Ayam dalam brooder buatan sendiriAyam-ayam kecil sangat mudah terdedah kepada perubahan dalam alam sekitar. Fluktuasi suhu, kelembapan udara yang tinggi, kekurangan pencahayaan atau draf untuk mereka – tekanan yang serius dan risiko penyakit. Penyelesaian masalah ini akan menjadi brooder untuk ayam, dibuat mengikut lukisan.

Reka bentuk adalah snap, dengan kemahiran tertentu dan ketersediaan beberapa bahan yang mudah untuk pembinaan akan mengambil tidak lebih daripada dua malam, tetapi muda akan terus mempunyai yang selesa, dilengkapi dengan pemanasan dan sistem pencahayaan untuk pertumbuhan rumah pada bulan pertama kehidupan.

Ciri-ciri reka bentuk brooder untuk anak ayam

Imej skematik brooderMula-mula petani ayam kerap bukannya brooder ini mengadaptasikan kotak pembungkusan, kotak atau lain-lain bekas berguna yang sesuai. Penyelesaian sementara sedemikian mudah dan murah, tetapi selalu mustahil untuk menggunakannya:

  • kerana pakaian semula jadi dan lusuh struktur;
  • disebabkan penuaan bahan;
  • kerana ketidakupayaan untuk melakukan pembasmian kuman yang berkualiti tinggi dan pembersihan antara sekumpulan binatang muda.

Di samping itu, kadbod atau brooders sementara yang lain lebih teruk menentang draf, cepat sejuk di dalamnya sukar untuk mewujudkan keadaan suhu dan kelembapan yang diperlukan, untuk membuat berkualiti tinggi lampu dan dulang titisan alih untuk mengumpul najis. Juga, perlu diingat bahawa anak ayam sentiasa memerlukan air semasa penanaman, serta lembab, pada mulanya, makanan.

Memandangkan semua kebaikan dan keburukan, peternak perlu menjaga bangunan dengan sangkar tangannya sendiri untuk anak ayam, yang mempunyai margin keselamatan yang dicemburui dan dilengkapi dengan:

  • sistem pemanasan terkawal;
  • pencahayaan;
  • feeders dan waterers dengan jumlah anak ayam di brooder.

Di samping itu, reka bentuk haruslah mudah dibasuh dan bersih, dengan serta-merta bertahan hidup si ayam, dan prosedur wajib ini.

Bahan untuk membuat brooder untuk ayam yang berkembang dengan tangan sendiri

Bahan untuk membuat sup ayam supPenggunaan berulang brooder menganggap bahawa untuk pembuatannya diperlukan untuk mengambil bahan yang tahan haus, tahan lama, yang tidak takut kelembapan, maupun pengaruh panas dan cahaya.

Related  Membuat mainan pokok natal dari kerucut dengan tangan anda sendiri

Di rumah, keutamaan boleh diberikan kepada papan lapis, nipis ke papan tebal 25 mm dan blok 30 hingga 30 mm untuk membuat bingkai dan elemen struktur lain. Di dinding brooder boleh pergi Fiberboard atau Papan Partikel, tetapi ketumpatan dan rintangan haus mereka lebih rendah daripada papan lapis berkualiti tinggi.

Memotong bahan menjadi bahagianUntuk sampah dan selebihnya makanan tidak terkumpul di lantai, permukaannya dibuat tidak pepejal, tetapi latticed. Lebih kecil anak ayam, semakin kecil sel-sel yang digunakan. Grid yang paling biasa digunakan dengan sel 10 mm, bahan yang sama berguna untuk pembuatan bahagian mesh pintu.

Grid untuk brooderSampah, jatuh melalui grid, harus jatuh ke dalam dulang khas. Lebih mudah jika bukan kayu, tetapi logam atau plastik, yang mana, contohnya, menggunakan dinding PVC atau panel siling. Dalam kes ini, keupayaan lebih mudah untuk membersihkan, mencuci dan mengekalkan kebersihan yang betul.

Untuk pemanasan, lampu pijar inframerah pelbagai jenis dipasang.

Cahaya untuk pemanasan brooderDengan syarat adanya termostat, ia mungkin bertindak balas secara sensitif terhadap perubahan keadaan luaran dan membetulkan suhu di brooder untuk ayam.

Di samping itu, tuan rumah perlu menahan skru mengetuk sendiri, sepasang engsel piano untuk pintu pengikat, kabel elektrik dan chuck, dan mesh plastik untuk pintu.

Membuat brooder untuk ayam yang semakin berkembang dengan tangan anda sendiri

Sebelum anda membuat sangkar untuk anak ayam anda dengan tangan anda sendiri, adalah penting untuk mengira dimensinya, menggariskan skema dan menyediakan semua bahan habis. Saiz brooder bergantung kepada jumlah ternakan ternakan, dan juga berapa lama ayam akan disimpan dalam sangkar yang selesa.

Brooder sedia untuk beroperasiUntuk sup ayam yang dihasilkan oleh tangan sendiri, lukisan harus menyediakan untuk maklumat terperinci struktur seperti:

  • kotak untuk anak ayam dengan pintu masuk di dalam brooder;
  • bahagian bawah sangkar dan dulang untuk mengumpul sampah dan serpihan lain;
  • kotak sistem pencahayaan dan pemanasan udara.

Related  Cara membuat septik untuk kediaman musim panas dengan tangan sendiri: dari cara improvisasi hingga teknologi moden

Kerja ini bermula dengan pemotongan papan lapis mengikut lukisan yang dilaksanakan.Dinding sisi brooder

Di sisi dan sel dinding belakang dari jalur papan lapis atau bar membuat panduan untuk bahagian bawah yang diabaikan.Tali untuk brooder

Untuk melakukan ini, sediakan 4 bilah panjang yang sama untuk panel sampingan dan dua jalur untuk akhir. Panjang bahagian tersebut sepatutnya dua sentimeter lebih pendek daripada panjang dinding brooder itu. Pengikat tali bawah akan dibawa di sepanjang tepi dinding, berundur dari bahagian sisi 1 cm.

Apabila jalur bawah menduduki tempat mereka, tegas di atasnya, pada jarak 3 cm selari satu bar lebih tetap. Apabila membina brooder untuk ayam yang semakin meningkat, adalah penting untuk melihat dengan tepat jarak antara bahagian-bahagian sled improvisasi. Hanya dalam kes ini bahagian bawah boleh ditanggalkan dan dulang sampah akan bergerak tanpa kesukaran.Membina brooder

Kemudian, ke sisi dipotong potongan-potongan bar, yang dirancang untuk memainkan peranan pengejar. Saiz bar dikira supaya kelebihan atasnya dibasuh dengan tepi dinding sisi, dan bahagian bawah berada di atas bar atas sebanyak 3 cm.

Menyambung bahagianKini anda boleh mengumpul ketiga-tiga belah pihak bersama. Mengenai ketepatan membuat tangan mereka sendiri dan lukisan brooder untuk anak ayam mengatakan kebetulan penuh alur di bahagian bawah struktur.

Panel hadapan brooderPlywood memotong bahagian panel hadapan dikumpulkan mengikut lukisan dan kepada pihak gelung adalah bingkai tetap untuk pintu kemudian gantung.

Pengikat pintuBahagian tuli untuk dua pintu dipotong dari sekeping papan lapis dengan saiz bingkai dan diskru di tempatnya.

Pengancing lantai dan silingApabila semua butir-butir brooder dikumpulkan siap untuk sup ayam yang semakin meningkat, anda boleh meneruskan pemasangan struktur, yang disiapkan dengan membetulkan kedua-dua dan siling, dipotong dari helaian papan lapis yang sama.

Membuat bahagian bawah bersihBingkai brooder dipasang, tetapi kerja pada ini tidak lengkap. Kini anda perlu membuat bahagian bawah mesh yang boleh ditanggalkan dan dulang untuk menerima sampah dalam saiz sedikit lebih kecil daripada bahagian bawah papan lapis peranti tersebut. Ini perlu untuk kursus dulang percuma tetapi boleh dipercayai.Dasar bersih untuk brooder sudah siap

Grid itu diikat antara jalur papan lapis mengikut jenis bingkai, supaya strukturnya kuat dan praktikal.

Baki untuk sampahDulang untuk baja dibuat dengan cara yang sama seperti bawah mesh, hanya sebagai panel plastik yang mudah dan bersih digunakan sebagai pangkalan.

Related  Apa yang boleh dilakukan dari botol plastik dengan tangan mereka sendiri untuk kediaman musim panas, taman dan taman dapur

Memasang laci dan bawah jejaring brooderBar lebar yang panjang dipasang ke pagar dengan skru mengetuk sendiri, meliputi jurang antara mesh dan bahagian bawah papan lapis. Ia tidak membenarkan untuk mendapatkan sampah yang cukup dan mengurangkan penyebaran bau burung.

Pembuatan tingkap mesh di pintuKepada tukang ayam itu lebih mudah mengikuti ayam dan berkhidmat kepada brooder, ia berguna untuk membuat tingkap di pintu depan. Untuk tujuan ini, bahagian tengah bahagian papan lapis dipilih dengan jig saw.

Mesh plastik menjadikannya mudah untuk memerhatikan ayamMangkuk plastik yang kuat dilekatkan pada bingkai yang terbentuk.

Brooder buatan sendiri dalam operasiWalau bagaimanapun, untuk membuat brooder untuk ayam oleh tangan sendiri tidak mencukupi. Untuk penginapan anak-anak yang selesa, mereka memerlukan pencahayaan dan sistem pemanas yang disambungkan ke rangkaian elektrik.

Kuasa dan lokasi lampu untuk mengekalkan suhu yang diperlukan untuk ayam dalam brooder dikira bergantung pada saiz peranti, lokasi dan keadaan luaran dari luar.

Ayam bersedia untuk masuk, kotak itu dilengkapi palungan makan, mangkuk air, termometer untuk memantau keadaan, dan kemudian memanaskan badan. Jika anda ingin mengembangkan sebilangan besar haiwan muda, membina sel-sel bertingkat untuk ayam.Brood buatan sendiri dalam rumahtangga

Video mengenai cara untuk lukisan dengan tangan mereka sendiri untuk membina sebuah reban untuk anak ayam akan menjadi alat yang berguna untuk fanciers orang baru yang membuat keputusan sendiri untuk melakukan penanaman kuat haiwan muda yang sihat.

Video mengenai brooder untuk ayam