För den framgångsrika utvecklingen av slaktkycklingar behövs vitaminiserad matKombinerad matning är en torrbalanserad blandning bestående av korn av olika kulturer, livsmedel med hög proteinhalt, aminosyror och protein samt olika fetter, mineraler och vitaminer. För varje steg av tillväxten är foder för broilers sammanställd individuellt, så att fågeln blir hälsosam och snabbt blir i vikt. En torr blandning kan köpas i färdig form eller tillverkas för hand. Det senare alternativet är att föredra, sedan dess är det känt exakt vilka ingredienser som blandas, och det är ingen tvekan om deras kvalitet och ursprung.

Granulerat foderSpeciellt eftersom många tillverkare använder syntetiska analoger i stället för naturliga ingredienser i färdiga matar, som blandar dåligt och sätter sig på botten av mataren. Dessutom är det mer lönsamt att göra mat med egna händer, det är tillräckligt att köpa korn och tillsätta vitaminer och mineraltillskott till den. Även i detta fall kommer priset att vara lägre än för den färdiga kombinerade blandningen.

Metoder och normer för utfodring, liksom den grundläggande sammansättningen av foder

De optimala matningsmetoderna är tvåstegs och trestegs. I det första fallet matar startblandningen kycklingarna upp till en månad från utseendet. Därefter överfördes gradvis till den slutliga kompositionen för en uppsättning muskelmassa. Trestegsmetoden består av ett förblandat blandfoder för broilers, som används för att stärka immunförsvaret och aktiv tillväxt. De matas till tre veckor. De följande två etapperna är desamma som i tvåstegsmetoden.

Foderköttungar i längre än tre månader rekommenderas inte, förrän den gången har de blivit fullvuxna och får maximal vikt.

I sammansättningen av blandade foder till broilers måste vara närvarande följande komponenter:

 • fodervete och majs
 • tårta eller måltid
 • ben- eller fiskmjöl
 • fett;
 • krita;
 • salt.

Ingredienser för produktion av blandade foderBeroende på kyllornas tillväxt, kommer andelen av varje ingrediens också att variera. Det viktigaste är att korrekt beräkna den nödvändiga mängden matning, eftersom undermatning eller övermatning orsakar avvikelser i hälsan och tillväxten av slaktkroppar. Från tabellen nedan kan du ta reda på hur mycket du ska mata till en kyckling, beroende på ålder.

Växande av slaktkycklingar på blandat foder

Under den första veckan efter kläckning behöver de matas 8 gånger om dagen. Under den andra veckan matar de 6 gånger, den tredje 4 gånger, från den fjärde och upp till slakt 2 gånger om dagen. Du kan ge ut som en torrblandning eller en våt mask, men den är uppfödd i sådan mängd att fågeln kunde äta allt på en gång. På grund av långvarig nedetid är mashen från det blandade foderet för broilers surt, vilket kan orsaka störningar i tarmarna. Utspädd från beräkningen av 1 kg av en torr blandning av en halv liter mjölk, vassla eller buljong. Fiberhalten i någon form av mat bör vara upp till 4%, eftersom den inte fullständigt smälts av tarmarna hos broilers. Häll därför inte mycket korn, havre eller örtmjöl.

För att öka näringsvärdet av maten är det rekommenderat att jästa eller groda kornet. För 2 liter vatten använd 1 kg av blandningen och 10 g jäst. Låt för att infusera i 7-9 timmar, omblandning ibland vid samma tidpunkt.

 Recept för kombinerat foder

Sätt på att förbereda blandade foder till broilers med egna händer är enorma, det viktigaste är att alla ingredienser är kvalitet och naturliga. Så snart kycklingarna kläckts matas de finhackade kokta ägg, kockost, hirs, små croups och även mjölkbaserade bullar. Det viktigaste är att maten är lätt smältbar. 3 dagar efter kakans utseende kan småmalet gräs (maskros, klöver, så) sättas till mashen.

Att få en hel måltid kycklingar snabbt gå upp i viktKombinerad matning för dem måste bestå av följande komponenter:

 • majs – 50%;
 • vete – 16%;
 • kaka eller måltid – 14%;
 • kefir – 12%;
 • korn – 8%.

Recept för startblandning:

 • majs – 48%;
 • vete – 13%;
 • solros måltid eller tårta – 19%;
 • benmjöl – 7%;
 • fett – 1%;
 • växtbaserade mjöl – 3%;
 • jäst – 5%.

Korn och kaka kommer att ge broilers med vitaminer, växtbaserade måltider med protein (i stället för det du kan använda alfalfa), och ben eller fiskmjöl med protein. För att den kombinerade blandningen ska vara hög energi måste den ha minst 40% av spannmålen, med två arter.

För utfodring av broilers i olika utvecklingsstadier, blandade foder av olika fraktionerReceptet på det slutliga blandfoderet för broilers, som du själv kan göra:

 • majs – 45%;
 • vete – 13%;
 • solrosmjöl eller kaka – 17%;
 • benmjöl – 17%;
 • fett – 3%;
 • örtmjöl, krita – 1%;
 • jäst – 5%.

Related  Behöver jag en inkubator för vaktlar hemma?

När fågeln når det sista fettet, måste den matas med mer kaloriska blandningar så att den snabbt får maxvikt (2-2,5 kg).

Bredvid trågorna måste alltid vara friskt och rent vatten vid rumstemperatur.

Fjäderfäfoder skiljer sig inte bara i komposition, men i storlek. Till exempel kan två dagars kycklingar inte äta stora granuler, de kommer bara inte att svälja dem. Dessutom kan deras matsmältningssystem inte klara av så grov mat. Därför är det nödvändigt att välja en kombinerad blandning för varje ålder av fågeln separat.

Tabell med storlekar och struktur av blandade foder till broilers gjorda av egna händer.

Broiler ålder Struktur och storlek av matning
Upp till 10 dagar Mikrogranuler eller smågrönsaker
Från 11 till 30 dagar Pellets av 2-3,5 mm
Från 30 dagar Pellets 3,5 mm

 

Det bästa sättet att mata broilerna kombineras när torrblandningen och våtmosen produceras växelvis. Blandat matning kan ständigt hållas i mataren och mash-pan-matningen 2 gånger om dagen.

Vilket foder är bäst för broilers och hur mycket kostar det?

Kvaliteten på komponenter beror på kvaliteten på blandat foderBlandningen för matning väljs ut beroende på ålder. Förstartfoder för slaktkycklingar är märkt med PK5-1. De får en fågel upp till 14 dagar gammal. Dess huvudkomponent är hackad majs, och innehåller också korn, ärter och fodervävnad. Alla dessa ingredienser bidrar till den aktiva bildningen av skelettets ben, och har en positiv effekt på arbetet med tarmarna och magen hos kycklingar. Efter det brukar köttet långsamt använda sig av det startade blandfoderet med märkning PK5-2, eftersom de har tid för intensiv tillväxt. Så fort som fågeln når en månad, överförs de till den konstanta matningen före slakt med den slutliga matningen av PC6-1.

För att ta reda på vilket foder till broilers som är bäst, bör du noggrant studera produktens sammansättning. Det bör innehålla endast naturliga ingredienser. Det är också bättre att köpa foder från stora producenter som har kvalitetscertifikat. Om du köper produkter av ett litet känt företag finns det risk för att fågeln inte får tillräckligt med vitaminer, vilket kan bli sjukt.

Related  Hur man organiserar biodling för nybörjare

Som ett startblandat foder för broilers med ett pris på 1350 rubel för 40 kg visade sig en kombinerad blandning av BR-1 (Start) för nestlar med en ålder av upp till 14 dagar vara en bra. Som en grund använder den majs och vete, och innehåller också fiskmjöl, solros och sojabönkaka, salt, krita, vitaminmineralförblandning, aminosyror och vegetabilisk olja. För fjäderfä med ålder från 14 till 30 dagar får man ofta en kombinerad blandning av PK-5. Det är också baserat på vete och majs, men det finns också vete bakterier, kött-och benmjöl och jäst. Priset på detta blandade foder till broilers börjar från 1100 rubel för 40 kg. Som sista matning används BR-3 (Finish) – 1300 rubel eller PC-6 till en kostnad av 1000 rubel per påse.

Användbara tips

Broilers odlas inte mer än tre månaderFör att snabbt växa broilers behöver du en kombinerad blandning. På ett normalt foder kommer fågeln att växa mycket längre och får inte sin maximala vikt fram till slakttiden. Foder inte broilers längre än tre månader, eftersom detta är olönsamt. Förutom den huvudsakliga utfodringen är det nödvändigt att använda medicinska preparat mot sjukdomstillstånd, samt att desinficera penna. Det är omöjligt att tillgången till mat hämmades, och en förälskelse inträffade i buret. Med korrekt och rationell utfodring bör månadshönorna väga mellan 500 och 700 gram och två månader gamla 2 kg.

Om du bara matar köttet med blandat foder, når de efter 40 dagar upp till max 2,5 kg, kan de skickas till slakt. Det märks att pelletsna absorberas bättre av fågeln, därför att om det är planerat att odla en stor mängd fjäderfä, rekommenderas att man köper en granuleringsmaskin.

Feed för broilers – video