pembetungan di dua tingkat rumahRumah dengan plot di kawasan luar bandar, di mana anda boleh meninggalkan kesibukan bandar dan debu yang kini telah menjadi bukan sahaja tanda kekayaan, tetapi hampir satu keperluan. Seseorang bernafas banyak udara segar dan mendapati rehatnya selepas kesibukan sehari-hari di bandar, seseorang yang terlibat dalam berkebun dan hortikultur, tetapi hampir semua berhadapan dengan masalah yang sama, penyelesaian yang bergantung kepada keselesaan hidup di negara ini.

Hakikat bahawa bandar ini telah menjadi sifat hampir mandatori kehidupan bertamadun, dalam keadaan musim panas sering sepenuhnya tidak hadir. Ini adalah sistem kumbahan, tanpa kemudahan lain yang tidak dapat dilihat sendiri. Oleh itu, menjadi pemilik kawasan pinggir bandar, baru rumah di luar yang sering berfikir tentang awal penubuhan kemudahan bandar, dan terutama pembetungan untuk disoal siasat. Dan, jika sebelum ini, ramai yang berpuas hati dengan rumah primitif dengan tandas yang, terletak di sudut terpencil di taman, tetapi kini tidak lagi melakukan tanpa lebih maju, dan yang paling penting, ketahanan dan keselamatan struktur.

Komponen sistem pembetung negara

Walau bagaimanapun, jika seorang penghuni bandar difikirkan sedikit tentang sistem pembetung peranti luar pangsapurinya, susunan yang menarik antara pembetungan di negara ini, perlu berurusan bukan sahaja dengan peralatan paip dan dalaman komunikasi, tetapi juga untuk ingat semua bahagian komponen sistem:

  • Pada lekapan paip, penaik dan paip di dalam struktur yang membentuk sistem kumbahan dalaman;
  • Pada sistem paip yang terletak di luar rumah;
  • Di tempat-tempat menegakkan atau menyucikan semua yang meninggalkan rumah dan dikumpulkan dari tapak parit.

Dan jika sistem dalaman sama dengan yang ada di pangsapuri, maka dua bahagian yang lain dari pembetungan kotej jauh berbeza dari komponen bandar pusat dan boleh dilaksanakan dengan cara yang berbeza.

Komponen pembetung

Skim kumbahan di kampung

Oleh itu, sebelum mula mencipta pembetungan dalam dacha dengan tangan mereka sendiri, adalah perlu untuk menentukan keperluan untuk sistem dan atas dasar mereka dan membangunkan skim kemudahan utamanya. Faktor-faktor penentu di sini ialah lokasi rumah, hasrat pemilik tapak dan senarai peralatan kebersihan yang digunakan.

skim pembetung

Adalah optimum jika semua peralatan yang memerlukan saliran terikat kepada satu paip biasa, mengarahkan sisa itu ke tempat yang istimewa di mana saliran hendaklah dikumpulkan atau diselesaikan dan bersih.

Jika air sisa mengalir dalam paip yang berbeza, contohnya, dari bangunan berlainan yang disambungkan ke sistem atau air hujan saluran, penyelenggaraan kumbahan itu boleh menjadi rumit, dan kadang-kadang memerlukan susunan beberapa kereta kebal untuk kitar semula saliran.

Di kawasan-kawasan di mana musim sejuk dikuasai oleh suhu negatif, dan perlu mengambil kira ciri-ciri ini, bukan sahaja menjejaskan keseronokan selesa sanitasi di negara ini pada bila-bila masa tahun ini, tetapi juga kepada keselamatan pembohongan di bawah tanah dan keluar dari paip rumah. Jika laman itu sepatutnya membuat kumbahan mudah menggunakan bah, kejadian air bawah tanah hendaklah tidak kurang daripada dua meter, iaitu kedalaman lubang.

Sistem kumbahan dalaman untuk kotej

Taburan dalaman paip di kampung dirancang berdasarkan keperluan penyewa dan peralatan sedia ada, dan paip kumbahan dikeluarkan melalui dinding luar bangunan atau pondasi di bawah paras lantai. Dalam kes ini, adalah penting untuk memberikan cerun yang mencukupi paip, di mana penyaliran di dalam rumah dijamin berada di atas paras kumbahan dalam tangki septik atau tangki septik.

Sistem saliran paip

Sistem luaran mewakili rangkaian paip yang mengangkut air kumbahan dari titik pengumpulan, sama ada peralatan dalaman, saluran saliran atau sumur air hujan, dengan tempat untuk membersihkan atau menyimpan sisa. Hari ini, paip besi tuang tradisional atau lebih banyak produk plastik moden digunakan untuk tujuan ini. Paip besi-besi memerlukan pengedap yang berhati-hati, dan sendi dalam kes ini dirawat dengan komposisi resin dan mortar simen. Paip plastik tidak memerlukan pengeluaran kerja tersebut.

paip di kumbahan

Melakukan pembetungan di negara ini, penting untuk memastikan bahawa cerun paip pembetung, supaya kumbahan boleh mengalirkan graviti ke lubang sepi atau tangki septik. Sebagai peraturan, sudut cerun seperti itu tidak kurang daripada dua sentimeter per meter paip yang diletakkan di parit. Kedalaman parit tidak kurang dari satu meter, dan lebar untuk menghasilkan kerja selesa, sekurang-kurangnya setengah meter.

Dalam kes ini semua paip jatuh dalam zon pembekuan tanah, berhati-hati terlindung menggunakan bulu mineral, atau penebat lengan foamed bahan polimer, tanah liat berkembang atau berkembang. Sebagai peraturan, semua kawasan yang terletak di atas 30 cm dari paras tanah, serta kesimpulan dari rumah, hendaklah dilindungi.

Berhampiran saluran paip pembetung, saluran pengudaraan diatur, yang menghalang penyebaran bau yang tidak menyenangkan di kawasan setempat.

Tempat pelepasan

Sekiranya rangkaian pembetungan terpusat diletakkan di luar tapak, truk itu hanya perlu menyusun penghantaran sampah ke paip biasa. Tidak berkumpul dan tidak membersihkannya.

Sekiranya tidak terdapat sistem kumbahan pusat yang berdekatan, maka semua masalah terletak pada bahu pemilik laman web, dan hanya pemilik perlu mengurus pelupusan longkang. Dan untuk ini, anda perlu membuat keputusan untuk memilih mana-mana: penyimpanan cesspool yang paling mudah atau tangki septik moden, tetapi lebih mahal untuk dacha.

Pembetungan dalam tradisi lama

sistem kumbahan tanpa mengepam keluarApa yang lebih mudah daripada lubang rumput?
Ini mungkin cara termurah dan paling mudah untuk mengumpul kumbahan. Reka bentuk lubang adalah mudah, yang memungkinkan untuk membina tanpa bantuan pakar. Walau bagaimanapun, sebelum menjalankan kerja-kerja tanah, perlu mengetahui jumlah struktur yang diperlukan. Ini boleh dilakukan berdasarkan jumlah purata setiap penduduk rumah, antara 0.5 hingga 0.7 meter padu cecair.

Apabila isipadu diketahui, anda boleh meneruskan untuk menentukan lokasi penimbunan sisa masa depan. Dan kerana air kumbahan bukan persekitaran yang sangat menyenangkan dan bermanfaat, lubang itu menggali dengan peraturan berikut:

  • Kedalaman lubang minimum tidak boleh kurang dari dua meter, yang bermaksud bahawa air bawah tanah tidak boleh mendekati tanah walaupun semasa musim bunga lebur salju;
  • Jarak minimum dari bangunan juga ditentukan – selesa dan selamat dianggap jarak 5 meter;
  • Jika pemilik laman web menggunakan sumber air yang terletak di sini, maka tapak simpanan sisa tidak boleh lebih dekat daripada 30 meter dari telaga atau telaga;
  • Kehadiran lubang sampah menyiratkan kehadiran pintu masuk percuma mesin, yang mengambil sisa terkumpul;
  • Sekiranya laman web ini berada di medan kasar, maka lubang cesspool dianjurkan secara eksklusif di dataran rendah.

Pelimbahan sendiri boleh dibuat cincin konkrit atau tayar, yang dipenuhi dengan batu bata atau blok, kalis air yang dihasilkan sendi dan bawah untuk mengelakkan penembusan air yang tercemar ke dalam tanah.

sistem saliran dengan mengepam keluarKumbahan dilengkapi dengan riser pengudaraan, dan hatchway yang menutup lubang harus dirancang sedemikian rupa sehingga memompa sampah tidak menjadi masalah. Kumbahan untuk kediaman jangka pendek boleh dilakukan tanpa lubang pegun untuk longkang. Jika laman web ini dimaksudkan untuk lawatan yang jarang berlaku, ia mungkin mencukupi untuk meletakkan di dalam lubang sebuah bekas yang tertutup dengan jumlah sehingga 2 meter padu dan membawa paip pembetung dari rumah itu.

Dengan murah dan kesederhanaan organisasi pembetungan negara seperti itu, selain minuman keras yang berbau di tempat penyimpanan bau yang tidak menyenangkan, terdapat satu kelemahan yang lebih penting. Ini adalah keperluan untuk kerap menghubungi perkhidmatan khas yang terlibat dalam pembersihan sampah. Apa yang tidak selalu mungkin di kawasan terpencil atau menghasilkan sejumlah besar.

Septic – pembetungan moden untuk kotej

Penggunaan tangki septik, yang lebih moden, dan yang paling penting, peranti yang berkesan memungkinkan untuk mencipta sistem kumbahan di negara ini tanpa mengepam. Air liur dibersihkan dan dibuang terus ke tanah. Sudah tentu, mesin itu mungkin diperlukan untuk mengepam tangki, tetapi perkhidmatan ini hanya diperlukan dalam kes yang luar biasa. Pembetungan jenis ini terdiri daripada tangki septik di mana saliran dan sistem perparitan diselesaikan dan dibersihkan.

sistem kumbahan dengan tangki septik

Sebuah tangki septik adalah sebuah kapal pelbagai ruang, yang mengalir di mana effluen secara beransur-ansur memisahkan menjadi pecahan cecair dan pepejal dan dengan itu dibersihkan. Di sini, penguraian sisa mikrobiologi juga boleh berlaku.

Cara paling mudah untuk pembetung di dacha adalah untuk membeli tangki septik dan memasang struktur, mengikut saranan pengeluar. Walau bagaimanapun, segala-galanya boleh dilakukan dengan tangan anda sendiri. Di lubang pondasi, beberapa bilik tertutup disambungkan, disambungkan oleh paip untuk melimpah parit.

tangki septik tanpa pam

Sisa-sisa yang memasuki tangki septik dibersihkan selama 50 hingga 70%, dan kemudian mereka pergi ke penapis yang baik atau dikeluarkan ke medan penyaringan.

Reka bentuk salur penapis serupa dengan lubang sampah, kecuali bahagian bawahnya. Sebaliknya, kusyen volumetrik pasir dan kerikil dibina di bawah telaga, yang membenarkan penambahan air apabila ia memasuki tanah yang subur.

tangki septik

Dalam amalan, bidang penapisan mewakili tapak dengan paip berlubang diletakkan di dalam tanah, di mana kelembapan yang disucikan meresap ke dalam tanah dalam bahagian-bahagian kecil.

pembetungan tanpa mengepam dengan penapisanSehingga kecekapan pembersihan sehingga 99% dapat dicapai oleh stesen pembersihan. Sehingga kini, penyelesaian ini membolehkan anda menggunakan air kumbahan walaupun untuk pengairan dan mewujudkan pembetungan yang paling berkualiti dan cekap di negara ini. Pembersihan akhir adalah disebabkan oleh kerja-kerja mikroorganisma yang tidak membiarkan sisa untuk mereput, yang bermaksud tidak ada bau yang tidak menyenangkan.

loji rawatan – adalah negara ini tanpa pam kumbahan kumbahan keluar daripadanya bau menjijikkan adalah tidak mempunyai air dan sama sekali tidak berbahaya kepada manusia dan alam sekitar, ia boleh digunakan untuk pengairan, dan untuk mengisi takungan di laman web ini.

Stesen rawatan biologi yang mendalam

Satu-satunya kelemahan reka bentuk adalah harga yang besar, yang lebih daripada dikompensasikan dengan penggunaan yang selesa, tidak ada masalah dengan pembersihan tangki simpanan dan bau.

Video: mengenai pembetungan