Rawatan tapak dengan pemotong rumput buatan sendiriMewujudkan sebuah pulau keluarga kesejahteraan, tapak yang cantik dengan rapi, dengan menggunakan buruh manual minimum, setiap impian pemilik. Pemotong rumput dengan tangan sendiri adalah salah satu cara untuk menggunakan knot secara rasional daripada mekanisme terbengkalai. Alat yang dihasilkan bukan sahaja menjimatkan wang, tetapi mengambil kira ciri-ciri rumput tertentu. Bergantung kepada keperluan, tukang boleh membuat alat dengan memotong manual, pemacu elektrik. Penggunaan pelbagai jenis pemotong, roda, susunan mereka membawa kepada penyelesaian yang luar biasa. Baca tentang model popular gerudi Stil ms-180 di laman web kami!

Motivasi untuk membuat alat dari bahan yang diperbaiki

Pemotong rumput kecil bahan bergunaPertama sekali, adalah perlu untuk menentukan alat mana yang menggantikan tangan tangan biasa dengan berkesan ketika merawat tapak tersebut. Mungkin penanaman padat, semak sering dan katil bunga tidak akan memberikan akses kepada kawasan itu untuk dimakan, dan kemudian “vorteks” rumput perlu dibersihkan secara manual. Pemotong rumput tangan sendiri untuk mengumpulkan untuk memotong kawasan itu, lebih daripada 4 ekar.

Pilih kaedah memotong pemotong – asas untuk mengumpul nod yang diperlukan. Pisau boleh diatur dalam gerakan:

  • disebabkan oleh tindakan manual, mendorong ke hadapan mekanisme, yang memerlukan kekuatan fizikal yang hebat;
  • menggunakan tenaga elektrik fasa tunggal atau tiga fasa;
  • motor dari penumpuk;
  • menggunakan enjin pembakaran dalaman, dua atau empat lejang.

Ditentukan dengan komponen tenaga, anda perlu memilih roda, mengendalikan, platform untuk mengumpulkan pemotong rumput dengan tangan anda sendiri. Untuk memasang pengikat yang diperlukan dan komponen sambungan, perlindungan dan litar sambungan.

Prinsip-prinsip penggunaan motor elektrik

Motor elektrik boleh menjadi fasa tunggal, beroperasi dari voltan rangkaian 220 V, atau tiga fasa. Apabila menyambungkan motor, perlu mematuhi semua peraturan keselamatan apabila bekerja dengan peralatan elektrik. Perlindungan RCD untuk motor elektrik fasa tunggal mesti dilakukan, dan peranti tiga fasa yang berkuasa harus mempunyai kapasitor dalam litar yang bersamaan dengan kapasitansinya.

Pemotong elektrik dari gerudiUntuk pemotong rumput elektrik, anda boleh menggunakan gerudi kelajuan perlahan anda sendiri dengan kelajuan 1500-3000 rpm. Ia adalah perlu untuk memilih nisbah yang betul kuasa dan lebar swath supaya tidak membebankan motor. Dipasang pada platform, gerudi boleh dicas semula atau rangkaian akan mewujudkan tork yang diperlukan, dan rumput akan menjadi rumit. Semasa operasi, jangan lupa untuk melihat selang masa yang lain, untuk menyejukkan motor berus. Alat sedemikian akan membantu membersihkan kawasan setempat, mudah lipatan dan tidak memerlukan banyak ruang penyimpanan. Platform di mana enjin dipasang mestilah sempit supaya kawasan dinding dapat diproses. Kestabilan bergantung kepada lokasi pusat graviti. Yang lebih rendah, semakin kurang titik tipping dari platform. Bagaimana dengan betul membiayai pemotong rumput tangan anda sendiri, menonton video:

Apabila membuat alat sendiri, ingatlah bahawa ia adalah alat peningkatan bahaya. Ia perlu memasukkan butang menyekat dalam litar, yang berfungsi apabila pisau macet atau patah. Anda tidak boleh bekerja dengan pemotong elektrik dalam cuaca basah, pada waktu pagi.

Lukisan model mudah pemotong rumputModel yang lebih kompleks dengan enjin, kuasa dari 1.5 hingga 6 kW dipasang pada satu-satunya buatan khas. Enjin lebih baik menggunakan asynchronous, ia kurang bising. Undercarriage adalah roda getah logam dengan pelindung yang luas, supaya rumput kurang kusut. Unit galas di semak di gandar lebih dipercayai daripada liner plastik.

Jalankan dek dan pisau menggunakan kuali lama dan plat yang diperbuat daripada alat keluli. Reka bentuk, apabila pisau dipasang di mandrel, lebih berkesan. Adalah penting untuk melihat perkadaran dan profil tepi yang tajam, dengan menggunakan lukisan pada foto pemotong rumput dengan tangan anda sendiri.Dimensi bahagian pemotong rumput buatan sendiri

Nilai yang besar untuk pengoperasian perhimpunan berkelajuan tinggi adalah penjajaran yang betul. Denyutan jantung yang kecil boleh mencetuskan getaran yang kuat, memusnahkan sambungan, mencipta tindak balas dengan mengorbankan kerusi.

Di dalam rumah, mekanisme dan butiran yang telah menyampaikan masa mereka sentiasa terkumpul. Ada sesuatu yang boleh didapati di tempat pembuangan rumah tangga lama. Malangnya, perkuburan sedemikian mengelilingi kawasan kediaman. Roda yang sesuai dari kereta bayi, berguna dan mengendalikannya. Seperti contoh pemotong rumput dengan tangan saya sendiri dari mesin basuh zaman Soviet. Mereka kemudian diperbuat daripada logam yang kuat. Enjin dari mesin-mesin ini tidak boleh lebih baik dari segi parameter dan kuasa yang sesuai untuk digunakan di mesin pemotong rumput.

Pemotong rumput mesin basuh mesinSelongsong keluli berkualiti tinggi akan berfungsi sebagai pelindung dan panduan apabila tergelincir ke atas rumput. Sebagai tambahan kepada motor, dua pulley dan tali pinggang digunakan untuk memindahkan putaran dari enjin ke pemacu pisau. Motor dipasang ke platform dan disambungkan ke satu fasa.

Skim sambungan rangkaian elektrik di pemotong rumputPemotong buatan sendiri seperti kerja di wilayah bersebelahan, kerana ia terikat dengan rangkaian dengan kord kuasa. Anda boleh menggunakan sambungan wayar gegelung khas, memilih bahagian sepadan dengan kuasa enjin. Peranti sedemikian dibuat dengan panjang sekurang-kurangnya 40 meter dan harus memberikan mobiliti.

Menggunakan mesin gergaji di pemotong rumput tidak memerlukan perlindungan tambahan. Ia telah dibuat dalam reka bentuk debu-bukti. Penapis udara lebih sering dibelasah.

Bagaimana untuk membuat pemotong rumput mudah alih anda sendiri? Alat berdasarkan gerudi bergantung pada kapasiti bateri dan memerlukan pengisian di rangkaian. Dengan ketiadaan elektrik, ia tetap membina pemotong rumput berdasarkan enjin pembakaran dalaman. Semua jentera kecil yang disapu dengan petrol atau campuran mudah terbakar boleh menjadi penderma untuk pemotong rumput buatan sendiri.

Adakah anda mempunyai rentetan lama “Persahabatan” atau “Ural”?

Manusia lawnmower dari Ural chainsaw lamaInilah contoh cerdas rakyat. Bingkai cantik dari sudut dibuang dari gudang sebagai logam besi. Perhimpunan roda khas dengan perolehan 180 pada engsel terdapat juga. Jangan menjadi bingkai, platform boleh dikimpal. Unit kerja yang dijalankan dijalankan dengan pemanduan bebas dari rantaian rantai dengan cara memandu tali pinggang. Tork dihantar ke roda, di mana alat memotong adalah logam panjang rantai 25 cm. Of gergaji rantai pemotong dengan tangan anda berkesan digunakan untuk beberapa tahun. Versi canggih dengan pemotong berputar dan bingkai dua roda dibuat. Ia berfungsi dengan lebih cekap, tetapi adalah rumit dalam pembuatan.

Setiap tuan bangga dengan kecerdasannya dan kemampuan untuk bekerja. Walau bagaimanapun, ia harus difahami bahawa minda kolektif pereka dan pereka bentuk tidak menghasilkan alat yang kurang berfungsi, tetapi lebih selamat.

Kelebihan alat buatan sendiri termasuk:

  • ekonomi cara untuk membeli alat;
  • keupayaan untuk menggunakan barangan yang hilang, tetapi bahagian yang boleh digunakan;
  • pengetahuan menyeluruh tentang alat anda dan kemungkinan peningkatan dan pembaikannya.

Salah satu varian alat buatan sendiriKetinggian rumput rumput tidak dikawal, dan tidak selalu pembersihan ternyata dipotong lurus. Ketiadaan penangkap rumput meningkatkan perkadaran buruh manual. Alat yang berat dengan roda sempit, ia berlaku, merosakkan rupa halaman – ini adalah jawapan objektif, mengapa lebih baik menggunakan alat buatan kilang.

Video tentang salah satu varian pemotong rumput dari mesin basuh