siap sedia Kehadiran sumur di taman musim panas akan menyelesaikan beberapa masalah dalam susunan ladang: menyediakan rumah dengan air yang mengalir, menyiram kebun. Terdapat sains keseluruhan tentang cara membina sebuah sumur di dacha dengan tangan mereka sendiri.

Satu nuansa penting dalam pembinaan sebuah sumur adalah masa sepanjang tahun. Yang paling menguntungkan ialah tempoh musim luruh. Tahap air jatuh ke paras yang lebih rendah pada musim luruh, yang menjadikannya lebih mudah untuk mengerjakan sumur dari dalam. Ini juga memungkinkan untuk menggali lebih baik.

Ia tidak disyorkan untuk memulakan pembinaan telaga pada musim bunga, apabila banyak air cair dikumpulkan, atau pada musim panas yang sangat hujan. Ini akan merumitkan kerja dengan ketara.

Langkah pertama dalam pembinaan sebuah sumur di dacha dengan tangan mereka sendiri adalah pilihan lokasi yang tepat. Ia bergantung kepada lokasi akuifer di dalam bumi, yang boleh didapati oleh pakar-pakar khusus – ahli geologi. Mereka dengan ketepatan sedozen sentimeter akan menentukan kedalaman takungan sumber air dengan bantuan peralatan geologi dan penyelidikan khas.

Digunakan juga adalah cara yang boleh dipercayai dan terbukti lama untuk menentukan lokasi air bawah tanah yang segar.

mencari air Satu kaedah sedemikian ialah penggunaan anggur. Deposit air ditentukan dengan ketepatan satu meter. Dahan-cabang anggur dilipat sedemikian rupa sehingga struktur berbentuk L diperolehi. Ia diambil di tangan kedua-dua belah tangan, terbengkalai. Apabila seseorang mendekati rizab air bawah tanah, anggur akan sama ada untuk menyimpang ke sisi, atau dikurangkan kepada satu sama lain. Kaedah ini didasarkan pada prinsip hubungan antara air dan tumbuhan. Mereka bersatu dengan sejenis tenaga, berkat anggur, ketika mendekati air, bersikap dengan cara yang sama.

Seseorang perlu mula membina sebuah sumur di tempat di mana anggur lebih aktif. Anda juga boleh menggunakan dawai tembaga dan bukannya grapevine.

Beberapa tanda dangkal bahawa tempat di bawah telaga dipilih dengan betul:

 • Kehadiran rumput lebat, berair, hijau dalam tempoh kering;
 • Moss di permukaan bumi;
 • Kehadiran telaga lain yang berdekatan (adalah perlu untuk menentukan maklumat mengenai struktur, kedalaman, susunan sumur dengan jiran);
 • Berhampiran plot negara terdapat tasik semulajadi atau kolam;
 • Kehadiran kabus padat dengan ketiadaan takungan air berhampiran dacha;
 • Menaikkan paras air di ruangan bawah tanah rumah atau di ruang bawah tanah semasa banjir (salji lebat pada musim bunga).

Related  Idea untuk bilik-bilik yang menghias dengan rama-rama kertas

mencari air Di sesetengah kawasan, tinjauan geodetik diperlukan untuk melengkapi telaga sendiri. Anda harus belajar tentang nuansa ini dari pihak berkuasa tempatan.

Semua butiran ini mesti diambil kira semasa memilih tapak dan membina sebuah sumur di dacha. Selepas menganalisis semua nuansa, anda boleh memilih tempat yang baik untuk dacha dengan baik.

Nah di kampung cincin konkrit

Kerja-kerja menggali telaga dengan tangan mereka sendiri dibuat hanya dengan menggunakan alat khas yang disediakan terlebih dahulu:

menggali telaga

 • Dua jenis penyodok (dengan pemegang pendek dan panjang);
 • Beberapa baldi logam untuk 15 liter (lebih baik tiga unit);
 • Tangga itu adalah logam yang panjang untuk proses menggali awal;
 • Tali tangga untuk menyelam yang lebih mendalam;
 • Alat kelengkapan yang boleh dipercayai untuk mengangkat baldi dengan bumi dari kedalaman telaga;
 • Pam untuk mengepam air, supaya ia dapat melengkapkan pengumpul air;
 • Sekeping sambungan dengan lampu atau lampu pada akhir;
 • Peralatan tambahan (puncher) untuk mengatasi hambatan yang lebih sukar.

Kebiasaannya, tembaga aci baik diperkuat dengan cincin konkrit khas. Untuk membekalkan telaga sedemikian di negara cincin konkrit adalah yang terbaik dengan menggunakan alur. Mereka lebih selamat dan lebih mudah digunakan, mereka juga lebih mudah untuk dipasang.
Terdapat dua cara memasang cincin konkrit:

 • Tambang, tenggelam dalam;
 • Dial-up dangkal.

lubang sumur Dalam varian pertama, pusingan aci, dengan diameter 1.25 m, atau satu persegi, 125 x 12 cm dengan saiz – sehingga penampilan air ditarik sepenuhnya. Kemudian cincin terjun ke dalam sumur itu. Dengan menggunakan kaedah lombong, perlu mengambil kira bahaya tinggi keruntuhan tanah. Oleh itu, ia boleh digunakan, terutamanya, di tanah yang stabil. Dalam hal tumpahan sedikit lapisan bumi segera pergi ke kaedah kedua.

Cara kedua, dial-up dangkal, adalah lebih selamat. Cincin konkrit dipasang di dalam lubang, kedalaman satu meter. Kemudian buat menggali untuk meter lain. Akibatnya, gelang pertama tenggelam dengan menggunakan tekanan beratnya, menjadikan ruang untuk yang seterusnya. Kemudian letakkan cincin kedua, melemahkan, buat ruangan untuk ketiga. Cincin ketiga dipasang. Oleh itu, keseluruhan struktur telah terputus dan dipasang pada kedalaman yang diperlukan.
meletakkan cincin konkrit di dalam telaga Selepas telaga digali, ia perlu membuat lapisan penapis agar bola lumpur tidak terbentuk, yang kemudiannya dapat menghentikan pembaharuan air mata air. Untuk ini, bahagian bawah telaga ditutup dengan kerikil kecil atau kerikil dengan pasir.

Penting untuk diingat! Yang lebih mendalam anda jatuh ketika menggali sumur, semakin sedikit oksigen akan menjadi. Oleh itu, apabila bekerja pada kedalaman, anda perlu menggunakan topeng oksigen dengan tiub panjang ke luar.

Nah di kampung yang diperbuat daripada kayu

Walaupun kecenderungan dalam pembangunan teknologi untuk susunan bahagian atas telaga, pokok klasik tidak kalah dengan kepimpinannya, menduduki tempat kedudukan popular di kalangan penduduk musim panas. Bahan yang digunakan secara meluas untuk bahagian atas telaga adalah pain dan linden.

Related  Bagaimana untuk membuat paip air di negara ini dengan tangan mereka sendiri – dari mencari sumber lembapan sehingga dipanaskan

chaletSebuah sumur kayu di dacha dari rumah log agak mahal. Tidak setiap peminat musim panas akan mampu membayar telaga sedemikian. Di samping itu, pemasangan itu sendiri sangat sukar.

Untuk pembinaan sebuah telaga dari sebuah rumah kayu, terlebih dahulu diperlukan untuk menggali lubang yang sama dengan ketinggian manusia yang rata-rata.

Kemudian kerja-kerja berikut dilakukan pada pembangunan telaga:

 • Di bahagian bawah lubang asas terbentuk mahkota larch.
 • Rumah kayu siap disediakan dikumpulkan secara tertib. Slot sendi mesti dirawat dengan bahan pengedap dengan penggunaan pek. Ini perlu dilakukan untuk lapisan yang lebih rendah sehingga 3 m tinggi.
 • Selepas meletakkan bahagian pertama telaga, anda perlu menggali tanah dari bawah tengah-tengah balok, struktur yang dihasilkan.
 • Apabila semua bumi dibersihkan, spacers dipasang dan bumi dibersihkan dari sudut telaga.
 • Selepas membersihkan telaga dari tanah, anda perlu menetapkan tali keselamatan ke pangkalan rumah kayu di dalam telaga. Untuk melakukan ini, anda boleh menggunakan win.
 • Para spacer dikeluarkan, akibatnya pembinaannya mulai menyelam ke dalam sumurnya sendiri di bawah beratnya sendiri. Sekiranya terdapat sebarang penyelewengan, anda boleh mengetuk bahagian atas dengan tukul luncur untuk menyusun struktur.
 • Oleh itu, bingkai tersebut teratas dari atas dan diturunkan ke bawah. Oleh itu, anda boleh memasang rumah log dengan kedalaman 6 meter. Di peringkat ini, pembinaannya tersekat oleh spacer, yang dibuat lebih lama 50 cm. Mereka perlu dimasukkan ke dalam alur yang disediakan dari bawah.

kayu baik Jika telaga itu dirancang dibuat di bawah tanda 6 meter, perlu memilih tanah sebelum penampilan air pertama. Tanda-tanda awal bahawa akuifer dekat adalah peningkatan kelembapan udara dan tanah itu sendiri (ia menjadi lebih tepu dengan air).

Untuk melengkapkan telaga lombong, kayu yang diproses dan disiapkan digunakan. Pembinaan telaga tersebut tidak memerlukan elemen pengukuhan tambahan. Struktur pokok itu cukup kuat dan tahan lama. Sebagai bahan untuk rasuk menggunakan kayu padat (terutamanya oak, alder, aspen, elm, hornbeam).

Ia sangat tidak digalakkan untuk menggunakan birch, spruce, dan beberapa pokok konifer lain yang mempunyai sifat menyerap air untuk susunan telaga. Penggunaan mereka pada masa akan datang akan membawa kepada kemunculan kepahitan air. Mereka dengan cepat akan kehilangan kekuatan mereka dan akan segera merosot.

Wells diperbuat daripada kayu di dacha adalah unsur yang sangat baik dari reka bentuk hiasan halaman, menekankan rasa halus pemilik. Hidangan kayu adalah perlindungan yang sangat baik terhadap kemasukan habuk, kotoran, objek asing, air ribut kumbahan. Bagi penduduk musim panas yang mempunyai telaga sedemikian, perlu diingat bahawa dari semasa ke semasa mereka perlu diservis (dirawat dengan lapisan pelindung bahan kalis air).

Related  Bagaimana untuk membuat sorotan untuk benih?

Air dari telaga

Kehadiran sumur di dacha membolehkan pemilik memikirkan membawa air ke dalam rumah. Pemasangan paip air sebaiknya dilakukan bersama dengan pemasangan telaga itu sendiri.

Untuk memulakan, anda perlu membina lebuh raya dari telaga ke rumah. Untuk ini, sebuah parit sedang menggali, sekurang-kurangnya 80 cm dalam, dengan spade sekata.

Di bahagian bawah parit pasir 7 sentimeter pasir dicurahkan dan paip diletakkan (boleh plastik, plastik logam, logam). Pakar mengesyorkan meletakkan seksyen paip plastik 32 mm. Selepas memasang paip, bola pasir 5 sentimeter dicurahkan, maka anda boleh menutup seluruh parit.

pemasangan bekalan air

Di dalam cincin sumur, lubang ditumbuk, di mana paip luka. Di dalam rumah, tapak patah dan pipa juga dimasukkan ke dalam, di mana ia mesti dihubungkan ke stesen pam. Di dalam telaga, paip itu bergabung dengan paip lain, yang mencapai bahagian bawah telaga.

Sebagai unit kuasa untuk membekalkan air dari telaga ke dacha, ada kemungkinan untuk memohon pam air dalam tenggelam, kuasa yang perlu dikira bergantung kepada panjang air utama.

Pengaturan telaga di dacha – sumber air tawar – adalah salah satu elemen utama sokongan kehidupan dan keselesaan penduduk musim panas. Buatlah dengan baik di dacha dengan tangan sendiri adalah sangat nyata, tetapi anda harus ingat tentang langkah-langkah keselamatan dan, dalam hal tidak, jangan mengabaikan mereka.

Bagaimana untuk membuat baik di negara ini (video)