infraröd värmareEn rad utrustning för uppvärmning av ouppvärmda rum är ett stort val. Men bland de befintliga modellerna har infraröda värmare för dachas blivit mycket populära bland konsumenterna. På grund av sin rörlighet, hög effektivitet och absolut ofarlig strålning blir denna typ av instrument oumbärligt för husen.

Principen för infraröd värmare

Arbetet med de mest populära värmeapparaterna är baserat på konvektiv värmeöverföring. Men principen om att arbeta infraröda värmare för stugor kan jämföras med solljusets genomträngande genomträngande luft och samtidigt inte värma den.

I motsats till solljus har denna typ av strålar inte ett ultraviolett spektrum som ger solbränna. Infraröda värmare har endast värmestrålning, värmer upp de föremål som strålarna på enheten riktas mot. Och redan från dem sträcker sig termisk energi till det omgivande rummet.

sprida värme från en takvärmare

Värmeanordningens interna konstruktion är inte särskilt komplicerad. I metallkåpan, täckt med en stabil pulverfärg är en aluminiumreflektor. Det är fast det huvudsakliga värmeelementet – teng, som kan vara halogen, kol, keramik, rörformig. För att säkerställa problemfri drift och lång livslängd är varje infraröd värmare utrustad med en temperaturtermostat och en sensor som kopplar ur enheten vid överhettning.

Regler för att välja en infraröd värmare

Hittills har infraröda värmare bara de bästa recensionerna. De anses vara de mest effektiva, säkra och hållbara alternativen för infraröd uppvärmning. Men bland det stora utbudet är det nödvändigt att välja exakt det alternativ som bäst passar dessa förhållanden.

Därför har specialister skapat särskilda regler för att välja en infraröd värmare:

 1. För det första beräknas den effekt som krävs för att värma rummet. I det här fallet är det nödvändigt att överväga hur värmaren kommer att användas – som en extra eller huvudsaklig uppvärmningskälla;
 2. vilken typ av energikälla förväntas användas Vanligtvis används ett elhus, eftersom infraröda värmare som arbetar med gas är utformade för stora rum.
 3. val av värmeelement
 4. plats för installation av enheter.

Related  Hur man tillverkar och installerar en svänggaragedörr med egna händer

Värmeelementval

Tillverkare har inte använts länge för att värma spiralen, eftersom de är mycket brandfarliga.

Därför bestämdes det att byta ut det med säkrare värmeelement:

 • Kvartsrör.
 • Värmemitterande keramikplatta.
 • Halogenlampa.

Värmeelementet, tillverkat i form av ett kvartsrör, är ett slutet hålrum inuti vilket en kol- eller kolspiral är installerad. Fördelar med detta element är snabb uppvärmning och hög effektivitet. På grund av värmeelementets korta livslängd används denna typ av värmare vanligen som en extra värmekälla.

Den värmemitterande keramiska plattan har ett tillförlitligt skydd som gör att den inte kan glöda och vara helt säker. Trots det faktum att kostnaden för en sådan enhet är något högre än den tidigare typen, är dock återkopplingen på infraröda värmare med en keramisk solbränna vanligtvis positiv. Detta beror både på deras ekonomi (strömförbrukning från 50 till 2000 watt) och lång livslängd (mer än 3 år).

Halogenbrunet är i huvudsak en halogenlampa som arbetar inom infrarödområdet. Inuti finns det ett glödlampa gjord av volfram eller kolfiber. Vid uppvärmning utsänds infraröd strålning med guldljus.

Valet av värmare beroende på installationsplatsen

Parametrarna för val av värmeanordning beror också på installationsmetoden. Infraröd värmare för sommarstugor är tak, vägg och golv. Därför måste du följa vissa regler när du installerar dem.

taket IR-värmareTak infraröda värmare för stugor anses lämpligare, eftersom de inte tar upp onödigt utrymme och exponeringsområdet är mycket omfattande. De kan monteras både i ett upphängd tak och fixeras till taket på speciella suspensioner.

vägg IR-värmareVägg infraröda värmare för stugor måste installeras på något avstånd från golvet, speciellt om familjen har ett litet barn. Om du behöver installera en sådan modell under fönstret kan du välja en modell med plagget.

Related  Regler för att välja snöplogar för sommarstugor

våningNär det gäller golvtypen kännetecknas de inte av hög effekt och effektivitet, eftersom strålningsstrålarna möter många hinder. Om det inte finns någon möjlighet att installera en tak- eller väggmodell, är det bättre att föredra värmare med en kol- eller tubformad tee.

Vid installation av ett tak eller vägg infraröd värmare för en dacha är det nödvändigt att observera det nödvändiga avståndet för strålning per person:

 • värmare med en effekt på ca 700-800 – 0, 7 m;
 • värmare med en effekt på mer än 1,5 kW – inte mindre än 1 m.

Översikt över infraröda värmare för stugor

En viktig faktor vid valet av utrustning är också tillverkaren. En kort översikt över tillverkarna av infraröda värmare för stugor hjälper konsumenten att snabbt orientera och förstå vilket varumärke som ska ge preferens:

 • UFO. De används både i öppna områden, och är också lämpliga för slutna utrymmen. Bränn inte syre och eliminera överskott av fukt.
 • Soligt. Den används för stängda rum. Det kännetecknas av lätthet, kompaktitet och tyst drift.
 • Pion. Takmodell med keramisk solbränna. Tack vare det rundade huset utförs uppvärmningen av rummet med maximal effektivitet.

Genom att följa ovanstående regler för att välja en infraröd värmare kan du alltid hitta en framgångsrik modell för ett lanthus.

Video: Regler för att välja infraröda värmare för fritidshus