anak benih di atas perancahUntuk menanam benih yang baik di samping tanah yang berkualiti, menyiram tepat pada masanya, diperlukan cahaya secukupnya. Kekurangan pencahayaan akan membawa kepada fakta bahawa tumbuh-tumbuhan akan mula sakit, pertumbuhan, buah-buahan akan ditangguhkan. Nah, dengan sendirinya anda memerlukan tempat untuk meletakkan semua benih. Menyelesaikan masalah penempatan dan lampu akan membantu rak khas. Rak siap untuk anak benih boleh dibeli di kedai. Dan bagi mereka yang ingin menunjukkan imaginasi dan kreativiti mereka, anda boleh membuat rak untuk anak benih dengan tangan anda sendiri, yang akan digabungkan dengan dalaman rumah. Anda boleh meletakkannya bukan sahaja di tingkap, tetapi juga di hadapan pencahayaan di mana-mana tempat yang mudah. Sebelum bermulanya cuaca sejuk, ambil balkoni atau beranda.

Pemilihan bahan untuk rak

Apa yang boleh digunakan untuk membuat rak benih?
Pertama, mari kita nyatakan bahan yang akan kita gunakan untuk pembuatan. Ia boleh seperti kayu, besi, atau plastik. Segala-galanya bergantung pada kemungkinan bahan dan keinginan kejuruteraan dan reka bentuk. Jika anda lebih suka kayu, lebih baik memilih batu keras yang tidak akan menyerap kelembapan dengan baik. Jika ia adalah logam, maka keluli tahan karat lebih baik. Ia akan melindungi struktur daripada kakisan. Sebagai rak, anda boleh menggunakan papan lapis, plastik atau plexiglass. Di sini kelebihan diberikan kepada Plexiglas dan plastik. Bahan-bahan tersebut akan bertahan lama tanpa kehilangan penampilan mereka. Rak papan lapis perlu ditutup dengan polietilena, supaya mereka tidak merosot di bawah pengaruh kelembapan.

Keperluan asas untuk rak untuk anak benih

Sebarang struktur rak untuk anak benih yang semakin meningkat, ia mesti memenuhi keperluan:

 • mempunyai kekuatan, kebolehpercayaan;
 • untuk tahan kelembapan;
 • dengan jangkaan kegunaan berulang;
 • menyediakan keadaan yang selesa untuk tumbuh-tumbuhan;
 • akses cepat (penyiraman, pemeriksaan, melonggarkan);
 • mempunyai penampilan estetik.

Related  Asal-usul kerajinan terbuat dari kayu, yang dibuat oleh tangan sendiri

anak benih di atas perancah

Bilangan rak boleh berubah dari 3 hingga 6. Panjang rak mestilah seperti lampu pendarfluor standard boleh dipasang. Lebar rak tidak lebih daripada 60 cm dengan ketinggian rak 40 – 50 cm.

Kami membuat rak di tingkap

Pada mulanya, setelah mengira jumlah tingkat rak (dalam kes kita akan ada 4 daripadanya) dan parameternya, kita meneruskan pembinaan. Untuk kesederhanaan dan kemudahan, kami mengambil papan perabot yang telah selesai dengan saiz ambang tingkap, 1200 mm panjang dengan 200 mm. Untuk rak sisi, kami memasang papan perabot dengan panjang 1500 hingga 200 mm. Kami membetulkannya dengan bantuan format. Ketinggian rak dalam kes kami ialah 350 mm. Sekiranya dikehendaki, untuk kestabilan yang lebih besar, struktur itu boleh lebih terjamin ke cerun atau bingkai. Untuk membuat rak untuk anak-anak dengan pencahayaan adalah mungkin, melampirkan pencahayaan kepada struktur yang sudah siap.

rak di tingkap

Kenapa anak benih memerlukan lampu belakang?

lampu di rakPada musim sejuk, tumbuh-tumbuhan terutamanya kekurangan lampu semula jadi. Akibatnya, fotosintesis lamban, perkembangan normal dan pembentukan biomas melambatkan. Kekurangan cahaya dikompensasi dengan memasang cahaya buatan. Di kedai-kedai anda boleh membeli lampu dari semua jenis reka bentuk, kapasiti. Tetapi berapa banyak lampu, dan berapa kuasa yang sesuai untuk tumbuh-tumbuhan yang tumbuh? Pertama, mari kita tentukan lampu mana yang sesuai untuk pencahayaan.

Betul memilih lampu untuk benih

Untuk peranti yang menonjolkan benih sesuai:

 • Lampu pijar (17 Lm / W) – mudah, murah, tetapi bukan cara pencahayaan yang paling berkesan. Cahaya diberikan sedikit, ia sangat panas.
 • Lampu pendarfluor (70 – 100 lm / W) jenis LBT atau LB siang hari dengan kuasa yang rendah. Memberi cahaya sejuk. Mempunyai perkadaran cahaya merah yang rendah.
 • LED (80 – 110 Lm / W) – lampu tahan lasak, ekonomi. Dengan mereka, mudah untuk memilih spektrum yang diperlukan, keamatan.
 • Lampu sodium meta-halogen (sehingga 100 lm / W) – mudah digunakan, menjimatkan, cekap, tetapi mereka kurang berkongsi spektrum biru.
 • Lampu suluh gas natrium domestik (200 lumens per watt) memancarkan cahaya kuning oren yang tidak menyebabkan kerengsaan mata. Memerlukan pemasangan peranti pengawalseliaan tambahan.
 • Mercury. Mempunyai “bahagian” terbesar dalam bidang siang hari.
 • Phytolamps – ekonomi, mesra alam, cekap, padat dan tahan lama. Yang paling popular untuk benih pencahayaan. Malah lokasi dekat pencahayaan seperti itu tidak akan menyebabkan luka bakar daun.
 • Lain-lain: halogen (25 lm / W), linier (47 – 93 Lm / W), lampu pelepasan xenon (100 lm / W), neodymium.

Related  Bagaimana untuk membina sebuah sumur di rumah negara anda dengan tangan anda sendiri

Untuk menerangi rak dengan lebar 50 cm, panjang 140 cm, ia akan mencukupi untuk memasang lampu “hangat” dan lampu “sejuk” daripada kuasa 36 W. Dan yang terbaik adalah untuk mengisi kekurangan cahaya matahari dengan lampu neon atau phytolamp khas. Rak lampu untuk anak benih yang semakin meningkat juga akan membantu lampu-pelepasan gas natrium yang boleh dipercayai dan berkesan.

Apabila memilih lampu dengan chokes, pertimbangkan pemanasan kuat pendikit dan rak di atasnya. Untuk mengurangkan pemanasan, jurang antara rak dan luminaire ialah 4 – 6 cm Jika anda menggunakan lampu dengan ballast elektronik, tidak akan ada masalah dengan pemanasan.

Cadangan untuk organisasi pencahayaan

Walaupun jenis pencahayaan yang dipilih, cuba letakkan benih di tetingkap selatan. Untuk kesan yang lebih besar, anda boleh memasang skrin reflektif tambahan pada sisi dan belakang anak benih. Keamatan pencahayaan dipilih secara individu untuk setiap tumbuhan. Bergantung pada keperluan tumbuhan, keamatan boleh diselaraskan dengan meningkatkan atau mengurangkan jarak dari lampu ke kilang.

rak dengan lampu

Menyimpulkan

Dengan memilih bahan yang diperlukan, mengira parameter rak, anda boleh dengan mudah membuat rak untuk anak benih dengan tangan anda sendiri. Jangan lupa tentang keperluan untuk tanaman lampu tambahan.

Setelah memutuskan pilihan lampu (optimum adalah phyto-lamp, luminescent, natrium), anda boleh membuat rak untuk anak benih dengan pencahayaan.

Video: rak untuk anak benih dengan LED