Bekerja dengan penanam tangan di laman web iniApakah penanam tangan? Peranti ini untuk penanaman bumi dengan bantuan alat mekanikal dan kekuatan tangan. Betapa pelbagai adalah kerja menjaga katil dan katil bunga, serta banyak alat tangan yang dihasilkan oleh tangan mereka sendiri dan dalam cara perindustrian. Ia dianggap penggembur untuk rippers tanah permohonan manual, dengan penangkapan tidak lebih daripada 20 cm pada lengan panjang atau pendek.

Kenapa kita perlukan penanam

Penanam tangan digunakan untuk melonggarkan tanah, membuang rumput, menghantui tumbuh-tumbuhanWalaupun bahagian yang paling hebat teknik tidak akan rapi, jika ia tidak akan berfungsi pada tangan manusia dengan alat yang sempit yang podryhlit tanah bersebelahan dengan tumbuh-tumbuhan dan bunga, akan memecahkan kerak tanah dan mendedahkan, memutuskan akar rumpai. Alat ini dipanggil penanam manual dan tujuannya:

 • melepaskan tanah, mengeluarkannya dari kerak bumi dan menembusi udara dengan oksigen;
 • potong di bawah tanam tanaman, dan kemudian taburkan tumbuhan baru;
 • untuk menyelamatkan tumbuhan kebudayaan dari kejiranan rumpai;
 • Lakukan pelicinan permukaan dengan pemecahan ketulan – untuk memecahkan.

Ini bukan semua fungsi penanam. Alat dengan cengkaman yang selesa, kadang-kadang dengan pegangan dan roda, berfungsi untuk merawat tanah secara sama rata dengan penanam pada daya tarikan elektrik atau gasolin.

Pelbagai organ penanam bekerja

Sentiasa bekerja sebagai penanaman manual untuk kediaman musim panas, seperti dalam foto.Satu jenis penanam tangan

Di antara banyak bentuk dan saiz alat, mereka diklasifikasikan ke dalam beberapa jenis mengikut bentuk dan fungsi organ kerja. Oleh itu, garpu dengan tanduk melengkung, penggulungan akar wheatgrass sentiasa ada mencipta baru-baru ini, dan telah dinamakan sebagai “Tornado” untuk kesan memerangi perennials berniat jahat.

Pemotong fokinInstrumen baru boleh dinyatakan ploskorezy jurutera Fokin, tiga mengasah jalur sempit keluli alat. Mereka mempunyai pemegang segi empat tepat, sudut laras untuk operasi, dan boleh mengeluarkan sebarang rumpai dari retak sempit. Loop-bentuk rippers itu – pekerja merumpai dipangkas akar pada kedalaman dan tidak terbalik tanah atas penahan mulsa di permukaan. Para penanam tangan bergigi, sebaliknya, diperlukan untuk melonggarkan lapisan atas.

Penggali berputarPenggembur rotary digunakan untuk melonggarkan, merumput. Mereka berkesan, memerlukan sedikit usaha untuk mendorong ahli astrologi itu. Sudut panah mini pada batang melengkung adalah rippers yang sangat baik, mereka sering dipasang pada alat buatan sendiri dengan roda pada daya tarikan manual.

Related  Kenapa anda memerlukan penampung kolam

Oleh itu, menurut bentuk organ kerja, pembahagi membahagi;

 • pemotong dan gelung rata;
 • bergerigi, dengan hujung rata, tajam dan menyapu, dari satu hingga tujuh pautan;
 • Putaran, dengan satu set asterisk berputar;
 • Batang menegak lurus – alat rake.

Sesetengah model menggabungkan dua fungsi, contohnya penggali tangan berputar dengan jahitan gelung.

Pengeluar terkenal penyediaan EM-1 Baikal untuk pembaikan tanah, telah mencipta alat untuk penanaman tanah. Pemotong rata plat lebar yang berbeza, dipasang ke set. Perbezaan mereka – band ini diasah pada kedua-dua pihak dan kecekapan kerja beregu. Mengendalikan pesawat pesawat ini dipilih secara berasingan. Matlamatnya adalah untuk memangkas akar rumput yang akan memusnahkan mikroorganisma yang berkesan.

Mana-mana bermimpi bermastautin musim panas bahawa dia sentiasa mempunyai alat yang tepat di hujung jarinya. Oleh itu, mereka membeli, dan membuat reka bentuk mereka sendiri berdasarkan bentuk yang diketahui, tetapi mengubah saiz, ketinggian pemegang, lebar cengkaman.

Cara membuat penanaman manual dengan tangan anda sendiri

Pembuat tangan buatan sendiriSemua orang boleh memasang muncung pada pemegangnya. Kami mencadangkan untuk membina penanaman manual dengan tangan kami sendiri dari sebuah basikal yang tidak sesuai dan cara yang diperbaiki. Roda terbaik diambil dari basikal pelancong dengan pelek lebar. Hanya roda hadapan dengan garpu digunakan. Bahagian kerja pada bingkai boleh dibuat dengan apa-apa cara – gigi dalam 2 baris, asteris atau gelung rata. Penting dalam buatan sendiri bingkai petani manual perlu menjadi pengukuh diperketatkan kuat, sebatian dengan mengendalikan dicipta daripada kayu mudah atau berlapis. Daripada kayu, anda boleh menggunakan tiub ringan yang diperbuat daripada logam bukan ferus. Ripper yang mudah dan ringan adalah sangat diperlukan untuk memproses jarak baris lebar, batang pokok.Lukisan untuk pembuatan kultivator tangan

Satu lagi alat tangan kurang berkesan akan menjadi pemutar berputar manual. Nod utama dalam lukisan:

 • elemen kerja gegancu atau cakera – 1;
 • paksi untuk pengancing asterisk bekerja – 2;
 • bushing untuk pengumpulan simpul – 3;
 • menyambung kurungan, besar dan kecil – 5, 4;
 • Batang rangka, yang masuk ke tiub dan disambungkan kepada pemegang melintang – 6,7, 8.

Related  Apa yang membezakan minyak untuk mesin pemotong rumput dengan enjin 4 dan 2 lejang

Cakera adalah sfera, ia dicipta oleh pembentukan. Tetapi dengan kejayaan yang sama adalah mungkin untuk mengambil kesempatan daripada “hedgehogs” manual, dan dengan bantuan mereka untuk mengumpul organ kerja. Lukisan terperinci penanam tangan dengan tangan anda sendiri akan membantu anda.Lukisan pemutar berputar manual

Di antara reka bentuk kawanan buatan sendiri terdapat motoblocks sepenuhnya, yang dibuat berdasarkan gergaji dan kenderaan motor lain. Nilai alat buatan sendiri untuk pemiliknya adalah bahawa dia menggunakan alat-alat improvisasi dan mencipta alat untuk keperluannya. Sebaliknya, kos model kilang tidak semestinya membolehkan anda membeli pembiak dari pengilang yang boleh dipercayai. Bagaimana lagi anda boleh memasang penanam tangan dengan tangan anda sendiri, menonton video:

Kami berkenalan dengan penanam pembuatan kilang

Manual pemupuk Earth-shaker universal 6 in 1Jika petani tidak mempunyai peluang untuk mencipta pembantu cekap yang murah sendiri, ia dilakukan oleh jurutera Ukraine. Tanpa enjin, dengan satu roda dan pemegang, reka bentuk mudah menjadikannya mudah untuk berfungsi di laman web ini. Salah satu daripada 6 unit kerja dilampirkan pada soket. Oleh itu, peranti ini dipanggil penjana manual universal. Pengisar bumi adalah 6 dalam 1.

Timbang 9.5 kg peranti, pengendalian yang baik, dengan penanam tangan wanita dapat dengan mudah mengatasi. Butiran yang ditunjukkan dalam foto mewakili alat kerja:

 1. Hiller, yang merupakan alat kerja utama. Memotong alur-alur, meretas kentang dilakukan dengan bantuan bukit. Tetapi ia datang lengkap dengan ripper cakera, yang melakukan fungsi yang sama sebagai bukit.
 2. Pemotong dengan pisau pisau cukur yang dipasang, yang memotong akar rumput, disesuaikan di sepanjang lebar baris dengan tumbuhan.
 3. Budidaya digunakan untuk melonggarkan, memotong rumput. Alat ini menyesuaikan cerun paksi dan kedalaman menurun ke tanah.
 4. Ada bajak, ia berfungsi untuk memotong alur apabila menyemai benih di tanah.
 5. Loosen tanah apabila membentuk kerak dengan asterisk yang disertakan.
 6. Di dalam set ada penumbuk, dengan penanda di dalamnya. Simpulan digunakan untuk menyemai.

Related  Bagaimana secara bebas membuat komputer dari gerudi

Reka bentuk kilang tidak berfungsi di kawasan basah yang berat. Oleh itu, dalam respon para tuan ada nasihat, untuk menguatkan kerangka roda pemasangan dan menguatkan pegangan dengan dua crosspieces yang tegar. Mengendalikan perlu sedikit dilanjutkan dan dibuat lebih selesa.

Elemen kerja penanaman tanganPerlu diberi perhatian kepada reka bentuk tuan Vinnitsa. Ia dipanggil tanpa sebarang perkhidmatan tambahan – Penggubal tangan “Universal earth shaker 5 in 1”. Produk ini 450 UAH, dalam terjemahan ke wang Rusia 3000 rubles.

Pada bingkai sokongan, alat berikut boleh dipasang secara bergantian:

 • bukit;
 • persetubuhan;
 • sebuah bajak dengan penanda;
 • cukur;
 • penanam.

Akibatnya, terdapat bingkai dengan saiz 64x30x30 cm dengan peranti yang dilampirkan. Instrumen yang cerah akan menjadi pembantu yang sangat diperlukan dalam menanam dan memburu, merumput dan melonggarkan taman.

Kami digunakan untuk mendapatkan hasil tuaian dengan kerja keras. Prinsip pertanian pintar menawarkan lagi. Jangan menggali tanah tanpa memerlukannya, ini memecahkan strukturnya. Jangan melonggarkan lapisan atas lebih dalam daripada 5 cm untuk sebab yang sama. Jangan rumpai katil sehingga rumput terakhir. Mulch tanah lebih kerap dan lebih banyak dan menanam mikroorganisma berguna di dalamnya. Buruh akan menjadi lebih mudah, dan menuai lebih banyak.

Pemotong akan membersihkan lapisan atas tumbuhan, memotong akar dan menembak alur dengan anak panah. Untuk menaikkan tanah, untuk menyuburkan udara, terdapat penukar dan penanam. Mereka akan memusnahkan kerak selepas menyiram atau hujan. Penanda yang dibekalkan membantu menyesuaikan lebar lampiran muncung. Bajak dan pemegang salur adalah alat musim bunga yang tidak boleh diganti.

Penggemar tangan termasuk bahagian-bahagian yang diperbuat daripada keluli berkualiti tinggi. Pembuka berbentuk gelung yang kukuh menentukan kedalaman tanah. Mengendalikan mudah untuk mengendalikan dan tahan lama. Set alat adalah optimum, dan dimensi adalah sedemikian rupa sehingga penanam akan masuk ke dalam setiap petak.

Model penanaman manual – video