krenDalam keadaan bandar, ketika kemudahan berada di tangan, orang tidak banyak berfikir tentang nilai mereka. Tetapi ke desa dan menghadapi kekurangan air di mana ia penting, hampir semua penduduk musim panas memutuskan untuk mengadakan pondok musim panas. Dan jika sebelum ini cukup untuk menggali sebuah sumur, hari ini rumah negara boleh menjadi selesa sebagai sebuah apartmen bandar. Anda tidak perlu membawa air dalam baldi dari sekarang. Pam itu boleh mengeluarkan air dari kedalaman apa pun, dan sistem paip menyampaikan kelembapan yang memberikan kehidupan ke rumah dan ke tempat tidur. Ia tetap hanya untuk membuat paip air di negara ini dengan tangan mereka sendiri.

Peranti untuk bekalan air pinggir bandar

Sistem bekalan air musim panas, yang membolehkan pemilik dacha menikmati semua manfaat tamadun moden, terdiri daripada peralatan berikut:

 • saluran paip dengan satu set kelengkapan dan injap;
 • peralatan pam;
 • peralatan untuk memantau tekanan dalam sistem;
 • sistem elektrik yang dilindungi;
 • penapis untuk membersihkan air yang berasal dari sumber;
 • pemanas air.

Kerumitan sistem bekalan air di kampung dan komposisi peralatan yang termasuk di dalamnya tidak hanya terpengaruh oleh kehendak dan keperluan pemilik tapak, tetapi juga oleh ciri-ciri kawasan, sumber air yang sedia ada dan terancang dan banyak lagi faktor lain.

Sistem bekalan air berpusat

Sekiranya terdapat rangkaian bekalan air berpusat di sekitar tapak dengan tekanan yang mencukupi, bekalan air di dacha tidak akan rumit. Truk ini adalah untuk menjalankan susun atur luaran dan dalaman saluran paip dan menyambungkannya ke lebuh raya. Jika kepala tidak mencukupi, anda perlu membeli pam tambahan atau mencari sumber air yang lain.

Mine dengan baik di kawasan pinggir bandar

Jika kedalaman air di tapak tidak melebihi 10 meter, telaga boleh digunakan sebagai sumber.

 • Kelebihan pembinaan adalah kesederhanaan dan murahnya sumbernya, keupayaan untuk menyampaikannya secara bebas.
 • Kekurangan penggunaan air yang terhad.

Sebelum anda menjalankan paip air ke dacha dari telaga, anda perlu mengetahui sama ada jumlah air yang diberikan kepada mereka akan mencukupi.

Paip dari telaga

Jika jumlahnya mencukupi, pada kedalaman hingga 8, anda boleh memasang pam permukaan yang agak murah dan mudah untuk mengekalkan.

Related  Apa yang anda perlu ketahui tentang menganyam bakul dari willow: bahan, teknologi, proses pembuatan

Sumber – air dengan baik

penggerudian lubang borDi tapak di mana air bawah tanah berada di bawah 10 meter, pemilik harus berfikir lebih baik mengenai penggerudian telaga. Untuk paip air pinggir bandar, bekalannya berasal dari telaga, pam tenggelam atau stesen pam kompleks yang lebih kuat dibeli. Dan walaupun pilihan ini agak mahal, tetapi keputusannya akan banyak kali dibalas, dan telaga akan menjadi tidak mementingkan keluarga selama bertahun-tahun pada setiap tahun.

Bergantung pada kedalaman sumber, air disampaikan oleh peralatan berikut:

 • Pam permukaan, digunakan pada kedalaman kurang dari 8 meter;
 • Pam tenggelam, menyokong kepala pada kedalaman 20 meter;
 • Stesen pam moden.

pilihan abstraksi air

Paip air bermusim di negara ini dengan tangan mereka sendiri

paip polipropilenaLebih mudah untuk membuat bekalan air musim panas, yang tanpa buruh yang berlebihan dan masalah boleh digunakan pada ketinggian musim kebun. Pembinaan sedemikian boleh dibongkar atau bergerak.

Dalam kes ini, pemasangan paip atau hos boleh dilakukan dengan dua cara:

 1. Pipa air berjalan di sepanjang permukaan tanah. Kelebihan yang tidak dapat disangkal daripada penyelesaian ini dapat dianggap sebagai pemasangan cepat dan pembongkaran berikutnya pada akhir musim. Kurangkan sistem – risiko mengalami kerosakan yang kerap.
  Apabila meletakkan saluran paip, adalah mungkin untuk mendapatkan air di semua titik dalam seksyen, tanpa mengalami sebarang masalah dengan pergerakan. Tujuan utama paip air dacha ini adalah penyiraman tumbuhan, sehingga sering dilakukan dari penyiraman selang, menyambungkannya dengan adapter keluli atau plastik. Pada akhir musim, air itu telah disalirkan, paip air dibongkar, dan pam dikeluarkan.
 2. Paip diletakkan di dalam tanah pada kedalaman cetek, hanya kren di permukaan. Bekalan air pinggir bandar ini lebih dipercayai, ia tidak mengganggu penggunaan kawasan pinggir bandar, dan jika perlu, ia boleh dibaiki dengan cepat atau dibongkar. Untuk memastikan bekalan air di dacha berkhidmat untuk masa yang lama, dengan bermulanya cuaca sejuk, air sentiasa terkuras dari paip.
  Untuk melakukan ini, semasa pemasangan, sedikit kecenderungan diperlukan. Pada titik terendah, injap disediakan supaya air tidak pecah saluran paip apabila membeku. Untuk hos meletakkan bawah tanah tidak digunakan. Paip plastik akan sesuai di sini. Tren untuk paip air musim panas mungkin tidak melebihi 1 meter secara mendalam.

Related  Pokok Evergreen – pokok palma yang diperbuat daripada botol plastik

Ciri-ciri bekalan air di negara ini pada musim sejuk

Jika paip air sepatutnya digunakan bukan sahaja pada musim panas, tetapi juga pada musim sejuk, maka ia perlu dirawat dengan lebih serius. Pipa air seperti di rumah negara mempunyai modal, boleh dilaksanakan sepanjang skema tahun dan memerlukan penebat mandatori dari sumber dan praktikal ke dandang.

Apakah cara terbaik untuk membuat bekalan air?

Hari ini terdapat dua pilihan yang layak:

 1. Paip polipropilena. Mereka agak mahal, kerana pemasangan mereka memerlukan besi pematerian khas. Tetapi dalam kes ini, anda boleh menyimpan pada perkakasan. Sendi boleh dipercayai dan tidak gagal dalam sebarang keadaan operasi.
 2. Paip polietilena. Dengan kos yang lebih rendah dari bahan itu sendiri, anda perlu membelanjakan wang untuk membeli aksesori untuk membina sistem. Sendi boleh memberi kebocoran pada perubahan suhu.

Talian paip logam hari ini agak jarang berlaku kerana rintangan rendah mereka terhadap kakisan.

Petua video mengenai pilihan paip yang betul:

Untuk memastikan bahawa bekalan air di dacha tidak gagal pada musim sejuk disebabkan pembekuan, menjalankan penebatnya, contohnya, menggunakan polietilena buih.

Jika anda mengendalikan bekalan air di negara ini dan pada musim sejuk, maka anda perlu melindungi bukan sahaja saluran paip, tetapi juga sumber air.

Telaga ini terlindung untuk musim sejuk dan, jika boleh, dilemparkan oleh salji yang jatuh. Apabila memasang pam permukaan, adalah perlu untuk melengkapkan lubang panas untuk pemasangan peralatan pam. Untuk digunakan dalam keadaan musim sejuk, bukan sahaja bekalan air tertutup, tetapi juga sistem kumbahan di mana saliran disambungkan.

Skim bekalan air pinggir bandar

Lebih baik jika pemasangan paip air diambil kira sudah pada peringkat reka bentuk. Tetapi jika ini tidak berlaku, jangan mengabaikan semua prosedur yang perlu. Pertama, mengukur rupa bumi, menandakan laluan komunikasi masa depan, menjelaskan keperluan air dan gambarkan susun atur paip dan mekanisme. Berdasarkan ini, adalah mungkin untuk mengira keperluan untuk peralatan dan membuat pembeliannya. Diutamakan di sini ialah paip air yang tahan lama yang diperbuat daripada paip polipropilena, yang hanya diikat pada semua permukaan dan bahkan tanpa rasa takut menjahit pada ketebalan dinding.

Related  Bagaimana untuk membuat granulator isi rumah untuk memberi makan dengan tangan anda sendiri dan apakah harga yang baru

paip dari telaga

litar dari telaga

Skim bekalan air pinggir bandar semestinya mengambil kira cerun yang diperlukan untuk telaga atau telaga.

Di kawasan di mana tanah sangat beku pada musim sejuk, saluran paip diletakkan sekurang-kurangnya 20 cm di bawah paras ini.

Pemasangan bekalan air pinggir bandar

Pertama, semua menjalankan kerja-kerja penggalian, memecahkan parit dari sumber ke paip input rumah. Pam tenggelam diturunkan ke dalam lubang telaga atau baik, atau permukaan dipasang berdekatan rehat sumber terlindung, atau sebagai stesen pam, dipasang di dalam bangunan atau persekitaran dipanaskan lain.

Selanjutnya, jika perlu, pemasangan peralatan pemantauan sistem dan pam ke sistem paip dilaksanakan. Kemudian jalan utama dibawa ke rumah dan kepada analisis lain.

penebat haba paip

Untuk kuasa peralatan pam dan bateri, lebih baik meletakkan kabel terlindung. Apabila memasang kedua-dua bekalan air musim panas dan musim sejuk di musim sejuk, keselamatan rangkaian elektrik adalah wajib, oleh itu, penyambung yang dimeteraikan dan gerai berasaskan kelembapan adalah sangat diperlukan.

Sebelum paip air dimasukkan ke dalam rumah, peranti pengunci kecemasan dipasang. Apabila berfungsi paip air pinggir bandar diperiksa, parit akan dikebumikan dan dipindahkan ke pembinaan saluran paip di dalam rumah.

Bekalan air dalaman

Untuk menggunakan paip air adalah yang paling selesa, anda tidak boleh melakukan tanpa menyediakan air panas. Ini boleh dilakukan dengan bantuan aliran elektrik atau gas atau peranti jenis penyimpanan. Dalam keadaan musim panas, adalah lebih munasabah untuk menggunakan pemanas air penyimpanan elektrik, yang sebelum ini dikira keperluan keluarga dan memilih kapasiti tangki yang sesuai.

gambarajah pendawaian

Paip air yang diperbuat daripada paip polipropilena, disebabkan sifat prestasi tinggi bahan ini, tidak lama lagi memerlukan pembaikan. Paip mudah dipasang, tahan kepada perubahan suhu, dan sendi tidak kehilangan integriti dan dalam hari-hari yang sejuk.

gambar di negara ini

Jika dandang dirancang untuk dipasang di sistem bekalan air negara, lebih baik memulakan pemasangan dengan tangki pengembangan dan peralatan pemanasan air.

Apabila menganjurkan bekalan air di pinggir bandar, adalah penting untuk menjaga kebersihan dan keselamatan air. Untuk melakukan ini, sampel dari sumber mesti dikemukakan untuk analisis, hasilnya yang menubuhkan sistem penapisan pelbagai peringkat.

Bagaimana bekalan air di negara ini (video)