Geranium dalaman di tingkapUndemanding untuk menjaga, berkembang selama beberapa bulan dan pelargonium yang terang kerana kesamaannya sering dipanggil geranium. Tetapi masih banyak genus yang berasingan, dan gambar spesies dan jenis bilik geranium akan membantu memahami kepelbagaian tanaman yang menakjubkan yang berasal dari Afrika Selatan.

Geranium bilik yang berbeza

Ampel geraniums warna yang berbezaTumbuh di tingkap, balkoni dan loggias pada geranium dalaman, seperti di dalam gambar mungkin kelihatan seperti subshrub herba atau tumbuh-tumbuhan dengan batang tegak, atau mengalir. Semua geranium adalah kualiti hiasan yang paling tinggi. Perhatian adalah ditarik bukan sahaja bunga mudah atau double pelbagai bentuk dan warna, tetapi juga daun unik kilang.

Mereka boleh menjadi luas, hampir bulat, kiasan secara kiasan, kelapa sawit, beralun licin, hijau dan beraneka warna.

Ketinggian geranium dalaman, sebagai tumbuhan yang spektakuler dan bersahaja, telah membawa kepada fakta bahawa seratus tahun yang lalu:

 • sebilangan besar bentuk varietas pelargonium diperoleh;
 • Spesies liar terbuka dan ditanam;
 • hibrid interspecific muncul.

Pelbagai variasi geranium bilikOleh itu, klasifikasi semasa adalah sejenis pencinta tumbuhan sekitar 250 spesies yang berbeza dan jenis tumbuh-tumbuhan dalaman penggredan pakai dalam kebun masyarakat antarabangsa, menawarkan untuk menggunakan pengenalan mereka berdasarkan tanda-tanda luar, seperti dalam foto, jenis dan spesies bilik geranium:

 • Gerai gerai yang berbintang – bintang, jenis dan kacukan mereka;
 • Tulip – Pelargonium seperti tulip;
 • Unik – geranium bilik unik;
 • Zonal – zonal atau jenis rumah pelargonium.
 • Malaikat – malaikat geranium dalaman;
 • Dedaunan berwarna – pelbagai variegated;
 • Kaktus – pelargonium berbentuk kaktus;
 • Ivy-leaved – geranium berkedut, yang boleh menjadi saiz standard, serta kerdil dan miniatur;
 • Miniatur dan Kerdil – tumbuhan miniatur dan kerdil pelargonium bilik;
 • Regal – geranium diraja;
 • Berarung-berdaun – geranium wangi.

Pelargonium zonal atau fringed (Pelargonium zonale)

Geranium bilik zon dengan warna yang berbezaSegala macam hibrida dan jenis geranium jenis ini, seperti dalam foto, tumbuh dengan indah di dalam rumah, di balkoni dan bahkan di atas katil bunga perkotaan. Tidak diragukan lagi pemimpin dari segi populariti dan jumlah varieti yang ditanam, yang kini jumlahnya sekitar 75 ribu.

Antara geranium saka domestik lain, tumbuh-tumbuhan zonal mudah dikenali dengan warna dedaun. Pada latar belakang hijau yang cerah, kawasan yang lebih gelap kelihatan jelas, yang memberi nama kepada semua jenis geranium dalaman, seperti dalam foto. Pelargonium zonal boleh menjadi sederhana atau terry.

Kelas bilik geranium Calliope Dark RedApabila menggambarkan jenis geranium, dalam gambar, dan nama-nama tumbuhan, penggredan berikut digunakan mengikut bilangan kelopak dalam corolla:

 • Bunga bukan utama terdiri daripada lima kelopak – Single;
 • Bunga semi-ganda termasuk dari 6 hingga 9 kelopak dan dilabel Semi-Double;
 • Bunga Terry geranium terdiri daripada 8 atau lebih kelopak – Double.

Related  Bagaimana dengan betul menjaga asparagus yang sakit?

Varieti ganda kadang-kadang dipanggil geranium berbentuk pion, yang agak salah. Tiada klasifikasi tumbuhan sedemikian dalam klasifikasi yang diiktiraf di peringkat antarabangsa.

Jenis geranium bilik Sarita Dark RedBunga geranium zon berbeza bukan sahaja dalam keindahan dan saiznya. Sudah lama dahulu ketika hanya geranium merah berada di tingkap.

Bergantung pada varieti dan pelbagai, pelargonium dikehendaki melihat dengan bunga-bunga umbellate semua warna merah jambu, krim, burgundy atau lembayung. Ia tidak biasa bagi tumbuh-tumbuhan dengan corolla putih, berwarna-warni dan bahkan kuning, seperti dalam gambar pelbagai geranium yang dipanggil Perbaikan Kuning Pertama.

Geranium bilik Zonal dari Pertama Kuning DiperbaharuiTetapi ini bukan semua kekuatan geranium bilik. Perhatian khusus kepada penanam bunga dinikmati oleh jenis dengan bentuk yang tidak jelas dari bunga.

Rosaceae (Rose-buds pelargonium Zonal)

Pelbagai geranium bilik Apple Blossom RosebudContohnya adalah merah jambu, seperti dalam gambar, geranium dengan bunga dua berkesan, dalam struktur dan rupa yang menyerupai mawar Inggeris kecil.

Geranium bilik jenis ini, namanya dan gambar berwarna dikenali di dunia sejak abad sebelum terakhir. Maklumat pertama mengenai tumbuhan telah diterbitkan dalam “Herald of the Royal Society of Horticultural of Britain” pada tahun 1876. Tetapi di negara kita jenis rosaceous – belum menerima pengedaran yang luas dan hanya didapati dalam koleksi penanam bunga yang paling bersemangat.

Geranium bilik berbentuk Tulip (Tulum pemula pelargonium)

Bilik Pelargonium Patricia AndreaAbad kemudian, para penjual bunga menerima tanaman geranium buatan sendiri dengan bunga-bunga, yang bahkan pada saat mekar penuh, tidak terbuka, tersisa di panggung panggung.

Akibatnya, geranium bilik ini digambarkan dalam foto itu dipanggil tulip berbentuk. Permulaan spesies memberi mutasi spontan, dan hari ini beberapa varietas dan kacukan tulip geranium, apabila ditanam atau dibiakkan, kadang-kadang cuba kembali ke bentuk semula jadi.

Geranium bilik berbintang (Pelargonium Zonal Stellar)

Geranium dalaman Stellar Edwards FinnPada pertengahan abad yang lalu, para pedagang bunga Australia berjaya mendapatkan geranium bilik, yang mempunyai bentuk asal corolla, tidak sama dengan spesies yang sudah ada sebelumnya.

Oleh kerana kelopak tajam, sempit, geranium bilik, dalam gambar, dipanggil bintang.

kedai bunga jenis kini boleh didapati dan hibrid, bukan sahaja dengan bunga mudah dan double semua warna, tetapi seperti bintang yang Pelargonium dengan daun warna-warni cerah.

Related  Platitserium pakai yang luar biasa di rumah

Geranium buatan sendiri kaktus (Cactus Pelargonium)

Salah satu jenis kaktus geraniumGeranium seperti cacti, yang diperoleh pada abad ke-20, sangat jarang hari ini. Ciri khas tumbuh-tumbuhan ini adalah bunga besar dengan sempit, kadang-kadang berbentuk jarum kelopak, yang memberikan corona penampilan ceroboh.

Pelargonium Carnation

Pelbagai geranium dalaman Diana PalmerGeranium bilik, dalam foto, memukau dengan pelbagai bunga, warna dan spesies. Salah satu yang paling luar biasa – pelargonium zon berwarna cengkih dengan kelopak bergerigi, memberikan kesamaan dengan bunga-bunga dari karnaval.

Pelargonium Pelargonium Ivy-leaved

Gred bilik geranium Royal LavenderKebanyakan jenis ampel geranium bilik, seperti dalam foto, merujuk kepada kumpulan besar pelargonium dan daun yang menyerupai daun dedaun hijau yang tebal. Kerana persamaan ini, pelbagai jenis dengan bunga ganda yang sederhana dan besar dipanggil ivy.

Ampel geranium, seperti dalam gambar, adalah tumbuhan dengan batang menjalar atau jatuh mencapai panjang meter. Dalam budaya, jenis ini sangat diperlukan untuk kedua-dua kebun menegak, dan untuk menghias keranjang gantung. Bilik Pelargonium juga digunakan sebagai tanaman penutup tanah.

Daun geranium ampel adalah padat, keras, berbanding dengan pelbagai zon, benar-benar lancar.

Sangat menarik adalah bentuk variasi ivy geranium, seperti dalam gambar.Pelbagai variasi bilik geranium Buaya

Pelargonium kerajaan (Pelargonium)

Ramai geranium tertutup diperolehi akibat pembiakan dan hibridisasi antara spesies. Terima kasih kepada usaha sedemikian, pelargoni diraja muncul dengan bunga hingga diameter 7 cm.

Geranium bilik diraja Beryl cantikKeanekaragaman varieti dan hibrid ini tidak hanya terdiri daripada saiz corollas sederhana dan semimochrome, tetapi juga dalam warna warna mereka. Pada kelopak, terdapat semacam tempat, garis-garis atau spektrum warna yang berbeza.

Pelargonium Angels (Angel Pelargonium)

Pelargonium Angels of the Mosquitaway LizzyPelargonium Angels dalam penampilan kelihatan seperti tumbuh-tumbuhan dari pelbagai “diraja”. Tetapi bunga di sini agak kecil, dan jenis yang sedia ada diperolehi daripada melintasi pelargonium kerinting dengan bunga besar.

Related  Rempah eksotik yang menyengat adalah karnasi. Ciri-ciri dan kontraindikasi yang berguna

Malaikat kebanyakannya ampel geranium, seperti dalam foto, membentuk mahkota yang subur dari tunas dengan dedaunan monophonic kecil.

Pelargonium Unicum (Pelargonium Unik)

Gred Ungu Geranium UnikTumbuhan hibrid, yang diperolehi dari Pelargonium diraja dan berkilat, telah dipanggil unicums. Kumpulan ini tergolong dalam jenis tertua, walaupun tidak begitu mudah untuk memenuhi tumbuhan dalam koleksi bunga.

Walaupun bunga spesies ini, seperti gambar geranium bilik, kelihatan seperti bunga tumbuhan diraja, tetapi mereka lebih kecil. Tetapi dedaunan sering dibedah, beralun, dan juga mempunyai bau yang menyenangkan.

Pelargonium kultivar Paton's UniqueSebagai contoh, kehijauan geranium dengan nama Paton Unique, yang digambarkan pada foto, mempunyai rasa buah yang manis.

Pelargonium yang bertanduk

Pelbagai geranium Pink Capricorn yang harumIa adalah bau daun geranium yang runtuh dan menarik perhatian manusia ke tumbuhan ini. Sehingga abad yang lalu, tumpuan pada pemilihan bilik geranium bukanlah keindahan bunga, tetapi wangi itu, kerana tanaman itu berfungsi sebagai “deodoran hidup”.

Jenis-jenis dan kacukan geranium harum yang popular pada hari ini. Mereka tidak memukul mekar kelompok bunga terang, atau borang, tetapi digunakan untuk perisa dan memasak hidangan, dan wangian rumah untuk penyimpanan linen atau pakaian.

Dedaunan geranium wangiBergantung kepada spesies dan pelbagai, seperti dalam gambar, bilik geranium, daunnya boleh mencium dengan pelbagai jenis buah, pudina dan mawar, pala, wortel atau jarum.

Video tentang keanehan geranium wangi