Dekorative bønner på tomtenEn rekke typer grønne bønner og kornbønner har lenge blitt brukt av mennesker til mat, som fôravlinger og siderater. Men dermed er en enda rolle av en plante ikke glemt også. De svingete bønnene er dekorative og har vært et ærested i tre og et halvt århundre blant de grønne ornamenter i hagen, drivhuset og til og med den beskjedne balkongen.

Fordelen med dekorative krøllebønner er:

  • høy vekst, slik at vårsesongen kan plante store vertikale flater;
  • enkelhet;
  • en rekke former og farger som vises på skudd av blomsterstand;
  • lang bevaring av attraktivitet på grunn av tilstedeværelsen ikke bare av spektakulære blomsterstand, men også av pods, noen ganger påvirker et uvanlig utseende;
  • muligheten for å bruke den grønne massen av anlegget for grønn gjødsel og kompost;
  • anrikningen av jorda med nitrogen, akkumulere på røttene av planter av denne familien.

Det eneste du bør vurdere når du planterer bønner, er varme-elskende planter og behovet for kultur i lys og rikelig ernæring.

Riktig bruk av evnen av anlegget for å klatre til en høyde på 2 til 5 meter og kombinere ulike varianter av krøllete bønner, kan du utstyre de uvanlige grønne lysthus, buer skaper i hagen og foredle de unpresentable hjørner og hekker.

Det er også viktig at flere uavhengige arter som tilhører legumfamilien, men som har unike egenskaper og utseende, brukes i dag til hagearbeid. Og alle disse kulturer er verdsatt både som prydplanter og som vegetabilske planter.

Vanlige bønner (Phaseolus vulgaris)

Vanlige bønner (Phaseolus vulgaris)Vanlige bønner av klatresorter er velkjente og elsket av russiske lastebilbønder. En årlig plante, hjemmehørende i Latin-Amerika, kombinerer perfekt egenskapene til grønnsakskulturen, som gir grønne pods og modne frø til bordet og høy dekorativitet. Klamme bønner kan nå en høyde på 1,5 til 3 meter, en måned etter såing, blomsterstanden genererer første, og med riktig pleie, gjødsling og vanning blomstring og dannelsen av pods strekker seg til midten av fallet.

Komponentene i den dekorative effekten er små, men mange blomster av forskjellige farger, og tykt løvverk, og henger fra stammene til bøtter av varierende grad av modenhet. Regelmessig høsting av strengbønner på mange varianter av svingete bønner stimulerer dannelsen av nye knopper, noe som forlender levetiden til paviljonger og gjerder.

Tyrkiske bønner (Phaseolus coccineus)

Tyrkiske bønner (Phaseolus coccineus)Hvis blomstene i hagebønne, avhengig av variasjon, kan være hvit, lilla, rosa eller krem, de tyrkiske bønner eller hvordan ellers kalle det en fengende plante runner bønne slående Scarlet knopper. Det er interessant at denne typen fanget på territoriet til Russland for to århundrer før den vanlige vegetabilske bønne, ikke stor spredning som hageplanter, og fast bosatte i veksthus og hager.

Related  Dekorative varianter av barbær Tounberg i utformingen av forstadsområdet

Blomstrende krøllete dekorative bønnerTyrkiske bønner er svært upretensiøse og vokser til 3-4,5 meter med minimal omsorg. Ved en tidlig planting blomstrer plantene fra midten av juni til slutten av september. For ikke lenge siden sommerhus utsmykket vinranker, blomstrende bare lyse rødt racemose blomsterstanden, i dag dukket krøllete varianter av bønner som gir bi-farget, laks, rødbrun og hvite blomster helt.

Hvite blomster dekorative bønnerPlanter er preget av mange store løvverk, som, som de fleste belgfrukter, har tre separerte lober. I nærvær av sterk støtte støter pisken villig til en større høyde, lett fletter grillene, hekker og til og med krone av trær.

Pods med frøUnge pods av denne typen krøllede dekorative bønner er uspiselige på grunn av harde fibre og stoffer som er skadelige for menneskelig fordøyelse. Ventilen til disse bønnene er tett pubescent. Inne i podet kan det være fra tre til seks frø av fiolett-rosa farge, den karakteristiske egenskapen som er kontrasterende mørke slag over hele overflaten.

Eldre frø etter suge etter smak og ernæringsmessige verdier er ikke dårligere enn de sprøytebønner av kulturer.

Ripe tyrkiske bønnerI landet kan tyrkiske bønner brukes til å skape vertikal landskapsarbeid, og å skape grønne lyskilder fra vinden til varmelovende avlinger, for eksempel eggplanter, meloner og druer.

Dolihoz purpurea (Lablab purpureus)

Dolihoz purpurea (Lablab purpureus)En annen spektakulær en år gammel plante fra familien av belgfrukter kalles med rette en curling lilla. Med denne ornamental busk, dolichos, lablab eller hyacinth bønner er relatert til en nyanse av blomster og en slags stor, kombinere opptil fire dusin knopper, blomsterstand.

I Russland og andre regioner med temperert klima plantes dette vannet med dekorative svingete bønner om våren, og ved høsten blir plantene ferdige med vegetasjonen. Men i Afrika og Asia, hvor klimaet er varmere og lengden på dagslyset, er dolichos en stor flerårig blomstring flerårig.

Dekorative viklingsbønner - dolichosUnder gunstige værforhold vokser varianter av viklingsbønner av denne arten til 1,5-3 meter og mesterer raskt støttene tilberedt for dem av forskjellige former og design. På grunn av rikelig blomstrende og store tre-løvede blader, skaper hyacintbønner et tett dekorativt belegg. Og, avhengig av sorten, kan den lilla fargen ikke bare spredes på blomsterkjennelen og brosjyrene på bønnene, men også på stengler og jevnblader.

Related  En livlig blomstrende hekke fra et lyst campanøst vintre

I dag er det druer til rådighet for gartnere, behagelig og tradisjonelt lilla og fiolette blomster, og avslørende hvite, rosa, lilla og til og med tofarvede knopper. Blomstrer vises fra bihulene, blomster som beholder sin appell i opptil tre dager, blir avslørt vekselvis, og hele børsten lever fra 20 til 30 dager.

Interessant nok er dolichos en sjelden dekorativ krøllete bønne som har en behagelig lukt, så store blomsterblokker er noen ganger inkludert i buketter. Blomster bærer lett kuttet og forblir i vannet i opptil 10-14 dager. Med ferdigstillelse av blomstrende planter mister ikke dekorativitet. Lilla, lilla eller mørkegrønne buede bønner kombineres i bunter med 5-15 biter og på slutten av sommeren er ikke mindre spektakulære enn blomstrende bønner. Lengden på podet varierer fra 8 til 12 cm i gjennomsnitt.

Frø av dolhosI podene elliptiske, komprimert fra sidene frø av svart eller brun farge. På frø som ikke overskrider 1-1,5 cm, er en hvit hem tydelig synlig. Frøene er spiselige og brukt til mat av befolkningen i Nord-Afrika i mange tusen år, og i dag er det en slags krøllet dekorativ bønne, egnet både til planting i hagen og for dyrking i balkongbokser.

Vigna Caracalla (Vigna Caracalla)

Vigna Caracalla (Vigna Caracalla)Navnet på den fantastiske krøllete planten ble gitt av en snegel, hvor blomstene i denne krøllete bønnen er så like. Vigna Caracalla eller, ifølge en alternativ klassifisering, er Cochliasanthus caracalla en flerårig plante hjemmehørende i tropene i Sør-Amerika. Vigna er en av de største artene blant dyrkede varianter av svingete bønner. Skuddene til Caragalla er i stand til å klatre til en høyde på 7 meter.

Hjemme kultur er en flerårig, men i et temperert klima dyrkes som en årlig avling, type relativt varmekrevende, derfor ønsker å bevare anlegget for vinteren, den overføres inn i rommet, eller i et oppvarmet drivhus. Viguhn, som andre varianter av bønner, preges av høy utvikling og vekst. Derfor, selv med en kort sommer på midtstripen, lykkes den krøllede dekorative bønnen vellykkede gjerder, terrasser og buer. Til de vertikale flatene er Vigna festet med et sterkt mustasje. Formen og utseendet på bladene i denne kulturen er forskjellig fra andre typer bønner, men blomster er virkelig unike.

Related  Hvordan lage en dam i landet med egne hender?

Uvanlige blomster av bønne vigna karacalKronbladene som utgjør coronet er vridd som en tett spiral. Blommens diameter kan nå 3-5 cm. Avhengig av blomstens type og alder, kan fargen variere fra hvitt, gulaktig eller krem ​​til lilla og lilla. Blomstring av Vigna er en børste der det kan være 5-12 gradvis åpning knopper.

Blomster av denne typen krøllete bønner er velduftende og ganske holdbare. Hvis planten plantet i hagen ikke er utsatt for frost og kald vind, varer blomstringen fra juli til slutten av september.

KarnevalfrøSom en balkongkultur er en stor plante bedre å klemme for å kontrollere lengden på skuddene og periodisk provosere blomstring. For Vigny er støttene laget av tauverk, som umiddelbart er rettet mot de voksende stilkene. Hvis du flytter en voksen plante, kan du enkelt kaste av en ganske skjøre skudd.

Winged bønner (Psophocarpus tetragonolobus)

Winged bønner (Psophocarpus tetragonolobusDen mest uvanlige typen curling ornamental bønner først kom inn på Russlands territorium ganske nylig, for bare noen få år siden. Men bevingede bønner er velkjente i Goa, Thailand og New Guinea og andre land i denne regionen.

Her har bønner med pods uvanlig for russere form lenge vært brukt til mat. Og for å forberede kulinariske retter brukes ikke bare grønne saftige spatler med fire bisarre lober og modne frø, men blomstrer, og kraftig tre-løvet løvverk. I lokal folkemedisin er planten anerkjent som kurativ, som bekreftes i dag av europeiske spesialister.

Pods av vingede bønnerSom dekorative krøllebønner vokser bevingede bønner, så vel som vignett, prøver å beskytte mot vind og kulde. I russiske forhold – dette er en årlig, og når en 5 meter høyde i vårsesongen.

Blomstrer av vingebønner er racemose, store, opptil 15 cm lange. I hver slik børste kan telle fra 5 til 15 blå, krem, eller bicoloured vispene til 3 cm i diameter. Etter gjennomføringen av blomst klasse bønner svingete danner en firkantet blad overraskende at, avhengig av vekstbetingelser og arten vokser til 10 til 25 cm i lengde. På enkelte planter er det virkelig gigantiske bønner opp til 40 cm lange.

Frø av vingede bønnerInne i podrender fra 5 til 20 nesten runde glatte frø med en diameter på opptil 10 mm. Fargen på spiselige korn kan varieres. Ulike varianter av viklingsbønner av denne arten har brune, brune, gule og svarte frø.

Hvordan plante bønner i nærheten av en støtte – video