Jag är sjuk med diabetes och har nyligen hört att det är mycket användbart att äta frukt av en jordpäron. Och sedan tog en granne mig några jordiskskockknölar. Berätta för mig hur man odlar Jerusalem kronärtskocka i landet?

Ofta, lastbilsbönder, förstör dem som gräs på deras plats tjocktar av Jerusalem kronärtskocka. Naturligtvis kan de höga stammarna av växten drunkna ut några angränsande planteringar. Men jordärtskockor eller kronärtskocka – en mycket användbar grönsak som inte bara konsumera, men används också inom folkmedicinen. Därför, de som inte har turen att upptäcka en medicinsk rotskörd i trädgården, odlar sig själva.

Jordberedning

ung kronärtskocka

Ingenting svårt att odla Jerusalem kronärtskocka i landet, nej. Jordpäron är inte krävande för jordens sammansättning och kan överleva på nästan vilken mark som helst. Men fortfarande, liksom innan man planterar andra grödor, bör platsen vara förberedd. För detta dödas gödsel eller kompost på hösten under jordärtskockan och gräver den.

I planeringen en plats i landet jordärtskocka, är det värt att överväga att det kan växa på ett ställe i mer än 30 år (om inte helt gräva upp knölarna). Men efter det sjätte året av livscykeln minskar skörden gradvis.

Avstigning av knölar

Jerusalem kronärtskocka

Du kan plantera kronärtskocka på två sätt:

  • på hösten hela knölar;
  • på våren (i slutet av april) fragment av knölen.

Inte mycket djup, och 15 cm, spåren med en bredd av ca 70 cm mellan raderna. Knölar spridda i spåret på ett avstånd 40 cm från varandra för att lämna tillräckligt utrymme för en ny anläggning. Spåret är täckt med jord med rak och bildar en karm.

Related  Plant asters på plantor: när du kan börja plantera

Ta hand om den unga plantningen av jordärtskocka

blomning kronärtskocka

För att säkerställa att knölarna behöver den önskade mängden luft, måste sängar regelbundet lossas och även för att avlägsna ogräs. När de unga skotten når en höjd av 50 cm, hälls den och fortsätter att göra det som skott växer.

Buskar av Jerusalem kronärtskocka över 1 m bör vara bundna, särskilt om det finns ett hot om starka vindar, annars kan de bryta.

Om ingen samling av frön är planerad, rekommenderas det att avlägsna blomställningen under blomställning så att all kraft läggs på bildandet av knölar. I juni skärs jordskokbusken till en höjd av 1,5 m från marknivå.

Skörd och lagring av grödor

odling av kronärtskocka

Hösten kronärtskocka stjälkar skärs upprepade gånger och lämnar stubbar 20 cm. Knölar är redo för insamling vid 120 dagar efter plantering (ungefär den tid då grävde potatis).

Med förmåga att motstå extrem kyla av jordärtskocka, kan rotfrukt skörd överföras till tidigt på våren. I detta fall är sängar täckta ovanifrån med jord och snö. Erfaren trädgårdsmästare som använder denna metod argumenterar: de rötter som har övervintrat på sängarna har en söt smak. Jerusalem kronärtskocka, samlad från hösten, lagras i en källare eller i en källare.

Odling och användning av jordärtskockor – video