jaja različitih oblikaJaja u ljusci mekom, mala jaja bez žumanjka, jajeta sa deformirane ljuske ili išaran. Ja često postavljaju pitanja (i protjerali sve vrste strašnih slika u mom e-mail adresu) o razlozima neobičnom pojavom kokošjih jaja – sa kukova, kvake, s malim mjestima, razbacani, meke ovojnice. U većini slučajeva – ne razlog za zabrinutost.

Iako se često uzimaju pogled na jaja suditi zdravlje pilića – zdrave ptice se hrane koristan uravnoteženu hranu i jaja su isti upoznati ispravan oblik, koji se pojavljuju ponekad abnormalne jaja može se smatrati sasvim normalno. Treba se samo brinuti o tome kada se događa cijelo vrijeme, kao razlog možda leži u ozbiljnim zdravstvenim problemima.

Zato sam odlučio opisati neke od najtipičnijih i najopasnijih vrsta abnormalnih kokošjih jaja.

Mala jaja bez žumance

maleno jajeTo je jaja veličine male lopte, koja se često može naći u mladim slojevima. Razlog njihovog izgleda je da se školjka formira oko jaja bez žumanjka i okružuje samo bjelančevine, tako da je veličina jaja tako mala. Ovo je prilično česta pojava među mladim slojevima prije nego što njihovo tijelo dosegne pubertet. Takva jaja su bolje jesti nego pokušati ukloniti piliće od njih – čak i ako imaju žumanjke iznutra, prostor unutar ljuske premalen je za normalan razvoj embrija.

Jaja s dvostrukim žumanjkom

dva žumanjka u jajetuKada su dva žumanjka preblizu u ovidu, ponekad ih istodobno prekrivaju jednim proteinom (i ljuskom), kao rezultat toga, stvara prilično veliko jaje. Općenito, dvostruki žumance u jajetu nije uzrok zabrinutosti, pa ako vaša kokoš uvijek nosi takva jaja, samo bih ti zatvorio oči. Ne postoji potencijalna opasnost za zdravlje pilića, osim toga, jaja s dvostrukim žumance – prekrasna hrana.

Jaja u pikantima

jaja u pjegamaKad se jaje kreće uz jajovod, to se okreće. Ako je rotacija prebrza, jaje može imati “zamagljen” uzorak. Ako se jaje polako kreće, a zatim se pojavljuju male impregnacije pigmenta. Mnoge pasmine pilića (osobito Veljmera) redovito leže jajaš u pjegama. To je jedna od najljepših vrsta jaja, a izgledaju sjajno na blagovaonici.

Jaja s bijelim policama na ljusci

taloženje kreda na jajeFino bijele čestice na jajašima nisu ništa više od taloženja kalcija. Ako u jajovodu postoje različite vrste čestica iz kojih se školjka formira, kalcij počinje oslobađati da ih veže. To dovodi do formiranja bijelih naslaga na ljusci. Oni su dobro očišćeni s noktom, nakon čega se jaja mogu jesti.

Jaja s naboranim ili rebrastim školjkama

rebrasta ljuskaPojava takvih jaja je vrlo uobičajena za više kvalificiranih kokoši nesilica. To može biti uzrokovano stresom prilikom polaganja jaja zbog glasnoga laja psa, skakavog grabežljivca, grmljavinske oluje i drugih iritansa. Iako se s estetskog stajališta takva jaja ne mogu nazvati lijepom, ali se mogu uspješno konzumirati kao hrana.

Jaja u meku ljusku

mekana ljuskaTipično, ova jaja su zbog nedostatka kalcija u prehrani, iako postoji svibanj biti drugih razloga, na primjer, u viškom špinat krmi. Ne bih riskirao jede takve jaja s mekim školjke, jer oni nemaju prvu liniju obrane protiv bakterija koje ulaze u jajetu – shell.

Jaja bez ljuske

Jedina iznimka od popisa sigurnih neobičnih vrsta jaja mogu biti jaja bez ljuske. Možda ste morali čuti za njih. Sedam godina uzgajao sam piliće i nikad se nisam suočio s takvim problemom. Ali sigurno znam da ovo nije smrtna kazna za klanicu, kao što ste možda čuli ili pročitali negdje.

Ipak, opasno je jesti takva jaja.

Zapravo, oni nisu pravi jaja – to je meka, guma slična masa koja piletina ponekad izlazi bliže kraj ciklusa. Prema mnogim stručnjacima iz polja uzgoja peradi, to su jaja zapravo dio reproduktivnog sustava u kojem se nešto slomilo. Kao rezultat toga, oni izlučuju iz tijela kroz jajovod.

U pravilu, nakon pojave takvih jaja, pilići više ne žure.

Neobična jaja – ovo je obično slučajan fenomen, u kojem nema ništa strašno. Međutim, bolje je upoznati se s korisnim informacijama … samo u slučaju.

Video o pravilnom hranjenju pilića kako bi zaustavili rezanje jaja