Dekorativni lišće domaćeg fittonyaTropske šume Južne Amerike – raj za prirodoslovce i botaniste. Čak iu stoljeću prije, među bujnim zelenilom znanstvenika privukla su ukrasne i listopadne fittonije. Zapravo, biljka uopće nije velika, a ako nije bila za originalnu obojenost ovalnog ili jajastog lišća, puzavi izbojci fittonija dugo bi čekali svog istraživača.

Ali kako proći zeleno-ružičastom, bijelocrvenom, ljubičastom, ljubičastom ili maslinovim blistavima?

Zahvaljujući nevjerojatnom bojanju lišća, nazvani po sestri Fittona, britanski popularizatori bottonista fitonija počeli su uživati ​​u nevjerojatnom uspjehu s cvjetnim vinogradarima diljem svijeta.

Klasifikacije i zanimljive činjenice o fittoniji

cvjetnu fittonijuDanas se prikazuju brojne vrste ove kulture, poznate divovske i patuljaste fittonije, ali znanstvenici nisu postigli konsenzus o klasifikaciji biljaka.

Jedna škola botaničara razlikuje tri odvojene vrste:

  • Fittonia vershaffeliti;
  • fittonium srebrnast (Fittonia argyroneura);
  • divovska fitotonija (Fittonia gigantea).

Međutim, takvo mišljenje ima mnogo protivnika koji vjeruju da je fitonija jedna vrsta koja ima rijetku varijabilnost. Očito, pristaše obje teorije imaju svoje argumente. Potpuno se može sa sigurnošću reći da je velik broj kulturnih sorti višegodišnjih zeljastih biljaka dobiveno selekcijskim radom i da se ne pojavljuje u prirodi.

Od njihovih prirodnih progenitorata dobiveni su zatvoreni fittonovi oblici:

  • ljubav prema vlagu;
  • Kapriciozni temperament, dostojan takvih sjajnih ljepota;
  • penjanje, izrezivanje ili podizanje izbojaka;
  • nepretenciozan, sakupljen u sjetvi cvjetova bijelo ili žućkasto cvijeće.

To je neprimjetan cvjetanje biljke zbog svjetlosti lišća, koje služe kao mamac za oprašivače insekata.

Osim toga, postoje neke zanimljive činjenice o fittonia koja će biti znatiželjna svojim obožavateljima.

Šuma FittoniaNeobična boja lopatica služi kao upozorenje biljojedi koja može naštetiti ne samo malim biljkama, nego i samima. Iako službene izvore ne spominju toksičnost određenih tipova fittona, lokalni ljudi već dugo prikupljaju i zagrijavaju lišće. Nastalo piće koristi se kao lijek za glavobolju i zubobolju, a tijekom indijskih rituala kao halucinogen.

Related  Značajke sadnje i njege alstroemerije u vrtu

Vrste fittonya za domaću proizvodnju

Ime je dobio po njemačkoj botaničkoj stolici prošlog stoljeća, Verthaffeltov fittonium je mala zeljasta biljka. U prirodi i kulturi kulture cvijeta se uzgaja kao višegodišnji. A njegova karakteristična osobina je dragovoljno razgranala puzanje puzavica, prekriveno jajastim jajastim ili ovalnim lišćem.

Fittonia verschaffeltiiPloče s fidućima Vershafelt ne mogu se zbuniti ni s kakvom drugom kulturom. Mreža vene na njima je naslikana u suprotnosti s ostatkom nijansi, što čini 10-15 centimetara biljka nevjerojatno primjetna, jedinstvena. Dobivanje na plodnom tlu, izbojci na čvorovima brzo daju korijene i korijenje. Tradicionalno, sorte s svijetlim ružičastim, ljubičastim, tamnocrvenim žilama su uključene u ovu vrstu.

Cvjetanje, kao i ostale vrste fittonije, vrlo je skromno. Preko kape zelenila pojavljuju se zelene cvjetnice – uši s pokrivenim stipules jednim žućkastim cvjetovima.

Patuljak fittonia Argyroneura MinimaU skupinu srebrnih ferantnih srebrnih fintona nalaze se biljke s bijelim ili srebrnim venama na mračnoj, ljubičastoj, smeđoj ili svijetlo zelenoj pozadini. Čujete da se ova vrsta zove fettonia bezolozhchatoy, što je istina, ali se smatra ponešto zastarjelom inačicom imena.

Unutar populacije imaju dosta veliki izbor, mali poljskog sorti i ovi patuljci iskreno omiljene uzgajivačima koji su uključeni u stvaranje terarij i ukrasne akvarije. Primjer takvog patuljastog fitonija je F. argyroneura Nana s lišćem duljine ne više od 2-3 cm.

Patuljak fittonia argyroneura NanaDivovski div div je samo među njegovom braćom. Visina biljke je manje od pola metra, a dužina baršunasta, malo stisnut na venama lišća do 15 cm. „Record” veličina cvijeta se obvezuje da neće puzanje, kao i kod drugih vrsta, i uspravno ili blago decumbent stabljike.

divovska fitotonijaJaja u obliku šiljastog vrha, lišće može biti gusto zeleno ili grimizno-ljubičasto. Istodobno, mreža vene nije tako primjetna kao kod malih biljaka i obojen je crvenkastim ili ružičastim tonovima.

Related  Pojedinosti kultiviranja klemama u Sibiru: sadnja i njegu, vrste fotografija

Fitoniumne vrste za unutarnju cvjećarstvo

Cvjetne trgovine često nude cvjetnice male posude s mladim biljkama ukrašene naljepnicama “Fittonia Mix”. Početnici uzimaju natpis za ime sorte, ali poznavatelji znaju da je ovo samo komercijalno ime za hibridne biljke za komercijalnu upotrebu.

Nespretni su, kompaktni, ukrasni i prilagođeni za uzgoj u loncu ili akvariju. Međutim, da biste sakupili istinski skupocjenu zbirku fittonija, vrijedi obratiti pažnju na uzorke sorte.

Fittonia FortissimoSvojevrsna soba fittonium Fortissimo odlikuje se ovalnim ili gotovo okruglim oblikom malih lišća, na kojima svijetli svijetla mreža crveno-ružičastih vena.

Fittonia od FrankieShirokolantsetovidnye ostavlja Fittonias Frankie obojene u roza ili koralja blagom terenu, što je posebno elegantan izgled placers zeleni sprej i tanka pločica rub loptica.

Fittonia od sorte JosanVeličanstven Josan fittonia kombinira sve nijanse, crvene, koraljne, zelene. Mladi listovi su mnogo lakši. To savršeno razlikuje središte poslovnica i daje čitavu zavjesu izuzetnu količinu.

Raznolikost crvene bojeVrsta Fittonium Red je usmjerena na izvornu prirodu. Ovo je pravi pobuna boja, a tradicionalni zeleni ovdje samo igra ulogu tanke cant.

Fittonia argyroneura Red VeinUzgajivači su dugo radili na cijelim zbirkama sorata i hibrida fittonije. Primjer toga je serija Fittonium Red Vein koja ulazi u vinu posvećenu vinu, s tamnozelenim listićima, koje se prožimaju svijetlim širokim žilama crvene boje.

Fitton srebrno ružičasta venaFitton srebrno-ružičasta Pink Vein je nježniji od njezine “sestre” u obitelji. Biljka ima bijelo-ružičaste vene, a boju je mnogo intenzivnije na mladim lišćem.

Fittonia od bijelog venaNa fittoniya ličinci White Vein lišće ima svježe, poput proljetne zelene boje, a mreža vene je blistavo snježnobijela.

Fitton srebrnasta bijela AnneIako se i bijelina ocjena odnosi na srebrno fittonium, ona proizvodi vrlo različit dojam. Listovi ploče duž ruba su valoviti i uokvireni tamno zelenom granicom. Ledene bijele crte širujući, zauzimaju čitavo područje listova.

Related  Vrhunac dizajna krajolika je puzavac

Fittonia SkeletonMeđu cvjećarima posebno je priznanje Skeleton fitton s zelenkasto-žutim lišćem, s toplom mrežom ružičastih vena.

fittonia perseusPatuljasta fittonia Perseus se odnosi na veliku skupinu Verdafeltovih fittonija. Mala biljka koja jedva doseže visinu od 10 do 12 cm ima puzavčaste stabljike koje su prekrivene ovalnim listovima. Na zelenoj pozadini boje listova, vidljive su ružičaste ili crvene vene.

Fittonia Mosaic Kings CrossIzvorna fototonija Mosaic Kings Cross raznolikost izgleda više poput morske pjene ili profinjene čipke. Valoviti lijevani listovi gotovo su potpuno obojani u bijeloj boji. O zelenom podsjeća na najfinije rubove s raspršivanjem malih sprejeva.

Zanimljivo o fittonia – video