pokok manikPada setiap masa orang ramai mengagumi kerja-kerja tuan-tuan besar dan wanita rompi dan cuba meniru mereka. Produk asal – pokok manik menjadi semakin popular. Dengan kecantikan dan keaslian mereka, mereka tidak hanya memperhatikan perhatian para peniaga, tetapi juga mereka yang ingin memahami kemahiran ini lebih dalam.

Proses kerja manual yang menarik, apabila manik-manik kecil membuat karya-karya sebenar, menarik lebih banyak ahli seni. Untuk memahami rahsia kerajinan ini, adalah wajar untuk menunjukkan kesabaran, mendengar nasihat yang bijak dan memperuntukkan waktu yang cukup. Lagipun, membuat pokok dari manik tidak mudah. Setiap cawangan dan risalah harus diberikan perhatian khusus, dan kemudian, setelah menyambungkan bahagian-bahagian individu, dapatkan sekeping bagus. Untuk membantu pembantu wanita pembantu meningkatkan penguasaan, banyak skim khas proses kreatif telah dibangunkan. Mereka didasarkan pada ciri-ciri pelbagai jenis pokok, yang boleh dibuat dengan manik-manik.

Berkenalan dengan asas kemahiran

pokok musim luruh manikRamai orang telah mendengar kata-kata bijak seperti itu: “Siapa yang menghina hari kerja yang sederhana?” Dan sesungguhnya setiap perniagaan bermula dengan yang kecil, jadi jangan menghina unsur-unsur asas proses kreatif. Untuk mempelajari bagaimana menenun pokok dari manik, anda mesti terlebih dahulu mempelajari prinsip utama kraftangan ini:

 • mengepak pada kawat manik kaca;
 • penciptaan gelung yang kemas;
 • sambungan bahagian struktur;
 • pemahaman tentang skim kerja;
 • padanan warna yang betul.

Setelah menguasai asas-asas, anda boleh mula membuat pokok manik dengan tangan anda sendiri. Untuk melakukan ini, anda perlu menyediakan set objek berikut:

 • manik yang sesuai;manik untuk membuat kayu
 • dawai thread seperti nipis;wayar nipis
 • rod untuk batang (anda boleh mengambil wayar tebal);kawat tebal
 • aksesori untuk hiasan (batu kerikil, manik);aksesori untuk hiasan
 • asas atau periuk untuk produk;asas kayu dari manik
 • alibaster (gypsum);gipsum
 • nippers selesa, gunting, pinset.gunting, tang memotong

Adalah penting untuk mengambil kira hakikat bahawa setiap pokok mempunyai keunikannya sendiri, jadi tidak ada skema tunggal. Foto menunjukkan pelbagai jenis pokok manik yang dibuat oleh tuan yang berpengalaman. Setelah mengambil perhatian prinsip-prinsip utama, anda boleh mencapai kejayaan tersebut dan bersukacita pada penciptaan tangan anda.pokok-pokok manik

Untuk menjadikan produk yang elegan dan cantik, lebih baik menggunakan wayar nipis. Lebih mudah untuk bekerja dengannya, terutamanya untuk memulakan pelajar.

Proses pembuatan pokok dari manik termasuk gerakan mudah:

 1. Pada panjang dawai nipis kira-kira 50 cm benang 7 manik. Mereka diletakkan di tengah.
 2. Bend benang logam supaya gelung diperolehi. Dalam kes ini, manik-manik berada di bahagian atas.
 3. Hujung wayar dipintal dan dibiakkan dalam arah yang berbeza.
 4. Melangkah dari tempat berputar di sebelah kanan ke jarak kira-kira 1.5 cm, sekali lagi, mendapat 7 keping bugle. Juga lakukan di sebelah kiri. Petua dipintal. Dengan cara ini, cabang-cabang pokok masa depan ditenun. Lebih-lebih lagi mereka akan dibuat, semakin menarik produk akan kelihatan.
 5. Apabila cawangan siap, teruskan ke perhimpunan. Untuk melakukan ini, mereka disambungkan secara berpasangan, berpusing di pangkalan.
 6. Cawangan-cawangan dilekatkan pada batang pepejal atau kawat tebal. Hasilnya adalah pembinaan tong, yang memegang unsur-unsur tenunan.
 7. Pokok diletakkan di dalam pasu bunga atau pot bunga yang indah. Ia dipenuhi dengan gypsum atau plasticine.

Related  Apa yang boleh dilakukan dari botol plastik dengan tangan mereka sendiri untuk kediaman musim panas, taman dan taman dapur

Prinsip-prinsip sedemikian digunakan untuk menghasilkan pelbagai jenis pokok, tidak lupa bahawa setiap reka bentuk dicirikan oleh ciri-ciri individu.wisteria berbunga

Petua untuk mereka yang ingin belajar

manik sakura kecilVersi paling mudah bagaimana membuat pokok manik ialah proses membuat sakura. Di negara Matahari Terbit, tumbuhan ini dianggap simbol kebangkitan alam dan kecantikan feminin. Dan untuk jarum wanita pemula – cara yang baik untuk memperoleh kemahiran kemahiran yang baik. Bahan berikut perlu dibeli untuk kerja:

 • manik warna merah jambu lembut;
 • Kawat fleksibel (ketebalan yang semestinya berbeza);
 • rupa melekit pita Scotch;
 • cat atau gouache.

Pertama sekali, wayar yang fleksibel dipotong menjadi 20 atau 30 cm panjang. Setiap satunya dijahit dengan manik 5 atau 6 keping. Selepas itu, hujung wayar disambungkan untuk membuat daun yang cantik. Kemudian membentuk cawangan. Pada satu tahap, dua kelopak bersambung antara satu sama lain. Kemudian sambungkannya sudah selama 3 buah bersama-sama.Tarik belang ke dalam batang

Untuk membuat batang, cawangan yang dipintal dibungkus dengan pita cat, yang kemudian dicat dengan cat atau gouache. Struktur siap dipasang melekat pada substrat, menggunakan gipsum atau alabaster. Kerja adalah penting dengan berhati-hati, supaya tidak menguburkan kelopak bunga ceri

Untuk pokok yang indah, anda memerlukan 90 hingga 120 cawangan. Oleh itu, anda perlu sabar dan perlahan-lahan pergi ke matlamat.

Peraturan mudah untuk pemula membantu pemula untuk membuat pokok manik pertama mereka dan bersukacita dengan hasil tangan mereka.

Kelas induk – panduan yang boleh dipercayai untuk wanita rompi

menatap willow dari manik-manikKeinginan untuk belajar dan bertambah baik dalam mana-mana perniagaan adalah patut dipuji. Anda tidak boleh melakukan tanpa dia dan memperoleh kemahiran kerja jahitan. Beadwork tidak dianggap sebagai bentuk kreativiti yang rumit, sehingga pokok-pokok cantik diperolehi di kalangan amatur. Bukan peranan paling rendah dalam kelas tuan bermain ini, yang mana anda boleh mencipta sesuatu yang bergaya.

Amazing wisteria – master-class video

Variasi tenunan birch Rusia

birchPohon indah dengan cawangan jatuh selama berabad-abad masih berada di puncak kemuliaan. Tentang dia menulis banyak puisi dan lukisan dicat. Tidak menahannya dan pencinta karya. Menggunakan kelas induk menenun pokok dari manik, khususnya birch, mudah membuat karya anda sendiri.

Related  Asal-usul kerajinan terbuat dari kayu, yang dibuat oleh tangan sendiri

Untuk kerja, perlu menyediakan alat:

 • manik empat warna hijau (perbezaan berbeza yang lebih baik);
 • dawai: 0.3 mm, 1 dan 3;
 • benang;
 • pelekat (boleh PVA);
 • cat akrilik;
 • jumbai luas dan sempit.

Apabila objek berada di tangan, anda boleh meneruskan proses kreatif.

permulaan menenun ranting birchPertama, ambil kawat 0.3 mm tebal dan potong sekeping 40 cm panjang. Ia dilekatkan dengan 9 keping manik, dan diletakkan di tengah garisan. Mereka berundur dari tepi dawai 6 cm untuk memutar gelung dengan indah. Pada satu benang membuatnya sehingga 9 keping, memerhatikan selang – 1 cm Kemudian jalurnya terbengkalai separuh, meninggalkan satu gelung di tengah. birch twigSpesimen sedemikian mesti dibuat sekurang-kurangnya 15 buah. Demikian juga, menenun 57 lagi cawangan, yang terdiri daripada 11 gelung. Cawangan-cawangan besar akan diedarkan secara sama rata di sepanjang pokok itu, dan yang kecil akan berfungsi sebagai mahkota.

Manik kaca pelbagai warna hijau mestilah terlebih dahulu bercampur dengan benang pada rentetan dalam susunan rawak.

Tenunan tenunan dari manik-manik bermaksud kawalan berterusan bilangan objek yang akan disatukan, sehingga pokok-pokok itu menjadi keindahan yang hebat. Oleh itu, langkah seterusnya bermula dari pengiraan mudah bahan sumber. Kemudian cawangan, yang terdiri daripada 9 gelung, digabungkan menjadi bunga kecil. Mereka harus 5 keping.

memutar cawangan besarUntuk cawangan panjang, kimpal dawai 1 mm tebal dan letakkan. Selanjutnya, struktur yang terdiri daripada dua tong dibentuk. Satu dibuat dari 3 cawangan, yang lain dari 2. Selepas itu, ketebalan dawai 3 mm dilampirkan kepada setiap mereka, membungkusnya dengan benang.

pembuatan mahkota pokokUntuk mendapatkan mahkota yang indah di birch, 12 pucuk panjang dilampirkan ke tepi atas batang yang terdiri daripada 3 cabang. Dua yang lain melampirkan 7 cawangan yang lebih panjang. Sambungan dibuat supaya bahagian tebal struktur naik di atas produk dengan 2 cm. Benang tergantung dibungkus dengan pita pelekat, meninggalkan tip di bahagian bawah untuk membuat akarnya. Akibatnya, mereka akan berfungsi sebagai pengancing pokok yang boleh dipercayai ke pangkalan.

primingDalam bekas kecil, tuangkan gypsum atau alabaster dan pasang birch ke dalamnya. Untuk memperbaikinya adalah perlu supaya reka bentuk berdiri secara langsung di pusat. Selepas 12 jam, apabila cecair itu dikukuhkan, teruskan menghiasi batangnya.foil manik rapat

Bahawa cat tidak mempunyai dahan hijau birch, mereka boleh disembunyikan di bawah kerajang.

lukisan batang kayu birchPertama, gunakan primer menggunakan gam PVA. Selepas beberapa jam, batang itu ditutup dengan cat putih dalam dua lapisan nipis. Hiasan hitam digunakan selepas pengeringan lapisan utama. produk siapSetelah menunggu lebih banyak masa, keluarkan kerajang, luruskan cawangan dan mengagumi hasil usaha mereka.

Related  Tangan cangkul untuk kentang

Skim tenunan dari manik

pokok ungu daripada manik

skim mahoni

skim pokok dongeng biru dongeng

skim pokok epal

Arahan video mengenai cara membuat willow dari manik-manik

Keindahan musim sejuk – rowanberry

ashberryRamai wanita rompi mendapati bahawa skim khas membantu mereka membuat pokok-pokok yang indah dari manik. Mereka terdiri daripada panduan teks dan sering disertai dengan satu set gambar. Perkara utama adalah mengikuti semua arahan dari tuan untuk meningkatkan kemahiran mereka.pengilangan langkah demi langkah

Untuk menanam abu gunung, anda perlu menyediakan bukan sahaja manik, tetapi juga manik merah terang, mengingatkan buah masak. Oleh kerana cawangan abu gunung terdiri daripada 9 daun dan kelompok yang bagus, anda perlu bekerja keras untuk mencapai matlamat utama. Tetapi jangan berputus asa tanpa menguji kekuatan anda.cawangan ashberry

Langkah pertama ialah memotong dawai sehingga 70 cm panjang. String di atasnya adalah manik warna hijau, meletakkan di tengah. Rad seterusnya dibentuk dengan melewati kedua-dua hujung dawai serentak melalui 2 manik kaca. Ketatkan supaya mereka berada di atas baris sebelumnya. Dengan prinsip ini, kumpulkan semua 9 kelopak.

cawangan dengan tandan beriLangkah kedua ialah beri. Manik warna hitam diletakkan pada kawat 70 cm. Kemudian kedua-dua hujungnya dilalui melalui lubang manik merah yang besar. Selepas itu, mereka diluluskan melalui manik-manik coklat. Pada satu tandan harus sekurang-kurangnya 16 buah beri.

Langkah ketiga ialah kombinasi buah dengan daun. Untuk apa-apa pokok itu akan mengambil masa sehingga 100 cawangan itu. Proses ini dilakukan dengan cara klasik biasa.

produk siapPeringkat terakhir – cawangan siap dikumpulkan dalam satu bundle, membentuk mahkota subur. Petua dawai dipintal sekitar batang, yang berfungsi sebagai batang ke pokok. Reka bentuk diturunkan ke dalam penyelesaian plaster dan kecantikan musim luruh sudah siap. Produk ini boleh digunakan untuk menghiasi dalaman rumah.

hiasan dalamanWalaupun pokok bunga dan manik tidak memerlukan kelembapan dan cahaya matahari, mereka memerlukan penjagaan yang berhati-hati. Supaya mereka sentiasa kelihatan sempurna, penting untuk sentiasa menghilangkan debu dari mereka. Untuk melakukan ini, anda boleh menggunakan berus lembut. Adalah wajar untuk tidak meletakkan kraftangan di dekat tingkap. Kerana cahaya matahari, manik-manik itu cepat kehilangan warna mereka, semakin kelihatan gelap. Peraturan mudah seperti ini membantu anda mengagumi penciptaan tangan anda untuk masa yang lama.

Langkah demi langkah tenunan pokok oren dari manik-manik

Langkah 1-4

Langkah 5-8

Langkah 9-12

langkah 13-14

langkah 15

langkah 16

langkah 17

langkah 18

Video kelas pembuatan kayu daripada manik