pam dengan prefilterAir masih hidup jika ia bergerak. Pam kolam diperlukan untuk peredaran, membersihkan dan mencipta kesan tambahan. Tanpa dekontaminasi, penapisan dan peredaran, air berdiri akan menjadi tempat pembiakan bakteria dan bau busuk.

Jenis pam untuk kolam renang

penapis pam untuk kolam bingkaiSistem peredaran mesti memastikan pertukaran air sekurang-kurangnya tiga kali sehari. Dengan berbuat demikian, ia harus bunyi bising yang rendah, kuasa rendah dan selamat. Jika kolam menyediakan fungsi jakuzi, air terjun – buih dan cascades dicipta dengan bantuan pam empar. Pengguna lebih suka peranti dengan mekanisme kerja plastik khas. Untuk air garam, pam untuk gangsa gangsa adalah sesuai.

Pam dengan bilik logam dianggap tidak diingini untuk pembersihan, kerana ia berkarat apabila klorin terdapat di dalam air.

Pam, dalam skema penapis yang disediakan untuk pembersihan air halus, dipanggil penapisan. Mereka memandu air, mengatasi rintangan lapisan pasir atau muncung khas – kartrij. Melalui cecair penapis, dapatkan penyingkiran perkara yang digantung. Pada masa yang sama, kemasukan kasar tetap di kusyen pasir, kartrij mempunyai liang yang lebih kecil, rintangan yang lebih besar. Penapis pam untuk kolam menghilangkan kotoran, sehingga mereka menetap di bahagian bawah.

Untuk melanjutkan musim berenang di kolam renang luaran, pam haba digunakan. Peranti melaksanakan fungsi pertukaran air, tetapi pemanas terbina dalam digunakan. Cecair boleh disinfekt oleh klorinasi melalui dispenser pam khas. Pam untuk kolam dengan peranti ultraviolet untuk kemusnahan patogen dimasukkan ke dalam sistem.

Tasik buatan adalah struktur kejuruteraan yang kompleks. Semakin besar jumlah kolam, semakin sukar untuk merawatnya.

Pam Penapis Intex

pam kartrij kartrijIntex menghasilkan kolam tiup dan barangan lain yang diperbuat daripada PVC. Untuk penyelenggaraan produk, pam khas dihasilkan. Secara umum, instrumen berfungsi untuk mengembang udara. Untuk kolam renang barisan pam telah dibangunkan yang menapis dan membasmi air secara serentak.

Penapis pasir menghasilkan kurang tahan terhadap aliran air, menangguhkan zarah kotoran hingga 20 mikron. Kartrij mengumpul zarah sekatan sehingga 5 mikron.

Pembersihan air berlaku melalui penapisan melalui lapisan pasir atau kartrij. Sandy backfill digunakan khusus, butiran harus memberikan kadar aliran yang diperlukan dan pembersihan air dari kekotoran terapung. Jika pasir atau pengisi lain adalah halus, liang-liang akan menyumbat dengan cepat, peredaran akan melambatkan. Penuras dibasuh oleh aliran terbalik, dan saliran air berlaku di luar kolam.

Related  Apa jenis tekan untuk memerah jus untuk memilih kediaman musim panas dan pelayan wanita

Pam kolam Intex boleh mempunyai penapis kartrij, yang secara berkala digantikan dengan yang baru. Dalam kes ini, syarikat menawarkan bukannya beberapa sistem berasingan untuk memasang satu peranti yang menyokong beberapa fungsi.

Syarikat menawarkan model dengan penapis pasir atau kartrij penapis. Penumpukan dengan pasir kuarza adalah berkesan dan mengekalkan sifat kerja 5 tahun operasi intensif. Kartrid murah, sekali sebulan untuk menghabiskan 300 Rubles tidak sepatutnya menjadi jalan pintas.

Pam dengan tangan anda sendiri

pam penapis buatan sendiri untuk kolam renangRamai pemilik, mewujudkan tempat tinggal untuk keluarga, cuba untuk melakukan sebahagian besar kerja itu sendiri. Memastikan pembersihan dan peredaran air di dalam kolam boleh menjadi bebas. Ini memerlukan pam normal prestasi yang betul. Pembersih adalah penapis, kartrij atau pasir.

Penuras kartrij mewakili sebuah bekas di mana beberapa bekas kotoran siap dipasang dipasang. Reka bentuknya ringan, terapung di permukaan dan boleh diaplikasikan ke objek semulajadi tertentu. Keadaan utama, air yang dipam oleh pam mesti mempunyai input dan output, terletak sejauh mungkin dari satu sama lain.

Pam untuk kolam dengan tangannya sendiri kelihatan seperti paip polipropilena 2-3 meter panjang dengan elemen pembersihan dipasang di rongga. Satu kartrij yang dipasang dengan diameter 50 mm adalah mencukupi untuk menyediakan kolam dengan kapasiti 300 m3 kapasiti pam 25-30 watt. Kartrij tetap dipasang di tiub berongga dengan bantuan kancing, meletakkan penutup hujung pada hujung dan tabung berongga mengapung di permukaan. Penuras dikeluarkan setiap hari dan dibasuh dengan air.

penapis pasirUntuk menghasilkan penapis dengan pengisi, laras polipropilena dengan leher pengisi yang luas diperlukan. Pengisi itu boleh menjadi pasir kasar, arang batu sulfonated atau grafit grafit. Keadaan – bahan mesti tahan lelasan, neutral. Perintah peranti penapis pasir:

  1. Pasang tangki berhampiran kolam renang.
  2. Turunkan hos bekalan ke bahagian bawah tangki dengan salur masuk pada hujung, hubungkan hujung percuma ke pam pada paip bekalan melalui penapis tambahan yang memegang tindak lanjut.
  3. Hos pengambilan dipasang di atas.

Related  Kami melengkapkan bengkel rumah dengan mesin kerja kayu

Sebelum beralih, cairkan selang sejauh mungkin ke atas kolam. Pam perlu mempunyai kuasa 150 watt, kerana kerja dilakukan untuk mengatasi rintangan. Penuras dibersihkan dengan pergerakan aliran balik air dengan longkang selain kolam.

Penapis pasir buatan sendiri untuk kolam – video