Tahun lepas, taman baru ditanam di kampung. Semua benih telah bermula, tetapi ada yang tidak selamat musim sejuk. Penjual yang kami beli mereka, mengatakan bahawa ini boleh disebabkan oleh kekurangan makan musim luruh. Beritahu saya, apakah baja yang akan membawa jatuh di bawah pokok buah-buahan? Kami merancang untuk meneruskan kerugian dengan pokok-pokok baru, dan tidak mahu mereka mati sama ada.

berpakaian musim luruhSemua orang tahu bahawa penggunaan baja untuk tanaman taman dan taman terutama pada musim bunga. Tetapi jangan lupa tentang makan musim luruh, terutama untuk pokok buah-buahan. Sehingga mereka boleh menenggelamkan tanpa kehilangan, perlu menembus taman dengan nutrisi. Di samping itu, terima kasih kepada pembajaan musim luruh pada musim bunga, lebih banyak ovari akan terikat, yang seterusnya akan memberi kesan positif kepada hasil. Pokok yang kuat dan sihat yang tidak berkurangan mikroelemen berguna akan “hidup” musim sejuk musim sejuk dengan jayanya dan pada musim bunga akan menjadi tuaian yang baik.

Pada musim gugur di bawah pokok buah-buahan, ia mungkin membawa baja tersebut:

 • organik;
 • mineral;
 • berpakaian atas yang rumit.

Di samping itu, sangat berguna untuk menaburkan bulatan berhampiran pokok dengan abu kayu dari perhitungan 0,5-1 balak untuk satu pokok dewasa dengan menggali lebih jauh tanah. Asas tidak hanya menambah stok unsur surih, tetapi akan menghalang lumpur tanah dan memperbaiki strukturnya.

Organik untuk pokok-pokok pada musim luruh

humus

Salah satu baja yang paling berpatutan untuk taman adalah organik, terutamanya jika terdapat ladang subsidiari. Contohnya, kotoran burung di hadapan ayam tidak memerlukan kos yang sama, tetapi ia mengandungi banyak bahan berguna.

Ia juga baik untuk membuat komponen seperti:

 • humus;
 • kompos;
 • gambut.

Setelah memohon baja, anda perlu menggali tanah. Norma bergantung pada umur budaya: pokok muda akan mempunyai cukup dan 1 baldi, dan untuk orang dewasa, anda mungkin memerlukan 5 baldi.

Pembajaan mineral musim luruh untuk taman

kalium sulfat

Dari baja mineral ke pokok buah-buahan adalah perlu:

 1. Persiapan kalium (kalium sulfat, kalium klorida, calimagnesium).
 2. Persediaan fosfat (superfosfat, superfosfat ganda).

Pembajaan yang mengandung nitrogen pada musim gugur tidak boleh dilakukan, supaya tidak mencetuskan pertumbuhan (pada musim sejuk, cawangan sedemikian akan mati tanpa masak).

Pakaian musim luruh yang bersepadu

wira musim luruh

Untuk kecekapan yang lebih tinggi, tukang kebun yang berpengalaman mengesyorkan penggunaan aplikasi kompleks dari persediaan mineral.

Related  Rumput mana yang lebih baik digulung atau disemai?

Baja siap dengan komposisi yang seimbang boleh didapati di setiap kedai khusus. Tidak buruk ubat-ubatan ini berfungsi:

 • “Berbuah”;
 • “Buah kompleks musim luruh” dari tanda dagang Hera;
 • “Baja untuk pokok buah-buahan” daripada perikatan perdagangan.

 Masa yang sesuai untuk pembalut musim luruh

Memupuk tanaman buah-buahan semestinya sebelum frosts datang. Di dalam tanah beku, bahan-bahan semata-mata tidak boleh sampai ke akar. Sangat sukar untuk menamakan tarikh yang tepat, kerana setiap rantau mempunyai iklimnya sendiri. Dalam sesetengahnya, musim sejuk datang lebih awal, dan makan harus dilakukan pada akhir bulan September. Dalam yang lain, dengan musim sejuk kemudian, prosedur itu boleh ditangguhkan hingga akhir bulan Oktober. Jadi tukang kebun perlu memberi tumpuan kepada ciri-ciri cuaca di rantau mereka.

Makan musim luruh taman – video