pam petrol dalam operasiPerkakas rumah tangga dengan enjin petrol memerlukan pendekatan yang bertanggungjawab untuk penyelenggaraan. Untuk membuat alat ini lama senang dengan operasi bebas masalah, perlu menggunakan minyak dan minyak untuk pam petrol mengikut manual operasi teknikal. Enjin petrol dua lejang berfungsi dengan penambahan minyak dalam campuran bahan api, enjin empat lejang mempunyai tangki berasingan dalam tangki bahan api.

Varieti minyak motor, tujuan mereka

minyak motor HusqvarnaMinyak motor adalah perumusan khas, yang mewakili pelarut dan aditif yang mengurangkan geseran, mewujudkan ketidakstabilan yang diperlukan dan mencegah penebalan apabila suhu diturunkan.

Oleh kaedah mendapatkan komposisi adalah:

  • Minyak mineral diperoleh daripada penyulingan;
  • sintetik – oleh sintesis atau pemprosesan gas asli;
  • Semisintetik – minyak mineral yang bertambah baik disebabkan pengenalan komponen sintetik.

Atas alasan keselamatan, agar tidak mengelirukan produk, minyak dicat merah, biru atau hijau. Pelbagai berbeza dalam komposisi, pengguna perlu membeli minyak berlabel “untuk peralatan taman” 2T, jika perlu untuk menyediakan campuran untuk enjin dua lejang, 4T untuk mencurahkan ke dalam kotak engkol.

Minyak sintetik dan mineral mempunyai asas yang berbeza, mereka tidak boleh bercampur. Apabila berubah kepada jenis minyak yang lain, sistem mesti dibilas dengan teliti.

air boleh untuk minyakMinyak untuk tangki petrol mesti diklasifikasikan mengikut klasifikasi minyak TC, yang dimaksudkan untuk enjin penyejuk udara dengan jumlah kebakaran pembakaran 50-200 cm3. Apabila memilih produk, parameter penting bukanlah harga, tetapi ciri perlindungan untuk enjin jenama tertentu. Oleh itu, pertama-tama mereka membeli minyak yang disyorkan, jika mereka tidak memilih minyak yang sama.

Menentukan kualiti minyak untuk nilai alkali tangki petrol. Alkali meneutralkan proses pengoksidaan bahan menggosok, memperlahankan pemusnahan permukaan. Apabila minyak menjadi teroksidasi, ia kehilangan sifat perlindungannya. PH minyak biasa ialah 8-9 unit.

Penunjuk penting ialah kelikatan. Oleh itu, terdapat musim sejuk, musim panas dan minyak berbuih. Penggunaan minyak untuk pam petrol bergantung kepada sama ada pengguna akan bekerja pada suhu minus. Minyak musim panas menebal walaupun dengan sedikit penyejukan. Titik kilat menunjukkan betapa cepatnya minyak akan membakar komposisi. Optimum, jika penunjuk ini melebihi 225 C.

Related  Rubinok Makita – pilih yang terbaik

Perintah penggunaan dan nilai minyak dalam enjin dua lejang

penyediaan pencampuranKerja enjin dikaitkan dengan geseran bergerak bahagian-bahagian silinder dan lengan, cams, engsel. Dalam geseran bahagian-bahagian, permukaan dipanaskan, sementara berkembang – scuffs. Jika dalam jurang di antara bahagian perkabelan terdapat komposisi dalam bahagian minyak dan petrol yang sesuai untuk pam petrol, beberapa masalah diselesaikan:

  • bahagian dalam kerja enjin dengan geseran berkurangan, kurang haba;
  • gris dalam jurang menghalang kakisan bahagian semasa penyimpanan berpanjangan, mengalirkan zarah yang diperolehi semasa geseran;
  • memanjangkan hayat perkhidmatan enjin.

Penampilan sifat tambahan dipromosikan oleh aditif yang digunakan, yang dalam komposisi minyak dalam jumlah 5-15%. Ia adalah aditif yang menghasilkan sifat anti-karat, anti-haus dan tahan karat minyak.

Komposisi minyak yang salah boleh merosakkan enjin, membentuk deposit di silinder, menyebabkan coking dan memakai motor yang cepat.

Adalah penting untuk mengetahui berapa banyak minyak yang anda perlukan untuk menambah petrol untuk motosikal. Pertama sekali, anda harus mempelajari arahan, dan menahan bahagian yang disyorkan. Penggunaan komposisi yang mengambil kira model dan konfigurasi enjin, keadaan iklim dan beban akan memanjangkan hayat pam petrol. Pengguna berpengalaman menasihatkan, membeli instrumen, segera beli minyak yang disyorkan dalam simpanan.

Keperluan untuk campuran bahan api untuk enjin dua lejang

dos minyak dan gasolinPerbezaan antara enjin dua lejang dengan peningkatan kuasa berbanding enjin empat lejang. Campuran mudah terbakar itu disediakan dalam nisbah tertentu petrol dan minyak khas. Apakah nisbah minyak dan petrol untuk pam petrol yang optimum, tertulis dalam arahan. Ramalan yang disyorkan mesti diperhatikan dengan tepat. Apabila menambahkan aditif, pengeluar mengambil kira jenis enjin. Oleh itu, pencampuran minyak yang berbeza adalah dilarang.

carta dosMemohon minyak mineral, pencampuran berlaku dalam bahagian 1:25, 1:30, 1:35. Untuk minyak sintetik, gunakan nisbah 1:50 atau 1:80. Ini bermakna bahawa dalam setiap campuran yang dicadangkan jumlah minyak yang tepat dibubarkan dalam jumlah petrol. Mencampurkan petrol dengan minyak untuk petrol boleh seperti air dengan sirap. Ia perlu menuangkan petrol, tambah jumlah minyak yang tepat dan goncang campuran. Adalah wajar untuk menggunakan penyelesaian baru untuk kerja. Apabila disimpan selama lebih daripada 2 minggu, komposisi berubah, dan filem minyak akan menyebabkan karburetor menjadi rosak.

Related  Adakah mungkin untuk membaiki pemanas air Thermex dengan tangan anda sendiri?

Untuk mencairkan dan simpan campuran mudah terbakar, anda tidak boleh menggunakan botol PET. Petrol memusnahkan plastik, polimer larut dalam campuran bahan api dan seterusnya merendahkan kualiti bahan api, mewujudkan bahaya rupa arus mengembara.

Memilih Petrol Hak

minyak dengan menandakan 2TEnjin dua lejang dikenakan dengan campuran petrol tanpa minyak dan minyak bertanda 2T. Dalam kes ini, anda harus menggunakan petrol AI-92 yang disyorkan. Sekiranya anda menggunakan jenama dengan nombor oktana yang lebih tinggi, suhu kilat dan pembakaran akan lebih tinggi, injap akan terbakar awal. Begitu juga dengan minyak. Komposisi yang disyorkan bukanlah yang paling mahal. Tetapi penggunaan jenama lain tidak boleh diterima. Kelikatan akan berubah, ini akan menyebabkan pelinciran yang tidak mencukupi produk konvensional yang dibuat tanpa pengisaran dengan ketepatan yang tinggi.

Sekiranya minyak ditambah secara berlebihan, pembakaran tidak lengkap akan menyebabkan pembentukan karbon dan ekzos yang berlebihan ke atmosfera. Campuran kaya membahayakan enjin. Untuk enjin empat lejang, minyak dicurahkan secara berasingan daripada petrol. Ia membersihkan knot, menyejukkan, mengurangkan geseran. Semasa operasi, minyak menjadi kotor dan selepas 50 jam kerja ia mesti diganti. Apa jenis minyak yang dicurahkan ke dalam pam petrol, ditunjukkan dalam pasport. Komposisi itu hendaklah ditanda 4T dengan kelikatan 10W40.

Minyak terbaik untuk mana-mana enjin dianggap disyorkan. Walau bagaimanapun, minyak terkenal dunia ialah Shel Helix Ultra. Selama 40 tahun, syarikat itu telah membangunkan teknologi baru untuk menghasilkan minyak sintetik dari gas asli. Teknologi Pureplus dibenarkan untuk mendapatkan komposisi minyak asas yang lebih baik. Berdasarkan itu, dengan penambahan bahan tambahan yang diperlukan, pengeluar terkemuka menerima minyak yang disyorkan untuk peralatan mereka.

syarikat minyak tenangPemilihan minyak bergantung terutamanya kepada cadangan pengeluar. Oleh itu, minyak untuk Styles bertenaga petrol hanya menggunakan jenama. Minyak ini sesuai untuk jenama Vityaz, sebagai enjin dalam jenama jenama yang sama. Terdapat pendapat ahli, minyak mana-mana pengilang, yang dimaksudkan untuk satu jenis peralatan, sesuai digunakan untuk semua jenama. Tetapi jika ada peluang, lebih baik menggunakan yang disyorkan.

Stok minyak perlu disediakan seperlunya untuk satu musim. Sebuah produk yang telah lama bertahan kehilangan harta benda. Dijual ada pakej dari 0,1 hingga 5 liter.

Laluan minyak yang disyorkan untuk pam petrol Husqvarna telah disiasat. Syarikat itu tidak memiliki kemudahan pengeluaran sendiri, hanya pembotolan kilang. Dibeli produk borong dituangkan ke dalam bekas kecil, dilabel dan memasuki rangkaian jualan. Mungkin, komposisi minyak di peringkat pembuatan telah ditambahkan bahan tambahan eksklusif untuk Husqvarna.

Penggunaan minyak, menurut manual arahan untuk motosikal, adalah wajib. Pada peralatan petrol bersih tidak boleh berfungsi.

Dos minyak untuk pam petrol – video