krčenje tlaMulching je uobičajeni postupak koji koriste vrtlari iz nekoliko dobrih razloga. Korištenje pravih vrsta maltera imat će fantastičan učinak na vaš vrt, međutim, ako se postupak ne provede ispravno, možete postići suprotan učinak. U ovom članku ćemo vam reći kako izmasirati tlo.

Prednosti malča

premazivanje biljne mrljeMulch se zove prijatelj vrtlar. Ima tri velike prednosti:

  • otpornost na korov;
  • očuvanje vlage u zemlji;
  • regulacija temperature tla (održava toplinu u hladnim noćima i hladi se tijekom vrućih razdoblja).

mulching drvaOsim toga, malč se primjenjuje u zimi, štiti biljke od smrzavanja i odmrzavanja ciklusa, što ih je u konačnici mogao izgurati iz zemlje. Poklopac također sprečava zbijanje tla i ljuštenja, erozije, i ne dopušta kapi rasulu zemlju, koja se može nositi bolesti od biljke do biljke. Organska mulch čak može poslužiti kao gnojivo.organsko mljevenje grmlja

Nedostaci krivulje

Prevelik poklopac može uništiti biljke. Za većinu vrsta organskih maltera, debljine 5-10 cm – ovo je već puno. Što je manji materijal, tanji sloj bi trebao biti.

mulch od uklanjanog traveNažalost, mulch pruža izvrsno sklonište za puževe i puževe. Kako bi zaštitili dragocjene plantaže, raspršiti drveni pepel oko njih. Održat će štetnike.

mulching s kamenjemNeprobojni sloj mulch, kao i crni film, ne dopušta prolaz zraka i vode. Čak i ljepljeni lišće mogu dati takav učinak, pa ih najprije mljevenje.

Klin za sjeckanje temelju drva, kao što su piljevina ili iverja, mogao izvući dušika iz tla u slučaju rastavljanja (nogama ili životinjskih šape). Kako bi se to suprotstavilo, dodajte gnojivo bogato dušikom za uklanjanje mulch, na primjer soje ili pamučnog brašna.

piljevina za malčiranjeSuhi materijali, uključujući piljevinu, drvne sječke, treset mahovine i slame, mogu predstavljati opasnost od požara. Držite ih dalje od zgrade radi veće sigurnosti.

Related  Pet vrsta sjenica u vašem vrtu

Vrste mulch

Idealna smjesa mora biti dovoljno gusta da spriječi rast korova, kao i svjetlo i porozno, kako bi voda i zrak mogli ući u tlo. Ovisno o cijeni i izgledu, postoji veliki broj mogućnosti koje možete odabrati, različite u kvaliteti i teksturi. Zatim ćemo razgovarati o najpopularnijim vrstama.

organski

kora za malčiranjeOsnovna kora. Držite ga dalje od podnožja drveća i grmlja tako da se štetnici ne prebace na njih.

slomljena lišćaRazbijenog lišća i listopadne prašine konačno se razgrađuju i hrane tlo korisnim tvarima.

Slame i solonchak sijeno dobro odolijevaju korovima.

Trave trave treba prethodno osušiti ili rasporediti na takav način da se na suncu ne pretvore u tekuću mirisnu tekućinu. Nemojte koristiti travu koja je tretirana kemikalijama.

bumps kao mulchPine iglice su polako uništene, stoga nemojte brinuti o njima, dodavajući kiseline u tlo.

Također su prikladni i razni nusproizvodi, na primjer, kava za kavu, kukuruzni kolači, novine i kartoni. Budite kreativni!

anorganski

anorganski mulchPlastični mulch može se kupiti u različitim bojama za različite svrhe. Crveno povećava prinos rajčice, plava ima isti učinak na krumpir. Crna boja zagrijava tlo, a srebrno ili bijelo, naprotiv, reflektiraju svjetlost i toplinu.

usitnjavanje cvjetnjaka s kamenjemZidani kamen, šljunak, mramor ili cigla mrvica stalno su prekrivaju grmlje i drveće.

aglomeracija za malčiranjeAgrotextile obuzdava korov, dopuštajući da kroz njega prođe zrak i voda.

Da bismo smanjili učestalost weedinga u našem vrtu, koristimo prozračnu aglutinuciju na mnogim krevetima.

priprema kreveti za odlaganjeNakon nekoliko proljetnih kiša stavili smo crijeva za zalijevanje u svaki vrtni ležaj i obložili ih argotom.

polaganje agrotehnike i priprema sjedalaRupa za sadnju rezano je na različitim udaljenostima, ovisno o vrsti usjeva. Zalijevanje je djelotvorno, a ostavljanje velikog područja postaje mnogo lakše. Čim biljke rastu malo, tkivo će postati manje zamjetljivo.

Ako imate problema s korovom ili dehidracijom biljaka, upotrijebite savjete navedene u ovom članku – počnite krpiti vrt. Ovaj jednostavan proces će radikalno promijeniti vaš život dacha za bolje!

Related  12 načina korištenja drvenog pepela u kokoši, vrtu ili na području kuće