tre askeDet er godt å sitte ved den russiske komfyren og se på den varme flammen. Fiery tunge klemmer gurgling støpejern gaily og sakte kutt logger, etterlater dem smoldering embers og en haug med aske. Før den nye oppblåsingen, blir den avkjølte aska samlet av en scoop og kastet inn i bakgården. Av og til spredte en flittig vert aske i høst i senger og under plantasjer, men området for søknaden er mye bredere. Vi vil finne ut hvor ellers aske brukes, hva slags det er og hvilke stoffer det inneholder.veden brenner

Typer av aske og kjemisk sammensetning

tre aske som gjødselDu kan brenne alt som brenner, og samtidig få aske. Men ikke alle aske vil være nyttig. Derfor anses vanligvis 3 av sitt slag:

  • tre;
  • grønnsaker;
  • kull.

Asken som er oppnådd ved brenning av brensel, plantesteder (tørket stammer av forskjellige planter) og kull (stein og brun), er preget av innholdet av sporstoffer. Forskjeller er tydelig presentert i tabellene:sammensetning av ulike typer aske

fosfor, kalium og kalsium i asken

Som det fremgår av tabellene, består askegrunnlaget av 3 kjemiske elementer – kalium, fosfor og kalsium. Askens sammensetning bestemmer området for dets anvendelse.

Anvendelsesfelt av treaske

bruk av aske i hagenOfte blir tre aske brukt som rekordholder for innholdet av nyttige mineraler. Den kjemiske sammensetningen av tre ask gjør at den kan brukes i følgende bransjer:

  • jordbruk;
  • kjemisk industri;
  • personlige husholdninger tomter.

Den mest verdifulle egenskapen til aske – høy pH – forårsaker bruken som et naturlig antiseptisk middel og et middel som reduserer surheten av jord. På disse to faktorene er praktisk talt alle bruksområder av treaske basert.

Ask er den første gjødsel som er kjent for folk fra den neolitiske perioden. På sin side ble slash-and-burn-oppdrett etablert, da skogen ble brent, ble plogen plukket og plantet.

Hvordan bruke aske som gjødsel i jordbruk og hagearbeid

jordgjødsel med askeWood aske er en god gjødsel for sure og nøytrale jord. I tillegg til kalium og fosfor, er kalsium, sink, svovel, magnesium og jern lett fordøyelig for planter. På samme tid, i motsetning til kjemisk gjødsel, inneholder aske ikke klor, så det er befruktet med slike avlinger som poteter, currants, jordbær, bringebær.

Kål av alle slags denne gaven av naturen vil beskytte mot kjel og svarte bein. Det er nyttig å gjøre det til agurker, squash, gresskar og squash. Ved planting av frøplanter i hullet, legg til 1-2 spiseskjeer. Under høsten gravering av senger per 1 kvm. m sprer ett glass hver.

Nightshades reagerer også på befruktning med treaske. For tomater, poteter, paprika og eggplanter, legg til 3 spiseskjeer eller 3 glass per kvadratmeter senger.

Related  På det russiske landet hus må vokse pepperrot

bruk av aske når du planter planterObligatorisk bruk av aske i hagearbeid. Det legges til plantingskruene, og en gang i 3-4 år er de spredt i koffertene under kirsebær, plomme, solbær. Dette gjøres slik: langs kanten av kanten graver du et spor for en halv skovl av spaden dypt, hell i asken eller hell i askeløsningen og lik med raker. Voksentreet bruker omtrent 2 kg gjødsel. Flytende aske gjødsel oppnås ved å legge 2 glass ask til 10 liter vann. Løsningen blandes, insisteres og helles i spor. Under agurker, kål, blir tomater hentet i en halv liter under planten. Den ubrukte rest er fordelt langs tricklebaren eller kastet i komposten.

På tunge ler- og surgjordjord blir aske påført to ganger i året – på vår og høst, på lette, sandede lover – bare på våren.

Ved innføring av aske bør man ta hensyn til syrebasebalansen i jorda. En normal indikator er pH7, et lavere tall indikerer surt, og et høyt tall indikerer alkalisk.

Jordens surhet måles med et litmus testpapir og senker det til det vandige ekstraktet av jordblandingen. Deretter blir den resulterende fargen sammenlignet med fargeskalaen. Det skal bemerkes at i sterkt surgjorte eller omvendt alkaliske jordarter, er de grunnleggende mineralstoffene utilgjengelige for planter. Derfor vil avlingen vokse dårlig, selv når man bruker overflødig gjødsel. Først må du bringe surheten til normal, og deretter lage gjødsel. Asken som kommer inn i jorden virker sakte i flere år, derfor er det nødvendig å måle jordparametrene regelmessig og regulere applikasjonshastighetene.

Hvordan håndtere skadedyr og plante sykdommer med aske

skadedyrsbekjempelseTreaske er nyttig ikke bare som gjødsel. Sole-Soap Solution er et ekstremt billig, effektivt og helt sikkert verktøy for bekjempelse av hestekamp. Den er utarbeidet som følger:

  • 300 g siktet aske, hell kokende vann og kok i en halv time;
  • filter og hell i en bøtte med vann;
  • 50 g vaskesåpe er tilsatt for bedre vedheft.

Sprøyting utføres om kvelden, i tørt vær, og prøver å komme på begge sider av bladene. Produktet er effektivt mot alle sugende insekter – bladlus, lopper, flått og andre.

Behandling med en askevannløsning gjør ikke skade på planter og flyter nyttige insekter, så det kan utføres ofte. Hvis du legger til tobakkstøv i denne løsningen, vil infusjonen bidra til å avskrekke Colorado-beetle og larver fra planting av poteter.

Med en blanding av siktet aske og tobakkstøv, plant løkene med løkfluen, kål fra cruciferous loppen.

Related  Hemmeligheter for voksende selleriplanter

Infusjonen av treaske beskytter solbær og krusebær fra sagfly larver, brann, bladlus og pulverlakk. Å forberede en halv liters askestøt helles i en bøtte med varmt vann og insisterer to dager.

For å beskytte kål fra lopper, hjelper jordbær fra snegler å pulver sengene med tørr aske.

Hvordan gjødsle innendørs planter med aske

tre aske for innendørs planterAsk er en utmerket gjødsel og for innendørs blomster. I løpet av vårtransplantasjonen legges det til jord i mengden 2 ss per 1 kg jordblanding. Spesielt godt reagere på slike kosttilskudd geranium, cyclamen, fuchsia.

Effektive askeinfusjoner for store planter, som ikke transplanteres hvert år. Infusjonen er tilberedt som følger: 3 ss siktet aske er fortynnet i 1 liter vann og insistert i en uke, fra tid til annen blanding. For topp dressing av husfarger brukes opptil 100 ml penger til en pott med en kapasitet på 1 liter.

Når blomstene er skadet av thrips eller midge, er jordens overflate effektivt støvet. Samtidig redusere vanning og påfør limfeller. Dette settet med tiltak hjelper raskt og trygt å kvitte seg med skadedyr.

Aske i kosten av katter

aske i kattens diettMange katterfans, leser sammensetningen av kjæledyrmat, lurte på – og hvorfor inneholder det aske? Faktum er at mineralelementene som er i det, er like nødvendige for både planter og dyr. Derfor lar asken i kattematen dem å fortsette sine forsyninger. Mikroelementer er nødvendig for normal vekst av hår, styrke bein og tenner, de er involvert i fordøyelse og metabolisme. Hvis kjæledyret ditt hele tiden prøver å gnage uspiselige gjenstander, behandle det med mat som inneholder aske. Med forsiktighet må du gi slike mat til katter med urolithiasis. For syke dyr bør man velge en diett basert på naturlige produkter.

Related  Instruksjoner for bruk av insektmiddelet Enzhio

Hvordan bruke aske i hverdagen

aske for tørre skapAsk av noe slag er effektiv når den brukes i land og land toaletter. For å undertrykke patogener og ødelegge lukt, helles de i innholdet. Senere dekomponerer asken blandet med fekalmassene raskt i kompostbunter, og forsurer dem ikke.

Ved hjelp av aske og torv er det ikke vanskelig å arrangere et hjemmelaget toalett. For å gjøre dette, etter bruk av enheten, er innholdet dekket med en del av disse naturlige antiseptika.

Der kullaske brukes

kullaskeKullaske produseres ved brenning av brunt eller kull. I sammensetningen er det forskjellig fra tre. Produktene av kullforbrenning inneholder en liten mengde nyttige stoffer. I tillegg er disse stoffene i kullaske til stede i en form som er vanskelig å nå til planter – i form av silikater. Derfor, som gjødsel, er kullaske praktisk talt ikke brukt. Men i jorda gjør det fortsatt. Kullaske inneholder en stor mengde silisiumoksyder, så den brukes til tørking og løsning av tungt våtjord. Dette tiltaket forbedrer jordstrukturen, øker luftpermeabiliteten.

Det anbefales ikke å bruke kullgjødsel på sand- og sure jordarter, da det høye innholdet av svovel i den fremmer enda mer surgjøring.

Forbrenningsprodukter av kull må kombineres med ammoniakk, organisk og kalsiumholdig gjødsel.

Kullasken anbefales å brukes på avlinger som aktivt forbruker svovel. Disse inkluderer kål og løk av alle slag, sennep, hvitløk, belgfrukter, reddik, pepperrot, rutabaga.

brunkullAske av brunkull, i motsetning til kull, er rik på sporstoffer og øker ikke jordens surhet. Det brukes til å mette jorda med så sjeldne sporstoffer som bor, mangan, sink, kobber, molybden. De bidrar til høyere utbytter. Krummet brunkull inneholder en liten mengde gluminsyrer og er et råmateriale for produksjon av glutamater – stoffer med høy fysiologisk aktivitet. Glumater øker jordens agrokjemiske egenskaper og forhindrer eluering av nyttige elementer.

Produkter av brun kullprosessering brukes i sammenstillingen av en jordblanding for tomater og agurker.

Hold enhver type aske i en tett lukket beholder på et tørt sted. Når fuktighet rammes, blir fordelene redusert kraftig.

Ved overholdelse av normer og bruksbetingelser for aske, øker det jordbrukets agrokemiske egenskaper, bidrar til å løse hverdagens problemer og forblir samtidig et helt gratis og trygt naturlig middel.

Funksjoner av tre aske søknad – video