kulit rubahApabila musim sejuk datang dan terdapat banyak salji, wanita dan lelaki yang bergaya memakai benda-benda terang dari bulu rubah. Bagi ramai, ia masih menjadi misteri bagaimana untuk memakai kulit rubah di rumah untuk melakukan perkara-perkara mewah seperti itu. Sesetengah pemburu juga menanyakan soalan yang sama, kerana rubah sering menjadi trofi selepas pergi ke hutan.

memburu pemburuAdalah menarik bahawa dalam Buku Buku itu diberitahu bahawa Pencipta Alam Semesta adalah yang pertama yang menggunakan kulit binatang untuk pakaian. Ketika orang-orang pertama berdosa, dia memperlihatkan kepada mereka rahmat terbesar dan memberikan “pakaian kulit panjang”. Daripada ini ia mengikuti bahawa pakaian paling kualitatif hanya boleh didapati dari kulit atau bulu haiwan.

kot dengan bulu rubahPada zaman kita, adalah mustahil untuk mencipta karya-karya bulu dengan tangan anda sendiri, jika anda tahu cara membuat kulit rubah dengan betul di rumah. Tidak hairanlah mereka mengatakan bahawa ilmu pengetahuan adalah kekuatan yang hebat. Lagipun, dari bulu rubah boleh membuat mantel bulu, kolar, topi atau selendang mewah. Dan jika rumah itu seorang pemburu yang gemar, anda boleh mendapatkan perkara-perkara seperti itu secara praktikal secara percuma. Perkara utama adalah bersedia untuk bekerja sedikit.

Penyediaan kulit untuk proses berpakaian

penyediaan kulit untuk berpakaianUntuk membuat produk bulu kelihatan bergaya, adalah penting bahawa kulit baru disediakan. Oleh itu, untuk pemburu profesional ini tidak menjadi masalah. Apabila binatang itu sudah ditangkap dan kulitnya dibuang, ia mesti dibersihkan dengan sempurna dari kotoran. Sering kali, masuk ke dalam perangkap atau melarikan diri dari pemburu, musang boleh menjadi sangat kotor. Sebagai tambahan kepada bintik-bintik darah pada bulu, banyak duri burdock dan kotoran boleh dikeluarkan dengan teliti dari kulits.

Pakar tidak mengesyorkan membersihkan bulu dari burdock menggunakan berus logam. Ia tidak digalakkan dan memotong kawasan yang rosak. Bulu mesti dipelihara dalam bentuk semula jadi, tanpa sebarang kerosakan.

Sebelum meneruskan usaha membalut kulit rubah di rumah, ia mesti dibasuh. Untuk tujuan ini, air suam diambil, serbuk deterjen atau detergen cecair ditambahkan kepadanya. Kemudian berhati-hati merendam kulit dalam larutan dan cuci dengan lembut. Sesetengah inovator menggunakan mesin basuh untuk membersihkan kulit rubah. Tetapi dalam kes ini adalah wajar untuk menetapkan mod yang halus.

Related  Tangan cangkul untuk kentang

Operasi asas untuk pengeluaran kulit rubah

kulit rubahSelepas bulu telah dibersihkan daripada darah, duri dan kotoran, mereka mula menghasilkan kulit rubah di rumah. Untuk melakukan ini, lakukan operasi berikut:

 • rendaman hati;
 • smearing;
 • menyelam;
 • penyamakan.

Setiap operasi ini perlu dijalankan dengan ketat mengikut peraturan. Akibatnya, pakaian rubah kulit akan berjaya dan pakaian bulu mewah akan muncul di dalam rumah.

Berendam dengan hati-hati

merendam kulit rubahProses menyerap kulit dilakukan untuk mencapai degreasing yang lengkap. Untuk ini, perlu mengambil komponen berikut:

 • air bersih;
 • cuka, lebih baik 90%;
 • garam dapur biasa;
 • furacilin;
 • detergen pencuci pinggan mangkuk;
 • kapasiti yang sesuai.

Untuk membuat kulit rubah di rumah ternyata secara kualitatif, perendaman harus dilakukan dalam bekas besar. Ia boleh menjadi lembangan volumetrik, tabung lama atau tangki. Di dalamnya, sediakan penyelesaian khas. Setiap 1 liter air memerlukan:

 • 1 sudu garam;
 • Detergen 1 sudu teh;
 • 0.5 sudu cuka;
 • 2 tablet furacilin.

Dalam larutan selesai, kulit diletakkan sebelum rendaman penuh. Dalam tempoh 2 jam pertama, mereka mesti berpaling dengan tongkat dengan hujung tumpul. Prosedur ini diulangi setiap suku masa satu jam. Selepas itu, selang kulit campuran akan meningkat sehingga 1 kali dalam 3 jam. Proses perendaman berlangsung lebih kurang 12 jam.

Apabila garam ditambah kepada cecair, perlu menunggu sehingga ia sepenuhnya larut. Dalam kes ini, air tidak boleh melebihi 25 darjah.

kulit rubah berkualiti tinggiUntuk menentukan tahap ketersediaan material, anda harus memberi perhatian kepada kepala dan kaki pada kulit. Mereka harus lembut kepada sentuhan, seolah-olah hidup atau hanya diambil dari haiwan. Jika tidak, larutan itu telah disalirkan, satu yang baru disediakan dan operasi diulang lagi. Apabila matlamat dicapai, kulit mesti dibasuh lagi untuk membersihkan parasit yang mati dan bersiap untuk peringkat seterusnya.

Related  Baiklah di dacha dengan tangan mereka sendiri

Mezdrenie – proses pemurnian yang penting

proses mashingSelepas pembersihan menyeluruh pada kulit kekal lemak dan daging subkutan. Ini juga melibatkan proses meng skinning.

Memandangkan setiap haiwan mempunyai ketebalan kulitnya sendiri, adalah wajar untuk melakukan proses gabungan dengan pergerakan unsharp. Lebih baik menggunakan pisau tumpul untuk tidak menembusi kulit.

bekerja profesionalDi rumah, kulit dilakukan pada papan bulat, meregangkan kulit di atasnya. Jika tidak ada papan yang sesuai, anda boleh melakukan prosedur dengan meletakkan kulit pada lutut anda.

Proses pemalsuan bermula dengan penyingkiran filem, lemak dan daging dari bahagian belakang kulit. Adalah lebih baik untuk melakukan ini dengan pisau tumpul pada kecenderungan 45 darjah arah dari ekor ke kepala. Oleh itu, terdapat lebih banyak peluang untuk tidak merosakkan bulu berharga.

Menyelam

penyelesaian untuk memilihTiada pakaian rubah boleh dilakukan tanpa memilih. Lagipun, selepas operasi ini, kulit menjadi fleksibel dan lembut, yang bermaksud ia agak lentur untuk produk bulu.

Untuk melakukan menyelam di rumah, sediakan penyelesaian:

 • 2 liter air pada suhu bilik;
 • 100 gram cuka;
 • 2 sudu garam batu.

Semua bahan bercampur dan meletakkan kulit di sana. Mereka menyimpan mereka di dalamnya selama kira-kira satu hari, selepas itu mereka memeriksa tahap kesediaan. Jika anda dengan mudah dapat merobek rambut dari bahagian bawah abdomen, maka kulit sudah siap. Satu lagi cara untuk memeriksa – jika apabila melipat kulit dalam beberapa lapisan muncul jejak – bahan sudah siap.

Penyamakan

sup penyamakanSebelum operasi, penyelesaian tanin disediakan. Untuk melakukan ini, kulit willow diletakkan dalam periuk besar dan penuh dengan air. Campuran direbus selama 40 minit, selepas itu cecair itu dimatikan. Garam ditambah – 1 sudu meja untuk 1 liter rebus. Apabila penyelesaian telah disejukkan, kulit diturunkan selama 24 jam. Pada akhir proses, bulu perlu dikeringkan.

Related  Membuat mainan pokok natal dari kerucut dengan tangan anda sendiri

Peringkat terakhir adalah pengeringan kualitatif

kulit keringUntuk membuat benda bulu cantik dari kulit, penting untuk mengeringkannya dengan betul. Di rumah, ini tidak begitu mudah, tetapi ia berbaloi. Untuk melakukan ini, ambil peranti khas, yang membentangkan bahan mentah. Secara berkala ia perlu dikeluarkan dan diregangkan ke arah yang lain. Apabila kulit menyala dan menjadi hampir putih, ia dibiarkan kering. Selepas itu, bahan itu disandarkan dengan kertas pasir dan disemai dengan teliti.

selimut kulit lembuDiandaikan pada kulit rubah berpakaian video di rumah, akan membantu membuat proses yang betul. Akibatnya, anda mendapat yang sangat baik untuk pakaian musim sejuk yang bergaya. Dan rubah merah yang indah akan menghangatkan para penoreh dalam musim sejuk.