sebelum membeli, memeriksa sijil keselamatan, produk mesti lulus kawalan mutu yang diperlukan.

Semasa pemasangan, kabel antena tersebut sedang diturunkan ke bawah tiang, kekang Pengapit setiap 40-70 cm. Letting kabel ke tahap bumbung, ia adalah perlu untuk tarik sepanjang rabung dan membawa kepada lengan yang dipasang berhampiran dengan pembukaan tingkap. Memperbaiki wayar pada pendakap, anda perlu membawa kabel ke dalam bilik, menolaknya melalui lubang dalam bingkai tingkap.

Lubang di bingkai tingkap digerudi dengan kecenderungan. Ini menghalang kemasukan hujan dari memasuki bilik.

Jika antena luaran untuk TV tidak aktif, dan penguat dipasang di ruang loteng, maka kabel dari antena mesti dipegang terlebih dahulu, kemudian dibawa ke TV. Apabila memasang kabel, elakkan lenturan dan berpusing. Jangan mengetatkan wayar dengan pengapit dan pengapit, ini boleh merendahkan kualiti gambar dan bunyi.

Sebelum memulakan kerja, pelincir semua bolt, kacang dan sambungan antena “Movil” atau “Lithol”. Rawatan ini meningkatkan kehidupan antena dan melindungi bahagian-bahagian dari pengoksidaan dan karat.

Grounding antena

tanah antenaKebanyakan pakar bersetuju bahawa pemasangan antena pada dacha diperlukan. Ini akan mengurangkan voltan elektrik ke tahap yang selamat dan melindungi peralatan dari kebakaran apabila mogok kilat berlaku. Pengumpul disambungkan ke peranti pembumian, dan bolt kilat diarahkan ke tanah.

Pada peralatan yang dibina, jumlah gangguan dikurangkan, imej dan bunyi menjadi lebih baik.

Pilihan asas:

 1. Palam drop antena dimasukkan ke dalam bicu. Kawat disolder ke soket, menyambung ke tanah.
 2. Kawat dua dawai dipateri ke urat dan sarung wayar jatuh. Pembuluh darah kord dibebaskan dari penebat, dipateri dan disambungkan ke kawat tanah.

Grounding boleh menjadi tradisional dan dalaman. Dengan asas konvensional, penerima kilat dan pengumpul semasa dipasang. Pelebaran dalaman menyediakan kerja-kerja perlindungan perlindungan pendawaian elektrik di kampung.

Penentang lawan adalah menarik oleh fakta bahawa semua pelepasan kilat yang muncul di kawasan itu akan jatuh ke dalam antena. Ini penuh dengan pembakaran lembaga dan penguat, yang perlu diganti. Sekiranya antena berada di bawah garis kuasa, tidak perlu mengulanginya. Kilat sentiasa menyentuh titik tertinggi.

Setiap peminat musim panas tertanya-tanya apa jenis antena yang boleh dibeli di dacha. Hari ini, pasaran menawarkan pelbagai peralatan, berbeza mengikut prinsip tindakan, kapasiti, saiz, berat dan kos. Pemilihan antena harus berdasarkan jarak jauh dan medan. Dengan pemilihan dan pemasangan peralatan yang betul, TV akan memudahkan para peminjam dengan imej yang berkualiti dan bunyi dalam sebarang cuaca.

Kenapa antena TV menunjukkan kurang – video