Заједнице су месо, крзно, гиганти, украсниУзгој зечева привлачи могућност добијања раног потомства, брзе тежине и добре квалитете крзна. Постојеће расе зечева су конвенционално подељене на месо, крзно или крзно и декоративно.

По тежини домаћи зечеви могу бити:

  • велика, тежина одраслог мушкарца прелази 6 кг;
  • тежина таквих животиња је углавном у опсегу 3-6 кг;
  • мали, то је мала животиња, тежина од 2 до 3 кг;
  • патуљак, тежине од 1 до 2 кг.

Кунци варирају у дужини и квалитету косе, боје, стопе раста и броја зечева у потомству. Након проучавања описа зеца расе, фотографија најбољих представника оплодне специфичности, може се добити идеја о избору и пронаћи најбоље животиње за њихову фарму.

У условима пољопривредне производње најчешће се узгајају пасмине меса зеца. Такве животиње брзо изграђују мишићну масу и, када клање, имају добар принос меса дијетета. Део животиња се истиче у великој величини.

Зец бијелог џина

Зец бијелог диваМеђу џиновски зец је најпознатији раса пореклом из Немачке и Белгије, где је одгајивач пред година прошлог века успео да донесе животиње, истиче не само потпуно беле дебело крзно, али и Супер велики величине. Раса зечева Бијели џин је већ дуго био на територији Русије, а током протеклих деценија прилагођена је расту у озбиљнијим условима него у западној Европи.

Узорак за одрасле добија живу тежину до 7 кг, а сточарство се узгаја не само за месо, већ и за квалитетне коже.

Након сечења трупа, узгајивач зеца добија око 3-4 кг прехрамбеног меса са ниским садржајем масти. На фарми ова врста зечева расте добро. Обично у потомству има до 11 зечева који су спремни да иду за месо након 2-4 месеца након рођења.

Заједнички зец или белгијски гигант

Заједнички зец или белгијски гигантАко је један древни, али данас није и данас изгубљен рај за зечеве – флан или белгијски гигант. Иако су животиње су истакнути атлетски грађен, и она припада расе меса, али захваљујући пријатељском располагање животиња џиновске зечеви се често држи у кући, као пратиоца и љубимца.

Историја зеца, приказана на фотографији, стара је више од четири века. И не можете назвати тачно преци ових животиња. Али током протеклих векова, рад непознатих узгајивача из Фландрије није изгубљен или изгубљен, већ се активно користи у Европи, САД и Русији. У модерним великим фармама и приватним фармама, узгаја се неколико линија белгијских зечева великана.

“Најмањи” су животиње које расту до 6 кг, а заиста велики гигантски представници расе могу тежити до 10-12 кг.

Животиње педигреа могу имати другачију боју, али длака је увек звучна, густа, са гомилом до 30 мм дужине.

Заједнице расе Риесен

Заједнице расе РиесенГиант зечеви из Белгије били су познати и одрастао широм Европе, али на крају КСИКС одгајивача у Немачкој су могли да разговарају о изгледу својих зечеви гиганата. Дакле, створена је раса Рисен зечева, што значи “џин”.

Ово су највеће од постојећих животиња данас. Тежина мушког пола може да достигне 12 кг и више, док се не вреди само месо, већ и дебело кратко крзно различитих боја. Одрасле животиње имају велике уши, широке шапе и масивно тело. Због тежине зечева, Рисен расе су доста спори, али су добронамерни и паметни.

Зеци сивог великана

Зеци сивог великанаПојавио у Совјетском Савезу после рата, зечеви расе белгијски гигант довеле до нове врсте домаћих приплодних линија. Локално становништво су коришћени за мање захтеван, издржљив и бројних потомство, и страних гостију зечева даје величину и тежину. Као резултат, регистрована је још једна говеда од сивих дивљих зечева. То се догодило 1952. године, а од тада руски зеци активно користе достигнућа научника.

У вредном узгоју животиња ове врсте узгајају масивни издужени труп, јаке шапе и велика глава. Просечан одрасли зец тежи од 4 до 7 кг.

Напитак се не може назвати густим, стога се ова врста зечева не користи за добијање крзна. Боја је сива, на леђима је тамнија него на стомаку.

Зеци Калифорније

Зеци КалифорнијеСтари временски тестирани раси су калифорнијски зечеви. Примљени на југу САД почетком прошлог века, они и даље показују добре резултате и узгајају се како на индустријском нивоу, тако и на личним фармама. Крзно месо од зечева је изведено на основу сложеног преласка шинчила, белих зечева из Новог Зеланда и руске ермине сорте. Нова раса зечева истицао не само светле беле боје са контрастним тачке на ушима, њушци, шапе и реп, али и одличну добијање на тежини, плодност и гојазности. Са кратким тијелом и хармоничним кичмом, просечна тежина зеца калифорнијске раса достиже 4,5-5 кг.

Бијели Нови Зеланд зец

Бијели Нови Зеланд зецИсторија расе белих новозеландских зечева је више од сто година. За производњу чисто белих месних животиња коришћени су представници бијелих дивова и локалних животињских албина. Раса, чак и са релативно ниским животиња тежине, расте до само 4,5 кг, и данас задржава своју популарност због високог квалитета посног меса, лако одржавање и раног развоја великог броја младих у легла. Да гајим опремљеног белог Нев Зеаланд зеца су: чисто бела, без и најмањег наговештаја крзна места, савршен уједа, широких ногама и леђима, сребро премазом и црвених очију.

Црвени Новозеландски зец

Црвени Новозеландски зецПоред белих зечева из Новог Зеланда, постоји и црвена сорта која се такође користи за производњу крзна и меса. Веигхт јаке храњен животиње до пола метра не прелази 4,5 кг али релативно ниске тежине трупа компензује високе укус, фекундитет и издржљивости расу.

Специфичност ове месне расе зечева је сјајна необична боја која може да се креће од црвене боје до богате црвенкасте боје.

Лепо крзно, павлидне шапе, компактно тело – све ово омогућава да се црвени зечеви из Новог Зеланда раде на отвореном, чак иу прилично тешким условима.

Раббит Буттерфли

Раббит БуттерфлиРуски одгајивачи зеца зец зец са оригиналном бојом, дали раси име, потписан је висе од две стотине година. У нашој земљи су најбољи резултати постигли уз оплемењивање. Данас зеци не теже три килограма, већ готово двоструко више од времена када су дошли из Британије. Поред тога, они су боље прилагођени садржају у локалним условима.

Ако погледате на њушку животиње, можете видети велику тамну тачку, у облику мољца с растегљивим крилима. Ово место је рак зеца приказан на фотографији због свог имена. Друге тачке, већ произвољног облика, могу се видети на тијелу, око орбите и ушију. Поред кичме такође је тамна линија. Канџе и репа. Тачке на зецу могу бити различите нијансе од црне до креме.

Зец француске овце

 

Зец француске овцезец расе оваца долазак људи дугују спонтана мутација, што је резултирало у ушима изгубио уобичајену усправном положају и клону, чинећи животиње попут овце. Промена изгледа се приметила и поправила одабиром. А данас зечији зечеви су популарни не само као пољопривредне месне животиње, већ и као кућни љубимци.

Преци савремених раса зечева са ушима су ушли у енглески. Прве копије зечева француског овна демонстриране су средином века пре последњег у Француској. Неуобичајене велике животиње прво као радозналост се шириле у својој домовини, а потом мигрирале у сусједне земље. Велики утицај на расу обезбедили су узгајивачи Немачке који су, као резултат дугог избора, примили стварно продуктивне брзо растуће фармске животиње. Просечна тежина одраслог мушкарца је преко пет килограма, а жене су само мало лакше.

Поред невероватне изгледу и одличном тела стању, клемпаве уши зечеви показују висок квалитет крзна, палета боја је довољно широк да само повећава интерес да гаји овце, и клемпаве уши зечеви могу се видети у све већем броју фарми.

Једино што власници таквих необичних животиња треба знати јесте негативан утицај мутације на кичму зечева. Исти ген који узрокује уши, доводи до грубљике и осицификације хрскавог ткива кроз скелет. Као резултат, жене након једне године старости често не могу дати потомство, код одраслих животиња могу се појавити проблеми са зглобовима.

Ангора Зец

Ангора ЗецПоред месних узгоја зечева, животиње са густим, дугачким или кратким крзном, које се узгајају због коже или коже, су популарне. Ангорски зеци припадају псу. Код животиња, густа танка гомила од 15 до 25 цм, а дужина такве евиденције се одржава скоро целом телу, дакле, између прстију на ногама су честе дуге праменове косе, четкице су доступне и на великим раббит уши. Боја зечева може бити другачија. Због обиља меда, животиња изгледа велика, заправо Ангор зец ретко тежи више од 3,5 кг, на који расте већ у седам месеци живота.

Прве информације о необичној раси достигле су Европљане почетком осамнаестог века. Родно место давно косе животиња Турске, где необични зечеви први пут били у Старом свету, а касније у Америци. Ако је оригинална слика у фото Ангора зечеви су ретка врста кућне љубимце, данас им перје се широко користи за производњу топле предива, тканине ван ње и конфекције.

Бели зуби зец

Бели зуби зецЈош једна узраста зечева рођена је у СССР средином прошлог века. Захваљујући преласку француске Ангоре и домаћих животиња појавио се универзална бела пухица. Заједнице ове расе се узгајају за месо, а за добијање меког свиленог крзна.

Данас се селекција наставља, а на располагању одгајивача зеца, животиње се појављују не само беле, већ и плаве, црне, димљене животиње. Животиње су постале издржљиве, прилагођене расту на отвореном, а тежина је повећана на 4 кг. Ако су раније дуги гомили ангорских зечева били врло каприциени и лако пали, губитак квалитета, онда је код постојећих животиња крзно много еластичније и практично не мења свој изглед у свим условима притвора.

Раббит Рек

Раббит РекДревна немачка раса зечева Рек се издваја изузетно густим кратким крзном, остављајући утисак плишане или сјајне овчије коже. У СССР-у, историја расе почела је пре више од једног века. Зец Рек, упркос забрани немацких власти, тајно је извезен из земље, подигнут и давао потомство вец у СССР.

Познати мекани ждрели крзно зечеви дају и фино месо. Одрасла је до 4-5 кг. И са довољно танком костом, значајан је принос дијететског меса са мастима.

За педигре карактеристике кунца Река спадају велики издужени труп, мали округли уши, кратки, увијени бркови. Данас има много монотоних и приметних боја које диверзирају крзнене капуте од зечева.

Зец расе Цхинцхилла

Зец расе ЦхинцхиллаПриказана на слици расе зечева, Цхинцхилла је добила име по малој животињи са изненађујуће меком крзном оригиналне боје. Као резултат узгоја код домаћих зечева, било је могуће поновити изглед овог крзна, добивши густу сребрно сиву гомилу са тамном базом, лаганом, готово белом траком на средини косе или црним врхом.

Раса зечева Совјетски шинчил, добијен у СССР у прошлом веку, од предака француске крви наследио је вредно крзно, али је постао тежи, непретенциозан и плодан.

Зец стално доноси до 8 зечева, док одрасла животиња тежак до 5 кг. То су јаке, велике животиње са добрим здрављем и брзо повећање телесне тежине.

Декоративни зецеви

Декоративни зецевиПоследњих година, декоративни зечки су постали популарнији, који се разликују од оних које се узгајају за месо и крзно, мање величине, пријатности и изразито атрактивног изгледа. Због тога многе животиње имају додирну “детињасту” врсту њушке и структуру тела, која је инхерентна за зеца, остаје током живота.

Кућни кунићи су конвенционално подељени дуж длаке, величине и боје. Данас у урбаним становима могу се наћи обичне велике животиње, на пример, зец зец Баран или представник Ангорске пасмине, као и минијатурне или чак патуљасте животиње.

Дугодлаки декоративни зецИз Белгије у нашој земљи пале патуље, због неке врсте грипа заслужили су име лавовог главе. Издужена мекана гомила је присутна на врху, круну, грудима и образима, а понекад и на задњим ногама, формирајући бујне “панталоне”. Животиње имају густу физичку тежину, тежину која не прелази 1,7 кг и савршено погодна за унутрашњи карактер.

Дварф Раббит РекПатуљасти кунци Рек се разликују од великих колега само по величини и тежини. Миниатурне животиње су прекривене кратким меканим крзном, малим увијеним брковима и тежином не више од пола килограма. Код куће, декоративни кунићи су лако навикли, паметни и образовани. Патуљасти зецци Рек могу бити или монофонијски или шарени.

Патуљак за патуљаре расе рамНеуобичајени изглед патуљастих зечева пасмина оваца узроковао је њихову невероватну популарност међу љубитељима кућних љубимаца. Животиње задржавају изворни облик ушију и чврсто туцану кичму, али је много мањи од уобичајених представника рамског француског рама. Слатки крупни зечеви имају мирни карактер, не прелазе 30 цм дужине и тежине око 1,5 кг. У новорођенчадима, уши су усправне, они мењају свој облик тек након неколико недеља. Међу бојама патуљастог зеца: цхинцхилла, бијела са плавим или црвеним очима, плава, упадљива.

Месне расе зечева – видео