Pilić je iznenadioOd ispravnog održavanja i hranjenja pilića u prvim danima njihovog života, ovisi o tome koliko su jaki i zdravi ptice koje će rasti. U unutarnje organe i probavni sustav pilića počeli aktivno razvijati, oni moraju biti hranjeni u roku od 16 sati nakon valjenja. Vjerojatnost preživljavanja svakog pilića u ovom slučaju povećava se za 20%. Pilići trebaju biti hranjeni često iu malim obrocima.

Ako ne znate kako pravilno hraniti piliće u prvim danima svog života, tada je smrt cijelog pilića neizbježna.

Kako hraniti dnevne piliće

Dnevni stari pilićiDa bi pilići mogli zdravi, treba poštovati sljedeća pravila:

 • Hrana se mora sastojati samo od prirodnih i svježih sastojaka;
 • morate dati hranu istodobno;
 • pilići moraju uvijek biti puni.

U prvih 10 dana meso treba hraniti svaka 2 sata, uključujući i noćno vrijeme. Također, morate pažljivo sastaviti prehranu – mora sadržavati sve hranjive tvari potrebne za rast.

Za samo izlegljene piliće, najbolje je upotrijebiti sitno nasjeckanu i strmo kuhana jaja i sir, pomiješana s kukuruza ili semolina. 10 jaja će zahtijevati 1 jaje, 50 grama svježeg sira i 50 grama žitarica.Prvo hranjenje treba obaviti najkasnije 6 sati

Prikladne su i zobi, javor, ječam, žitarice pšenice ili starter hrane. Uz hranu treba uvijek biti čista i kuhana voda na sobnoj temperaturi. Uz to za hranjenje pilića od prvog dana možete koristiti kefir ili jogurt niskog masnog tkiva.Najprije dati sjeckani kuhano jaje

Čim je pilić narastao do tri dana, počinje se priviknuti na travu. Zbog toga su zelene biljke kao što su maslačak, lucerna, djetelina, sušena kopriva ili plantaža fino usitnjena. Na 10. dan već možete dati kuhano povrće, kao što su krumpir, mrkva, tikvice i tako dalje. Vlažna perad za prehranu pilića se uzgaja u takvoj količini da pilići mogu jesti za jedno vrijeme. Ako je hrana u pretvaraču preduga, to će ići loše. Pored toga, pilići će se napuniti krhotinama i izmetom. Ako jedu takvu hranu, imat će poremećaj hrane, zbog čega će cijelo piliće umrijeti.

Glavno pravilo koje treba promatrati prije nego što hranite samo izlegljene piliće – hranu treba lako asimilirati i sterilno.

U dobi od tri dana pilići počinju davati zgnječenu travuNakon desetog dana trebate dati male šljunke (šljunak, pijesak) ili zgnječenu ljusku, potrebne su ne samo za probavu hrane nego i kao mineralne dodatke. U ovom dobu, nije potrebno hraniti piliće noću. U popodnevnim satima daju hranjenje svaka 3-4 sata. Što još možete hraniti 10 dana starim pilićima kod kuće, tako da je natopljen ukusnim kruhom u kefiru. Prije nego što poslužite, morate ga stisnuti i raspasti. Meso mesa ili mesni otpad savršeno će popuniti nedostatak proteina.

Nakon što su kokoši jeli, trebali biste provjeriti imaju li svi pilići pune krave. Ako je netko zamjetno drukčiji, onda ga treba poslati u drugi kavez i hraniti.

Ako se pilić stalno drži u kavezu bez šetnje, može imati avitaminozu. Kao rezultat toga, pilići će prestati uzgojiti i mogu se razboljeti. Da biste to učinili, potrebno je dati dodatke vitamina koji sadrže vitamine skupina A, E, D. Tijekom hranjenja dnevnih pilića kod kuće, jedna tableta multivitamina se miješa u hranu. Dovoljno je za 10 pilića.Sadržaj peradi u brooderu

Related  Príznaky a liečba kokcidiózy u brojlerov

Kako ispravno sadržavati piliće

U prvih dana života pilić je osobito slab i lako bolestan, što dovodi do njegove smrti. Stoga je izuzetno važno organizirati piliće toplo mjesto za rast i bez skica. Najčešće se koristi velika kutija ili brooder, a kao grijač instalirajte svjetiljku s konvencionalnom žaruljom sa žarnom niti. Njegova snaga se izračunava na takav način da je temperatura u ćeliji jednaka na svim mjestima i jednaka + 30 ° C.

Zagrijavanje pilića ispod svjetiljkiTada, za 1 m2 Ne smijete staviti više od 25 pilića, a nakon što dođete do dobi od mjesec dana, na istom će se području postaviti do 17 glava. Prije hranjenja pilića u prvim danima njihovog života, potrebno je staviti papir na pod kutije i pokriti ga mješovitom hranom ili malim kukuruznim krupicama. Nestlings može sigurno klicati u takvom smeću ne dovodeći u pitanje njihovo zdravlje.

 Napojnica i posuda za piće trebaju biti oblikovani tako da se pilići ne mogu penjati u njih s nogama. Prljava voda i hrana za životinje izvrstan su medij za širenje crijevnih bolesti.

krmno bilje

Što još možete hraniti kokošima u prvim danima, tako da je ovo početna hrana, ili kako se naziva “nulevka” na drugi način. Glavni sastojci smjese su pšenica, kukuruz, grašak i ječam. Također se nalaze u malim dozama ribljeg mlijeka, aminokiselina i biljnih masti. Brzina po pili na dan iznosi od 10 do 30 grama. Čak i bolje su kombinirane smjese obogaćene vitaminima, kao što su “Sunny”. Dnevna stopa – 10-55 gr po glavi. Mješovita krmna smjesa s oznakom “Rast” dobivena je dvotjednim pilićima. Njegov sastav se izračunava na takav način da ptica brzo dobiva na težini. A sastojci u njoj su smoldered mnogo veći nego u početku, kao pilići u ovoj dobi su već u mogućnosti da ih probaviti.

Hrana za pilićeNije potrebno kupiti kombinirane mješavine za hranidbu kokoši, nego se mogu obavljati vlastitim rukama.

Related  Pestovanie, starostlivosť a kŕmenie kurčiat kurčiat

Za početak hrane morate miješati sljedeće sastojke:

 • kukuruz – 50% ukupnog volumena;
 • ječam – 8%;
 • pšenica – 16%;
 • kefir s niskim udjelom masti – 12%;
 • kolač – 14%.

Sve komponente moraju se temeljito slomiti na male mrvice, tako da ih pilići mogu lako progutati. Za piliće s dobi od više od dva tjedna do jednog mjeseca, sastav kombinirane mješavine neznatno se mijenja:

 • kukuruz – 48%;
 • masnoće krvi ili nerafinirano suncokretovo ulje – 1%;
 • pšenica – 13%;
 • suho mlijeko – 4%;
 • svježe uklonjena trava – 3%;
 • kvasac za hranu – 5%;
 • riblji obrok – 6%.

Ako piletina ima problema s crijevima (slaba stolica), umjesto čiste vode 30 minuta, stavite vodu razrijeđenu kalijevim permanganatom na blago ružičastu boju.

Nakon što su pilići dostigli tjedan dana starosti, mogu ih objesiti hrpa raznih biljaka u kavezu na zidovima. Ako se slabi pile pojavljuje u cijeloj populaciji, ona mora biti odvojena od pilića u drugoj kutiji. To je neophodno kako bi se zaštitili zdravi pilići i bilo je prikladnije liječiti pacijenta.

Pilići za hranjenje – video