Rumah ayam kecil di kawasan pinggir bandarBertemu rumah hen dalam gambar, pembinaan dan peranti yang tersedia untuk setiap pemilik. Sebuah bangunan yang mudah untuk menyimpan ayam musim panas di plot negara sedang dibina selama dua jam, apabila tudung sudah berada di ambang pintu. Untuk penyelenggaraan kokpit bangunan lebih sukar dan akan lebih mahal.

Pembinaan bermula dengan projek

Di ladang subsidiari tidak ada kawasan yang belum dibangunkan. Namun, ayam-ayam itu perlu menyediakan persekitaran yang selesa. Di tempat yang sunyi, di belakang pagar pekak di atas bukit, kita buat rumah dengan tangan kita sendiri. Ia termasuk rumah dan taman permainan. Pada musim panas, ruang dilindungi diperlukan untuk sisa burung malam di hinggap dan untuk susunan sarang untuk ayam-ayam bertelur. Kawasan berjalan kaki harus melindungi kawanan dari pemburu setelah ayam, dari matahari yang terik dan membolehkan bumi lembut untuk mengebumikan.

Hens pada roostSaiz rumah ayam prefabrikasi bergantung kepada jumlah ayam. Dengan standard untuk 5 matlamat memerlukan satu meter persegi habitat. Untuk 10 kepala biasanya menyusun henhouse 2 x 2 m dan kawasan tertutup dengan 2×3 m bersebelahan. Pembinaan musim panas cahaya diperbuat daripada papan atau papan lapis yang dipasang pada bingkai. Di dalamnya, buatkan roosts dan sarang. Akses harus disediakan untuk penyelenggaraan kandang. Secara umum, di rumah pasang siap hendaklah disediakan untuk:

  • tempat tidur dengan perches 20 cm untuk setiap individu;
  • kotak untuk meletakkan telur untuk 1 hingga 6 lapisan;
  • Bumbung, yang melindungi dari pemendakan dan terlalu panas pada hari yang panas;
  • berjalan dengan kanopi dari matahari dan ketinggian grid-sempadan 1.8 m;
  • feeder dan peminum dipasang di luar bersih.
  • sebuah gangway kayu yang menghubungkan kandang ayam dengan berjalan kaki.

Related  Betulkah membuat rak untuk anak benih dengan tangan?

Rumah burung yang dibina dengan kemas dan rasional untuk ayam, seperti dalam foto, akan menghiasi wilayah tersebut.

Sebuah kandang ayam kecil di halamanDi rumah sedemikian, penggunaan tenaga kerja manual adalah minimum. Kotak telur dipindahkan ke hadapan, lantai penutup mudah dibersihkan dari bahagian bawah. Tiga ayam di rumah ayam cukup. Untuk menjaga lebih banyak burung, terdapat juga versi lain dari struktur cahaya udara. Adalah penting untuk mewujudkan struktur estetik supaya ia sesuai dengan landskap.

Koperasi ayam dengan berjalan kaki di bawah kanopiTetapi pembinaan dan pemasangan rumah ayam untuk ayam seperti pada foto ini memerlukan kemahiran dan harus diamanahkan kepada profesional.

Pembinaan rumah ayam dengan perokok musim sejuk

Koperasi untuk penyelenggaraan ayam musim sejukPembinaan kandang ayam untuk penyelenggaraan ternakan musim sejuk bermula dengan susunan asas. Pangkalan di bawah rumah dibuat dengan mengambil kira saiz bilik dan beban pada satu-satunya. Kotak boleh dipasang pada blok konkrit, diperkukuh di sudut. Selebihnya ruang dilindungi atau diletakkan dengan pita yang diperbuat daripada bata. Asas, bar bawah, harus terletak pada reben asas, secara mendatar.

Dinding terbuat dari bar atau dinding dua dipasang pada rak dengan gasket di dalam pemanas. Ini boleh menjadi pengisi, termasuk habuk papan kering. Tingkap di rumah musim sejuk adalah kecil. Anda boleh melakukan pencahayaan tiruan. Ketinggian dinding lebih tinggi daripada ketinggian manusia. Lantai adalah kayu berganda. Siling ditutup dengan pemanas dari atas, bumbung gable, untuk penyingkiran salji yang mudah.

Rumah bertebat kayuPintu dipasang dengan ketat, pintu masuk diperlukan di hadapan pintu masuk, supaya tidak menyejukkan koper apabila memasuki musim sejuk. Lubang ventilasi dibina di dinding 2 paip dengan flaps. Ia perlu menyediakan pemanasan bilik dengan calorimeter atau meletakkan burzhuyk, tetapi ia tidak boleh diakses oleh ayam.

Burung pada suhu di henhouse di bawah 150 C tidak terburu-buru, dengan pegangan negatif – beku. Laraskan kelembapan dan suhu dengan menggunakan paip pengudaraan dan pemanasan. Apabila kelembapan berlebihan dalam haba ayam boleh mendapatkan kutu dan berbulu.

Pengalaman pengaturan henhouse musim dingin menunjukkan bahawa kandungan ayam harus disimpan di tingkat satu meter dari lantai. Di bahagian bawah, sediakan latihan seharian dengan mandi mandi dalam campuran abu-pasir dan untuk menggali mineral dan jerami. Bilik yang hangat di tingkat bawah berfungsi untuk berjalan kaki, dengan pendakian ke jalan. Di bahagian atas, roosts sedang dibina dengan dulang pallet untuk membersihkan guano. Di palet dan di atas lantai, lapisan habuk papan dicurahkan. Di bahagian luar bilik tidur, palung makan tetap di sepanjang keseluruhan bilik, supaya semua individu pada masa yang sama mempunyai akses percuma ke buritan dan air. Soket dipasang di bahagian atas dan bawah di sudut terpencil.

Related  Hiasan yang berguna di kampung dan rumah – periuk untuk bunga

Susunan dalaman koperasiNasi perlu dipasang 50 cm dari permukaan lantai untuk pelepasan percuma. Setiap ayam memerlukan 20 cm panjang tiang. Perlu mengecualikan draf di dalam bilik. Windows tidak boleh dipotong. Mereka akan digantikan dengan lampu elektrik. Disebabkan ketiadaan retakan dan penyejatan dari ayam di dalam bilik, kelembapan yang tinggi ditubuhkan. Apakah pertukaran udara apa yang harus dilakukan di rumah ayam? Anda boleh membuka pintu burger, dalam jurang udara panas akan keluar dengan kelembapan. Udara segar akan mengalir melalui pintu dan paip bolong.

Pada musim panas, ayam pergi sendirian pada waktu menginap di pendakian jika ada kawasan berjalan kaki di sebelahnya, ditutup dengan grid untuk ayam.

Dalam gambar terdapat rumah ayam untuk ayam, pembinaan dan pemasangan kandang dan tambur dibuat dalam satu blok. Bilik ini sesuai untuk meletakkan sepanjang tahun.Bingkai burung

Rumah burung untuk 10 kepala dibuat pada bingkai kayu, di kedua-dua pihak ditutup dengan papan. Bumbung diperbuat daripada papan, ditutup dengan buluh. Asas adalah kolumnar, diperbuat dari tiang kayu yang diresapi dengan minyak mesin dan resin. Pada masa yang sama dengan asas menuangkan bingkai dipasang. Dinding ganda dengan tempat duduk belakang pemanas. Di luar, ada perlindungan dari meniup, kadbod pelapis atau bumbung.

Di lantai adobe, jaring logam diletakkan pada penembusan tikus ke dalam kandang.

Di atas lantai papan yang dipasang, ditutup dengan lapisan habuk habuk. Siling dan bumbung dibuat dengan cerun di arah yang bertentangan dari berjalan kaki. Terdapat tingkap dua kali 60×120 cm, pendawaian elektrik dalam reka bentuk kelembapan-bukti. Terdapat zon memanjat dan berjalan. Sebuah vestibule yang dipanaskan juga merupakan tempat penyimpanan untuk makanan. Paddock disusun di bawah bilik utama dan diperbuat daripada polikarbonat untuk penembusan cahaya. Ayam dilindungi dari angin, di pagar tidak ada salji, udara segar. Mesh logam menghasilkan halangan pelindung.

Related  Bagaimana untuk membuat pengumpan terbaik untuk memancing feeder?

Tidak sukar untuk membina sebuah kandang ayam jika peraturan untuk menjaga ternakan yang dipelihara di musim panas dan musim sejuk sudah diketahui.

Rumah koperasi dengan tangan sendiri – video