Gambar tandasBangunan pertama yang muncul di pondok bukanlah sebuah rumah atau kandang untuk inventori, tetapi tandas jalanan. Tanpa bangunan yang tidak rumit ini, anda tidak boleh berkerja hanya beberapa jam selepas ketibaan anda di dacha. Tetapi sebelum bertanya: “Bagaimana untuk membuat tandas di rumah negara dengan tangan anda sendiri?” Dan mula membina sementara tetapi tidak bangunan yang paling sederhana, anda perlu mempelajari secara teliti plot anda sendiri dan memahami di mana yang terbaik untuk mendirikan tandas dan jenis pembinaannya.

Dan kemudian anda boleh mencari lukisan, menyediakan bahan binaan dan mengambil alat.

Apakah tandas yang lebih baik untuk dacha?

Malah di kawasan yang lengkap di mana terdapat rumah, ramai penduduk musim panas memilih untuk mempunyai jalan dan bilik mandi rumah.

 • Tandas di dalam rumah tidak boleh ditukar pada waktu malam dan cuaca buruk. Kita tidak boleh berbuat demikian jika dacha digunakan sepanjang tahun.
 • Sebuah tandas jalanan untuk dacha adalah sangat mudah di tengah-tengah kerja taman, yang membolehkan anda dengan pantas membebaskan keperluan dan tidak meletakkan kotoran di dalam rumah.

Jenis tandas luar

 1. Tandas dengan lubang cecair yang mudah. Apabila lubang dipenuhi, rumah itu dipindahkan ke tempat lain, atau pembersihan boleh dilakukan dengan bantuan pembetung.
 2. Almari almari juga mempunyai lubang sampah, tetapi di sini ia adalah hermetik dan hanya boleh dibersihkan dengan mesin khas.
 3. Tandas gambut boleh digunakan di mana akuifer dekat. Di sini, bukannya lubang, terdapat sebuah bekas untuk pengumpulan najis di bawah tempat duduk tandas. Dari bau menyimpan penumpuan dengan gambut kering atau serbuk gergaji selepas setiap penggunaan.
 4. Tandas Dacha, bertindak atas bahan tambahan biologi atau bahan kimia, boleh diatur di jalanan dan di rumah.

Buat tandas di negara ini dengan tangan mereka sendiri adalah mudah. Perkara utama apabila memilih perantinya, mengambil kira tahap air bawah tanah di bawah laman web ini. Sekiranya lapisan air di sini lebih dalam daripada dua setengah meter, maka anda boleh membina tandas dengan apa jua bentuk. Jika tidak, tandas dengan mana-mana cesspool boleh menjadi struktur berbahaya.

Kaedah-kaedah untuk meletakkan tandas di negara ini

Sebelum pembinaan tandas di dacha, adalah penting untuk menentukan lokasinya, dengan mengambil kira sekatan yang sedia ada, yang, di atas semua, struktur perhatian dengan cesspools.

Related  Buat mesin penggerudian dari gerudi dengan tangan anda sendiri, lukisan untuk bantuan!

Jarak dari tandas ke bangunan

Dan di sini, sebagai tambahan kepada jadual air bawah tanah, anda harus memberi perhatian kepada:

 • kepada badan air, telaga atau sumber air lain tidak kurang daripada 25 m;
 • ke bilik mandi atau mandi, disusun di tapak, tidak kurang dari 8 m;
 • Tandas terletak di bawah titik pengambilan air;
 • ke rumah, ruang bawah tanah atau ruang bawah tanah tidak kurang daripada 12 m;
 • sehingga pokok – 4 m, dan sehingga buah semak dan pagar tidak kurang dari satu meter;
 • Sebuah kereta boleh sampai ke lubang sampah, hos untuk pemindahan yang biasanya mempunyai panjang 7 m.

Apabila memilih lokasi, arah keutamaan angin dan lokasi pintu tandas diambil kira, supaya tidak menghasut bau yang tidak menyenangkan dan saat-saat lain yang tidak baik kepada jiran atau saudara-mara.

Dengan tangan anda sendiri

Untuk melengkapkan tandas tidak sukar, jika pemastautin musim panas juga mempunyai kemahiran awal bekerja dengan pelbagai bahan binaan dan peralatan. Untuk memulakan pembinaan tandas di kediaman musim panas adalah perlu dengan memilih pemilihan atau dari pembangunan kraftangannya sendiri. Cara paling mudah untuk mengira dan membina tandas tanpa tiub. Tidak perlu mendirikan asas, atau penggalian yang tidak dapat dielakkan.

Foto tandas

Dimensi rumah tandas dipilih sedemikian rupa sehingga bangunan itu mudah digunakan.

Varian yang paling biasa dari tandas negara mempunyai:

 • lebar dari satu setengah meter,
 • kedalaman tidak kurang daripada satu meter,
 • ketinggian pada titik tertinggi tidak kurang daripada 2.2 meter.

Jika dikehendaki, dimensi boleh ditingkatkan.

Lukisan tandas

Anda boleh menggunakan salah satu daripada lukisan siap mereka, yang kini boleh didapati di Internet, perkara utama adalah bahawa tandas untuk dacha dalam foto itu dikira dengan tepat, sesuai dengan dimensi dan dimuatkan ke kawasan yang dipilih. Sekiranya terdapat penyediaan yang perlu, maka pengiraan boleh dilakukan secara bebas.

Melukis gambar tandas kotej

Apakah cara terbaik untuk membuat tandas?

Melukis tandas dengan lubangWalaupun yang paling popular adalah tandas kayu untuk kotej, bahan lain digunakan bersama dengan papan untuk lapisan kediaman pondok. Ini berpihak logam dan batu tulis, papan lapis berbilang lapis dan bahan-bahan lain, tandas teratur dan diperbuat daripada bata.

Ditanya dengan soalan itu: “Apa yang lebih baik untuk membuat tandas di negara ini?”, Banyak penduduk musim panas memilih bahan lembaran, yang membolehkan untuk mengurangkan masa untuk penyaduran bangkai. Walau bagaimanapun, di dalam rumah tandas kayu, ia lebih selesa, seperti pokok bernafas, menjalankan pertukaran udara dan menghilangkan kelembapan berlebihan. Walau bagaimanapun, perlu diingatkan bahawa semua bahagian kayu, dan terutama yang bersentuhan dengan kelembapan, perlu dirawat dengan impregnasi khas.

Related  Rahsia-rahsia mudah berpakaian rubah kulit di rumah

Yayasan untuk tandas

YayasanSebuah almari dacha biasanya tidak memerlukan pembinaan asas berskala besar, kerana bangunan itu sendiri dibuat bahan binaan yang cukup ringan. Mengisi asas tandas hanya apabila ia dibina daripada bata atau blok, serta pembinaan lubang konkrit.

Untuk sokongan balok kayu dan digunakan, dan struktur konkrit, yang lebih tahan lama kerana ketahanan terhadap kelembapan, suhu dan pengaruh alam sekitar yang lain.

 • Pertama tandakan tapak pembinaan, menentukan sudut rumah tandas.
 • Kemudian, ke kedalamannya dari 50 cm, paip asbestos-simen diameter yang sesuai, yang dilapisi dengan mastic bitumen, digali. Dalam hal ini bergantung kepada reka bentuk tandas untuk dacha dan ciri-ciri tanah.
 • Kemudian paip dituangkan dengan konkrit untuk ketiga, yang dipadatkan dengan teliti.
 • Sekarang paip dimasukkan ke dalam tiang yang diperbuat daripada kayu, konkrit atau sudut, dan sekali lagi penyelesaian itu ditambah untuk memberikan kekuatan struktur. Tiang-tiang ini boleh berfungsi sebagai panduan menegak bingkai, dan oleh itu, anda perlu menyemak lokasi mereka dengan bantuan tahap atau plumb.

Sekiranya sokongan di mana bingkai dibuat dibuat daripada blok atau bata, maka sebelum memasangnya, perlu mengeluarkan lapisan tanah 30 sentimeter dan padat pangkalan ini. Di samping itu, bahagian bawah boleh dimeterai dengan backfill pasir, di atasnya blok konkrit dipasang, atau asas bata dibuat.

Bingkai tandas

Rangka untuk tandas di dacha dengan tangan mereka sendiri mudah dibuat dari bar yang tidak lebih tipis daripada 50×50 mm atau sudut logam.

Bingkai foto tandas kotej

Dengan pembinaan tandas tradisional, bingkai ini terdiri daripada:

 • empat sokongan menegak yang menjalankan fungsi sokongan;
 • bumbung bumbung dan pada tahap di mana ia sepatutnya membuat tempat duduk tandas;
 • rangka untuk pintu;
 • ikatan diagonal di dinding belakang dan di sisi tandas.

Sudah di peringkat pembinaan rangka adalah penting untuk mengira ketinggian tempat duduk tandas. Untuk melakukan ini, anda perlu menetapkan tingkat lantai depan, dan kemudian mengira ke atas sebanyak 40 cm, dengan mengambil kira ketebalan tali.

Bumbung untuk tandas

Bumbung diperbuat dari bahan-bahan yang ada, contohnya bumbung logam atau papan lembaran beralun. Dengan peti kayu, bumbung diperbuat daripada bahan bumbung atau bahan lain yang memberikan perlindungan yang boleh dipercayai terhadap kelembapan. Bumbung boleh menjadi gable atau satu padang, perkara utama adalah ia boleh dipercayai dan tidak mengekalkan kelembapan. Jangan lupa mengenai lubang untuk paip bolong, yang untuk mengelakkan kebocoran disegel.

Related  Bagaimana untuk membuat granulator isi rumah untuk memberi makan dengan tangan anda sendiri dan apakah harga yang baru

Di dalam tandas untuk dacha dari bawah lantai, dari lubang atau tangki untuk mengumpul najis paip bolong dikeluarkan. Dan ia sepatutnya lebih tinggi dari paras bumbung rumah tandas.

Sekeliling dinding tandas

Peringkat seterusnya pembinaan tandas di dacha adalah pelapisan bingkai yang didirikan. Pada peringkat ini, anda boleh memilih mana-mana bahan kegemaran mereka. Selalunya anda dapat melihat tandas kayu untuk dachas – struktur sedemikian mudah, praktikal dan tahan lama. Apabila digunakan untuk pelapis kayu, lebih baik untuk mengambil papan dari ketebalan 15 hingga 25 mm, yang dipasang rapat dan diikat ke bingkai. Untuk mengelakkan kelembapan dari mengalir, papan harus diletakkan secara menegak.

Bangku dan lantai

BangkuApabila mengira tempat duduk tandas, adalah penting bukan sahaja untuk tidak membuat kesilapan dengan ketinggiannya, tetapi juga untuk membuat lubang pada jarak yang selesa dari tepi. Bingkai kerusi tandas dengan berhati-hati dilapisi dengan papan dan dirawat dengan kertas pasir dan dicat. Ia adalah mudah untuk membuat tudung tempat duduk tandas pada engsel.

Pintu di tandas

Pintu di tandas kayu untuk dacha diperbuat daripada bahan yang sama dengan dinding. Pembinaan digantung pada gelung, jumlah yang bergantung kepada berat dan saiz struktur. Dan dari luar, dan dari bahagian dalam, melancarkan sebarang mekanisme penutupan, sama ada cangkuk, selak, selak atau peranti lain.

Pintu lain dibuat di dinding belakang. Ia boleh digunakan untuk mengeluarkan bekas sisa atau membenamkan lengan mesin jahit.

Untuk memberikan sekurang-kurangnya cahaya kecil tetapi semulajadi, tingkap dipotong di atas pintu.

Apabila pembinaan selesai, saliran harus dilakukan di sekitar rumah, terutamanya jika tandas untuk dacha terletak di atas lubang sampah.

Video: pembinaan sebuah pondok musim panas dengan tangan sendiri