mesin penggerudi sendiriBor adalah alat pelbagai fungsi, tetapi di tangan manusia sukar untuk mendapatkan ketepatan penggerudian khusus pada beratnya. Mesin penggerudian dari gerudi dengan tangan anda sendiri mengikut lukisan yang dicadangkan mungkin berguna. Jika gerudi adalah alat untuk permintaan setiap hari, ia boleh diperbetulkan kepada pendakap dengan pengapit. Apabila alat kuasa dihidupkan dalam komposisi tetap, unit kawalan permulaan mesin boleh diambil.

Apabila mesin penggerudian diperlukan

mesin beroperasiMesin penggerudian dari gerudi digunakan oleh mereka yang membuat barang-barang buatan sendiri. Mereka dibuat dengan imaginasi, sukar untuk mencari maklumat yang diperlukan di kedai dan rasa hilang. Sarjana suka mencipta segala-galanya sendiri. Selalunya, sebelum tukang itu, persoalan timbul mengenai ketepatan lubang yang harus dilakukannya. Semua orang tahu bahawa tiada kerja yang tepat pada lutut dan tidak ada kerja yang tepat pada lutut. Pemegang diperlukan untuk mengamankan alat dengan alat.

Apa jenis gerudi yang digunakan bergantung kepada sifat semangat tuannya. Pengilangan papan litar elektronik untuk amatur radio memerlukan seksyen latihan 0.3 mm, secara manual, pada sisihan sedikit dari sudut kanan, gerudi akan pecah. Hanya mesin penggerudian yang kecil akan menyelamatkan keadaan, tetapi mahal. Satu-satunya jalan keluar adalah untuk melakukannya sendiri.

Pada mesin anda sendiri, dibuat dari bahan yang diperbaiki, anda boleh:

  • membuat lubang melalui dan buta;
  • gerudi lubang serenjang nipis dalam bahan kerja nipis;
  • memotong lubang atau memotong benang.

Bahagian asas mesin penggerudian

berdiri tegak mesinMesinnya membosankan, oleh itu, ia sepatutnya menggunakan pemasangan gerudi dengan pemegang utama atau penjepit cepat. Alat ini perlu dipasang pada pendirian tegak yang selamat dan mempunyai kebebasan untuk bergerak ke atas dan ke bawah. Pendirian mesti dipasang secara menegak dan dipasang pada papak besar dari bawah, yang dipanggil katil. Alat ini mudah dalam keterangan, tetapi untuk mencapai ketepatan operasi, perlu membuat reka bentuk yang disahkan dengan baik. Dalam penerbitan khas dan Internet, anda boleh menemui lukisan mesin penggerudian dari gerudi dengan tangan anda sendiri dari pelbagai bahan.

Sebarang alatan yang dibuat oleh piawaian dalam perusahaan dilengkapi dengan elemen keselamatan – skrin pelindung, kunci dari pengaktifan secara tidak sengaja. Apabila membuat alat anda, anda perlu menjaga perlindungan, mengambil langkah supaya mesin tidak jatuh ke tangan anak-anak.

Penggerudian disertai dengan getaran kuat. Gegaran kecil menghancurkan struktur bahan, operasi yang tepat tidak dapat dicapai. Padamkan bantalan getaran lembut, yang dipasang di tempat lampiran instrumen dan bingkai besar-besaran – gelombang bergetar terkejut. Ia menyumbang kepada keganjilan alat, perhimpunan yang kurang baik, ketidakseimbangan, pemindahan pusat graviti. Semua bahagian yang bergerak dari mesin penggerudi sendiri dari gerudi dipasang dengan berpeluh, dengan jurang yang minimum.elemen gerudi

Related  Bagaimana untuk membuat sistem saliran yang boleh dipercayai di laman web ini dengan tangan anda sendiri

Kami membina mesin penggerudian mengikut lukisan

Untuk membantu tuan, kali pertama membina mesin penggerudian dari gerudi dengan tangannya sendiri, lukisan ditawarkan. Untuk memasang struktur dari bar kayu dan menggunakan plat perabot di bawah bingkai, siapa saja yang memiliki kemahiran pertukangan utama akan dapat. Melekap struktur kayu dilakukan oleh skru.lukisan gerudi

Untuk menetapkan elemen menggunakan sudut. Perhimpunan bor boleh dismounted, pada kolar yang boleh dilepaskan, atau alat itu boleh dipasang dengan ketat. Satu bahagian penting peranti akan menjadi peranti mudah alih yang bergerak, di sepanjang mana gerudi dengan gerudi bergerak semasa operasi. Selalunya, panduan teleskopik perabot digunakan untuk membuat pelari. Ringkas dan difahami, bagaimana untuk memasang mesin penggerudian dari gerudi dengan tangan anda sendiri, pada video:

Varian yang ditawarkan adalah universal, sama-sama mengatasi dengan logam, kayu dan bahan lain. Tetapi ia adalah rumit dan untuk operasi kecil, tukang membuat alat-alat mini kecil, menggunakan tripod dari penguat foto dan bingkai dikimpal. Dalam sesetengah kes, lajur pemandu digunakan. Struktur bingkai logam memerlukan kemahiran tukang kunci. Cara membuat mesin penggerudian diselesaikan, bergantung kepada ketersediaan alat ganti dan tujuan peranti.

mikroskopSatu contoh reka bentuk yang sangat luar biasa bagi peranti kecil untuk tuan radio akan menjadi sebuah mesin dari sebuah mikroskop sekolah lama dan motor pengelap kereta UAZ. Enjin memberikan tork yang hebat, tetapi untuk menggunakannya, anda perlu memanjangkan batang. Kuasa dan torknya mencukupi untuk menggerudi lembaran foil logam nipis. Pendakap itu sendiri perlu diperbaiki – penalaan halus, unit mikroskop dikeluarkan dan enjin mini dipasang.

Momen utama kerja di mesin penggerudian

bekerja pada mesinMesin yang baru dikeluarkan memerlukan pelarasan tambahan. Kemasukan percubaan dilakukan di atas meja di mana semua item tidak relevan telah dihapuskan. Mesin itu dianggap betul dipasang dan siap untuk kerja lebih lanjut, jika:

  • Gerudi berputar pada paksi, tidak mewujudkan putaran pesat dari sektor yang berkembang;
  • Bit drilled ke bawah harus tepat masuk ke tempat rehat atau sasaran di atas katil;
  • Pelarasan gerakan gerudi sepanjang slaid adalah ketat, tetapi tanpa kesesakan dan jerks;
  • Substrat khas disediakan untuk melalui lubang supaya tidak merosakkan tempat tidur.

Semasa pengeboran, ingat untuk memanaskan peranti, angkat alat secara berkala dengan pengeboran mendalam, anda boleh menggunakan cecair untuk penyejukan.

Sentiasa ingat bahawa alat memotong berkelajuan tinggi adalah sumber peningkatan bahaya. Penyesuaian semula hanya boleh dijalankan dengan peralatan yang tidak bertenaga. Mata sentiasa dilindungi dengan cermin mata.

Related  Bagaimana untuk membuat sorotan untuk benih?

Pemilihan pelbagai mesin penggerudian, yang dibuat oleh tangan tuan, untuk semua keadaan mengesahkan kecerdasan yang tidak habis-habisnya dari tukang rakyat. Di kedai anda boleh membeli segala-galanya, tetapi untuk membuat alat anda sendiri adalah tuan yang layak.

Salah satu varian mesin penggerudian dari gerudi ialah video